jemelik

jemelik


Ohlasy k 60. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
Křížovky se sdruženou a zpřeházenou legendou budily respekt, ale nakonec to šlo celkem dobře. Tajenky jsem nakonec taky pokořil. Nejvíce mě potrápila PIASALBA a ROSA ALBA. V hádankách mě zaujala nezvykle dlouhá přídavná jména. Neskutečná paráda. Nejvíc času jsem strávil asi nad ODHADEM v přesmyčce, než jsem opustil TIP a nahradil ho NOSem. Jubilejní kolo se ti zkrátka povedlo. (Pozn. autora: díky, tak snad jsi nezměnil názor poté, co ses dověděl, že v roce 2008 Karel Gott v polské televizi nevystupoval.)

U JLA-L půjde u 8. úlohy určitě udělat 15 volných políček, ale už na to nemám nervy. U JLA-K odolávají dvě skryté tajenky na (7) a (415). No a s italským hercem hraji karty, zatím prohrávám. Bylo to kruté kolo. Teprve minulou sobotu jsem se chytl na horní křížovce. Super chyták s Gottem. (Pozn. autora: určitě a najít 18 volných políček chtělo stoický klid, no a Kája se povedl.)

Ke křížovkám:
Byla to fuška, hlavně u polomozaikovek jsem byl pár dní celkem bezradný, zdálo se to beznadějné, nakonec jsem se ale chytil - kousek po kousku. Je to prostě potřeba vysedět. Pokud Tě zajímá, kde jsem se v jednotlivých dílčích křížovkách chytil, tak to bylo takhle:
·  mozaikovka - uhodnutá třetí tajenka.
·  horní polomozaikovka - dokreslil jsem si předpokládané rozložení rozdělovacích linek podle té jedné zakreslené, a pak jsem našel žertovnou pletku LAŠK, což ve spojení s chirurgickým nástrojem PEÁN dávalo možnost křížení s řeholnicí FRANTIŠKÁNKA. Tím pádem jsem pak hledal výraz na předpokládaných 11 písmen začínající na LAPE- a objevil jsem rostlinu LAPEYROUSIE (s několika pravopisnými ekvivalenty). Na to navazovaly předpokládané tajenky MOTYKA a PARTIE.
·  polodarvinovka - tam jsem měl nejprve vytvořených několik dílčích krátkých řetězců, nakonec jsem se chytil na ANT-IKA + ANT-RON + ANT-OVÉ, k tomu jsem přidal VAS-ANT + VAS-MER + MER-OVÉ. Určitě pomohly i výrazy se znaménkem "+", které napovědělo jejich možné umístění v pravé části křížovky u předkreslených rozdělovacích linek.
·  dolní polomozaikovka - na Google jsem se dostal (a pak i v oficiálních pramenech ověřil) k výrazu PANÁDEL. A protože jsem bral za téměř jistý i výraz RABINÁT a také 1. tajenku HLUBINY, měl jsem tři z celkových čtyř sedmipísmenných výrazů pro směr zprava vlevo (ty délky výrazů byly samozřejmě jen odhadované). No, a protože ty sedmipísmenné výrazy ležely v křížovce blízko sebe, podařilo se mi je zkombinovat tak, aby mi tam něco sedlo v křižujícím směru.
(Pozn. autora: no a pak že to nešlo poskládat.)

Byla to pěkná fuška, ale je to pěkné (špica), díky za další ročník, jen houšť. (Pozn. autora: tak má vypadat ohlas, a ne ať si vepchám sdruženou a zpřeházenou legendu do špic :--))

Já si v legendě vymazal u režiséra GAPO letopočet, a pak mohu hledat, že? (Pozn. autora: No ale to neděláš dobře, Jaromíre...)

Jsi vskutku v přípravě chytáků neskutečný Mistr. Snažil jsem se vše ověřit, lépe než minule. Ale Mistra jsem v polské televizi v r. 2008 opravdu neobjevil. Kdo by ale právě zde hledal chyták. (Pozn. autora: některé chytáky se musí cizelovat do dokonalosti, polská skupina FAREL GOTT přímo volala po chytáku, ovšem najít dvojici výrazů začínající na FA- a KA- se stejným významem a navíc, aby ten s KA- na začátku byl známější a vypadal jednoznačně, to není žádná sranda. A pak to ještě chtělo nějak zdůvodnit ten rok 2008, nejlépe přes skrytou tajenku a nenápadné zakomponování do průvodního textu. FAFRA coby mluvka mě v Kottovi fakt hodně potěšil. :—))

Moje obavy z nalezení  celoroční skryté tajenky ALFA A OMEGA se celkem rychle rozplynuly, protože se mi ji podařilo najít ještě před vyplněním obrazce 60. kola. Horší to bylo s PELOTONEM, na kterého mě paradoxně navedl FAREL GOTT 2008 a pozorné pročtení průvodního textu, kde bil do očí PEKING 2008. PELOTON se tedy skrývá za výrazy s rokem 2008. Ale může to být návnada. Také ROSA ALBA dala zabrat, ale latinské botanické jmenosloví patří k mým dalším koníčkům stejně jako to zoologické. Vidina bronzové medaile je na obzoru, a pokud bude stvrzena tvým vyhodnocením, rád si opráším startovací bloky do následujícího ročníku JLA 2021. (Pozn. autora: no tak na nic nečekej a oprašuj.)

Na 9. tajenku zřejmě kapala syrovátka, a spláchla ji do 6. nádoby. Možná proto jsem ji neobjevil :--) (Pozn. autora: ne, ne, na ni kapaly ty letopočty.)

Pravý okraj spodní polomozaikovky mi zůstal nedořešený, nenašel jsem vyhovující kombinaci českého malíře, indonéského politika a slovenského citoslovce, takže jen tipuji jednu variantu. Pokud jsem se netrefil do autorského řešení, tak rovnou bez mučení hlásím, že tipovaného malíře neumím dokladovat. A vlastně jsem ani nedohledal, jestli Mistr byl opravdu hostem v polské TV. Zmínka v průvodním textu může být nápovědou i chytákem..., tak uvidíme. (Pozn. autora: no kdyby někdo v uznatelném pramenu objevil, že Karel Gott v pořadu polské televize v roce 2008 vystoupil, tak by mě polilo :--)

Tvoje postupné náznaky řešení jsem nyní sledoval s větším napětím než obvykle - poté, co jsem (jak jsem doufal) nalezl tentokrát všechny skryté tajenky, otevřela se možnost vejít se do padesátky trestných bodů. Hodně mi zatrnulo s Karlem Gottem (chyták je to ale velmi vtipný), naštěstí aspoň skrytá tajenka nebyla narušena. A pak jsi ještě vyhrožoval cévnatou rostlinou, tu už jsem ale měl dobře. Malíře jsem nedohledal, listovat pramenem SČSVU si chodím do knihovny a na to nyní nebyly moc podmínky. Nakonec se to tedy podařilo, padesátku jsem pokořil a je to můj druhý nejlepší výsledek za těch 12 let. Mám radost a chtěl bych tu padesátku nějak reálně atakovat i v dalších letech, už je čas se někam trochu posunout. Bylo by hezké se časem doškrábat aspoň na ten nejnižší akademický titul, to by ale Akademie musela fungovat ještě aspoň 10 let :-). Obecně ke sdruženým legendám - doufám, že se ještě někdy objeví. Je to samozřejmě pracné a náročné (záleží i na tom, jakou zvolíš obtížnost), ale jednak mi to relativně jde :-), a jednak obecně z pohledu rozvoje křížovkářství by asi byla škoda luštit jen samé klasické střídavé polomozaikovky a nevyužít něco víc ze široké škály druhů a typů křížovek, tak jak se postupně rozvinuly v minulých desetiletích. Mít něco popsané ve směrnicích a v praxi si to nezaluštit asi moc smysl nemá..., takže čas od času je to určitě zpestření. (Pozn. autora: no právě, ale část publika žel netleská.)

V každém případě řešení bylo zajímavé, i když dlouhé výrazy horní křížovky pěkně "kopaly". (Pozn. autora: pravdu máš, i při tvorbě jsem byl celý dokopaný.)

V mém táboře vládne velká spokojenost, protože se mi od roku 2017 podařilo zkompletovat zlato, stříbro (sice dělené) a letos bronz, to je skvělá zpráva - no prostě slivovice poteče prúdem a k tomu pravá valašská klobáska z pravého valašského mašíka.  (Pozn. autora: tož na zdraví, za ten komplet si slibovicu zaslúžíš, a teďkaj co, narok bednu necháš iným?)

K hádankám:
Člen svatohelenského parlamentu, kam na to chodíš? Já jsem na Heleně nebyl, ani na Svaté, tak jak to mám řešit? (Pozn. autora: nemyslet na baby a hledat, takový pěkný ostrůvek to je a mají tam i parlament.)

Koho by napadlo, že ten chlap není Cato? (Pozn. autora: no právě, ale pořád říkám, ověřovat, ověřovat.

Ostrožskonovoveský rybář, toho jsi vyštrachal kde? Taková přídavná jména jsou z jiného světa. (Pozn. autora: mám nahozeno, mrknu a vedle on:--))

S tvarohem jsem si jakžtakž poradil, s tlačením už méně. Ale jinak se mi hádanky moc líbily a po pár bezesných nocích a spoustě zavařených závitů se jich snad pár poddalo. (Pozn. autora: ale ano, poddalo, ovšem bez tlačení to fakt někdy nejde.

K logickým úlohám:
Bylo to zábavné i napínavé luštění zároveň. Rohlíčky mi dlouho padaly namazanou stranou dolů :-) :-) :-), než jsem pochopila zákon hmoty, potom už to šlo ráz na ráz. Snažila jsem se "vytunit" i optimizer, ale čas kvapí, Vánoce se blíží a trouba studená :-) A tak honem od rohlíčků k cukrovíčku. (Pozn. autora: ještě o jedno políčko to šlo „vytunit“ lépe, ale i tak kvalitní práce, s takovým přístupem muselo být cukroví jedna báseň.)

Díky za pěkné úlohy, většina šla zvládnout v rozumném čase. Těším se na další ročník :-) (Pozn. autora: jak rozdílné jsou pohledy na některé úlohy.)

Dnes by to nebyla těžká volba, jestli riskovat zápočty, protože času bylo málo a tlačenici jsem natlačila dnes na jediný pokus, aby alespoň nějak vyšla, a je mi jasné, že k nějakému optimalizování ta rychlovka má daleko, takže se tímto vědomě a dobrovolně vzdávám místa na bedně a přenechávám ho soupeřům :), (chvíli jsem přemýšlela, jestli to má vůbec cenu posílat, ale není důležité vyhrát, ale zúčastnit se :)). Náš malý "kašlálista" nechodil celý listopad do školky, takže jsem po večerech doháněla práci a v kombinaci s předvánočním shonem bylo času na JLA hodně málo :(. Tak snad příští rok bude příznivější :) (Pozn. autora: rodina, práce, předvánoční čas, natlačíte stříbro, obdivuhodné.

Musím říct, že jsem medailové umístění při tom malém bodovém odstupu letos opravdu nakonec nečekala - optimizer mi zůstal na poslední chvíli, sice jsem si celkem precizně poskládala 5 slov (na minimální počet písmenek), ale pak se k němu dál nedostala a poslední den jsem tam zbytek slov naskládala na jeden pokus, abych měla alespoň nějaké řešení a naštěstí se vešlo i do obrazce, tak jsem ho poslala, o nějakém velkém optimalizování nebyla řeč :-D. Čekala jsem, že rozdíl od nejlepšího budou klidně 3-4 písmenka, asi jsem při tom skládání měla nějakou "světlou chvilku", že tam přebývalo jen jedno, takže za mne s umístěním velká spokojenost :). A Vám velké díky za JLA, dovedu si představit kolik času a práce za tím je :) (Pozn. autora: děkuji za uznání, nebýt těch přes sto padesát řešení v každém kole, už bych s tím dávno praštil, ale ten počet je pro mě satisfakcí za čas věnovaný soutěži.)

Snad se příště trochu pochlapím. Ženy ale již druhý rok vládnou logice na jedničku a někdy vyřešení úloh jde mimo mne. Rozdělané a nevyřešené úlohy tohoto kola (Tvaroh v přihrádkách a Tvarohové rohlíčky) jsem si prošel, v některých svých řešeních jsem byl v superpozici, blízko a zároveň daleko. (Pozn. autora: musíš se pochlapit a s Tebou i další chlapi, jinak vypadáte divně, na druhou stranu ženským fandím, tak se pochlapujte s rozumem :--))

Těžké mi na první pohled přišly tvarohové rohlíčky, ale nakonec to tak strašlivé nebylo. A u poslední úlohy bych ještě mohla zkoušet optimalizovat dál... ;-) (Pozn. autora: no tak to už by snad stačilo, i tak jste s těmi 18 prázdnými políčky všechny překvapila.)

Tvaroh nemám rada, a ani on nemá rád mňa. Nad tými zapeklitými úlohami s jeho ukladaním som strávila veľa času a vždy mi niekde kúsok chýbal alebo prečnieval. Možno keby bolo toho času viac, povolili by :--) Tak posielam to, čo som stihla, a už sa teším na nové krásne úlohy v budúcom roku. (Pozn. autora: rozumím, podobně bych to cítil, kdybych řešil rajskou.)

Úlohu č. 2 jsem vzdal. Začal jsem to probírat postupně systematicky, ale asi jsem to vzal z opačného konce. Takže po týdnu práce jsem usoudil, že není čas na hrdinství, a počkám si na správné řešení. Ostatní úlohy se řešily dobře. (Pozn. autora: tak, tak, u zábavy není třeba se přepínat.)

Zasílám řešení 5 úloh. U ostatních jsem popsal stohy papíru. Ponechávám je, abych později při vyvěšení řešení zkoumal, zda někde jsem byl blízko či na hony daleko. (Pozn. autora: výsledek toho zkoumání bys měl publikovat, nebo se to před desátou nedá?)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies