jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
v posledním kole druhého ročníku akademie došlo k zajímavým výsledkům, ale i k nečekaným rozhodnutím, co se eur týče. Křížovky byly těžké, to aby měl Jarek Drápala větší radost z desáté nuly v řadě:-) Hádanky byly také těžší, tři dělaly veliké problémy, na vítězství stačilo jen 7 správně řešených hádanek. I logické úlohy v sobě skrývaly pár zádrhelů a navíc optimizer, ten ale nakonec neměl velký vliv na pořadí, v každém případě maximálního počtu 160 bodů nedosáhl žádný z řešitelů, vždy některý na některé úloze něco ztratil. Je zajímavé, jak reagovali a jak nakonec dopadli zápočtáři a jak se vlastně vyvrbily kvalifikační soutěže a příděly bodů do recesistické části JLA.

Když byly ty vánoce, tak jsem mezi pohádkami zkontroloval jako první u křížovek řešení přítele Drápaly a mohl jsem všem oznámit, že se mu to podařilo. Je to neskutečné. Víte, o čem mluvím. Desetkrát za sebou vyplnit správně všechna políčka, dohledat hledáky, odhalit chytáky, vypsat a vyznačit všechny skryté tajenky a ještě se při psaní řešení neupsat - klobouk dolů, blahopřeji. Bank pro řešitele v kategorii K je prázdný jako před časem islandská státní kasa. A podobně je tomu v kategorii H, kde si všichni dotčení zápočtáři řekli o výplatu eur. A v kategorii L zůstalo v banku pouhých 10 eur - a začínáme od začátku. Nebo to chce podívat se na kombinované kategorie, tam banky eury přetékají:-)

U logických úloh na fintu s použitím dvou znaků minus na jeden znak krát přišel přítel Brajko, vadou na kráse této rovnosti je sice znaménko plus před číslem, ale zatím mi žádný matematik nedoložil, že by to bylo matematicky nesprávně. To finta se znaky pro periody je matematicky zcela správná, ale v pořadí je až druhá nejlepší. Velkou paseku způsobila úloha Myslivci, opět mi zatím žádní matematici nedokázali, že správným řešením dané rovnice není pouze a jen číslo 15. U úlohy Střelci bylo Braillovo písmo naznačeno v textu, přesto jsem uznával všechna logicky zdůvodněná řešení, která odpovídala vývoji řady zleva doprava prvek po prvku. Výsledky máte níže, všechny berte jako předběžné.

Pěkný začátek roku 2011, Vladimír

Dlouhodobá soutěž o výhry v eurech

Celkově došlo 157 řešení. Neobsazená zůstává pouze kat. KL, v kat. KHL soutěží jeden řešitel, v kat. KH pokračují dva a v kat. HL jeden. Zápočet se dával v křížovkách za řešení bez ztrátových bodů (bylo jich 8), v hádankách za 7 autorských řešení (bylo jich 15) a v logických úlohách za řešení za 125 bodů (byla 2).

Jak jsou na tom řešitelé s delší řadou zápočtů za sebou? Přítel Drápala dosáhl v kat. K nejvyšší mety, získal deset zápočtů v řadě za sebou a odměnu 50 eur. Podařilo se mu to, co se zdálo na začátku soutěže téměř jako nedosažitelné, patří mu náš obdiv a gratulace. Nesnadné hádanky a logické úlohy přiměly řadu zápočtářů k rozhodnutí vzít si eura a dále neriskovat. V kat. H tak učinila hned trojice, takže její nárok se musel poměrně krátit a přátelé Kousal a Říha získávají 16 eur a přítelkyně Kovářová 8 eur. V kat. L si vzali přátelé Luskač a J. Sýkora po dvaceti eurech, trojice Drápala, Husar a Nettlová si o eura neřekla a vracejí se na nulu. V kombinovaných kategoriích jsou banky plné (u KHL 500 eur, u KH, KL a HL po 200 eurech), naopak v kat. K a H jsou nyní banky prázdné a v kat. L zůstalo v banku 10 eur. 500 eur v banku nejprestižnější kat. KHL přimělo přítele J. Sýkoru zkusit odvážně štěstí v této náročné kategorii, oželel v kat. K šest zápočtů v řadě za sebou a jen díky počtu myslivců to napoprvé nevyšlo, ale držíme palce. V kombinované kat. KH dosáhl opět čtvrtého zápočtu v řadě za sebou př. Karpíšek. Nejblíže k eurům tak má přítel L. Pavelka s šesti zápočty za sebou a k řešení 11. kola musí připsat, zda volí výplatu 5 eur, nebo zda chce pokračovat dál i s rizikem, že v případě jiného než nejlepšího řešení spadne na nulu.

Stav zápočtů po 10. kole je následující: deset zápočtů v řadě za sebou dosáhl v kat. K: Jaromír Drápala, šest zápočtů v řadě za sebou má v kat. K: L. Pavelka, pět zápočtů v řadě za sebou má v kat. K: Mikuš, čtyři zápočty v řadě za sebou má 9 účastníků akademie: v kat. KH: Karpíšek a v kat. H: Husar, Kožušník, Luskač, Mikšík, Moskalová, J. Pavelka, Skácel a Widla, tři zápočty v řadě za sebou má v kat. H: M. Turek, dva zápočty v řadě za sebou mají 2 účastníci akademie:  v kat. K: Valíček a v kat. H: Lančarič a první zápočet do případné řady získalo nově 6 účastníků akademie: v kat. KH: Štefek, v kat. K: Jaroš, v kat. H: Kousal a Kovářová a v kat. L: Brajko a Žabka. Všem blahopřejeme a přejeme hodně zdaru.

 

Kvalifikační soutěže

Křížovky

Vždycky po dokončení křížovek toho kterého kola tipuji, který chyták či hledák má největší naději „uspět“ a už několik kol tipuji špatně. Tentokrát jsem favorizoval kněze Chalíka – a špatně. Z celé řady chytáků zabral nejvíce smrad, nabízela se rychna, ale rykat neodpovídá synonymu kecat. Jen 12 soutěžících řešilo správně pasáž 4/2 PUCHNA (Slovník valašského nářečí, dále jen SVN) x 34/13 PUKAT (Šmírbuch jazyka českého, dále jen Šmírbuch, heslo žvanit). Český kněz Chalík ale svedl také hodně řešitelů, protože kněz Halík je daleko známější, ženy lehkých mravů jsou haldy, ovšem haldy se už jednou vyskytovaly coby halucinace na pozici 26/5. Jen 14 soutěžících řešilo správně tuto pasáž 45/6 CHALÍK (Dřevěné kostely a kaple v Beskydech a okolí, dále jen Dřevěné kostely, str. 18) x 10/9 CHALDY (MACH, heslo halda). Podobně se nabízela hezká řešit jako klabá, ale žádný Báda nebyl autorem Červeného klobouku. Pasáž 35/13 KLAVI (SNČ) x 1/1 VIDA (Slovník českých a slovenských výtvarných umělců) x 36/13 TEDA (NASCS, str. 878) řešilo správně jen 15 soutěžících. Velké ztráty způsobila hra, která tentokráte nebyla kus, ale fus (fotbal) v pasáži 12/4 KACHY (MACH, heslo kašel) x 29/7 FLOCHY (PSJČ, lístek floch) x 14/4 FUS (SNČ) a Mayova žena 23/6 BOŽENA (Dřevěné kostely, str. 132). A braktea, běžně řešená jako listen, ale lina coby rod brouků byla už na pozici 18/3, takže lano na pozici 37/2 nemohlo být lina, ale lína, braktea jako lístek a strom nebyl klen, nýbrž klek, tedy 37/2 LÍNA (SVN) x 24/6 LÍSTEK (ČSVAS, heslo 255.3) x 39/1 KLEK (MACH, heslo kleč, ale i SVN). Problémy činily dále výrazy 46/2 POSÁK (PSJČ, lístek posák), 22/5 VRTULE (RYS 2, str. 651 + Šmírbuch, str. 123), 7/5 GANG GO (ČSVAS, heslo 1046.3) x 44/9 DOGO (Ottův slovník naučný, XIII. díl, str. 43), 34/12 DYSKY (Šmírbuch, heslo diskotéka) či 14/10 KAPOTASTR (Velký španělsko-český slovník, heslo ceja).

Přesto 8 borců z 55 soutěžících dokázalo všechny nástrahy autora zdolat bez ztrátových bodů. Nikdo z čelní skupinky nezaváhal, takže celkového vítězství dosáhla pětice soutěžících, na kvalifikační body dosáhlo 19 soutěžících, blahopřeji.

Pořadí v 10. kole: 0 ztr. b.: Drápala, Jaroš, Karpíšek (KH), Mikuš, L. Pavelka, J. Sýkora (KHL), Štefek (KH), Valíček. – 1 ztr. b.: Žačok. – 2 ztr. b.: Mach, Vojník. - 3 ztr. b.: Hájiček, Nack. – 4 ztr. b.: M. Turek, Vlášek, Vychovalý ml. – 5 ztr. b.: Gašparín, Gonda. – 12 ztr. b.: Aeger. - 14 ztr. b.: Podzemský. - 15 ztr. b.: Járová. – 17 ztr. b.: Valenta. – 33 ztr. b.: Kopřiva. – 35 ztr. b.: Bureš. – 37 ztr. b.: Hrubá. – 38 ztr. b.: Florián. – 40 ztr. b.: Slavík, Staněk. – 41 ztr. b.: Horák. - 42 ztr. b.: Svoboda. – 44 ztr. b.: Fiala. - 46 ztr. b.: Střelec. – 47 ztr. b.: Patron. - 49 ztr. b.: Kohoutová, Kratochvíl. – 51 ztr. b.: Zedník. – 52 ztr. b.: Kolář. - 54 ztr. b.: Horáček. – 56 ztr. b.: Prvák. - 58 ztr. b.: Čechová. – 60 ztr. b.: Elév, Hájek. - 61 ztr. b.: Vodník. – 63 ztr. b.: Hajný. – 64 ztr. b.: Tomanová. - 67 ztr. b.: Haralík, Pala. – 72 ztr. b.: Soukup. – 74 ztr. b.: K. Bednář. – 76 ztr. b.: Dudek. – 78 ztr. b.: Urban. – 83 ztr. b.: Pavlík. – 85 ztr. b.: Fabian. – 91 ztr. b.: Vlček. – 99 ztr. b.: Houšková.

Pořadí v roce 2010: 0 ztr. b.: Jaromír Drápala, Jaroslav Karpíšek (KH), Marian Mikuš, Lubomír Pavelka, Jiří Sýkora (KHL). – 1 ztr. b.: Jaroslav Jaroš. - 4 ztr. b.: Petr Štefek (KH). – 6 ztr. b.: Petr Valíček. - 9 ztr. b.: Dušan Vojník. –  11 ztr. b.: Radoslav Žačok. – 13 ztr. b.: Hájiček. – 15 ztr. b.: Mach. - 19 ztr. b.: Nack. – 20 ztr. b.: Gašparín. – 21 ztr. b.: Vlášek. - 23 ztr. b.: Gonda. – 39 ztr. b.: Valenta. – 40 ztr. b.: Podzemský. – 49 ztr. b.: M. Turek. – 62 ztr. b.: Járová. - 66 ztr. b.: Aeger. – 115 ztr. b.: Kopřiva. – 139 ztr. b.: Kučera (jen 6. až 9. kolo) - 149 ztr. b.: Kohoutová. – 150 ztr. b.: Bureš. - 153 ztr. b.: Houšková. – 158 ztr. b.: Haralík. - 162 ztr. b.: Vodník. – 170 ztr. b.: Fiala. - 172 ztr. b.: Svoboda. – 175 ztr. b.: Hajný. – 186 ztr. b.: Patron. – 193 ztr. b.: Horáček, Tomanová. - 196 ztr. b.: Kolář, Kratochvíl. – 204 ztr. b.: Prvák. – 207 ztr. b.: Hájek. – 211 ztr. b.: Pala. – 217 ztr. b.: Vychovalý ml. (jen 6., 9. a 10. kolo). – 221 ztr. b.: Hrubá. – 225 ztr. b.: Slavík. – 227 ztr. b.: Elév. – 229 ztr. b.: Urban. – 235 ztr. b.: Soukup. – 239 ztr. b.: K. Bednář. – 241 ztr. b.: Střelec. – 243 ztr. b.: Pavlík. – 244 ztr. b.: Vlček. – 247 ztr. b.: Čechová. – 252 ztr. b.: Staněk. – 253 ztr. b.: Florián. – 269 ztr. b.: Zedník. – 278 ztr. b.: Horák. – 284 ztr. b.: Fabián. – 290 ztr. b.: Dudek. - 326 ztr. b.: Marsová (jen 6. až 8. kolo).

Hádanky

Nad síly řešitelů byly u kreslené záměnky běháky – cihly ležící ve zdivu v podélném směru a půlená přesmyčka s optikem a jeho antipatií. Ovšem největší překvapení přinesli občané v pořadovce, kde v jádru nebyli pouze páni, ale z pomocných výrazů vyskládaní páni civilisté. A tak k zápočtu stačilo vyřešit správně 7 hádanek, což dokázalo 15 soutěžících z 55 hádankářů. Přítele na Ř zradil partner na D, a tak vítězství v ročníku dosáhla nakonec čtveřice soutěžících, na kvalifikační body dosáhl 21 řešitel, blahopřeji.

Pořadí v 10. kole: 7 Husar, Karpíšek (KH), Kousal, Kovářová, Kožušník, Lančarič, Luskač, Mikšík, Moskalová, J. Pavelka, Skácel, J. Sýkora (KHL), Štefek (KH), M. Turek, Widla. – 6 Járová, Říha. – 5 Foltas, Hájiček. – 4 Beneš, Horák, Kokeš, Motyčková, Urban. – 3 Fabian, Hruška, Kominík, Pospíšil, Tatar, Žačok. – 2 J. Bednář, Divák, Fiala, Jezdec, Maskot, Němeček, Plavec, Pokus, Prvák, Zedník. – 1 Bartoš, Beran, Dostál, Fanda, Florián, Kapybara (HL), Učeň, Vávra, Žák. – 0 Dudek, Jirout, Kočí, Novotná, Varšaník, Vodník.

Pořadí v roce 2010: 45 Bohdan Kousal, Ivona Kovářová, Jiří Sýkora (KHL), Petr Štefek (KH). – 44 Drahotín Lančarič, Antonín Říha, Miroslav Turek. – 43 Jaroslav Karpíšek (KH). – 42 Ivo Husar, Milan Kožušník, František Luskač, Petr Mikšík, Anna Moskalová, Jan Pavelka, Mirko Skácel, Rudolf Widla. - 40 Járová. – 34 Žačok. – 29 Foltas, Kočí. - 28 Hájiček. - 21 Kokeš, Motyčková. – 17 Kapybara (HL). - 16 Dostál, Fiala, Horák, Pospíšil, Urban. - 14 Beneš. - 13 Beran, Fabian, Hruška, Maskot. – 12 Florián, Pokus, Žák. - 11 Jezdec, Učeň, Vodník. - 10 Němeček, Prvák, Varšaník. - 9 Bartoš, Fanda, Kominík, Plavec. – 8 Jirout, Tatar, Zedník. – 7 Divák, Dudek, Vávra. – 6 J. Bednář, Novotná.

 

Logické úlohy

No to byla tentokráte paseka. Rovnici a počet myslivců správně vyřešilo jen 9 soutěžících. Optimizer nejlépe zvládl přítel Brajko, který poskládal z dvou znaků minus jeden znak krát, ale zase kromě nesprávného počtu myslivců zapomněl nakreslit ve druhé úloze dvanáctý kříž. Kříž měli řešitelé také se střelci, i když Braillova abeceda byla v zadání úlohy trochu napovězena. Ani řešitelka s druhým nejlepším řešením rovnosti neodhalila Braillovo písmo a možnost klást na sebe dvě a více karet – ale použití znaku minus jako znaku pro periodu je skvělá finta, objevila se jen dvakrát. A protože i dva nejlepší loňští soutěžící zafinišovali pozdě a přítelkyně Nettlová dala v rovnosti šest desetin na špatnou stranu, tak celkového vítězství dosáhla nakonec čtveřice soutěžících. Na kvalifikační body dosáhlo 16 řešitelů, blahopřeji.

Pořadí v 10. kole: 125: Brajko, Žabka. - 110: Drápala, Husar, Luskač, Marek, J. Sýkora (KHL), M. Turek. – 100: Buchta. – 95: Elév, Nettlová, L. Pavelka. – 85: Fojta, Šebesta. – 65: Járová, Rosa. – 55: Jos. Konečný. - 50: J. Bednář, Fanda, Plavec, Učeň, Zápasník. – 45: Beránek, Hajný, Sedláčková, Stejskal. - 40: Maskot, Musil, Švec. – 35: Florián, Kapybara (HL), Křížová. – 30: Kohoutová, Suchý, Tomanová. - 25: Prvák, Ševčík, Zedník. – 20: Čechová, Fišer. – 15: Ampér, Kadlec. – 5: Dušek, Ježek, Kominík. – 0: K. Bednář, Koči.

Pořadí v roce 2010: 615: Jaromír Drápala, Ivo Husar, František Luskač, Jiří Sýkora (KHL). – 605: Daniel Marek. – 600: Eva Nettlová. – 590: Miroslav Turek. – 580: Lubomír Pavelka. – 560: Vladimír Brajko, Žabka alias Jana Tylová. - 550: Járová. – 530: Šebesta. - 465: Buchta. – 435: Elév. – 415: Fojta. – 395: Jos. Konečný. - 385: Kapybara (HL). – 305: Hajný. - 300: Čechová. – 290: Sedláčková. – 280: Učeň. – 275: Plavec, Rosa. – 270: Florián, Švec. – 265: Prvák. - 255: J. Bednář, Kominík. – 250: Kadlec. - 240: Ampér, Fanda, Suchý. - 235: Musil, Zápasník. – 230: Ševčík. – 220: Kohoutová. - 215: Beránek, Pech (jen 6. a 7. kolo). – 210: Maskot. – 205: Křížová. – 200: Fišer. – 190: Ježek. - 175: Kočí, Stejskal, Tomanová. – 155: Dušek. – 150: K. Bednář.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies