jemelik

jemelik



Obecně nebo k vícero kategoriím:

Ke krunýři. Vzhledem k náznakům v komentářích před uveřejněním řešení jsem spíše počítal s variantou o 4 šestiúhelníky větší. Což se potvrdilo. K úloze jsem se vrátil, zda bych ty čtyři ještě před uveřejněním řešení pro sebe nenašel a opravdu jsem je nenašel. Teď už je vidím. Prošel jsem si jako vždy řešení hádanek. Jsou to nádherná dílka. Křížovku jistě ocení řešitelé. Želvy tedy vůbec nebyly při zemi, což takoví papagájové! (Pozn. autora: papoušci nakonec nemusejí létat, třeba sednou.)

 

Mám takovou malou úvahu k Tvým želvičkám. Luštil-li by Pavel Chrastina z Olympicu 22. kolo JLA, musel by uznat, že Želva se nehoní snadno jen po dně, ale i po papíru. Hádanek mám opět méně, ale co už nadělám. (Pozn. autora: říkal jsem nehonit, nehonit, ale vysedět.)

 

Raději to posílám, než z těch želv úplně zblbnu.

 

Tak jsem tady s řešením asi nejtěžšího kola z oněch dvaadvaceti. Krejčího střílím, toho jsem nenašel. Dcera mi nedovolila odnést naše želvičky Stellu s Lídou do pracovny, a tak jsem nedodělal (výmluva) ŽELVU PARDÁLÍ v hádankách. Pevně doufám, že aspoň ta "trojka" je autorská. (Pozn. autora: pojďme radši od toho terária dál.)

 

Tak to jsem měl víc štěstí než rozumu. Myslel jsem si, že budu mít chybu v č. 3, protože jsem tam měl nejdřív MASKOVAT a pěvce KOVALa. Když jsem dospěl k autorskému jádru a poslal to s KRYLem, tak jsem se k ránu opotil, že by tam mohl být ten KOVAL a SKOVATI. KRYL by mohla být etymotologie se SKRÝTI. A teď k oněm chybkám:
4. SUKULENTY jsem si jako potravu želvy pardálí našel, ale nějak mi tam nešla. Valenta mě nenapadl. No a že se ti dva opírají o sochu jakbysmet.
6. Kdybych se podíval do SNČ lépe, TYPANa bych musel vidět, ale já se radši podíval do Internetové jazykové příručky a jiné podobné slovo k typasovi než Pegas mě nenapadlo a ten má ve 4. pádě možnosti Pegasa i Pegase.
9. To jsem ale "želva kraví", já tam měl jiné sloveso až do posledních chvil, už nevím jaké, jo, už vím ,NABOURAL, pak mě napadlo to správné, ale už jsem to nezkontroloval. Chyba.
Ještě jsem se teď dočetl, že v křížovce je autorsky HILDE x DEMIFINÁLOVÝ DUEL. Taky jsem s tím koketoval, ale protože na fdb.cz je německé drama Tkalci z roku 1927 a v něm postava Moritz Jäger, voják, tak jsem to dál neřešil. (Pozn. autora: jméno Kryl je odvozeno z německého Grill = střízlík, voják Moritz mi pokazil radost z pěkného chytáku, ještě že zabralo „osn tahú“.)

 

V krížovkách zdôvodnenie skrytia "želvy" možno bude len približujúce sa autorskému. Ale bol by v tom pes zakopaný, keby bola (skrytá tajnička) inde :-) Najmä dôvod vylúčenia Ininky a chinina sa môže odlišovať (tak cítim). V hádankách ešte bojujem s 4. (stojím na Videostope), ak sa podarí do polnoci prelomiť, pošlem opravu. (Pozn. autora: správný pocit, výraz „hiholet“ to kazil, „Videostop“ to nebyl, ale bylo to blízko, byl to videopřenos.)

 

Ke křížovkám:

A tak jsem „zahúčal“ na valaštině. (Pozn. autora: tak, tak, ogare.)

 

A teď něco na zasmání. Skrytou tajenku jsem objevil takto. Jména osobností, která jsou uvedena jako autoři nějakých děl, a to nejdříve zprava doleva shora dolů (Žiak 1. písmeno, Arem 3. písmeno, Brill 5. písmeno a potom zleva doprava a zdola nahoru Zván 2. písmeno a Aim 1. písmeno). (Pozn. autora: no tak jsme se zasmáli a pojďme na papouška.)

 

Blahopřání směřuje k př. Páčovi, páč je fakt dobrý. Ale ještě není konec ročníku. Nedám se tak snadno. Teď jsem sice zahučel do želvího bahna, ale papoušci mě z toho dostanou. Věřím tomu. U té valaštiny jsem měl možná smůlu, že OSN jsem už slyšel v jiných končinách a když jsem to ověřil ve Valašském slovníku, ani náhodou mě nenapadlo, že i TAHY bych měl napsat valašsky. Leč, pozdě bycha honiti. Vzhůru k papouškům. Už se těším. (Pozn. autora: šak ba, dyť máš ešče trojicu tahú)

 

Jako bys nevěděl, že želva potřebuje sucho a dosti tepla. Ani jedno tu momentálně není. Ale už se to začíná lepšit. A spaní stálo stejně za prd, protože se mi neustále vybavovala želva. Ta mě bude ještě dlouho strašit. Krejčího jsem přes veškerou snahu neobjevil a skrytou tajenku jsem odůvodnil hodně divoce. (Pozn. autora: to víš, poručíme větru, dešti už je pryč, a já pořád říkám, nenechávejte si to studium na poslední chvíli před zkouškou, ale to je jako do duba.)

 

Je to opravdu krásná záležitost - obrovské plochy bez rozdělovacích linek, třeba přední nohy. Všechna čest, opravdu nádhera. Co se týče mého výkonu, bude to tak nějak standardní jako vždy, možná spíš horší - zbylo mi tam toho neznámého nebo neověřeného docela dost. No uvidíte sám. (Pozn. autora: bylo to těžké kolo, ale pořád se s tím rvete dobře.)

 

Jinak co dodat - minule jsem psal, že mám asi jediný problém a ten taky zůstal - 19 Sovák či Novák. Takže je to 50 na 50, zvolil jsem radši obecnějšího Nováka, jsem zvědavý, kde byl ten správný krejčí schovaný, protože jsem s ním strávil několik hodin. Pokud samozřejmě křižující se výrazy mám dobře, protože je to malá křížovka a teoreticky tři výrazy můžou být jinak. (Pozn. autora: krejčí dělá píchy, píchy, Valášková puká smíchy, luštění je makačka, dříve byla Novačka.)

 

Nejvíce mě potrápily tyto výrazy: HAV, ALIMOŠ, ÍDGÁH, HAVÁK. Americký herec LENON a role Bolero, která ve FDB.CZ asi není, ale našel jsem ho v databázi IMDB.COM. Největší průser ovšem je hodná paní Valášková a její povedený manžel. Hledal jsem ho všude, kde se dalo - na netu, doma ve sklepě i na půdě, ptal jsem sousedů i náhodných kolemjdoucích na ulici, ale nikdo takového ševce nezná. Takže jsem musel tipnout mezi Sovákem a Novákem. Dávám Nováka a budu ještě hledat, ale vidím to bledě. Skrytou tajenku se mi tentokráte podařilo najít, ale v JLA čert nikdy nespí, doufám že to nebude návnada. (Pozn. autora: Za Nováka dávám jedničku, ale co ty přepisy?)

 

Osn tahú špica. Nejdřív jsem tam měl pracovně Lemon, pak jsem hledal a hledal Bolera, no a pak už se mi to nějak nespojilo a hledal jsem zas jinde v želvě něco jiného a ještě jiného… (Pozn. autora: díky za uznání, povedlo se.)

 

Posielam ti krížovku, bohužial bez tajničky. Bol som na ňu prikrátky. Dúfam, že tretie, predprázdninové kolo, bude bez skrytej tajničky.:) (Pozn. autora: to nemohu slíbit, ty skryté tajenky někdy docela posluchače akademie pobaví, ale systém skrytí bude určitě snáz nalezitelný než u želvy.)

 

Posílám želvu pardálí - je to stále na vysoké úrovni, akorát, že už můj mozek nebere systém skrytých tajenek. Měla by to být želva, ale v textu jsem našel jenom něco, ale nedává mi to smysl. V křížovce to nevím, ale jestli je to spojené s textem a výrazy v křížovce, tak to potěší nás všechny. (Pozn. autora: bylo třeba rátat s plazem.)

 

Skrytá tajnička 1/1 ŽELVA je vo výrazoch : ŽIAK, AREM, BRILL, ZVÁN, AIM. Naskytá sa ešte možnosť skrytia vo výrazoch: ŽIŽLAT, SCHEIE, LILLE, TAVIVÁ, AIAX, no ale v krížovke sú ešte výrazy ININKA, CHININ, kde písmeno N nemôže byť súčasťou skrytej tajničky. Som zvedavý, aká je tá tvoja alternatíva. (Pozn. autora: a už je to s tím plazem venku.)

 

Skrytou tajenku jsem jako již tradičně nenašel, ale vypsal jsem ji, abych snížil příděl ztrátových bodů, kterých tentokrát bude jistě víc než je můj průměr. S několika výrazy jsem si prostě nevěděl rady (namátkou houdit, latsmetr nebo kichtat), takže jsem se spolehl na křižování. Docela mě potrápila také slepice faraónova, než jsem se odhodlal půjčit si Afriku, potom to byla brnkačka, když na webu je uvedeno, že se jedná o supa mrchožravého. Tentokrát jsem opravdu zvědav na řešení. (Pozn. autora: nějaké výrazy z afrického či indiánského prostředí lze v křížovkách očekávat, když už tam ty prameny jsou.)

 

Termín je termín. Čekal jsem do poslední chvíle jestli nenajdu systém skryté tajenky, ale nic. Od těch tří Ž ve vpisovaných výrazech to neumím odvodit. Natrápil jsem se notně a doufám, že výsledek bude té práci odpovídat. Nevím, v kterém pramenu k JLA hledat psí jména. Že by v tom výročním tisku? (ten nemám). Ale PRIM bude správně, sice jsem to našel  jen v Googlu, ale jinak to být zřejmě nemůže. Nemám ověřený obřad LA. Napadá mne, že by to mohl být nějaký čajový obřad, ale nenašel jsem. Taky nemám ověřené příjmení NOVÁK, co by první manžel paní Valáškové. SOVÁK to nebude. A zkratka severu může být jak S tak N. Nevím zda nemáte chybu v legendě MULISHOVA HRA, protože jsem toho chlápka nikde nenašel, ale MULISCH, to ano. Ten napsal drama De knop. Že by překlep v legendě MULISH-MULISCH? Nebo je to v pramenu, který nemám nebo neumím hledat. Želvu jsem kontroloval dost pečlivě, takže jsem zvědav, kolik najdete chyb.. Ale i tak to, myslím, nebude zlé. Kdoví, jaký bude papagáj? (Pozn. autora: La je v Hubingerovi, str. 170, Mulish v Jazzu 1/157, píše se tak i tak, chyb bylo na solidní pozici v první polovině startovního pole, papoušek bude lehčí, už od pohledu.)

 

U želvy jsi mě s plazem pěkně nasral. (Pozn. autora: rádo se stalo.)

 

Včera večer jsem už pln zoufalství si pustil Columba a koukal současně na želvu asi po sté. První písmenko bylo téměř jasné. Pak jsem vyloučil praženici. Bylo tam několik schůdných variant: V legendě je pouze 5krát AUTOR něčeho: ŽIAK, AREM, BRILL, ZVÁN, AIM, ale jak vybrat správné písmenko? Další výborný nápad jsem měl ten, že se v křížovce vyskytovalo několik slov, kde byla mezi I dvě stejná písmenka: ŽIŽLAT, SCHEIE, LILLE, TAVIVÁ a AIAX. Vadou na kráse byl CHININ a ININKA. No a PLAZ už neměl chybu. Tvoje nápady jsou vždy originální, ale v tak členitém obrazci to najde jen pár nejlepších. Klobouk dolů před těmi, kdo to nevzdali. Akorát těch desítek hodin mi už nikdo nevrátí. Už mi to začíná přerůstat přes mé časové možnosti a 25. kolem ukončím své působení v JLA. Ale člověku to nedá.... NOVÁKa resp. SOVÁKa jsem opravdu nastřelil. (Pozn. autora: správný postup, naštěstí Tě znám, takže věřím, že Ti to po vychladnutí nedá...)

 

Ve změti těch chytáků, co jsi do želvy narafičil, jsem ani nevím jak přehlédnul dvě chybičky. V každém případě je želva zatím nejtěžší křížovkou JLA, a je důkazem toho, že se vedoucí skupina nulařů dá rozdělit, i přítel akademik Drápala se seknul. Před přítelem Páčem dávám klobouk dolů, ale ještě není nic ztraceno, do konce roku ho mohu klidně dohnat. Těším se na více takových želv. Řešitelům je třeba palice pořádně zamotat. Končím 22. kolo příhodným dovětkem "My sme Valaši jedna rodina". (Pozn. autora: papoušek už tak těžký nebude, ale nějaká místa na dohnání průběžného lídra tam budou.)

 

K hádankám:

Ale jsou to moc těžké hádanky na mne. Snad papouškové budou lehčí, vždyť lítají, tak by měli. (Pozn. autora: svatá pravda.)

 

Ani želvy nebyly to pravé ořechové. Hláskovka - nádhera - i když nevím, jestli jsem trefil autorské řešení... želvu pardálí nedořeším (čert ví, čím se v té Africe vlastně živí). (Pozn. autora: trefil a želva pardálí má ráda sukulenty.)

 

Bohužial som sa hádankám venoval len dva dni. Nevyšlo mi to nejako časovo a tak to aj vyzerá, ale možno dopadnem lepšie ako v minulom kole. :) (Pozn. autora: no hej.)

 

Čas na vyluštění hádanek pádil tempem, jaký želva nevyvine, asi proto to jedna z nich nestihla a zůstala skrytá. Měly tvrdé krunýře, odolávaly. Napsala bych, že si s chutí dám želví polévku, ale až tak daleko to nedotáhnu, vždyť ty potvůrky za nic nemůžou. (Pozn. autora: jedna skrytá, dvě falešné...)

 

Vladimíre Jemelíku,
máš to ale velkou kliku,
že tu se mnou v kamrlíku
nejsi - mám té z otrušíku!

(Pozn. autora: já bych asi tentokrát raději něco jiného než čaj.)

 

V prílohe Ti posielam 22. kolo JLA, na ktorom som "pracoval" v zhode s témou - pomaly a nemotorne a taký je aj výsledok. Tak sa zamysli, či ma chceš mať na svedomí. (Pozn. autora: správný postup, bo práce kvapná, málo platná.)

 

K logickým úlohám:

22. kolo JLA tímto dnem končím. Od minula se mi podařilo najít ještě pár šestiúhelníků, delší dobu již nemám štěstí. Buď jsem slepý a nebo už tam žádný není. Přesvědčen však o tom vůbec nejsem. Myslím si, že to je těžší úloha, než se zdá. Na podobné úloze v "Logice" jsem vyhořel - dva obrazce jsem nenašel. Jako vždy, tentokrát s želvami, jsem se velmi dobře bavil a zabavil. Ale radši končím. Mám obavu, že by se mi během příštích 14 dnů již nic nepodařilo najít. Hledal bych, hledal - takhle mám jistotu v nejistotě. (Pozn. autora: ještě čtyři kousky tam byly.)

 

Jemelín mne stále zdržuje od zábavy, leč asi bych se nedokázal ani tak vzepnout k o moc lepšímu výkonu. A to ještě vůbec nevím, zda se mi ze mžitků před očima z  přehršle šestiúhelníků nějaký někam nezatoulal… (Pozn. autora: nadměrná služba atomové elektrárně na pozornosti nepřidala, zatoulalo se těch šestiúhelníků někam víc než dvacet...)

 

Mé "neblahé tušení" u šestiúhelníků se ukázalo jako správné.

 

Pokusila jsem se vyznačit šestiúhelníky, asi bohužel dost zmateně. Nějak se mi při tom vyznačování rozmnožily, takže je jich 69. (Pozn. autora: velmi správně.)

 

Posílám své řešení želviček. Ty, co ještě zůstaly ve školce - to jsou pěkný prevíti, jako náš malej (ten taky chodí do školky) aneb zase to není na zápočet... předpokládám, že se uvidíme v sobotu na MČR, takže tedy brzy nashledanou... (Pozn. autora: na MČR jsem z obavy před díky řešitelů raději nepřijel, ne, žertuji, byl jsem v zahraničí.)

 

Původně jsem měl obavu z počítání šestiúhelníků, ale když jsem si na papír vytiskl dostatečný počet krunýřů a začal postupovat systematicky, dost mi to pomohlo a věřím, že jsem dospěl ke správnému počtu. (Pozn. autora: dobrý nápad, leč bohužel, bylo jich víc...)

 

Prostě není mocnina jako mocnina.... Pěkně mě to potrápilo...

 

Šestiúhelníků jsem už víc nenašel a pokud mám informace, tak někteří kolegové z luštitelské rodiny jich neměli ani tolik. Zajímavější optimizér by to asi byl, kdybys ty šestiúhelníky nechal za a) a za b) bys přidal ještě osmiúhelníky. Ty jsem sice nepočítal, ale řekl bych, že by byly ještě ošidnější. A pro počet želv chovatele jsem nechal těch 78, které vycházejí ve dvou případech a třetí vedlejší řešení vede k jinému počtu - asi to vzniklo nedůkladnou analýzou při formulaci zadání - jistě by se našla nějaká další podmínka, která by úlohu zjednoznačnila, ale vím z vlastní zkušenosti, že jsem kolikrát něco přehlédl u zadávání svých úloh a jak známo řešitelé jsou hnidopiši - známe svoje Pappenheimské. (Pozn. autora: kolegové jich sice měli méně, ale ani tento počet nebyl ten pravý, takže stačilo asi jen za a), u chovatele želv to řešilo slůvko „lichý“ u počtu želv, škoda.)

 

Šestiúhelníky se mi míhaj před očima ještě teď, snad jsou všechny. Druhá úloha byla velice zajímavá, jen ten praděd se mi zdá spíš praprapradědem (pokud jsem ovšem rešil správně)... (Pozn. autora: praděd byl o století mladší kus.)

 

Tentokrát mi to moc nešlo a ani za správnost vyřešeného neručím.

 

Už mám toho dost. Tři dny počítám šestiúhelníky, a vždy ještě nějaký najdu. Takže dnes končím, ať je jich kolik chce, a výsledky posílám. (Pozn. autora: právě včas, ještě pár dní počítat a už by jich bylo moc.)

 

Želvy měly tentokrát trochu tvrdší krunýře, i přesto, že žádná z úloh nebyla oceněna víc než 20 body. Za nejzajímavější považuji tentokrát úlohy 2 Chovatel želv a 4 Krunýř, které bych dal i víc bodů (ale raději jen v případě, že ji mám správně :-)). Jako obvykle se těším na další pokračování. (Pozn. autora: tak raději zůstaneme u těch 15 bodů.)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies