jemelik

jemelik


Ohlasy na 65. kolo JLA:  

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hlásím návrat mezi studenty akademie. Posílám 65. kolo. Hádanky velmi pěkné, křížovka lehčí než bývá obvyklé. Nemám šanci na celoroční úspěch, ale případný zápočet jako vklad do nového ročníku by potěšil.  (Pozn. autora: Ani nevíš, jakou jsi mi udělal radost! Vítej zpátky. Na nějaké chytáčky v hádankách nebyl ani čas, pobytem v nemocnici jsem chytil zpoždění a byl jsem rád, že jsem další kolo připravil jen s dvoutýdenní sekyrou. U křížovek jsem vyslyšel stesky rekreačních řešitelů, že když je o vítězi prakticky rozhodnuto, tak ať na ně trochu myslím. Tak jsem si spíše dal bobříka pro sebe prokřižovat v některých místech poměrně dlouhé výrazy. A teď už také vím, že zápočet potěšil.)

 

Přepadla mě nějaká spavá nemoc, takže abych neprospal termín, posílám řešení netradičně zvečera. (Pozn. autora: Lekl jsem se, že je před půlnocí, to víš, venku tma a Ty pošleš řešení...)

Vaší soutěže jsem se letos zúčastnil poprvé, i z toho důvodu, že už nechodím do práce a mám tím pádem více času. Křížovku jsem vyřešil jen první na 15 ztrátových bodů, v logice jsem byl trochu úspěšnější. V příštím ročníku budu řešit logické úlohy a křížovky nechám zdatnějším řešitelům. (Pozn. autora: Samozřejmě bych uvítal, i kdybyste zkusil křížovky, bez zkoušení to nejde. Letos zvítězil přítel Kopřiva, ten před pár lety u mě začínal s 283 ztrátovými body za rok, ještě před pěti lety jich měl 196, před čtyřmi přes osmdesát a nyní zvítězil. Uvádím to jen proto, že na jeho příkladu už jsem vícero křížovkářů přesvědčil, že se nemají nechat odradit prvními neúspěchy a mají to zkoušet dál. Bez porážek nejde jednou slavně zvítězit, třeba i sám nad sebou.) 

 

Ke křížovkám:

Bylo to opětně nádherně provedené, hlavně skryté tajenky (nářadí, tesaři, konec i další v obrazci). Doufám, že jsem správně vyplnil šaflík a múčnicu. Doufám, že se vejdu do 10 ztrátových bodů. Ten KONEC se Ti povedl na ten třináctý výraz. (Pozn. autora: no vidíš, máš to na zápočet, a pak že je třináctka nešťastné číslo.)

Děkuju za špičkovou zábavu při luštění. Těším se na další ročník. (Pozn. autora: Také děkuji, vlastně kvůli tomu to dělám.)

Dúfam, že tam nebolo viacej chytákov, než som objavil. Bolo to ako vždy dosť náročné a krížovka musela potešiť každého riešiteľa. (Pozn. autora: no nevím, někteří tak úplně nadšení asi nebyli, ono se mnohem líp hodnotí úspěšnému řešiteli.)

Slovo vítěze: Když jsem začínal, tak něco podobného mi nepřišlo na mysl... Křížovky luštím 40 let, ale o první body jsem soutěžil až v KKS v roce 1994. S poslední křížovkou jsem tehdy ani nehnul, ročník nedokončil a se 123 body jsem skončil v hlubinách startovního pole. Na Nolčovu křížovkářskou maturitu jsem hleděl jako na nedosažitelnou metu, ale pak v roce 1999 jsem ji přece jen poprvé zkusil, nečekaně i dokončil ročník a umístil se na pěkném 28. místě z 28 účastníků :-) Jo, staré časy. Úplně jsem zapomněl dodat, že je to v neposlední řadě také Tvoje zásluha a způsobu, jakým soutěž vedeš. Jednak předkládáš neotřelé a vtipné úlohy, a hlavně zvolil jsi osobní přístup, každému individuálně posíláš vyhodnocení, nešetříš vtipem a nejdeš daleko pro vlídné povzbuzení :-) to má pak člověk hned větší chuť se s tím poprat! Tak se tedy budu těšit na další ročník. Ve Valašské dědině ještě hezkých pár odstavců zbývá, předpokládám tedy, že jedeme dál Valachy. (Pozn. autora: Správně, letos se budeme věnovat proutěným výrobkům, začneme s koši a košíky.)

Lopatu  se mi kupodivu podařilo vyluštit za jediné pozdní sobotní odpoledne i se skrytými tajenkami, aj tu celoročníkovou. Snad mě jen trošičku potrápila ročenka NACELLE.  Pak jsem provedl kontrolu a ejhle problém se šaflíkem, s krátkým a nikde nebyl. Nastalo třitýdenní hledání, aj Kazmířovu gramatiku valašského nářečí jsem pročetl, jestli by nebyla možnost koncovka JIDÁŠÁ s dlouhým á, ale nikde nic. Až včera jsem zvolal heuréka, když jsem náhodou mrknul do Kazmíře na netu, kde je možnost psaní šaflíka s krátkým a. No řeknu Ti, kdo tohlencto najde, je u mě borec na KONEC. (Pozn. autora: Z řešení nešlo poznat, zda to řešitel našel nebo tipnul, ale dlouhých „á“ se v řešeních našlo jen málo.)

Musím říct, že přes úvodní zaváhání s nepochopením rozdělovacích linek a s nedůsledností s (ne)přečtením pramenu k úvodnímu textu jsem si toto kolo "užil" asi nejvíc ze všech! Luštil jsem jej se sváteční "pokorou" a s vánoční "pohodou"...! Byly to mé (s manželkou naše!) první Vánoce s JLA a rád bych, aby se ještě několikrát zopakovaly...!
Nikam jsem nespěchal, nesnažil jsem se objevit hned "konec" a vyškrtl jsem si vždy jen výrazy, které jsem nalezl v některém z pramenů!
Navíc jsem navštívil s manželkou kostelík ve Velké (kdysi Hrubé) Lhotě, o němž bychom, kdybych neluštil JLA, neměli ani "páru"! A to se přitom s manželkou považujeme za jakési "znalce" památek severomoravského regionu... !
Určitě nebudu mít všechno správně, ale snažil jsem se v závěrečném kole udělat maximum k vylepšení celkového výsledku!
V příštím roce to bude určitě chtít více "fortelu" než letos, jakýsi "cvik" jsem sice získal, ale abych nebyl za úplné "dřevo", bude to chtít pořádně přidat!!!
(Pozn. autora: Postupnými kroky, loni první pětadvacítka, letos první dvacítka, prostě „mráz Kopřivu nespálí“ :--))

Myslím, že jsem napsal hned u řešení, že se na Tebe poněkud nezvykle křížovka dala vyřešit vcelku rychle. A naštěstí jsi ji neprošpikoval dvojáky až trojáky jako dřív... Jelikož je to často boj o každou hodinu strávenou nad řešením, tentokrát to vysloveně "bodlo"... a tak bylo vcelku jasné, že poslední letošní kolo patří k těm z pohledu řešitele vstřícným. Kéž by Ti to vydrželo i v ročníku 2022... A jednoznačně, "třináctka" bila do očí... což bylo samozřejmě fajn. (Pozn. autora: No letos to bude úplně procházka růžovými prutníky.)

No nevím. Dobrá zpráva je, že jsem snad našel všechny skryté tajenky, z toho jsem měl po přečtení zadání trochu strach. V úvodním textu jsi opravdu častokrát opakoval třináctku, takže jsem v textu různě odpočítával 13. písmena atd., nikam to nevedlo. Nakonec jsem se na to vykašlal, nejprve vyluštil polomozaikovku a tam našel všechny tajenky kromě tří. U pětipísmenné 13. tajenky jsem předpokládal, že bude skryta v jednotlivých letošních pěti kolech, takže k hledání v textu už zbyly jen dvě. A když jsem už věděl, co konkrétně hledám, tak mi na ně padl zrak. Ta třináctka se nicméně stále nabízela, takže jsem ji zkusil aplikovat na tu 13. tajenku a vyšlo to. Prostě třináctka ke třináctce. Starosti mi ale dělá jedna neskrytá tajenka, šáflík s dlouhým Á mi tam nevychází (alespoň teda skloňování "Jidášá" já neznám), ovšem šaflík s krátkým A je spíš škopek, případně naběračka (šoufek), ale ve významu "lopatka" jsem ho nenašel. A případný šeflík už vůbec ne. Takže tady bohužel nevím, nechávám tam krátký šaflík a doufám, že to není nějaký zřetězený chyták, který přinese hromadu trestných bodů. Ale po zkušenostech s minulým kolem? Klidně se to může stát. (Pozn. autora: nechal jsi tam šaflík správně, Kazmíř by měl radost.)

Skončil ročník JLA 2021, pro mě byl premiérový! Přiznám se, že jsem si nikdy nemyslel, že alespoň "nahlédnu" do řešení křížovek absolutní "republikové špičky"! Jednou jedinkrát se mi podařilo odeslat 1. díl NKM s žalostným výsledkem! Jejím tvůrcem byl tehdy prof. Drápala z VŠB, kde tehdy ještě shodou okolností pracovala moje manželka, a ta mi s touto luštitelskou "personou" smluvila schůzku! Byl to tehdy pro mě zážitek se s někým takovým sejít!
Několikrát jsem se už v minulosti na základě obrazců uveřejněných ve zmenšené podobě na posledních stránkách KaH pokoušel (marně) řešit Tvé křížovky v JLA! Namátkou si vzpomínám třeba na figurální křížovku představující hřib! Na prahu "jara smrti" (mimochodem - s tímto Tvým sloganem jsem už sklidil mnohokrát v zaměstnání, v hospůdce i doma "obrovský úspěch") se mi poštěstilo dostat se do této "ligy" a opravdu si toho hodně považuji! "Prošel jsem" svým prvním ročníkem, a přestože vůbec nejsem vyznavačem bilancování, tentokrát to výjimečně(!) udělám!
1. Během 5 kol tohoto ročníku jsem se v JLA dopustil mnoha triviálních chyb, s nimiž bych neobstál ani v KKS (která byla pro mě dosud absolutní "top"!). Dal jsem si tu práci a po každém kole jsem si prošel správné řešení, zkonfrontoval jsem jej s mým odeslaným a zjistil jsem, že těchto fatálních chyb, které jsem mohl předvídat a bylo v mých silách se jim vyhnout, bylo za první čtyři kola minimálně 50!, když budu na sebe "hodně přísný", možná i víc...! Vladimíre, to je katastrofa!!! Pro příští rok z toho pro mě vyplývá, že na toto(!) se musím soustředit absolutně nejvíc!!!
2. Podařilo se mi (samozřejmě především Tvou zásluhou) obohatit prameny k luštění.
3. Zjistil jsem, že když ve výrazu z "osmi směrů mám sedm správně", nelze se s tím uspokojit, v JLA je to "zatraceně" málo, přesvědčil jsem se o tom především ve 4. kole (MOTYKA)!!!
4. A to "nejlepší" jsem si nechal nakonec - při luštění mám soupeře v podobě "absolutního křížovkářského mága", a pokud jej chci (alespoň "občas") porazit, tak musím vyvinout obrovské úsilí...! "JEMELÍKOVINU" je třeba předpokládat v každém výrazu(!), dnes už to moc dobře vím (dokonce to už ví i moje manželka, která se doteď o mé luštění vůbec nikdy nezajímala, ale tím, že trávím večery a noci u JLA, tak jsem ji "jaksi nenápadně vtáhl do děje"). Tyto nástrahy "se musím naučit" odhalovat...!!!
Vladimíre, tento ročník beru jako "zahřívací", už jsem se o tom několikrát zmínil. Křížovky jsou především zábava, tak je beru celý svůj už relativně "dlouhý křížovkářský život"! Jsem zastáncem "všeobecného přehledu ve vzdělání", mám rád literaturu faktů apod., proto jsem se zřejmě už od "puberty" začal křížovkám věnovat! JLA jsem opravdu totálně propadl a vyvinu veškeré úsilí, abych svůj výsledek zlepšil! V příštím roce neočekávám nějaké okamžité "extrémní zlepšení", to ani náhodou, zázraky se nedají dělat přes noc, ale postupně bych se chtěl rád dopracovat určitě "slušné úrovni"! To je můj cíl! Jsem soutěživý typ, myslím si, že mám určitě ještě obrovské(!) rezervy, a budu se snažit je v příštím ročníku zúročit...!!!
Pozn. autora: Budu Ti držet palce a snažit se Ti předkládat kaloricky vyvážené křížovkářské menu. :--))

Tak je tedy hotovo. S něčím takovým jsem fakt nikdy nepočítal, těžko tomu věřit. Je to zkrátka takové Nagano - úspěch skvělý a nečekaný, ale také těžko opakovatelný. Kupa štěstí, pár hledáků nalezených spíš zázračným vnuknutím než logickou úvahou, chytáček přehlédnutý téměř všemi kromě mě, někteří favorité nemohli absolvovat všechna kola... Křížovky byly letos i nepatrně méně obtížné (alespoň tedy jejich "hrubá stavba", také obrazce byly jednodušší - na druhou stranu kruhové odrůdy dokázaly být zrádné), to mi také pomohlo, protože pak se samozřejmě trošku stírají kvalitativní rozdíly mezi superelitou a zbytkem. Zkrátka aby se toto všechno sešlo v budoucnu ještě jednou, to by byla obrovská náhoda. Ale každopádně si dneska asi naleju pár panáků :-) (Pozn. autora: Historie se u soutěží neptá na souvislosti, historie eviduje vítěze, tak na úspěch!)

Už se těším na křížovky s proutěnými výrobky. JLA se totiž v mých očích stala nejkvalitnější křížovkářskou korespondenční soutěží u nás. Zejména když se podívám na rok 2021, tak v MLSK byly krásné obrazce, ale v zadání moc oprav, Nolčovka nebyla vůbec povedená, tak snad letos to bude lepší. Já sice chytám jeden ztrátový bod za druhým, ale autorskou kvalitu ocenit umím. (Pozn. autora: Tak to děkuji, snažím se, aby bylo co oceňovat.)  

 

K hádankám:

Asi bych měl dostat bonus za desetinásobnou kontrolu správnosti, nicméně při psaní na čisto se dokážu netrefit do správné klapky, takže... (Pozn. autora: Samozřejmě, že kvalitní kontrola se vždycky vyplatí, ale kvalitní, co ten Eddie?)

Dříve to býval delší seznam.... (Pozn. autora: Já jsem rád i za takový seznam. A letos se zase rozjedeš do delšího seznamu...)

Hádanky opět dost těžké, ale hezké... Kam na ty nápady chodíš? (Pozn. autora: Zatím se ke mně pod tlakem termínu vždy nějaké nápady dostaví, tak snad mi múzy zůstanou nakloněny...)

Vypadá to, že jsi na JLA neměl při překonávání covidu moc náladu a dals toto kolo řešitelnější, než jsi zamýšlel. (Pozn. autora: Máš pravdu, netvořil jsem hádanky úplně v časové pohodě, na nějaké chytáky nebyl čas a byl jsem rád, že zpoždění bylo jen 2 týdny. A možná už stárnu a i v budoucnu to bude luštitelská pohoda :—))

Tentokrát to s těma lopatama šlo. (Pozn. autora: O co více prodloužím termín na řešení, o to dříve ho posíláte.)



 

K logickým úlohám:

Ďakujem za celoročnú zábavu. (Pozn. autora: A proto to s kolegy připravujeme.)

Další ročník máme za sebou – úlohy byly zajímavé (jako vždy), ale vždy se pro mne vyskytly takové, které mi daly zabrat a některé odolaly mému snažení. V posledním kole jsem nedal šipky a v tomto typu úloh nade mnou vedou 2:1. No a karbanová úloha byla pro mne neřešitelná – a navíc jsem zjistil, že už doma nemám vůbec karty. Stejně bych to nedal. Soupeři byli velmi dobří a plně si zaslouží tu dávku bodů a přední umístění. (Pozn. autora: Zatím karty nekupuj, pro další kola by měla stačit tužka, papír, guma, hlava…)

Do příštího ročníku bych se měla pokusit trend trošku narušit, je podezřele klesající - 1,2,3,... příští rok už by to bylo pod bednou... :-D. Upřímně jsem se bála, že s Karbanem dopadnu hůře, nedal se řešit cestou v metru a honila jsem ho na poslední chvíli, takže se vůbec divím, že jsem neodpadla někam dozadu :). Vítězům samozřejmě gratuluji :). (Pozn. autora: Ten trend je potřeba trochu zvlnit.)

Dost jsem se pobavil. Tvé úlohy mi sedí, i když jsou často náročné. (Pozn. autora: Skromně musím připustit, že většinu úloh tvoři kolegové, ale vyřídím jim to.)

I přesto, že úlohy byly v rozumném čase řešitelné, jen optimizer pracný, tak jsem měl problém to všechno dát dohromady včas. Ale to už je můj dlouhodobý nešvar. Díky za další povedený ročník a už se těším na ten nový. Hlavně ať jsi zdravý a máš dost energie na další tvorbu a organizaci. (Pozn. autora: díky, při zdravotních trablech se zdraví dostane do čela člověčích priorit a až člověku otrne, tak jej nesprávně předstihují jiné, ale tentokrát má u mě hodně velký náskok.)

Jsem rád, že se už toho optimizeru zbavím. Začal jsem na 123 tazích, a co jsem na to sáhnul, tak jsem přišel na další vylepšení. Pořád mám ale pocit, že se to dá ještě vylepšit. Ještě, že jsem si ty karty hned na začátku očísloval, šlo s tím hýbat a zapisovat rychleji. No a teď si to užiješ ty. Tu kontrolu ti nezávidím. Asi by to chtělo brigádníky. (Pozn. autora: Co se týká kontroly, ani nemluv, netušil jsem, co jsem si sebe upletl. Zkoušel jsem si to před zadáním řešit, došel jsem na 108 tahů, u optimizeru netřeba hledat optimum, tak jsem si říkal, že ke stovce se někdo dostane a pak jsem zíral, jak jste to vylepšili.)

Karban byl pro mě novinkou, FreeCell jsem nikdy neřešila:-) Tak jsem si rozšířila obzory a jsem zvědavá na nejlepší řešení. (Pozn. autora: také jsem byl zvědavý a hleděl jsem jak zjara.)

Nejvíc se mi líbila úloha Šipky uvnitř, se kterou jsem se zatím dříve nepotkal. Časově nejnáročnější byla 8. úloha Karban s ohledem na "manuální zpracování". (Pozn. autora: správný optimizer by neměl jít „strojově“ řešit.)

Opět moc děkuji za úlohy. Doufám jsem něco v zadání jednotlivých šifer nepřehlédl. Bylo super, že byl termín odevzdání trochu posunutý, nevím, jak bych vánoční mumraj skloubil s luštěním dohromady. Tentokrát úlohy naskakovaly jedna za druhou, tedy než jsem se dostal k optimizéru. Opět spoooousta dloooouhých večerů, spooousta možností a udržet je všechny v hlavě bylo, nebojím se to přiznat, nad mé síly. Vůbec netuším, kolik je optimální počet, každopádně gratuluji tomu, který najde nejlepší řešení. (Pozn. autora: ke gratulaci se přidávám, o devadesáti tazích se mi ani nesnilo.)

Posunutí termínu z předvánočního pečení, nakupování, uklízení a dalších zábav do Vánoční pohody pro mě bylo naprosto super :-) Klidně bych hlasovala za zachování tohoto Vánočního finále :-) Úlohy byly příjemné a dobře luštitelné, závity potrápil jen optimizer, zato ale pořádně. Karty už jsem přesouvala i ve snu :-) :-) :-) I když za to možná mohla nebezpečná kombinace karet s punčem :-) (Pozn. autora: O těch kartách jsem ty sny přebral při kontrolování správnosti řešení optimizeru. :—)

Přiznám se, že mi před schopnostmi kolegů spadla čelist. (Pozn. autora: Padla nejenom Vám, mně a testerům spadla čelist také, čekali jsme nejlepší výsledek někde nad 100 tahy a najednou bác – 90 tahů! Nedá se, než pogratulovat šikovnějším, šli na to jinak než my.)

S umístěním jsem spokojená. Minulý rok jsem si to vyzkoušela. A letos od prvního kola. (Pozn. autora: Po vydatném tréninku hurá do soutěžení.)

Tak to som musela mať vlčiu hmlu, keď som prehliadla tie Y vedľa seba a úplnú snežnú slepotu, keď som zabudla vypísať jednu dvojku v 7. úlohe. No nič, nabudúce sa lepšie sústredím na kontrolu riešenia  a nebudem sa toľko vytešovať nad karbanom... :-) Som si najprv myslela, že sa to nedá spraviť pod 120 ťahov, a vidíte, ani tých 107 nestačilo. Klobúk dole pred trpezlivými riešiteľmi, a trpezlivými kontrolórmi riešení tiež. (Pozn. autora: nejde jen o to úlohy správně vyřešit, ale také je správně přepsat do řešitelského archu, to je kolikrát ještě složitější :—))

Ty karty jsem vůbec nezvládl, a to jsem ještě poslední den postoupil o 2 tahy. Ale skončil jsem líp než vloni, takže OK. (Pozn. autora: Vždycky má na koníčku něco potěšit.)

Úloha č. 8 byla nad moje síly – FreeCell jsem nikdy nehrál. Když jsem danou konfiguraci zkusmo skládal, tak jsem se nikam nedostal. Pátral jsem po internetu po programech, které řeší FreeCell - jeden dobrý jsem našel, leč žádné z řešení které našel, nebylo méně než na 120 tahů. Přesněji vyjádřeno, našel řešení za 105 tahů, ale za tah považuje i přesunutí několika karet naráz, a po rozepsání do jednotlivých tahů to vychází přes 120 tahů. Při dalším pátrání jsem zjistil, že zadání odpovídá konfiguraci #194 z Microsoft FreeCell, k této konfiguraci také existuje řešení, ale po rozepsání do jednotlivých tahů jsem byl zase na 124 tazích, takže 0 bodů. (Pozn. autora: správný optimizer by neměl jít „strojově“ řešit, a když už, tak ne optimálně:--))

Úlohy mi přišly tentokrát hodně lehké při posledním kole, až na ten Karban. Na něm bylo nejhorší, že se nedal řešit nikde cestou – bylo potřeba buď karty a místo nebo alespoň počítač a "šoupat" buňky v Excelu, ale ani jedno v metru moc provozovat nejde...  :). (Pozn. autora: To je fakt, jen prvních sedm úloh bylo „metrových“, ta poslední ne. Sorry, jako.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies