jemelik

jemelik


Ohlasy k 34. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Tak jsi nás velice slušně osolil. Tajenky v křížovce jsou snad i přesolené. Hádanky vypadaly taky překořeněné, ale nakonec jsem něco vymyslel. Až na ten Brušperk. (Pozn. autora: sorry, spadla mi z kořenek víčka, už jsem je nasadil zpátky.)

Ke křížovkám:

Ako obyčajne, čas nestačil na vyriešenie všetkého. A ostala mi dilema so 16. tajničkou, či naozaj si použil do tajničky dialektové slovo (ako to vyšlo), alebo zas to bol chyták?! (Pozn. autora: použil, Valaši prostě přikusují ke chlebu se sádlem oharky.)

Byla to zase pořádná fuška a nevím, kolik chyb tam bude. Co jsem minule získal, to asi zase hned ztratím. Čas jídla dal nejvíc hledání. Pořád jsem se tam snažil nacpat Pelára, potom kmotra a súseda. (Pozn. autora: ale tak to dle mých představ mělo být, že nejprve se ke stolu bude drát Pelár, pak kmotr, súsed, farář a nevím kdo další, až přijde čas na ten čas.)

JÍDLA jsem viděl hned, jen jsem si říkal, že to asi nebude to pravé ořechové. Naštěstí bylo. Český matematik je prostě také Čech. To mě právě "trklo". Dobré! Pak už vzal Pelar roha. Navíc Pelár, že? Čas může usedat, podobně jako může usedat prach na pocestné. Taktéž na nás může "padnout deka" aj. Tak snad na Tebe žádná nepadne. (Pozn. autora: přiznám se, že nějaký čas po tomto kole hledím kolem sebe obezřetněji, zda něco nepadá.)

Měl jsem ještě jednu variantu odpovídající nápovědě "přes pár polí, přes pár luk". Jan Baran. Ve valašském slovníku jsou v použité literatuře i 3 články z tisku od L. Barana, ale jeho případného bratra Jana, o kterém mohl psát, jsem nenašel. A ráno po odeslání jsem si lál, že jsem ji tam nedal, protože jsem ji uměl systémově doložit, na rozdíl od "Pelára". Metafora s časem jídla, nebo jak lze nazvat tento básnický prostředek, je to velmi neortodoxní a já doufám, že tvoje "chvilky poezie" skončí letošním posledním kolem. Jinak by mě asi trefilo. (Pozn. autora: tak za prvé, samozřejmě, že jsi měl napsat Jana Barana, u skrytých tajenek může napsat řešitel kolik chce řešení, a když jejich skrytí tvoří i nějaký systém, tak při vymyšleném příběhu by mi nezbylo nic jiného, než tajenku uznat. No a za druhé stačí příhody v průvodních textech, ne tak aby přicházely na řešitele, takže se omlouvám a brzdím.)

Obrazec jsem nějakým způsobem vyplnil, ještě na poslední chvíli jsem dohledal Darajani, ale něco jsem opět musel tipovat, chyby budou. S tím počítám, jen kdyby nebylo těch skrytých tajenek. Lopaty jsem nikde neviděl, ze zoufalství zkouším kasače (nějaký stroj to přece je :-)). Na skryté tajenky zkrátka nějak nemám, ovšem bez jejich nalézání není možné alespoň na symbolický bodík pomyslet... (Pozn. autora: ale bez tréninku není šampióna, chce to furt zkoušet lopaty nelopaty.)

Opäť si nám pripravil nie Prechádzku svetom krížoviek, ale "Lopotu na krížovkárskom poli". Bolo to krásne a bolo toho dosť. Kam chodíš pre nápady so skrytím tajničiek? To v našej brandži nemá obdobu. Len tak ďalej, držím Ti palce. Robíš to čím ďalej náročnejšie a zároveň i krajšie. (Pozn. autora: jaké pohlazení po výčitkách, že čas sice přichází, ale nesedá, díky.)

Osolil jsi nám to moc pěkně, svatá pravda. Nebo ti tentokrát ujela ruka a přesolil jsi...? (Pozn. autora: ujela, příteli, ujela, přesto si myslím i nadále, že čas jídla může přicházet i usedat, tak jako usedal smutek do mé duše z výčitek rozladěných řešitelů, už se však zvedá, protože čas nejenže sedá, ale i hojí rány.)

Se skrytými tajenkami si nejsem jist. Nic lepšího asi nevymyslím. Jana Pelára jsem nenašel. (Pozn. autora: no bodejť, taky tam nebyl, vzal ho čas…)

Snad jsem tentokrát neudělal víc chyb než obvykle. Snažil jsem se, seč jsem mohl. Přiznám se, že jsem Tě chtěl několikrát zastřelit (zvlášť s tím nastrčeným Pelarem a dole Janem). Naštěstí je Pelár, takže jsem hledal dál, až jsem nalezl jídlo. (Pozn.autora: naštěstí, s odhalenými skrytými tajenkami tvoříte početnou skupinu, která mi pomůže pochytat létající solničky mířící na mou hlavu z rukou těch bez času.)

Tak to bylo velmi náročné na hledání 13. tajenky, která je velmi hezky skrytá, ale nejdříve to vypadalo na Jan ( místo čas). Jech x Jur a další chyták typan x klan či clan, typas x klas - to bylo něco vynikajícího. U nás je horší čas života než čas jídla, a myslel jsem, že to bude pan Pelár, který byl znám, ale Pelar byl pouze krátce. (Pozn. autora: no vidíš, a já teď dlouze poslouchám, jak jsem to přehnal.)

Zasílám řešení zapeklitého 34. kola JLA. Největší paseku mi nadělaly tyto výrazy: SOŠLA, DARAJANI, RAŠKA a HOUŠŤ. Ale mnohem větší problém bylo nalezení skrytých tajenek JAN SLANÝ a LOPATY, u kterých si nejsem vůbec jistý, zdali jsou správně, je velice pravděpodobné, že jsou to ty Tvoje pověstné svody, které jsem zbaštil i s navijákem. (Pozn. autora: začíná se mi ten koníček prodražovat, ten naviják bych prosil vrátit.)

K hádankám:

Musím však priznať, že pri tom výrazive, ktoré dávaš do hádaniek nemám šancu. Už so spisovnou češtinou sa ako-tak dokážem vysporiadať, ale tu som vedľa. Uvidím ako ďalej. (Pozn. autora: jde Ti to dobře, já bych se se slovenčinou tak dobře nepopasoval, i když teď v Žilině jsem se pochlapil.)

Některé byly hezké, některé morové a některé mám jistě zase špatně. Je mi to jedno, nemohu si dovolit trávit hodiny a dny nad hledáním jednoho slova, tak budu posílat dál, ale jen tak sportovně. Jsem potom vydivočená a nespím, hlava mě třeští, prostě už mi není dvacet, a tohle není luštění, ani nevím, jak to nazvat. Když mi vyšla raskolnička, v celé hádance jsem nic o rozkolu nenašla, nechala jsem ji, aby ses pobavil. (Pozn. autora: taky luštím a znám to, a také znám Tebe, nedá Ti to, přijde další kolo a budeš znovu divočit, a dokud divočíš, dotud jsi.)

Není to nic moc, ale jaksi se stále držím... Je to čím dál těžší nebo já jsem čím dál starší nebo oboje. (Pozn. autora: máš pravdu, už to bylo lehčí a byli jsme mladší, ale furt se držíme.)

Posielam Ti to, čo sa mi podarilo navariť z tej Tvojej ponuky. Poviem Ti, že tak presolené a prekorenené menu si ešte neponúkol a ešte dlho budem asi mať bolenie brucha. Tak, aby si vedel, máš ma na svedomí a neviem, či sa pozviecham do budúceho kola. (Pozn. autora: ano, přiznávám, přesolil jsem, proto také zařazuji do dalšího kola vodu na zapití.)

Posílám další kolo JLA, bohužel bez jedné hádanky, a to proto, že jsi hádankářský autorský ďábel. (Pozn. autora: provedu pekelný obrat a andělsky čistou vodu do příštích tajů zamíchám.)

Role asi nebudou ty pravé, u č. 4 žádný nápad nemám... (Pozn. autora: nebyly, příště bude líp.)

Tak bych zasloužil tři karabáčem. Ale i když jsem věděl, že je to v SSJČ, tak jsem s tím měl pořádnou fušku. (Pozn. autora: takový kousek od cíle, to přijde líto.)

Tak to bych neudělal, i kdybych měl dvě hlavy... (Pozn. autora: dvě na to bylo málo.)

To je úděsné, taková slova. Až někdy půjdu do města, koupím si ten Slovník nespisovné češtiny, on se potřebuje čím dál tím víc. Jirka Havlín by všecky hnal s takovými výrazy. (Pozn. autora: kdoví, třeba z toho mají tam nahoře s nějakou labetou pěknou prču.)

V tomto kole jsi nám to tedy osolil i opepřil dohromady. Hlavně tu čtvrtou hádanku. Tam mám, doufám, dobře aspoň začátek (takže půl bodu). Konec jsem si vymyslel, ať je legrace. (Pozn. autora: už chyběl jen ten karabáč, nejspíše na mě.)

K logickým úlohám:

Ten měsíc, který jsme měli na řešení úloh, tak rychle utekl, že čistopisy jsem dodělal až na poslední chvíli. (Pozn. autora: kdyby bylo na řešení půl roku, tak to dopadne stejně, to máme zažité ze zkoušek na škole.)

Tentokrát snad posílám kompletní řešení a včas. (Pozn. autora: včas ano, kompletní také, ale k úplné spokojenosti by v šestém řádku sudoku nesměly být dvě sedmičky.)

Tentokrát to mám docela rychle. Doufám, že i vše správně. (Pozn. autora: ano, na logické úlohy už nezbylo dost soli a pepře, většinu jsem nasypal do křížovek a hádanek.)

Zdá se, že kolo bylo prosté záludností - pokud se mýlím, tak mám smůlu. (Pozn. autora: bylo, tentokrát to odskákali křížovkáři a hádankáři.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies