jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Logika vypadá jedle, zato u hádanek furt chybí ty sóloslabiky.

 

Na logiku jsem došel. Jsem prostě blbý a na nějaké 2 desetinky jsem se původně vybodnul. Tak logiku jsem opravil a hádanky vzdávám. (Pozn. autora: kdepak dvě desetinky, já to číslo ani neumím pojmenovat)

 

Pominu-li dvojku, tak kde ještě byla otrávená návnada, kterou jsem „zbaštil“? Hádanky svou kvalitou i obtížností však rozhodně nezklamaly. Nádherný střídavý roháček, vtipná měkčenka o věcech a ševcích, a tak bych mohl pokračovat až do deseti (ale až na tu dvojku, takže do devíti). A teď k ohlasům ve čtverečcích: Jak už jsem dříve zmínil, bylo to náročnější díky souběhu s Marošovým tvrdým MLSKem. Tam jsem hledal skoro každé křížení, ale ověření bylo snazší. V JLA jsem vyluštil a pak těžko ověřoval. Já musím mít vše na 100%, takže třeba kolibřík, který létá do společnosti s bílou kravatou nebo OVĚSKA, která je všude jako OVĚSEK, jen hispanolog Dubský ji poženštil, to dalo zabrat. Zvláštní osud měl strom NANCE (ovoce prý nepříliš chutné, ale zdravé). Nestačí mi, že to najdu mimo uvedené prameny. Takže jsem četl Dubského i Haise a nic. Ani zahradníci ho nepěstují. Dle jiných pramenů jej ale Španělé nazývají např. chaparro i jinak. Takže to tam někde asi Dubský má. Toho ale já nemám doma a do knihovny už se mi nechtělo. Nakonec ještě něco o kalužích. Nevím, jestli to není bouda, ale domnívám se, že jsi přehlédl kaluž LÁCH (viz heslo MLÁKA v Machkovi) a viděl pouze LÁK (heslo tuším LÁKA tamtéž). Tím jsem se dostal na scestí u efektního představení a hledal jsem ho jako CHAU nebo KAU (K i CH křížené v kaluži jsou nesonorní obě) a opustil jsem ověřování ŠAU. ČAU (Pozn. autora: no a na to chau jsem právě myslel, kolem dvaceti soutěžících to zvolilo)

 

Posílám ti řešení logiky, snad jsem to zoptimalizoval dobře. U křížovek mi pije krev Skot (nebo skot), i když křižující rostlina by měla být jasná a pár drobností. U hádanek ale 2 hádanky vypadají jako nezdolatelné, asi to bude můj konec.

 

Původně jsem zamýšlel toto kolo z nedostatku času vypustiti s omluvným listem, leč nyní mne pudí nutnost učiniti povinnosti zadost, a tak alespoň symbolicky pro barakudí čárku za účast posílám skromné řešení jedné hádanky a jedné logické úlohy.

 

Ke křížovkám:

Aspoň, že raz za čas sa podarí riešiť na nulu. Tentokrát celkom "pohodová" krížovka. Jedine pasáž okolo autorky Zasněné tváře robila väčšie problémy (no, ťažko sa to rieši, keď chýba knižný prameň a internet nič nevyhodí). Trochu som tŕpol pri výraze ověsKA, to sa mi nepodarilo nájsť.

 

Byl to opět skvělý adrenalin. Už teď se těším na další kolo.

 

Jednoduše a (s)prostě řečeno: čtu blbě legendu. To je všechno. Ale mám tam ještě jednu chybu. Výraz 50/3 planutí mám řešeno PLAM místo správného PLAN. Takže 3 ztrátové body. (Pozn. autora: děkuji za férový přístup ještě před druhou kontrolou)

 

Ještě, že jsem se na fotbal se Skoty nedíval a raději se věnoval skotu. Ale už jsem byl docela naštvaný – skoro jako dúra.

 

Krížovka, ako vždy, perfektná. Gratulujem autorovi!!! Budem čakať, či som na niektorých miestach správne tipoval. Bez toho to u mňa nejde. Nestíham všetko overiť. Mám jednu dilemu: "kuračka" vs. "kuráčka", myslím, že to nie je jednoznačné. Priklonil som sa ku krátkemu A. (Pozn. autora: Rystonová k dlouhému, bohužel)

 

Křížovka dala opět zabrat. Nejvíc se těším na řešení výrazu 17/6 jihoafrický savec. Ať jsem zkoušel cokoliv, na nic lepšího jsem nepřišel. (Pozn. autora: ne mamoník, ale mamonil)

 

Krížovka ťažká ako vždy, niektoré výrazy neoverené, niektoré natipované. Dúfam, že nebudem mať viac ako päť chýb, ale to je len moj sen :) (Pozn. autora: a sen se bohatě splnil)

 

Křížovku jsem dnes dorazil, ale spal jsem jen dvě hodiny. Ještě to musím nakreslit a nesmím udělat takovou koninu jako v NKM, kde jsem ve vypsané tajence zapomněl na jedno písmenko. Takže jsem tam dokraloval na výsluní. (Pozn. autora: bylo to tradičně bez chyby)

 

Nejvíce mě potrápilo mayské božstvo 7/7 "I" a spojka 22/2 "anať", u těchto výrazů nemám jistotu, jestli jsou správně. Též výrazy šau, on, rk, nance, inky, en, Áč, pobida daly zabrat.
Při hledání mayského božstva jsem v UNIVERSU narazil na chybu: incké božstvo slunce "Inti" je uváděno jako mayské. Doufám že jsem v tomto kole nenasekal tolik chyb jako v kole minulém (to byla ale pěkná ostuda!). (Pozn. autora: kdepak, tentokrát vzorná nula)

 

Posílám i křížovku. Obdivuji Tvou autorskou bravurnost. Nechtěl bych takovou křížovku skládat. Už asi stárnu, nebo jsem přepracovaný: I po třetí kontrole jsem našel po sobě dvě kardinální chyby ve svém řešení. Stálo mě to tři probdělé noci. Věřím, že jsem vše vychytal. (Pozn. autora: ano, vychytal)

 

Protože jsem nestihl vše ověřit a některé věci mi vrtaly přes den hlavou - 48 ozdoba lustru OVĚSKA jsem stejně nenašel, jestli má být nakonec správný ověsek a louže je i ekl, tě prsty, to je mazec.

 

Som vcelku spokojný s výsledkom, mohlo to byť však ešte o jednu chybičku lepšie, ale snáď sa mi to podarí v ďalšom kole, či ďalšie kolo bude masaker? Tu dúru som neoveroval, u nás sa povie v slovenčine ty dora jedna, tak som si myslel, ze to mám správne, moja zbytočná chyba a pri výslednej kontrole som to už nejako nepreveroval. A to IA bolo komplikovanejšie, myslel som si, ze to bude zo slovnika České názvy živočichů, ktorý nemám k dispozícii, tak som to tipol. Ale väčšinu slov k živočíchom si vyhladávam cez server biolib a práve pozerám, že keď som zadal do googlu "biolib ia", tak hned prvý výsledok je spojený s netopierom, ale teraz uz zbytočne uvažovat keby keby...

 

Tohle trápení skončí asi smrtí jednoho z nás, při řešení si ale nejsem jist, kterého. Dá-li pánbůh, dostanu 1 kvalifikační bod. Kdo mi k tomu dopomůže – to je ve hvězdách. (Pozn. autora: už dnes je jasné, že život se s námi nijak nemazlí a živí z něj nevyvázneme, čeká nás to oba, pánbůví kdy)

 

To je úžasné s akou bravúrou zostavuješ krížovky. Vlastniť tak veľkú databázu výrazov s akou Ty ustavične narábaš, neznamená všetko. K tomu, aby človek zostavil tak náročné krížovky, musí mať jednoducho talent a ovládať nielen jazyk, ale i všetky fígle tejto našej brandže. Je obdivuhodné, čo dokážeš. Gratulujem Ti. (Pozn. autora: děkuji, snažím se)

 

V hodnocení 9. kola jsi mně správně napočítal 5 ztrátových bodů, ve výsledcích ale mám uvedené pouze 3 ztrátové body. Tak prosím Tě tabulku oprav, ať soutěžím fér. Já soutěž beru jako zábavu a pokus o souboj s nejlepším autorem současnosti, takže sebemenší úspěch proti Tvým křížovkám je pro mne obrovský úspěch. (Pozn. autora: už podruhé děkuji za férový přístup a za vyseknutou poklonu, myslím, že máme celou řadu vynikajících autorů křížovek, snažím se, aby čas a námaha strávená nad naším koníčkem byla mezi řešitelem a autorem co možná vyrovnaná)

 

K hádankám:

Dvojka bohužel odolala, takže zase ztráta. Ledaže ...?! Byl to masakr.

 

Dvojku „Věž, nůž, děj, děs, žár – ve snu už žije tesař“ chápej pouze jako důkaz snahy, víc to nikam nevedlo.

 

Je toho málo. Asi preto, že som pri týchto hádankách viac myslel na neresti Márie Magdalény ako na jej dobré stránky. Ale hádanky sú to pekné!!! Je to pre mňa dobrá škola.

 

Jsem rád, že to vyšlo, už se těším na další kolo a pojedu až do konce, budu riskovat.

 

Jsem smutná, že jsem u dvou hádanek totálně selhala. Třeba bude další kolo lepší. (Pozn. autora: nakonec to až tak nevadilo)

 

Najmä hádanky mi tentokrát vôbec nepasovali. Posielam 4 ks, avšak iba o jednej viem, že je správna. V ostatných si "vymýšľam". Buď som ich veľmi podcenil, alebo si ich urobil tažké. Jednoducho v danom na riešenie čase som sa nemohol pohnúť. Skôr to vidím tak, že som mal "blbé" obdobie, keď mi to vôbec nepálilo...

 

Řešení jsem si přečetl z Tvé webové stránky - jsi opravdu rychlý, kéž by to tak bylo i se stránkou e-rebus, kde jsou věci snad ještě z pravěku našeho hnutí. Tak ještě absolvuji jedno kolo a končím, nemám na to nervy, když se mi nedaří. (Pozn. autora: ale adrenalin je povolený a zdravý opiát těla, navíc filozof by v tom výroku spatřoval rozpor, nejlepší řešení a nedaří se?)

 

Sice nemám všechno, ale jedu dál bez eur (aspoň ušetříš). Díky za skvělé hádanky, tu jednu jsem prostě nepochopil...(mám tam: ve snu už žije tesař... - ale co dál??). (Pozn. autora: byl to těžký kokos, asi jsem měl vyčíslit jádro)

 

Tak ta dvojka je ovšem parádní! No, světici jsem měl, i tu větu jsem v ní viděl, ale dej to do kupy, když netušíš, že jde zrovna o tuhle větu! U tkalce jsem dumal, proč je obepis kal v množném čísle, ale směrnice o množence říkají,  že se v jádře změní počet, tak jsem to dál neřešil.

 

To je dilema. Ač jsou to perfektní hádanky, jsou těžké a protože mám jen 8 hádanek vyřešených, váhám, zda jít dál. Čísla 1 a 2 jsou moje noční děsy.

 

To tedy bylo kolo, myslel jsem si, že to už vzdám a nepošlu to, protože až do včera mi chyběly až 3 hádanky, ale udělal jsem výměnku, takže s 8 hádankami už jsem byl rozhodnutý to poslat. Té 1. a 2. moc nevěřím, to je řešení spíše ze zoufalství, ani má mistrovská řešitelská kvalifikace na Tvé taje nestačí. (Pozn. autora: no a bylo z toho nejlepší řešení)

 

Tu dvojku bych neudělala ani zanic, ta devítka měla chyták, který by mne ani ve snu nenapadl. Už se těším na příští porci hádanek.

 

Zaujímavé kolo, škoda, že nakoniec sa nikto nenašiel, kto by dokázal vyriešiť aspoň 9 hádaniek. Mne toto kolo celkom nesadlo, ešte dva dni pred posielaním som mal vyriešené iba dve, takže nakoniec aspoňže päť správnych. Ale vie to naštvať, keď si vypíšeš remeselníkov spojených z daným patrónom, celý čas máš pred očami TKALCI VLNY, a nezapne ti to, a riešiš to iba ako TKALCI. No ako vidno nebol som sám.

 

K logickým úlohám:

 

Co jsem nevyluštil ve čtrnácti dnech po zadání, tak jsem už nevyluštil. Snad to bude příště lepší.

 

Dovoluji si uvést neakademický názor na úlohy čís. 2 a 5. Byl jsem zvědavý na správné řešení úlohy BEDNÁŘ a uvádím, že jen s velkou fantazií lze rozpoznat tvar samopalu. U úlohy STUDENTI  jsem rád, že jsem neztrácel čas s jejím řešením. Myslím, že byla i pro matematicky vzdělané lidi (i se zázemím VŠ) obtížně řešitelná. Jinak se mně logické úlohy líbí a budu i nadále Vaším příznivcem.

 

Krokoval jsem pečlivě, leč ani jedna z obou cest ševce nejevila se mi býti delší. Ač jest to k nevíře, jsou obě naprosto stejné. Ta cesta na západ má snad jen tu výhodu, že po dosažení kýženého bodu jsou si ševci blíže a mohou na sebe případně lépe halekati.

 

Mám výhrady k podmínkám soutěže. Jistěže jsou takové, jak jsi je nastavil, ale třeba pro jeden, na 100% nezvládnutý optimizér, přijde řešitel o zápočty za celý rok (viz Žabka) a klidně se může stát, že ho vyřeší optimálně akorát někdo, kdo v dlouhodobé soutěži nemá šanci. (Pozn. autora: ano, i to se může stát, ale kupodivu nejvíce soutěžících, kteří si mohou volit výplatu eur, je v kategorii logiky, takže...)

 

Měli jsme skutečně velkou kliku, možná vezmu příště jistou výhru. Uvidím podle úloh. (Pozn. autora: správná myšlenka, už je čas taktizovat, bo v banku je méně peněz než by mohly být celkové nároky)

 

Moc se divím, jak může někdo zmršit banální úlohu č. 1 (typu  ABC) a vyřešit jako jediná tu přímo ekvilibristickou rovnici u studentů - to mi nejde do hlavy - že nezvládla samopaly, to beru, protože i když dost dělám do dělení obrazců, dalo mi to pořádně zabrat. Podle pseudonymu je to zřejmě nějaká začátečnice - asi neprozradíš, o koho se jedná. (Pozn. autora: samozřejmě, že paní inženýrku neprozradím, od toho jsou značky, já bych to nepojmenovával tak bodře, hold někomu více sedí matematické úlohy, někomu obrazcové, někdo přehlédne občas nějakou podmínku, u křížovek každé kolo někdo nevyplní jednoznačné políčko nebo nevypíše vyznačenou skrytou tajenku a kolegové už se ani nediví)

 

Na oplátku Ti budu citovati báseň ze své oblíbené knížky, kterou otevru, když je mi do ouvej:

Ó fretná chrochtobuznosti!
Tvé mikturace jsou mi
Co zprudlé žvastopunksery na plzné včele
Škvrrrk, já zapřísahám tě svými frůnícími kvrdlovrzy
A krákorně zafras mě svými scvrknuvšími patlocaráty
nebo tě roztrhám na fidloprčičky svým frkodrťákem,
tak bacha na to!

 

Na víc jsem nestačil. (Pozn. autora: nevadí, cením si každé snahy o vyřešení úloh)

 

Nevím, jestli si jako vzorný student zasloužím jedničku, ale nalezené řešení se mi líbí. Zvlášť, když jsem se až před hodinou naučil vyřezávat samopaly. (Pozn. autora: na jedničku to nebylo, ale zápočet je přece také dobrý, ne?)

 

Posílám opravu, ale nejsem si jist, zda bude dostačující, protože rozdíl dvou desetin při téměř pěti milionech mi připadá banální, zvlášť v dnešní době, kdy desetníky už zmizely a zaokrouhluje se na koruny. Možná, že to stále ještě nebude optimum, ale vzal to čert, dál s tím už nic nenadělám, ale čím dál víc mě to utvrzuje v přesvědčení, že při současných podmínkách soutěže toho asi nechám, nicméně pro tentokrát to ještě nechám běžet jako pokračování v zápočtech i s tím, že přijdu o nějakých 10 eur - což je směšná částka proti platům a prebendám našich vládních činitelů, poslanců a senátorů - a to zcela pomíjím (nemalé) úplatky. (Pozn. autora: nebylo to o dvou desetinkách a rozhodnutí, kdy pokračovat v řadě zápočtů a kdy toho nechat, je pouze jakýmsi zpestřením vedle standardní kvalifikační soutěže, odměny v eurech jsou srandovní, i když u mě v součtu zas tak úplně neznamenají nebo do budoucna nebudou znamenat, že bych se při výplatách smíchem za břicho popadal)

 

Poznámka mimo řešení: Lepší variantou v reálu je jít přes náměstí, neboť po otevření brány lze zahlédnout kolegu ševce již zevnitř osady, čímž lze ušetřit třeba i jeden krok, nehledě na to, že chůze po návsi je pohodlnější ve srovnání s brázdou. A ještě si člověk pokecá se strážným.

 

Samozřejmě pokračuji dál, ať to stojí, co to stojí. Zatím se mi Tvé úlohy líbí, i když se občas potrápím.

 

Stejně si myslím, že tento typ soutěží (zvlášť, když se jedná o prachy) by neměl být anonymní, případně by všichni měli soutěžit pod značkou. Nějaké správné regule by měly asi být nastoleny. Ale to zřejmě zase lkám jako ukulele. (Pozn. autora: já si naopak myslím, že značky v těchto soutěžích mají své opodstatnění, méně zdatní soutěžící si zaluští, aniž by měli obavu ze svých jmen na konci startovního pole, možná by bez značek řešení jedné dvou úloh ani neposlali, na značku se ostatní soutěžící těžko mohou obrátit apod.)

 

S tím bednářem jsem se moc trápil. Zapřáhl jsem i svou ženu do stříhání. Ta to po třech hodinách vzdala. Poslední noc v Moskvě jsem vstával ve tři hodiny ráno, neboť mne osvítil logický bůh LOGI. Nakonec jsem lepil jednotlivé čtverečky a už jsem z toho blbnul. Když je vše hotovo, je to snadné, ale cesta je často klopotná. (Pozn. autora: a ten pocit vítězství je pak zaslouženou odměnou)

 

Studenti a hlavně samopaly daly dost zabrat, i když k těm študákům se dá dojít celkem logicky (otázkou zůstává, zda je to optimum, ale risknu to). Ty samopaly daly zabrat nejvíc a faktem zůstává, že jsem těch úloh s dělením obrazců vyřešil i stvořil neúrekom.

 

Ty stráže se zajatci byla pěkná nádeničina, než člověk spočítal všechny ty plošky. Parfémy, to je vlastně klasika (A B C). Stejně Tě obdivuji, jak některé ty klasické úlohy převádíš na řemeslníky a jinou verbež. Už samo vymýšlení těch náhrad Tě musí vyčerpávat.

 

Úlohou "Bednář" jsem se mohl zaobírat déle, byl jsem tak blízko a daleko zároveň. Obzvlášť se mi líbila úloha "Studenti", i když jsem ji nevyřešil. Překvapil mne nakonec ten propastný rozdíl mezi mým řešením (a byl jsem na něj pyšný) a autorským. Jen tak dál. Opravdu se těším na další kolo.

 

Už asi nic nevymyslím, tak to posílám. U 6. úlohy určitě největší číslo nemám. Měl byste bodovat aspoň deseti body každé další řešení. Úloha 2 měla překvapivé řešení. Užil jsem si to, povedlo se vám to. Na výpočet plochy jsem poprvé použil PC. Doufám, že počítá dobře. Výpočet plochy je součástí programu Autocad pro projektování. (Pozn. autora: jinou verzi úlohy Studenti předložím jako klasický optimizer, slibuji)

 

V úloze "Bednář" se mi sice podařilo vyříznout tři stejné tvary, které by mohly připomínat samopal a pro bednáře požadované odřezky, bohužel jinými řezy než požadovalo zadání. Takže se těším na správný postup. Z ostatních řešení se snad něco uchytí.

 

Zapřáhl jsem půlku výpočetního střediska a není boha, aby nenaprogramovali výsledek aspoň s šestimístným číslem, když mám povolenou mocninu. Samopaly střílí stále vedle. Zatím jsem nepřišel na fintu, aby každý samopal sousedil s ploškou, kterou bude potom možno odříznout. (Pozn. autora: jsem docela spokojený, že na nejlepší řešení nakonec došel člověk logickým postupem, i když při obecném zadání uvedeném v řešení by to počítač určitě zvládl)

 

Zítra konečně odjíždím na zaslouženou dovolenou, takže nemám jinou možnost, nežli řešení devátého kola s jednou rukou v kufru a druhou už mezi dveřmi odeslat už dnes. Posílám jej se špatným svědomím, že jsem v tom spěchu možná něco přehlédla nebo nedotáhla až do konce. Nevadí, když, tak začnu příště zase od začátku. (Pozn. autora: není třeba)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies