jemelik

jemelik


Ohlasy k 49. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Tak tohle kolo se mi moc nepovedlo. To bylo samé houbaření, chataření, kouření a na "formanaření" bylo pořád dost času. Příliš času jsem pak věnoval křížovce, kde už moc šancí na nějakou díru do světa nemám. A navíc byla dost veliká. A na hádanky jsem si tak nechal méně času, než by bylo potřeba. Riveu bych nedal ani za nic, ale Pospíchala jsem dát měl, ostatně, že jde o fotbalistu, jsem odhalil včas. Tak zase příště. Chuť na tvoje skvostné kokosy jsem ani trochu neztratil. Ani tvoje křížovky v žádném případě nezatracuji. Je to adrenalin je luštit. (Pozn. autora: pro jistotu příště volím křivák.)

To byl očistec. Hendikepován namoženým krkem a pravou rukou ze sekání dříví na chatce jsem nemohl psát. Navíc ta křížovka je velká jako Brno. Hádanky nádherné, ale nakonec jsem to nevymyslel, nevyseděl ani nevyležel. (Pozn. autora: příští křížovku budu dělat ve Valmezu, Valmez je menší a škoda, že jsi hádanky nezkusil vystát.)

 

Ke křížovkám:

Ať jsem se snažil sebevíc, vždy mně vyšly dvojáky. Já jsem použil "dvoják" HATKA. (Pozn. autora: ale to bude Václava Kytku mrzet.)

Bombastická křížovka, celkem fajně se luštila, ale to až do okamžiku, kdy se objevily dvě čučky, a bylo, jak se říká, vymalováno. Takže očekávám dvojnásobnou nadílku ztrátových bodů, protože autorské řešení je v tomto kole asi hodně vzdálené. Ale na druhé straně mně těší, že se mi podařilo najít skrytou tajenku č. 25. Nejtěžší pasáž byla asi šifra Pražáka, dále atlet NIARÉ co jsem se ho nahledal, ten snad není ani na netu, hudební skupina STOUNI, arcidílo MARYA, kopaná ČUTES,  CHAD SANO a ŠARVÁK. Velká obtíž byla TÍŽ = jednotní to mi trvalo taky hezky dlouho, než jsem to prokouknul. Černou můrou byl kultivar pámelníku HANCOK, tam má autor hesla v Zahradnickém  slovníku naučném pan Hieke chybičku, protože správně má býti "Hancock". (Pozn. autora: ani nevím, zda se přiznat, že jsem z Tvého nalezení šifry Pražáka a chyby Hiekeho nebyl nijak odvázaný, to první mi odrovnalo hledák, to druhé samokontrolu.)

Bylo to moc náročné, tak mohu doufat, že se vejdu do 10 ztrátových bodů. Hodně dvojáků a hodně přemýšlení, ale stejně jsem na všechno nepřišel. Máš to kvalitní jako vždy a obdivuji se tomu a ještě pak ta kontrola, ta by mě asi umořila. Krásná vynikající práce jako každá JLA a vtipné skrytí vojny s Turky. Tentokrát  jsem se tomu ověřování dvojáků nemohl věnovat z důvodů švestové „posli“ - POvidla jsem dělal a švestky jsem sbíral do sudů na SLIvovici a nakonec ještě sběr ořechů  a sušení. Příště se snad polepším, pokud to bude trošku lehčí. (Pozn. autora: určitě se zlepšíš, jak to teklo?)

Ján Nagy mě prostě dostal. Není co dodat. (Pozn. autora: nedalo se Jána nepřipomenout, musel to být významný kopáč, když se dostal do novin.)

Kopáč se Ti nějak líbí. (Pozn. autora: měli jsme ho doma na hnoji, stárnu a vzpomínám.)

Nevěděl jsem si rady s tradičními dvojáky, takže jsem v řešení nakonec nechal dvakrát výraz Hatka (český malíř a slovenská řeka). Trochu Tě lituji, když si představím tu hrůzu při kontrole řešení. Jedna poznámka. V Zahradnickém slovníku bude asi chyba ve výrazu HANCOK (pámelník). Správně by měl být HANCOCK. (Pozn. autora: je tam opsaná chybka, máš pravdu, i s tou hrůzou při kontrole řešení.)

No bola to drina. (Pozn. autora: co taky jiného s partou kopáčů?)

O dvojité čučce vím, ovšem není mi známo, jak si s ní poradit, nechávám to tedy tak. Jestli se chyba zřetězí (jako že určitě ano :-)), tak to může být hromada trestných bodů, ve shodné křížovce dvojnásobných. Škoda, protože jinak jsem tentokrát křížovku skoro dotáhl do konce, na obvyklé střílení od boku mi toho zbylo minimum. (Pozn. autora: no ještě to chtělo hodit čučku do Šmírbuchu na toho voyeura.)

Opět mě potrápily hlavně dvojáky, když jsem to různě popřepisovával (PACÁK, HATKA, ČUČKA). Nějak jsem to do kupy dal, ale chyby tam budou, vše nemám ověřeno. Jinak tajenky a skryté tajenky jsem snad odhalil dobře. (Pozn. autora: já tam ty dvojáky cpu pro radost.)

Přikládám velmi povedenou truhlici, snad v ní nebudou nečekaná překvapení... Když se mi podařilo z kartiček NLA "vykopat" toho správného kopáče (původem zřejmě někde od Komárna), pak je snad i větší pravděpodobnost, že chybek moc nebude, protože i další dvojáky hatka, pacák byly výživné. O několika zapeklitých výrazech typu šarvák, čičán, Hancok, Hinrich atp. nemluvě. Díky moc, bylo to opět skvělé. (Pozn. autora: letošní ročník si bez kopáče nedokážu ani představit, a od Komárna jsme v JLA ještě nikoho neměli.)

Ten nešťastný Kopáč pořádně zakopal pořadím, ne však na předních místech tabulky, odnesli to řešitelé na nižších postech. Těch 12 chyb, co jsem nasekal, ještě není taková velká tragédie. Letošní ročník JLA pro mě nezačal příliš šťastně a tak i skončí. Zkusím ještě vybojovat aspoň ten jeden kvalifikační bodík, i když to nebude jednoduché.  P.S. mám už zakoupené startovací bloky do příštího ročníku JLA, doufám, že mě kopáč pořádně nakopne, ne snad nakope. (Pozn. autora: tak to musím koupit pořádnou startovací pistoli.)

Tentokrát jsi hodně potrápil s pětinásobnými na sebe navazujícími dubletami. Dobu na řešení jsem měl zkrácenou o 10 dnů, kdy jsem byl služebně v zahraničí. Sice jsem měl vše "vyluštěno", chybělo ověřit 35 slov. A pak to začalo. Dublety: ČUMKA, PACÁK, HATKA, KOPÁČ. Pěkně jsi to na nás zahrál. Nejhorší byl Ján Nagy, který vypadal tutově na sochaře. Dokonce jsem ho našel jako pekaře. Když jsem objevil ve Šmírbuchu, že spát = KYSAT a pták pěvec nemůže být SOSÁK, tak jsem dumal půl dne, co s tím. Hledal jsem Nagyho ve sportu jako kolaře, ale vůbec nic nepasovalo. Nakonec na 150. kartičce NLA vykoukl Ján Nagy jako KOPÁČ. Pak se musel zrušit na 26/1 režisér KOPÁČ, což byla dost fuška. KOPTA mne napadl náhodou. No byla to mravenčí práce a Sherlock by to také neměl lehké. Fakt Tě obdivuji, jak to umíš perfektně zamaskovat. Akorát jsem nenašel přímo, že S = ORÁLA. Ale to už neřeším. (Pozn. autora: věřím, že to bylo náročné, najmě když v zadání žádná orála nebyla.)

 

K hádankám:

Posílám řešení zatím nejtěžšího kola JLA, které jsem řešil. Nějak nám dáváš zabrat! Oproti JLA je Bystřina slabý odvárek... (Pozn. autora: nediv se, mám starost o zdraví řešitelů, takový silný odvar je dobrý na trávení, proti průjmům a nadýmání, kdyby o tom lékaři věděli, tak JLA začnou předepisovat.)

Pospíchala malá domů! Kde na to chodíš? Paráda. (Pozn. autora: To mám z bible: „Nechte maličkých ke mně přijíti.“ Proto si nenechávám nalévat velké.)

Tentokrát se mi celkem dařilo. Jednoznačně nejlepší hádanka je odsuvka slovní č. 2 - po jejím vyřešení jsem se opravdu pobavil velmi vtipným námětem. (Pozn. autora: no vidíš, a na první pohled ta hádanka odrazovala svým rozsahem.)

 

K logickým úlohám:

Ale že bych byl přesvědčen o správnosti všech řešení, to teda nejsem. Početní úlohy jsem řešil, ale nenašel jsem jiný jednodušší způsob – např. grafické derivování. Došel jsem k nějakým číslům a ty odmocniny ze dvou a ze sedmi mne skoro děsí. Ale nic jiného nemám. (Pozn. autora: Ty jsi chtěl jít na pacholka a na formana s grafickým derivováním?)

Asi to bylo lehčí kolo, když jsem dosáhl na plný počet bodů. Samozřejmě to ulehčil také počet úloh pět – vzhledem k nedostávajícímu se času. Musí se někam ztrácet! Dobrý základ pro novou fyzikální hypotézu.

Úlohy byly jako vždy na úrovni – řešitelné. Nakonec jsem rád, že i z té matematiky v hlavě něco zůstalo. Jak říká můj kamarád Petr Formánek – člověk zapomíná, stává-li se pamětníkem. Stojím tedy na prahu – dle ženy jsem již přešel. A to si na dveře ještě nepíši – Klíče + Mobil + Brýle. (Pozn. autora: už to chápu, v Hinterthalu vždycky hledím po domech, jak všude mají nade dveřmi křídou KMB a oni tam všude bydlí senioři.)

Furmanskú jazdu som napriek všetkej snahe nezvládla, ale nevadí. Už sa teším na ďalšie kolo zaujímavých úloh. (Pozn. autora: každá teď myslí na silné auťáky a když přistavím formanský vůz, je zle.)

Pro mne jsou rozhodně matematické úlohy přijatelnější než písmenkové optimizéry :-D, budu se těšit na další podobné úlohy :) (Pozn. autora: a to se tam ty matematické úlohy dostaly jenom kvůli tomu, že na dvoustraně už zbylo málo místa na obrazce.)

Tentokrát jsi byl na nás v logice hodný a vše se dalo s trpělivostí a hodnou dávkou přemýšlení vyřešit v rozumném čase. (Pozn. autora: díky, ale proč to neříkají ostatní?)

Tohle kolo bylo celkem rozumně řešitelné, jen tak dál! (Pozn. autora: nedá se nic dělat, musíme na to s rozumem.)

Toto kolo som nebola príliš usilovným študentom JLA, najmä matiku som doslova odflákala. Ale leto už definitívne skončilo, tak sa v ďalších kolách budem riešeniu úloh venovať viac, lebo sú naozaj veľmi zaujímavé a páčia sa mi. (Pozn. autora: no na zápočet to nebylo, přijďte to zkusit příště.)

Úlohu 1 jsem řešil zkusmo, a vyšly mi 3 km. Pak jsem oprášil derivace a zkusil jsem extrém funkce. Už v tom nejsem tak kovaný, ale vyšlo mi kupodivu 2,99 km. V úloze 4 jsem si byl řešením jistý. Čtrnáct dní jsem to neviděl, a teď mám jisté pochybnosti. Řešit už to ale nebudu. Bylo to opět krásné, těším se na jubilejní 50. kolo. (Pozn. autora: jak se Ti vůbec mohly derivace zaprášit, když byly tak dlouho schované?)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies