jemelik

jemelik


 Ohlasy k 31. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Křížovka ukázala, jak její luštění rozšiřuje slovní zásobu. Při hledání chrudimského cukráře jsem prošel všechna česká příjmení na W. Nic. Na netu je ve slovenštině etiopská řeka i AVAŠ, tak jsem šel do Vágnerovy Afriky a tam jsem opravdu nalezl AVAŠ. Hledání cukráře pokračovalo tedy od V. Nic. Pavlů Horáků je mezi celebritami málo, snad jen šéf Boni pueri. A co takhle pseudonymy. Tam je to lepší - čtyři. A v Lexikonu české literatury hned první jméno s iniciálami AV - Antonín Vacek zvyšuje adrenalin. Na str. 1518 je to jasné - Jaroslav Vrchlický neboli Emil Frída, ale také Pavel Horák, si dopisoval s chrudimským cukrářem Antonínem Vackem. Shrnuto - moje slovní zásoba se rozšířila o několik desítek, možná stovek českých příjmení. Spoluhráč Shawa COPE byl po anabázi s rodištěm vietnamského herce v jednom z minulých kol nalezen v Universu poměrně rychle. Nejhorší tak byla nejistota u výrazu DODÍT, která však byla lichá - PROBDAT opravdu neexistuje. A to nemluvím o peripetiích při hledání první skryté tajenky. I já jsem měl nejprve vyluštěnou část, kde byly DILCE. Pasáž o dvě patra výše byla obtížnější. Nebylo jednoduché najít NEKLCAT v Machkovi ani LACLY v ČSVaS. Ale DILCE jsem opustil poměrně záhy, protože i když OSÍRALÁ jsem i já našel, tak PRIMA dlouze jednoznačně neodpovídala zadané legendě. Hledal jsem tedy DÍLCE po celé křížovce, ale nenašel. Podezřelé však bylo KADLE coby strom i RACKA coby domácí zvíře. Tam jsem začal bádat nad nějakou lumpárnou. TUCEN vylezl trošku překvapivě z PSJČ, ale JELEN vůbec nebyl snadný. Až poslední kartička ukázala článek o Čáslavské, která jeleny skákala. Předtím jsem měl i jiné koberce, např. KASAN. Dohledání PLÍVY jako kritika v LČL už byl proti tomu máček. Ale stejně nejvíc času kromě již zmiňovaného cukráře jsem strávil nad DODÍT, i když tedy zbytečně. Ale šest nebo sedm hádanek jsem měl poměrně rychle, kostru křížovky taky, tak byl čas na hledání a bádání.  V hádankách jsem si myslel, že toto kolo je o lžicích a příborech, ale nebylo. Bylo o autech. VEJDA i ŠÁDE daly zabrat. Za mých mladých let se říkalo ŠKODA SLOV, ale po vstupu do EU je to holt ŠÁDE. Křížovka i hádanky uspokojily mou touhu po skvělých tajích i po adrenalinu při jejich odhalování. Za to patří autorovi velký dík (po kolikáté již - no po jednatřicáté). (Pozn. autora: Po první větě tohoto ohlasu jsem si myslel, že půjde o rozšiřování slovní zásoby v oblasti vulgarismů, naštěstí to bylo jinak a moc děkuji za pochvalná slova.)

Niektoré výrazy som vôbec nenašiel, bolo ich asi päť, tak som si ako zvyčajne dobre zatipoval. Skrytou tajničkou DÍLCE si tiež nie som veľmi istý, keďže som nenašiel knižne nikde výraz pre gymnastický skok JELEN. Na internete sa spomína v dostatočnom množstve aj spolu s kadetom, ktorého som našiel v Hubáčkovi. Ale dám sa prekvapiť, možno boli nakoniec dílce skryté niekde v legende. Tentoraz to bolo náročné, JLA, NKM, aj tohtoročná KKS dáva zabrať. K tomu Bystřina a ešte samozrejme tvoje hádanky, ktoré ti o pár hodín posielam. :) (Pozn. autora: na dílce ukryté v legendě jsem na začátku ročníku fakt neměl to srdce.)

Při skoro celoměsíčním louskání tohoto kola JLA to místy vypadalo, že ňa moja roba utopí na lyžici vody. Ale dobře to dopadlo, dostal jsem už i snídani na vidličku. A možná někdy bude i ta velká lžíce. Křížovka jako obvykle putuje poštou. (Pozn. autora: velké lyžice sem očumovál nedávno u zedníků, nahazovali s nima fasádu, tož tam se po nich možeme porozhlédnúť.)

Jak vypadalo toto kolo neřešitelně, je logika celá (ale EURA stejně beru) a u hádanek chybí jen jeden náznak u devítky. (Pozn. autora: s těmi eury to bylo rozumné, ne kvůli tomu, že bys nezískal další zápočet, ale kvůli tomu, že když Jarek vybere kasu, tak by tam stejně moc více nezůstalo.)

 

Ke křížovkám:

Čekal jsem to lepší....mrzí mě tucen, s tím už jsem se setkal několikrát a skok "jelen" bych se pak už snažil hledat...holt nedocvaklo :-) Tak snad příště to bude lepší. (Pozn. autora: bude ještě tucen příležítostí, aby to bylo lepší…)

Díky za skvěle připravenou zábavu.

Hledím na výsledky, no jo, fakt, při řešení křížovek během sledování biatlonu u piva jsem ustřelil. Akorát já hned v prvním kole s čárkou nad „e“ ve výrazu „trema“, Soukalová při předposlední ráně... A to jsem "trému" neměl... Podezírám číšníka v hospodě, že mi čárku za pivo v nestřeženém okamžiku místo na účet připsal do řešení... Čo sa dá robiť. Jinak to bylo jako vždy pěkně fíkaně "vymazlené". (Pozn. autora: Dneska fakt si člověk musí na ty číšníky dávat bacha, už nevědí, kam by ty čárky psali.)

Největší problém jsem měl s nalezením a ověřením množného čísla výrazu noa, ale čubku jménem Yza jsem nikde nenašel, chtěl jsem už posílat dotaz na jazykovou poradnu, ale elektronická verze Ottova slovníku v hesle tabu tento problém odstranila. Dále to byly výrazy AMRU, NAMAB, TALSONG, COPE, ale ty jsou vyhledatelné fulltextem v Otíkovi a Universu. Taky falešná tajenka DILCE mně potrápila, ale tam zabral spisovatel PLÍVA a byly z toho tolik očekáváné DÍLCE. Obě skryté tajenky byly umístěny v obrazci, což je chvályhodné a dávám Ti tímto palec nahoru. (Pozn. autora: tak ať dlouho nahoře vydrží.)

Nejvíc mne zajímá ukrytí 1. tajenky. Zda je pod lyžičníkem nebo nad ním.  Rozhodující asi byl český literát. Buď PLEVA nebo PLÍVA z Lexikonu české literatury. Nechám se překvapit. (Pozn. autora: Plíva je príma.)

Opravdu to je na vysoké úrovni a je někdy těžké odhalit tvé kumštovské chytáky i s dalším dvojznačným řešením. Skrytá tajenka dílce dala pěkně zabrat, byla velmi šikovně ukryta a zdála se pomalu neřešitelná. Plíva a Pleva - to bylo to kouzlo, co jsi dal nám k fikci, která málem vyšla. Pak lze těžko vybrat mezi spisovateli. (Pozn. autora: fakt se snažím, aby vám i po odeslání řešení zůstaly trvalé následky, pardon zážitky.)

Po třívečerním a ranním skřípání zuby jsem to dal jakž takž dohromady a posílám výsledek. S některými výrazy si nejsem jist. Např. DODÍT ani DODĚT jsem nenašel. Jinak smekám hluboce před Tvým křížovkářským umem, tak vysoko laťku sis nasadil poprvé. Spojení slov suprová, bez násilí. (Pozn. autora: Jak poprvé? Dávám si ji vždycky vysoko, ale skok se ne vždy povede. Až teď po tom výronu…)

První skrytou tajenku nemám. Tvar "osíralá" jsem totiž nikde nedohledal. Pak se něco rýsovalo o pár koridorů výše, byl jsem ochoten uvěřit v existenci literáta Plívy, ale zase mi tam nakonec zmizelo to L. Tak uvidíme, někde tam bude zrada. Jinak se mi luštilo docela dobře, pár věcí mi zbylo na střílečku jako vždy, na spoluhráče Shawa jsem neměl nervy. (Pozn. autora: ano, byla tam zrada, chtělo to uvěřit v Plívu a dosadit tam to L a zkusit vyřešit výrazy bez kadeta, ale s jelenem.)

V příloze je to mé řešení lyžičníku. Doufám, že to budeš hodnotit něžně. Já už bych chtěl konečně dosáhnout nulu. Ovšem legendy typu "náhrady zakázaných výrazů" nebo "říčka ústící do České huby", to je síla. Kde na to chodíš? (Pozn. autora: mého kamaráda hádankáře prý napadají největší perly na záchodě, ale tohle jsem našel v Ottovi.)

Začínal jsem řešit křížovku zdola, a jak jsem postupoval výš a výš, tak jsem Tě chválil, jak jsi na jarní rozjezd vyšel vstříc slabším řešitelům i v ukrytí tajenek. Po vyřešení celé křížovky a zálibném pohledu na obrazec mě nejprve pobavil výraz osíralá. Po chvíli mě však začal nasírat a díky tomu jsem nalezl nové umístění skryté tajenky dílce (snad na správném místě). (Pozn. autora: ano, dílce jsi nalezl správně, ale jinak nechval dílce před jelenem.)

 

K hádankám:

Najviac ma mrzí tá druhá hádanka, ja som stále chápal náznak "sta lip, odnože" ako jeden náznak a preto som tam uviedol "neostali". Ale pritom som myslel aj na to, že ti pošlem (moje) alternatívne riešenie s "nezůstali". Toľko vulgárnych nadávok v jednej milisekunde mojou hlavou už dávno neprebehlo ako teraz. Nakoniec nie som spokojný, som skôr nasratý na seba. (Pozn. autora: má se počítat pomalu do deseti, někde jsem to četl jako radu, co dělat, když tě někdo vytočí, ale tam to bylo s tím, že při osmičce mu máš jednu fláknout, že to nebude čekat.)

Posielam osem hádaniek. Prvú hádanku tipujem (tretí a štvrtý náznak), druhou hádankou si nie som veľmi istý a v ďalších šiestich hádankách som sa snáď neupísal. Ak budem mať celkovo šesť hádaniek, tak budem s výsledkom spokojný. Pôvodne som neplánoval lúštiť tvoje hádanky, ale posledný piatok sa mi podarilo vylúštiť šesť a cez víkend som dokončil ešte tie dve sporné. Teším sa na ďalšie kolo. (Pozn. autora: cíl byl splněn, takže spokojenost na obou stranách.)

Tak tentokrát se mi to podařilo snad všechno! (Pozn. autora: Ano, blahopřeji.)

 

K logickým úlohám:

Je to bída, ani nevím, jestli se tím mám chlubit... (Pozn. autora: jak vůbec můžeš jako pěkná baba něco takového napsat?)

Nejsem si tentokrát jistý, co mám dobře. Na první kolo to bylo perné, povedlo se vám to. Úloha 6 se mi řešila kupodivu bez problémů, ale tak těžké sudoku jsem ještě neřešil, a úloha 1 byla na zblbnutí, pořád mi zbýval 1 čtvereček. Chtěl jsem ještě řešit i křížovku, ale zřejmě na to nestačím. Obdivuji lidi, kteří stihnou logiku, křížovku, hádanky, a k tomu i NKM. Logika mi zabrala dost času, týden jsem se flákal v Alpách na lyžích, a najednou bylo 7. března. Začal jsem shánět prameny, a jak jsem začal číst legendu, tak jsem to raději vzdal. A pak mě napadla kacířská myšlenka. Takových jako já je určitě více. Nedalo by se to v budoucnu udělat tak, že kdo pošle řešení jedné kategorie (např. logiku) v řádném termínu, tak by dostal takový bonus, že by mohl poslat další kategorii (např. křížovku) v dalším termínu až za 14 dní? (Pozn. autora: to bych nemohl vyvěsit pěkně dlouho po řádném termínu ukončení toho kterého kola řešení ani výsledky a vůbec.)

Posílám řešení a opět nemám vše. Už mě to štve. ;-) (Pozn. autora: horší je si myslet, že máte vše a nakonec tomu tak není.)

Přicházím se svojí troškou do mlýnice JLA. Už jsem vychladl (tři dny se mě držela 40° horečka), vypadl jsem na týden z pracovního procesu – jsem rád, že aspoň něco posílám. Příbory v obrazci jsem jen přelétl a nedal. O Příbory v sudoku jsem se velmi snažil a také jsem je nedal. Pro Vidličky a nože jsem zapsal dnešní jeden podvečerní pokus. Lžíce tuším, že mají lepší řešení. Pro mne těžké kolo, ale hezké. Jen tak dál. Mám schovaný stoh papíru z Příborů v sudoku – už se těším na řešení a porovnání. (Pozn. autora: hlavně, že je ta horkost pryč, s kovovými nádobami příště bude potřeba spíše chladnou hlavu.)

Závěrem opět jedna grafická paráda, sice bodů za úlohy moc nebylo, ale za umělecký dojem desítka:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies