jemelik

jemelik


Mezikroužková luštitelská soutěž křížovkářů

5. KOLO MLSK 2007

EPILOG MALEVIČOVY MISE

(1) v roce 1917 byla Malevičem vítaná, „všechno včerejší jsme setřásli“, vyhlašoval optimisticky. Stal se jedním z nejpřednějších uměleckých teoretiků a pedagogů. Jeho suprematismus sloužil vedle konstruktivismu k převýchově v umění a vědě. Zapojil se horlivě do nových, státem podporovaných a někdy poněkud utopických uměleckých projektů. V roce 1917 řídil (2), v roce 1918 se stal profesorem Svobodných uměleckých ateliérů a v letech 1919-22 vyučoval též ve Vitebsku. Malevič byl jednoznačně uměleckým (3) první revoluční vlny. Třikrát ženatý propagátor nových směrů zasedal v grémiích a využíval svého vlivu především k rozsáhlé prezentaci svého díla.
Malevičovy (4) se výrazně rozcházely s představami socialistického realismu a on sám se netajil tím, že socialismus považuje pouze za přechodnou etapu k nepředmětnému suprematismu, tedy k jakési formě anarchie. V polovině dvacátých let začíná jeho (5) slábnout. Své (4) se snažil prosazovat také v architektuře, což jej vedlo ke kontaktu s činností Bauhausu. Roku 1927 odjel do Berlína, aby se s představiteli Bauhausu setkal, publikoval svoje pojednání a vystavil svoje kompletní dílo na výstavě „Berliner Große Kunstausstellung“. Roku 1929 se vrátil do Moskvy, ale velkou část svého díla zanechal v Berlíně a již ji nikdy neviděl, znovu byla objevena až v roce 1953. (6) oficiální umělecké politiky v Sovětském svazu po roce 1928 vedl k tomu, že Malevičovo dílo bylo označeno za „dekadentní“.
Když byl počátkem třicátých let vyhlášen socialistický realismus za státní umění, reagoval Malevič (mezitím vyslýchaný a vězněný) náhlou stylovou proměnou. Maloval stylizované figurální monumentální a skupinové portréty pracujících rolníků navazující svou kompozicí a barevností na staré ruské ikony. Krátce před umělcovou smrtí (Malevič zemřel v květnu 1935 v Leningradě) mohli návštěvníci galerií spatřit dokonce jeho majestátní portrét s třetí manželkou ve vytříbeném realistickém stylu vrcholné italské renesance. Byla to proměna pod tlakem režimu? Podobné otázky se objevují v západoevropské odborné veřejnosti teprve nedávno. Až do osmdesátých let zůstávalo jeho pozdní dílo do značné míry neznámé, protože bylo ukryto v depozitářích ruských muzeí. Kdo se chtěl s umělcovou tvorbou seznámit, musel jet do (7) nebo do Nizozemska. Teprve perestrojka umožnila výstavy dosud uzavřených fondů v zahraničí. V roce 1980 v Düsseldorfu, 1989 v Amsterdamu a 1990 ve Washingtonu. Malevičovo dílo tedy už známe v uceleném kontextu – z jeho díla jsem na závěr vybral (8) – viz níže.
Umělcův osud a jeho vnitřní pohnutky zůstávají předmětem diskusí. Považoval hlasatel suprematismu na konci života svou misi za neúspěšnou? Klíčem může být neobvyklá fotografie, která je současně umělcovou poslední inscenací. Malevič leží na smrtelné posteli, v rohu místnosti je připravená na výšku postavená rakev se suprematistickými symboly, dílo umělcova žáka Sujetina. Na stěně za hlavou postele svorně visí poslední realistický autoportrét a pověstný Černý čtverec. Sousední stěna je hustě poseta portréty rolníků ve stylu pozdního období. Celek vyzařuje vyrovnanost a (9). Takto sebevědomě rozhodně neodchází ze života někdo, kdo by jej považoval za promarněný.
A epilog autora křížovek? Teď na památku Maleviče pod obrazce křížovek a pod písmena do nich vepsaná vložím barvy jeho Dřevorubce, možná tak podle někoho vznikne (10), ale autor chce věřit tomu, že tímto způsobem vytváří osobité (11).


obrazek
Vážené přítelkyně, vážení přátelé – jdeme do finále. V posledním kole Vás čeká vedle řešení jedenácti křížovek, které zkompletují „dřevorubce“ spolu s nápisem mlsk ’07, také hledání tří skrytých tajenkových výrazů. Ten nejkratší je skryt v jedné z křížovek 5. kola, k nalezení každého ze dvou zbylých budete potřebovat i zadání a vyplněné obrazce křížovek všech pěti kol. U nesnadných úloh je zvykem pomoci. Řešitelům logických úloh se uvádějí příklady řešení, hádankářům se vyčíslují hádanky, tak Vám křížovkářkám a křížovkářům doplním k číslům znamenajícím počet písmen toho kterého tajenkového výrazu další čísla, která by Vás měla dovést k jejich odhalení – k desetipísmennému skrytému tajenkovému výrazu doplňuji 108/2 a k šestipísmennému skrytému tajenkovému výrazu doplňuji 63/45. Vpisované výrazy v koridoru sloupce 14 se čtou zvlášť v levé a zvlášť v pravé polovině sloupce rozděleného pomyslnou svislou osou, tři políčka jsou společná pro oba výrazy.

NESOUMĚRNĚ FIGURÁLNÍ KŘÍŽOVKOVÝ CELEK
složený ze tří střídavých polomozaikovek, ze dvou nesouměrných shlukových mozaikovek
a z šesti nesouměrných střídavých polomozaikovek

Jeden výraz je vepsán rébusově. Tajenkové výrazy (8/1) – 3, (10) – 10 a (11) - 6 jsou skryty.

VODOROVNĚ: f. Znovuzastavení. – g. Vedoucí činitelé ghanské správní oblasti. – h. Dopravovati se do Kahnova rodiště. – i. Planetka; životenství. – j. Španělsky „hrdost“; stará čínská jednotka objemu; japonský malíř; starořímský úřad. – k. Indiánský kmen; sportovní zápasy (ve středoasijské zemi); anglicky „jednoženství“; v šatech. – l. ?4?; americký olympionik; ?7?; český umělec. – n. Zkratka jedné z vysokých škol; drama bratra muže, který vydával periodikum „Europa“; šumavská hora; potěmkiniáda; stát. – o. Ryzí; Formanův partner; německý veslař; ?5?; egyptský panovník. – p. Plachetnice; Tanějevovy iniciály; ocas u korýšů; druh osobního automobilu; kód Země královny Maud. – q. Část obličeje; revolvermajzly; autor Ichthyologické knihovny; pivo; vichřice; cink; hudební nástroje; nemoc; druzí (slovensky); jeden z Vodákových podpisů. – r. Anglicky „smělé činy“; lyže; gloxínie; anglická zkratka určité počítačové instrukce; planetka; zkratka odrůdové specifické charakteristiky semenných rostlin; mezinárodní kód Izraele; autor Jasu. – s. Alkaloid; iniciály ruského geologa; část obuvi; vysílit; africký kmen; citoslovce; anorganická přírodnina. – t. Domácké mužské jméno; anglická řeka; centrum osobnosti; slovenská zkratka jistého kongresu; patřící manovi; české sídlo; citoslovce; zkratka firmy Overnite Transportation Co.; slovenské domácké ženské jméno. – u. Předložka; loch; pranice; iniciály perského šáha (chán); řada kůlů; jistým způsobem dostat dovnitř; savec; švýcarské sídlo; tvůrce Lidové pohádky. – v. Arménský duch bouře; slovenské zájmeno; délková míra v Madrase; alkoholický nápoj; minerál; postavení mimo hru; brazilský deník; vylizum zajzum; vodní živočichové. – w. Titusek; pach rozkládající se zvěřiny; ponorka; iniciály Wardellovy matky; zbrojník v čele protišpanělského povstání; sudokopytník; dívčí jméno; otisk; káka.

SVISLE: 1. Nebýt překvapený. – 2. Nerosty; křížem krážem zbavit chlupů. - 3. Slovenské citoslovce; velká kapka tresti. - 4. Autor Honu na jeleny; ?8/2?. - 5. Plž (slovensky); davajky; německy „Indoíránec“. - 6. ?3?; malé keramické kostky ke zhotovení mozaiky. - 7. Druh přístřeší; ?2?; spisy rakouského přírodopisce. - 8. Druh obuvi; zkrátka; koupit voly za pět prstů. - 9. Glycid; dopřádací stroj; jednotka objemu na území mezi Eufratem a Tigridem. - 10. Japonské sídlo; ?8/3?; japonské mužské jméno. - 11. Pravidla; humifikované ústrojné látky na vývojovém stupni mezi modrem a humusem; porucha výslovnosti. - 12. Citoslovce; sportovní název vykázaného stanoviště při hře; vzít švába. - 13. Cpát do kotrby. - 14. Jistým způsobem opotřebovati určitý oděv; pořadatel Pracovny mládeže. - 15. Výrobek (s obsahem mléka) žvanivé osoby. - 16. Upravit určitým nástrojem; francouzský bankéř. – 17. Poštovní kód zakládajícího státu Unie; citoslovce. – 18. Balkánské mužské jméno. – 19. ?9?. – 20. Francouzský konstruktér lékařského přístroje. - 21. Kurt přesně na míru. - 22. Líčit hemžení; dodatečně se otázat na zboží. - 23. Kajícně něčeho potichu litovati; pozice jistého státního úředníka. - 24. Anglicky „utlumit dutý náraz“; pravidelně nakupovat předem zaplacené noviny. - 25. ?1?; indiánská bájná postava; planetka; rumunský umělec. - 26. Velké množství chyb; architektonická stavba; určitým způsobem nepoškozený. - 27. Nepříjemné jednání; ?6?. – 28. Citoslovce; český spisovatel (muž bránící katolickou víru).

Řešení 5. kola mlsk ’07 odešlete na adresu vedoucího soutěže do 15. prosince 2007.

Vladimír Jemelík


obrazek
 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies