jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hodina H nastala a já musím poslat svoje neúplné řešení dalšího kola oblíbené soutěže. Hádanky byly velmi obtížné, a to i přesto, že téma je všeobecně známé. V křížovce mám dva problémky: vietnamských účinkujících by se pár našlo, ale vyhovující rodiště ne a ne najít. Vepsal jsem tedy Di Che, které jediné dle Places on the world je sídlem ve Vietnamu. Druhým problémem (menším) je dílo autora žijícího v Itálii. Jelikož to nemůže být Puccini (*1858), mohl by to být Gorkij (TOSKA). (Pozn. autora: a taky že to byl Maxim)

 

Veľmi ma mrzí, že v hádankách je to iba symbolicky. Aby som nevynechal kolo. Zatiaľ som absolvoval tuším všetkých 27. Skláňam sa pred Tvojou invenciou. Myslím, že si to doviedol priam do umeleckých výšin... poviem, že sú to už náročné literárne výtvory. Škoda, že som tomu zas nemohol venovať viac času. V krížovkách klasika, niektoré políčka som "natipoval"...vyjde, ako vyjde!

 

Ke křížovkám:

Aj táto krížovka dala zabrať. Niekoľko políčok som už tradične natipoval. Tajničku GLORIA sa mi podarilo nájsť, ale to si budem istý, až keď vyvesíš riešenie krížovky. Teším sa na ďalšie kolo. (Pozn. autora: je to všechno naruby, znalostí tajenek si řešitel pomáhá a hledá to ostatní kolem nich)

 

Co dodat? Vietnamský účinkující v americkém filmu se mohl narodit i jinde než ve Vietnamu a to teprv by byl mazec. Snad jsi to tak daleko nedotáhl... V Číně je třeba sídlo Dicha... Samozřejmě pokud je právník Ulbrich. Vietnamský dacan prostě přes imdb nevylezl a že to stálo hodin hledání... A jediné vietnamské sídlo jsem našel Di Che (Dich An zase nesedí kvůli citoslovci), tak se opravdu děj vůle boží. To najít Gorkého Tosku byla v podstatě sranda. Tak jsem zvědavý. Zlatá fdb, vrať se radši k ní. (Pozn. autora: Dich Le bylo pěkně zašité v Universu, filmové databáze jsou v tom tentokrát skoro nevinně)

 

Čekal jsem na poslední chvíli jako vždy, jestli ještě něco upravím. Nakolik to bude úspěšné, se uvidí. Prosím, chyby sčítej něžně. Složitostí bylo hodně, nakonec nejdéle zůstaly tři, a to kolega Davida x zkratka z lékařského prostředí - GAMUTAN jsem našel v IMDb x SGA ve VLS, dále rodiště vietnamského účinkujícího x citoslovce - našel jsem DI CHE v Search places a pak skrytá osmá tajenka GLORIA. Pěkně jsi ji zašil. Byl jsem přesvědčen, že to jinak než GLORIA nebude. Furt jsem to spojoval s těmi letopočty, když jich je v legendě 6, stejně jako písmen v tajence. Až mi to nakonec došlo s těmi státy od konce. Mezi ty složitosti patřilo např. spojení RAN PA x PANTLE, IELLI A SARU x INNULEUS, TOSKA x LEIKA a další. Jestli to tak ale je správně. Prostě jako vždy žádná procházka kukuřičným lánem či jahodovou zahradou. Sotva to skončilo, už jsem napjat na další kolo. (Pozn. autora: příště budeme tlačit dětské kolečko někde mezi kukuřičným lánem a jahodovou zahradou)

 

Doufám, že tentokrát to bude JLA na WC čili dvě nuly. (Pozn. autora: hlavně tam neprosedět termín pro odeslání řešení)

 

Gloria in excelsis Deo! Našel jsem ji. (Pozn. autora: et in terra pax hominibus bonae voluntatis)

 

Křížovka je pěkně těžká. NKM asi vzdám. Tam je to holé trápení. (Pozn. autora: v akademýji není lehkých úkolů)

 

Nebylo to sice na nulu, ale i tak jsem s tímto kolem spokojen. Doufám, že jsi  nám připravil pořádné prázdninové peklo. Chtělo by to nějakého BONCIARIA nebo FRICE, ať mají řešitelé pořádně zamotané palice. (Pozn. autora: ale když já s těmi řešiteli také potkávám:-))

 

Něco tak otřesného jsem už dlouho neluštil. To se chceš vyrovnat Bulínovi? S tím jsem už skončil a ty budeš brzy na řadě také. Zabírá mi to už všechno tolik času, že už to není únosné. Zase mě budeš ukecávat, že až vychladnu, tak si to rozmyslím. Já bych rád, ale fakt nevím. A teď ještě musím honem učesat logiku. (Pozn. autora: není nad bodrou pochvalu, hned se člověku líp tvoří – a Standu tímto pozdravuji)

 

Nějak mi dochází dech, chybí toho dost. Aspoň že u tajenky skryté v legendě jste byl tentokrát celkem milosrdný. Křížovka jinak moc hezká, trochu Vás podezřívám, že ty rozdělovací linky v koníkovi jste použil jen proto, abyste to mohl podat jako polodokreslovku, jinak byste snad i toho koníka zvládnul vymyslet bez nich. Filmové databáze jsem proklel. (Pozn. autora: hrom aby do těch databází bacil, něco z nich bude i příště...)

 

Začnu jako obvykle tím čím mě ten koník nejvíce potrápil. Kupodivu to nebyla skrytá tajenka, nýbrž ruský pisatěl Maxim Gorkij a jeho dílo Toska. Měl hořký život (proto pseudonym Gorkij) a okolnosti ho donutily emigrovat do Itálie před VŽSR i po VŽSR. Rodiště vietnamského politika Le Duc Tho. To jsem také dlouho nemohl rozlousknout, volal jsem i do Hradce nejchytřejšímu Čechovi, ale ten mi neporadil, že nemá čas, že musí sledovat videoklipy a počítat, kolik tam je bílých klobouků atd., no zkrátka musí být furt ve střehu jako slavný Franta Kocourek. Ale pak mě zachránila elektronická encyklopedie UNIVERSUM.
Herec Gamutan, říčka Liese a tance ielli a saru mi též daly zabrat. Skrytou tajenku se mi podařilo odhalit ještě před vyluštěním celé křížovky. Takže hlásím velkou spokojenost s tímto kolem, ale čert nikdy nespí, natož náš kapelník strýc Jemelík. (Pozn. autora: nespí, Dana si s kaskadérkou Ranpe ve filmu nezahrál, možná někde jinde)

 

K hádankám:

Já si pamatuji na slavnou teplickou obranu Vítů, Kohlík, Janoščin. Ten Vítů uveřejnil jednou recept na víno z černého bezu, moje matka si ho opsala a docela dlouho toto víno ke zdraví užívala. Já jsem si totiž myslel, že to bude někdo ze současných teplických hráčů. Inu, i ve stáří se musí člověk stále učit, je to poučení pro příště. (Pozn. autora: tak u Vás doma se pilo víno dle Vítů a nic, Jura pije slibovici a na Vítů si vzpomněl)

 

Jelikož mě nenakop Kop, posílám (nerad) nekompletní řešení velikonočních hádanek. (Pozn. autora: chtělo to vzít nártem)

 

Nepodařilo se mi dokončit tu poslední a přece chybělo jen málo... rituál Velikonočního pondělí čekají celé Valachy. Kop je i holandská jednotka objemu, marné. Proč Stínadla? Prošla jsem Teplickou sestavu, i dorost - nic mi nezapálilo. Tak mi zůstalo utajeno, jaký rituál to čekají. No, ale Tobě nenechám být tajemstvím, jestli se těším na další kolo. Zatím nevím, musím se vzpamatovat z tohoto. (Pozn. autora: kdepak dorost, Franta Vítů kopal za Husáka, teda za Sklo Union Teplice, ale v Husákových časech)

 

Opäť píšem ako minule - dúfam, že bude aspoň jedna hádanka správna. Mrzí ma hlavne, že som nedoluštil hádanku číslo 2, stroskotal som na dvoch rumoch. (Pozn. autora: chápu, dva je málo, ale když mi to tam pasovalo)

 

Tak tedy to byl nárt, to beru, ale my staří hobíky neznáme, určitě to bylo někde v neologizmech, tak pro příště je nutno vzít v potaz i tuto literaturu, zatím jsem se sebou spokojený, doufám, že můj výkon poroste. Ale pořádné kokosy to jsou. (Pozn. autora: a to jsme jenom klapotali, příště budeme tahat náklady)

 

Tak vyčerpaný viac, ako po poriadnej veľkonočnej oblievačke s tradičným pohostením, Ti posielam riešenia. V živote som si nepredstavil, že sa budem musieť zaoberať zvykmi inej krajiny, aj keď sú si veľmi podobné. Ale aj tak som všetky hádanky nezvládol. Hádam ma za to nenecháš prepadnúť a opakovať ročník. (Pozn. autora: ale kdež, u nás se nepropadá, stačí ta „muka“ při řešení)

 

K logickým úlohám:

Bylo to překrásné kolo, jsem zvědav jak dopadnu. Úlohy 1 a 7 byly krásné, ale neměl jsem dost trpělivosti, abych to dotáhl do konce. U té první jsem měl několik řešení, ale přehazování pak nikdy nevyšlo. U té sedmé se mi příčí říkat, že to nemá řešení - ale stejně jsem žádné nenašel. Ale nemrzí mě to. Zúčastnil jsem se, a dlouhodobě pobavil a zaměstnal. (Pozn. autora: u optimizerů má autor výhodu v tom, že nejlepší řešení se v danou chvíli nějak ukáže)

 

Prý sedláci u Chlumce dopadli lépe. Druhá část úlohy „Ogaři s klepáči“ mne bavila, ale vždy mi zůstal jeden plně obarvený čtverec. Pro úlohu „Už koníček pádí“ jsem nedostal nápad, tak jsem ji po pár pokusech opustil. Valilo se na mne stále spousta možností. Beru to sportovně, vždy to může dopadnout ještě hůře. Večer ještě zkusím obarvovat kolečka. (Pozn. autora: ale ti sedláci měli na starosti jen tu bitvu)

 

S tímhle kolem jsi podle mě dost přitvrdil, bez použití výpočetní techniky by můj bodový příděl byl určitě o dost menší. Celkově ale musím říct, že se mi toto kolo líbilo.

 

Tentokrát jste pěkně přitvrdil, zřejmě proto, abyste trochu roztrhal startovní pole. Do poslední chvíle jsem doufal, že se mi první úlohu podaří vyřešit, ale nestihl jsem to a přesvědčuji se, že je to přece zábava. Kromě ní, kterou ovšem považuji za extrémně těžkou, se mi velmi líbili Ogaři s klepači. A jako obvykle ještě trochu víc, pokud jsou vyřešeni správně.:-) Na Jezdce jsem už neměl čas, optimální řešení bude asi o něco výš. Těším se na další úlohy a jsem zvědav, jestli nasazená laťka obtížnosti zůstane stejně vysoko. (Pozn. autora: vinen je zahradník, urodilo se víc kokosů, než bylo v plánu, laťku snížíme, někteří už podbíhají pod ní)

 

Za 101 bodů musím být spokojen. Důležité bylo, že mne úlohy dvě a výše bavily. Dopadly úměrně mému umu. Úlohu č. 1 jsem vzdal velmi záhy. I zde jsem dobře odhadl své možnosti a logickou cestu bez použití hrubé síly železa jsem neviděl. Pokud k vidění vůbec byla. Napadala mě i soustava rovnic a Gaussova eliminační metoda v tzv. revolveru (kdysi jsem to počítal pro výpočet odchylek při měření zprostředkujících veličin), dnes samozřejmě za využití výpočetní techniky. Ale časově jsem se k tomu nedostal a kdo ví, jestli by to vůbec vedlo k cíli. Ogary s klepáči si porovnám s uloženými nejbližšími řešeními – ale spíše bude radši o „trochu“ vedle, než abych zjistil, ze jsem to měl již naservírováno rovnou před čumákem. To abych přes něj dostal. Patnácté místo je přece jen lepší než šestnácté. Desítka je můj cíl a půjde o to, s jakou ztrátou do dalších tří kol vstoupím. A autoři úloh pro JLA a kolegové řešitelé nenechají nic zadarmo. Děkuji za pěkný boj – autorům za pěkné úlohy a řešitelům za správná řešení. (Pozn. autora: takové řešitele mám rád, člověk do nich „tluče tvrdými úlohami“ a oni ho ještě pochválí:-))

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies