jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE

Milí přátelé, před vámi je 17. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 23. května 2012 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.schak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 1945 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

Změny v použitých pramenech

Pouze pro toto 17. kolo JLA si v použitých pramenech pro rok 2012 doplňte u PO Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska (Libri 1999), u POC Šroufková, Vencovská, Pleský: Rusko-český, česko-ruský slovník (Leda 1999) a u Pramenů v elektronické podobě si zaměňte Vícejazyčné překladové slovníky za Sídla ve světě na http://www.places-in-the-world.com. Kompletní seznam použitých pramenů pro aktuální kolo JLA naleznete jako obvykle v Pomůckách k JLA na webových stránkách uvedených v záhlaví.

17. KOLO

křížovKY 

procházka po zoo - 7

Od vlčince se vracíme kolem medvědů kamčatských zpět na páteřní návštěvnickou cestu, po které se dáme do horní části zoo. Cestou narazíme na velmi ... (1). V jejich expozici je k vidění ... (2), který připomíná ... (3). Má protáhlou hlavu, ... (4) uzpůsobený k dobývání potravy ze země a po stranách brady má světle zbarvenou ... (5). Zrak má slabší, zato dobře slyší. Na zadních končetinách má obvykle vyvinuty pouze tři ... (6) a jeho ... (7) neumožňuje přežvykování. Na zádi hřbetu před kořenem ocasu mu vyúsťuje pachová žláza, kterou se otírá o ... (8) a jiné předměty a označuje jejím sekretem jeden druhého i své teritorium. Pozná tak bezpečně ... (9) a ... (3/2) z jiné skupiny. Obývá převážně vlhké tropické lesy, rád se zdržuje v okolí vodních ploch a často se vydá i na delší ... (10). Je to typický všežravec Střední a Jižní Ameriky, proto se mu někdy také říká ... (11).

ŠIKMÝ NESOUMĚRNĚ FIGURÁLNÍ KŘÍŽOVKOVÝ CELEK:

2 nesouměrné střídavé mozaikovky a 2 nesouměrné střídavé polomozaikovky

Křížovkový celek je předložen jako polodokreslovka (obrazec viz str. 31). Všechny typy políček jsou již předkresleny.

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Plus. - 2. Krmeliště; ?4?. - 3. Planetka. - 4. Druh palmy; stočlenný (senát). - 5. Barvířské meziprodukty; kdokoli. - 6. Estonský malíř; ko. - 7. Kresba Cikánky; sídlo nedaleko Hebronu (anglický název); thajský jazyk. - 8. Hanin; týkající se prstencového dopřádacího stroje; italský herec; káva. - 9. ?8?; staročeská dvojhláska; zpříjemnit; karbanátek ze skopového; neujatá novinka; část fotbalového hřiště; desetina tanu. - 10. Zkratka určitého typu školy; obraz krajiny; dar; nehluboce zorat; hudební nástroj. - 11. Huš; třecí; dopravní prostředek; široký dámský klobouk (anglicky); střednice válcovitých těles; antický název Volhy. - 12. Italský počtář; vlhko; orientální tanečnice; nezdravý ctižádostivec a kariérista; určitý způsob získání věci. - 13. Citoslovce; podoba určité žárovky; iniciály italské střihačky; chemická značka kovového prvku; bůh stvořitel spojovaný s ohněm a zemí; římská číslice. - 14. Internet; rostlinný a živočišný život určité oblasti; do této doby; druh dámských punčoch; zesílený zápor. - 15. Vlasy; brambor; řecký spisovatel; umíněnost; kupka; předložka. - 16. Opelichaná (slepice); organické látky srážející krev; tajná klika; ?3/1?; mašle. - 17. Jedno ze 4P marketingu; domácké mužské jméno; španělský malíř; představit (Hamleta); ráz bojovnic; kňučivá. - 18. Neologizovat; určité vydání novin; dávající dary; zastávat jistý úřad; dílo rakouského skladatele maďarského původu. - 19. Zvuk jedoucího vlaku; králík poblíž příkopu (dříve); stupeň vývoje. - 20. Japonská firma (zavedla na trh walkmany); památník; pes využívaný k lákání kachen v příhradě; kanadský bobista; malomocenství; jídelna na lodi; rusky „zákon“. - 21. Druh hoblíku; týkající se jistého červa (slepoň); brakteolární; čínský filozof; síň starořeckého chrámu. - 22. Naříkat; vzbouřenci; druh aerobiku; finský architekt; oteklina od štípnutí hmyzu. – 23. ?6?; italský dějepisec; týkající se habešského města; sportovní potřeba. - 24. Kněžské roucho; kapsář sledující oknem dění (v tančírně); mužské jméno. - 25. ?1?. – 26. Určitý počet dotazů.

ŠIKMO DOLŮ ZPRAVA DOLEVA: 19. Nepodobným způsobem svítící. - 20. Vlastnictví něčeho duševního; střet vendejských povstalců s generálem Kléberem; vodič kamery. - 21. ?9/2?; přístroj k odměřování bodových souřadnic; řeka poblíž Senice; matka Pána. - 22. Schopnost pohybu; žvanil; kuželka; málem utržiti (gól). – 23. Zdroje (obživy); Friedmanova role; naběhlá; školní předmět; nezlomit; doobléknout se. - 24. Jemný déšť; žít; týkající se role; americký pacifista; katalánský autor satirických písní; třídní; technika vázání koberců. – 25. Staré baby; jméno Martina; ?7?; striktní; dříve; francouzské sídlo; dobré paměti; talíř; vliv. – 26. Hudební skladba; mámidlo bohatství; německý hraběcí rod; ?2?. - 27. Evžének; týkající se určitého opotřebení; slezina; neurčitá; brazilský trojskokan; Hepo; umělecký směr. – 28. Egyptský bůh; tanec; ?5?; Dionýsova tyč; chemická sloučenina; vytvarování (plechových dílců); román Ma Ma Lei. - 29. Neštěstí; patron Pimontu; nevlídnost; monokl; zvíře; redaktor našeho katolicky orientovaného časopisu; hrubá stavba osobního vozu. - 30. Antispasmodikum; kožní vyrážka; patetický přednes herců v tragédii; zděšení; hedvábná tkanina; barvivo; týkající se kytky. – 31. Podzimní mláďata domácího zvířectva; představitel populárů; ?9/1?; sportovkyně; ?3/2? = ?11/1?; snížit mzdu. – 32. Kukuřičná bílkovina (slovensky); tanec; anglicky „srovnat se zemí“; ?11/2?. - 33. Volání; řecky „ostrov“; irský matematik; magnetický přístroj; laskavé koření. - 34. Nápoj; slovesný útvar v indické literatuře; ?10?; okař; anglická zkratka abstinenta; citoslovce. – 35. Cizí jazyk; francouzské platidlo; autor Přadleny; souhlas. – 36. Dětinsky si počínající drnda; cizí mužské jméno; etnické společenství jihoamerických indiánů. – 37. ?11/3?; vepř. – 38. Tady. – 39. Sevření. – 40. Ruské ponožky. - 41. Určitým způsobem upravené vlasy.

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies