jemelik

jemelik


Ohlasy na 67. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Děkuji Vám za krásně připravené 67. kolo JLA. Logické úlohy byly zábavné, ač u úlohy č. 1 se mi nepodařilo najít jednoduchý způsob, jak posbírat čísla do ošatek, aniž bych musel tipovat a zkoušet různé varianty, obdobně tomu bylo i u úlohy č. 6. Na řešení jsem velmi zvědavý. A musím říct, že rozsahem děsivá úloha č. 7 byla nakonec velmi jednoduchá. Na křížovku jsem koukal, bohužel jen koukal. Takže snad konečně příště. I přes nelibost manželky ("kam to všechno dáš, všude to tu zavazí") si postupně vybavuji knihovnu o nutné prameny... (Pozn. autora: správně děláte, pozdravujte manželku a řekněte jí, že bez pořádné výzbroje nelze jíti do boje.)

Křížovka byla menší, překvapivě bez chytáků, pokud jsem něco nepřehlédl. Menší potíže působila Woolcottova přezdívka, ale hlavně skrytá tajenka. Nabízela se totiž VODA, ale kniha hovoří jasně, je to listí - tudíž LIST. Teď jen, které LI vyznačit, jsou tam tři. Rozhodl jsem se pro to, které je tak nějak v ose křížovek pod USEDLOSTí. Hádanky byly opět skvostné, jako obvykle některé dlouhé jak Lovosice. Opálky se pravidelně střídaly s ošatkami, paráda. Nejtěžší byla "devítka", dosti pomohl KÝHOS, ale až HOSPODA to podtrhl. (Pozn. autora: no jistě, hospodo, pivo!)

V logice super úlohy; hodně mě potrápila poslední úloha, a přitom řešení se 4 díly je tak jednoduché.  V hádankách jsem nenašel u pětky spojení "čertovy opálky". Tak doufám, že to nemám špatně. (Pozn. autora: měl jsi to po čertech dobře.)

 

Ke křížovkám:

Doufám, že jsem se trefil do skrytých tajenek. Řekl jsem si, že Vláďa se pokouší nalákat nové řešitele, tak ubral trochu plynu. A když budou skryté tajenky někde jinde, tak to nevadí. Já luštím pro zábavu, protože stejně vím, že to nikdy bezztrátově nezvládnu. (Pozn. autora: mělo to tak vypadat a už jsi bez chybičky řešil.)

Křížovka pro mě byla náročná, často mi dlouho trvalo nalézt vhodný výraz, který by mi pomohl doplnit několik dalších, a tak úspěchy střídaly záseky, ale naštěstí mi vždy trošičku svitlo a obrazec se mi podařilo vyplnit (samozřejmě ne se všemi ověřenými výrazy), tedy až na jednu dírečku, do které mě nenapadá nic, tak nechávám nevyplněnou :(. Na počátku ročníku jsem si dala za cíl dosáhnout řešení do 20 ztrátových bodů. To se mi v minulém kole povedlo, ale teď vidím, že to ode mě bylo asi hooodně troufalé :). Nu nepochybuji, že jsem Vám zbaštila všechny návnady, ale to mě neodradí :) (Pozn. autora: a dopadlo to ještě lépe než minule, to půjde.)

Křížovka se ti povedla a největším kladem je její velikost. (Pozn. autora: rozhodit čelo řešitelů nemusí nutně rozsáhlá křížovka.)

Obtížný byl hlavně koridor s americkým městem, hudebním nástrojem a nerosty, potrápil i Woolcott alias Woodcutt. (Pozn. autora: taky jsem se nad maštelí a trupkou nahloubal, jak to zaonačit, aby řešitelé vepsali maštal a trubku a svedlo je to do slepé uličky.)

Opět to nemělo chybu a velmi jsou na úrovni výrazy, které jsou v jednom koridoru, a navazují na další výrazy (např.: volavkovité a šíité i v opačném gardu). (Pozn. autora: snažím se potěšit duši křížovkářského gurmána.)

Skrytě to vypadalo nejdřív na vodu, ale nemůžu si pomoct, měl by to být "list". A snad i je. (Pozn. autora: no samozřejmě potřebovali opálkáři proutí bez listí.)

Přiznej barvu, byl jsi při tvorbě v pěkném časovém presu, co? Žadný dvoják či troják, žádná výrazná zrada... teda pokud jsem na něco hloupoučce neskočil... Jestli jo, tak se snad picnu:-(.. A - opravdu přes velkou snahu - zkratka občanského průkazu (OP) i slovenská čeleď brodivých (volavkovité) zůstaly v pramenech asi někde pěkně zašité:-)... nepotkal jsem:-D.., i když nedohledávám úplně "do mrtě". (Pozn. autora: tak já se hodiny a hodiny mastím s chytáky a Tobě schází dvojáky a trojáky? :--) To OP máš v NLA a volavkovité v esperantu na slovnik.cz)

Ten chyták jsi udělal velmi pěkný. (Pozn. autora: děkuji, myslím ale, že zazněly i hrubší pochvaly.)

V časovém meziprostoru jsem Vám byl trošku "nevěrný" a vrhl se jak na Oříšky, tak i na NKM. V obou případech jsem se bohužel nedostal do fáze, kdy bych mohl řešení odeslat.
U Oříšků jsem nepřišel na ten fór s Honzou chodcem a dostaly mě ty dva koridory - jeden vlevo nahoře s tou "opravou" a druhý vpravo dole s "provazem" (v jednotném čísle), který byl nakonec "lana" (v množném čísle).
A u NKM jsem nenašel 1. (skrytou) tajenku a myslím, že i v té slabikové části jsem měl problémy...
A to všechno mě dost vyčerpalo jak časově, tak i myšlenkově natolik, že jsem při pohledu na tu Vaši ošatku rezignoval, nemaje se kde chytit (ale to je vlastně vždycky...). Až teprve v pondělí (tedy dva dny před termínem) při obědě (a na základě doporučení manželky, abych to nevzdával) jsem objevil první indicii, po které jsem "Vám dal ještě šanci". A neodevzdat to by mi nakonec bylo líto, když už jsem toho tolik našel. Ale ty Vaše chytáky samozřejmě nemám! (Pozn. autora: tak se chová správná manželka, v dobrém i ve zlém, vyřiďte ji ode mě pozdravení a bojujte jako doposud, jinak „lana“ je jednotné číslo v Podkrkonoší.)

 

K hádankám:

Hádanka č. 9 dala nejvíc zabrat. Že výraz dávno může být podstatné jméno, je celkem jasné, ale použít ho v množném čísle je odvaz nejvyšší kategorie. Smekám. (Pozn. autora: dávna let mladých ve vzpomínkách uchovaná, přítomna podivnou dobou ochucená, budoucna nejasná, pak si jednu nedej.)

Odesílám řešení VŠECH DESETI hádanek (však Ty mě vyvedeš z omylu). (Pozn. autora: pokud myslíš správná řešení VŠECH DESETI hádanek, pak jsi byl vyveden.)

Tak tedy jsi mi dal zabrat, hlavně tím inkoustem jako administrativním pracovníkem a taky přesmyčkou. Jsem rád, že jeden „Jemelík“ je za mnou, druhý mě ještě čeká v lize. Jinak pěkné hádanky, máš mé hluboké koření! (Pozn. autora: čím méně plnicích per, tím více inkoustů.)

Ten Kýhos mne pěkně nassssssštval, protože když jsem hledal všemožně hokejové útočníky, tak jsem ho nikde nenašel a když jsem nyní zadal jeho jméno ve vyhledávači, tak mi ho rovnou vyhodil. (Pozn. autora: našel bys ho v Děčíně, trénuje tam.)

Tentokrát pouze jedna "hádanka útěchy". Nějak jsem se nesešel s těmi tématy, snad to bude příště lepší. (Pozn. autora: témata se pletla z vrbového proutí, kam jsi včera šel a s kým?)

Toho útočníka jsem nikde nenašel, tak bohužel jen tipuji. (Pozn. autora: kýho výra, vždyť válel s Růžičkou v jednom útoku.)

 

K logickým úlohám:

Děkuji opět za příjemné mozkotrápení. 6 úloh padlo během prvních tří dnů a říkal jsem si, že konečně odevzdám řešení dříve než poslední den :-) Nemohl jsem se mýlit více... Zbylé dvě úlohy mne neskutečně potrápily. Ve chvílích, kdy si představivost vzala dovolenou, jsem sbíral čísla do ošatek a naopak. Nakonec jsem čísla posbíral, ale optimizer mi nedává spát. Vlastně i teď, v posledních hodinách co zbývají do konce, se snažím vysedět lepší řešení :-). (Pozn. autora: o kolo dříve, kukaně na vysezení vajec budeme řešit až příště.)

Chyba při přepisu, co opravdu přijde líto, zvláště, když to nečekáte :(, optimizer jsem věděla, ale tohle mě opravdu mrzí, no oplakala jsem to :´( (Pozn. autora: my na Valachách to říkáme ještě jadrněji.)

Jsem tady s tím vápnem a jenom doufám, že jsem ho uhasil jakž takž. (Pozn. autora: koukám, že jsi dovezl docela dobře uhašené vápno.)

Měla jsem tolik variant na pět kousků, že mi bylo jasné, že tam ty čtyři musí jít. Teď když vidím řešení, tak mi to přijde hrozně jednoduché - kouknu a vidím :D - nechápu, že jsem neviděla, ale neviděla :D. (Pozn. autora: no vidíš :--)

Napriek bujneniu jari všade vôkol mňa som stihla aj niečo vyriešiť. Také pekné úlohy predsa nemôžu ostať na ocot, to by bola večná škoda. (Pozn. autora: vypadá to, že chvilkami pěkné úlohy dokáží i bujení jara konkurovat.)

Nejvíc mě zaujala sedmička, která vypadala zprvu dost obtížně, ale řešení se dalo dobře logicky odvodit, zajímavá byla i šestka. (Pozn. autora: tak si myslím, že brzy se ozvou kolegové dentisté.)

Nejobtížnější se mi zdála úloha 1, tu se mi podařilo udělat až dnes a přiznám se, že s pomocí počítače. Další obtížná byla 6, to jsem si natiskl 8 obrazců na stránku a po několika večerech bádání našel řešení - klíčové bylo si uvědomit, jaké tvary tetramina je možno použít. Úloha 7, i když za 30 bodů, se mi moc obtížná nezdála - možností umístění největších ošatek moc nebylo a zbytek už nějak vyšel. Optimizér mám na 6 kousků, tipuji, že by to mohlo jít na 3 nebo 4, ale jiné řešení jsem nenašel. (Pozn. autora: každému sedne něco jiného a v tom je ta soutěž zajímavá.)

Ošatky jsem si užil, ostatně jako vždy. U poslední úlohy jsem nenašel lepší řešení, než dělení na 5 oblastí. Tak aspoň posílám řešení dvě, třeba mi to pomůže. (Pozn. autora: nepomohla by ani tři.)

Úloha „Čtverec“ se opravdu povedla. Když jsem viděl barevné řešení pro čtyři díly, tak jsem se divil, jakou jsem to měl mlhu před sebou. O největším dílu jsem také uvažoval, ale řešení mne nezasáhlo. Do soutěže jsem poslal své první řešení s pěti díly, které jsem již vytvořil bezprostředně po zadání. V prvním týdnu jsem přidal další dvě, opět s pěti díly a jak jsem Ti psal, úlohu jsem nechal cca deset dní odležet. Nepomohlo to. Přidal jsem další dvě řešení  s pěti díly a v den odevzdání večer jsem opět různě a krkolomně daný obrazec v hlavě řezal a obracel, bohužel nadějná verze vedla k pěti dílům. Tak jsem odevzdaně uskutečnil první větu tohoto odstavce. Chtělo by se říci, že řešení úlohy bylo za pět, ale nejsme ve škole a někdo by si to mohl jinak vykládat. Za body v úloze i za body celkové jsem spokojen. A nakonec jako ve škole, zadané úlohy 67. kola JLA byly za jedna s hvězdičkou!!! (Pozn. autora: děkuji, snad mě doma pochválí.)

Úlohy byly, ostatně jako vždy, moc pěkné, některé mě potrápily velmi příjemně, některé dosti nepříjemně :). Zoufala jsem si nad optimizerem, na úlohy tohoto typu nemám buňky a jsem ráda, že mám vůbec nějaké řešení, a dnes jsem při kontrole řešení se zděšením zjistila, že nemám správně 1. úlohu (dotýkaly se mi rohem 2 segmenty), a protože to byla úloha, kterou jsem si nechala úplně na závěr (začala jsem ji řešit v neděli s brzkým zjištěním, že to jsem asi projela), ale v pondělí padla, tedy myslela jsem si, že ano :). Takže dnes, když jsem zjistila, že ji nemám, jsem si trošku pofňukla .... ale podařilo se a opravené řešení je snad již správně. (Pozn. autora: jak si můžeš nechat první úlohu jako poslední? :--)

U optimizéru jsem byl opravdu zvědavý, kolik dílků to nakonec bude. Furt jsem si říkal: „Už to vidím, někdo vymyslí klikatici skrz obrazec, napasuje to do sebe a budou to dva.“ Když jste psal, že by se mohlo jednat i o tři, tak jsem znova koukal na obrazec a přemýšlel jsem, kde může být zakopaný pes. Ale nakonec ztráta pouze 4 bodíků u této úlohy mě potěšila. Ale jinak je to fičák, letošní 2. kolo a ztráta už necelých 100 bodů na první příčky. Každopádně pro mě osobně byly Ošatky se smyčkou velmi zábavné, v půlce jsem doufal, že jsem nikde neudělal chybu a klaplo to na první dobrou. Číslice v ošatkách jsou pro mě do teď záhadou, nechtělo se mi jen tak umístění  hádat, tak jsem se snažil to nějak vymyslet, ale vždycky se mi do ošatky přimíchaly nezvaní návštěvníci a byl ámen. U Ošatek v polyminech jsem se nějak nedokázal dobrat zdárného umístění, ač jak teď koukám na řešení, blízko jsem byl. (Pozn. autora: chce to naskočit hned na další spoje.)

U optimizeru jsem měla hodně řešení na 5 částí, takže jsem přesvědčená, že tam určitě půjdou dostat 4, ale i kdybych se rozkrájela, tak to na ně nenakrájím ;-). (Pozn. autora: nevím, zda na čtyři kousky stačil obyčejný nůž, ale také jsem hleděl.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies