jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Ač by se zdálo, že jsme řešili 1. kolo v novém roce, bylo to správně 6. kolo a tomu odpovídá i narůstající obtížnost. Aspoň mě to tak přišlo. Hádanky tradičně s několika vtípky. U č. 7 nevím, jestli to tak je, ale budiž. Těžší byly tentokrát pro mě křížovky. V zadaných pramenech jsem nenašel SEPALINE (ověřeno jinde) ani SUDEST (pouze SUD-EST) a venkovský dvorec na Islandu, ten má svůj vlastní osud. Zadám-li v cotoje.cz  DVOREC jen v Ottovi, je BAER někde na 129. až x-tém místě (není tedy vidět). Zadám-li VENKOVSKÝ DVOREC, není tam vůbec, protože je to dvorec na venkově. Velmi "dobře" zvolená legenda. Nezdálo se mi ani PREDHRIATÉ, ale ÉTE neexistuje. Tak uvidíme, jak to dopadlo. Jsem velice žádostiv. (Pozn. autora: dopadlo to tak napůl, výrazy vysvětluji níže.)

Ako zvyčajne, chytám termín za chvost, takže posielam riešenie skoro na hranici. Času nikdy nie je dosť. Veľa ho zaberie krížovka, najmä overovanie. Nikdy však neoveríš všetko, aj tak niekde tipuješ. Menej potom ostane na dorazenie hádaniek. Potom je ľúto, že máš hádanku skoro vylúštenú, chýba už len jedinké správne slovíčko, ale čas súri...

Tak jsem dnes doklepal logiku. Jako vždy byla skvělá. Takové úlohy mám rád. Nejvíc mne potrápil 1. zedník, kde teoreticky existuje okolo 2380 možných řešení. Z nich se dalo programově vyeliminovat 28 variant a jedna (možná jediná) vede k cíli při přesunu kamenů v dovolených koridorech. V JLA-K mám dosud velké problémy. Dnes se mi podařilo zalepit jednu nepříjemnou díru LOCH x ZOCH a dávám se na CHOV OPIC. Domorodý název venkovského dvorce už fakt nevím, kde hledat. Všechny Tvé prameny jsem prošel, i když ne list po listě. Ještě je sice týden, ale vystřílel jsem už zásobník. (Pozn. autora: no nakonec ani dvorec neodolal.)

Tak něco málo už ti posílám, ať máš co opravovat. Nebo spíš jenom kontrolovat, opravovat radši nic. Křížovka ještě asi ve třech výrazech tvrdě odolává, no, pokusím se.

 

Ke křížovkám:

Boli tam skutočne obtiažne pasáže a náročné vyhľadávačky. Iste som urobil dosť chýb. Výraz 12/6 - částečně ohřáté (slovensky),  musí byť PREDHRIATE (rytmické krátenie v slovenskej gramatike) x ÉTE (som nenašiel). (Pozn. autora: dal jsem na šalamounskou radu z jazykové poradny použít na webu raději výraz „predhriata“ x „éta“ do doby, než se odborníci poradí, zda vůbec a kdy lze použít na internetu často používaný tvar „predhriaté“, v každém případě ve spisovné slovenštině je na základě pravidla o rytmickém krácení, podle kterého se střídá dlouhá slabika s krátkou, správný pouze tvar „predhriate“.)

Desetkrát jsem s kaplí praštil a jedenáctkrát se k ní vrátil. Sliboval jsi, že eura visí níž. Já na ně nějak furt nemohu dohlédnout. Přiznávám, že v průběhu řešení jsem o Tobě nemluvil moc pěkně. Až po té návštěvě Islandu se to rázem vylepšilo. Takže zase až do další kaple pro Tebe mám jen dobrá slova.

Krížovka bola pekná, ťažká, ako obyčajne. Dúfam, že sa dozvieme, odkiaľ je vidiecky domec. Neriešiteľná časť, iba tipovať sa dá. Rastlín je milión, lieky krátke slovo známe iba "otika". Asi to bude úplne inak... Pripomienka: vychádza mi na nejednoznačnosť BRONNEN x ENKA, lebo môže byť aj BRONNER x ERKA. (Pozn. autora: tu nejednoznačnost právě odstranil ten islandský venkovský dvorec BAER x ERKA a potom se už musel rakouský spisovatel řešit BRONNEN x ENKA.)

Posílám Ti to i se zvětšením, abys to unaven z lyžování a sáňkování mohl kontrolovat bez lupy. A protože jsem ve znamení střelce, tak něco i střílím od boku.

Posílám Ti v příloze řešení 6. kola JLA s chybami, které se mi přes veškeré úsilí nepodařilo odstranit. Vzhledem k mému bodovému skóre je to vcelku jedno.

Řešení je sice s chybami (použití stejných výrazů), ale když už jsem slíbil, že se Akademie zúčastním, tak jsem na startu. A navíc řešení křížovek je můj veliký koníček.

S Tvou JLA-K jsem se včera  místo sexu "kochal" s venkovským dvorcem více než 8 hodin. No byla to dřina. Moje kalvárie prošla kompletně MČSE, Universem, Kočím, španělským i anglickým slovníkem a mezitím jsem střídal partnerky na google.cz a našel jsem super výraz, který seděl dokonale - "TREF". Jediný problém byl v tom, že v Tvých doporučených pramenech se nedal najít. Tak jsem se vrátil po šesti hodinách na start, vypsal všech 12 variant pro PIVIŠTĚ a dalších 12 variant pro LÉKY a "obcoval" každý s každým v Ottovi, neboť i tam bylo fulltextové hledání přes cotoje.cz náročné. Už jsem byl asi v polovině "obcování", když jsem znovu zkoušel varianty z legendy "venkovský dvorec" - nic, "venkovského dvorce" - nic, až jsem omylem ťukl "venkovská dvorec" a ejhle - byl jsem na Islandu. Trochu mi zamrazilo v zádech a pak roztály ledy široko daleko, určitě až ke Grónsku, neboť na mne vyskočil "BAER" a vše bylo jasné. Musím se přiznat, takovou kalvárii jsem už dlouho nezažil, i když u Tebe člověk nikdy neví. Zítra Ti pošlu řešení e-mailem, třebaže některé věci nemáš zcela v pořádku s ohledem na Tvé prameny: SEPALINE, SUDEST, PREDHRIATÉ. "Velký příkop" NAVAISHA mi vyběhl v Ottovi také, ale v textu jsem ho už nenašel, neboť mám k mání pouze původní vydání Ottíka. (Pozn. autora: nejrychlejší cesta k baeru vedla přes cotoje.cz a slova „dvorec na venkově“, sepaline je anglické slovo vytvořené ze základu sepal a koncovky –ine viz Přehled afixů ve Velkém anglicko-českém slovníku, Sud Est je v Kočím, heslo S. E. a predhriaté je zatím ve hvězdách, Naivasha by měla být i v původním Ottově slovníku naučném, ten nový je pouhý reprint, k nalezení je v Dodatcích I/1 v heslu Afrika – horopis – vých. na str. 33.)

Tak jsem to stihl za 10 minut 12. Posílám své řešení a gratuluji k hezkému, i když tvrdému kolu. Mám nějaké připomínky k Tvému nejednotnému způsobu legendování. Jednou použiješ "+" a podruhé nikoli. Ale na to jsem už u Tebe zvyklý. Akorát to trochu potrápí. Ještě, že máme ten obrazec. Jinak bys měl určitě nulu došlých řešení. (Pozn. autora: tyto křížovky, které později používám do originálních fotek jako obrazy, by bez zadaného obrazce ani nešly jako dokreslovky řešit, řazení výrazů je přesně podle § 51 Směrnic, jenom je to někdy patrné až na hodně zvětšeném obrazci.)

Tak jsem včera zavítal na Island do domorodého dvorce. Fuj! Už bych si asi měl dát jen erko a potom predhriate(-é) piviště.

Tak to nám to pekne začína tento rok v JLA. Žeby sa zvýšila náročnosť krížoviek? Na dvoch miestach "netuším" ako ďalej, a tak pridávam pár tipov. Len dúfam, že to nebude hneď na úvod nového ročníka dvojciferná bodová strata. (Pozn. autora: ale kdepak dvojciferná ztráta, naopak velmi dobré řešení.)

To, co mi to přinese (nemyslím eura nebo body), je neúměrné námaze a času nad řešením stráveným. (Pozn. autora: to sedí, i já takto považuji každé řešení těžkých křížovek a mnohdy docházím ke stejným závěrům, abych ke křížovkám později znovu a znovu usedal, takže jak je to s tou úměrností? Možná si i rybář říká, že to, co mu to přinese, není úměrné námaze a času při vodě strávenému, a přesto k ní zase cestu hledá.)

Už počas luštenia som bol zaskočený vpísaným výrazom predhriaté, čo mi vôbec nepasovalo, pretože u nás v slovenčine musí byť po dvojhláske (možno však existujú výnimky) automaticky nasledujúca samohláska krátka, dalšie samohlásky už môžu mať dlžeň. Napríklad skončil som piaty, liečivé (i musi byt krátke) účinky, predhriate jedlo, priamy smer atd. Nechcem ti to tvrdiť na sto percent, aby som sa aj ja náhodou nepopálil na svojom materinskom jazyku, ale mám viac ako 90 percentnú istotu, že by to malo byť s krátkym e, teda spisovne slovensky PREDHRIATE. Neviem, či nespisovne alebo nárečovo by mohlo byť predhriaté, to ti neviem potvrdiť. Ale táto oblasť s dvojhláskami je dosť problematická v slovenčine, mnohí Slováci sami nevedia, ako to má byť, takže aj pre nás je to záludné a aj z toho dôvodu nájdeš oba tvary predhriaty aj predhriatý pri vyhľadávaní cez google.“

V dubnu pojedu na kole na Valachy, určitě se podívám na kapličku ve Velkých Karlovicích a oslavím druhé kolo JLA jedním nebo několika štamprlíky valašského penicilinu jako prevenci do dalších bojů JLA.

Volám mordyjé, mordyjé, kde se nám zašil poručík Dyé - účastník Marchandovy výpravy do Súdánu? V tebou doporučených pramenech jsem ho nenašel, asi mi už dobře neslouží zrak. Dost mě potrápilo zákamtí a domek baer, třešničkou na dortu je kombinace španělského členu el a italské předložky nel, jinak se musím přiznat, že je to z mé strany řešení ušité horkou jehlou v časovém presu, protože luštím i první kolo NKM, které má stejný termín odeslání řešení. (Pozn. autora: Poručík Dyé se zašil do XXVIII. dílu Ottova slovníku naučného, k nalezení je na str. 13 v hesle Afrika.)

 

K hádankám:

Asi tri dni mi trvalo než som zistil, čo to vlastne od nás tento rok v hádankách chceš. Už som si aj myslel, že tento rok to asi pre mňa nebude. Nakoniec sa ale ukázalo, že tu máme 10 pekných a dokonca (až na ten Cicerov výrok) pre mňa aj riešiteľných hádaniek. Samozrejme, tak ako vždy, očakávam ešte nejakú "zradu". (Pozn. autora: pravda, pravda, ještě nějaká ta „zrada“ se tam našla.)

Bylo to jedno z těžších kol, anebo jsem neměl své dny. Marně pátrám co má společného Viktor s Floriánem... (Pozn. autora: Asi nic, ale spousta vody se ke sv. Floriánovi pojí, neboť je považován za ochránce proti povodním.)

Pěkné hádanky, i když si všude nejsem jistý řešením. Určitě u odsuvky s citátem, pokud je správně první napsané řešení, nechápu souvislost s Floriánem, ale našel jsem tzv. třídu výrobků č. 30, kde jsou i vafle, a tak jsem si vymyslel další řešení. Ale musím říct, že toto kolo se mi líbilo nejvíce. Nebylo založeno hlavně  na cizích jménech a bylo se vždy kde chytit. Takže se už těším na kolo sedmé. (Pozn. autora: Cicero zřejmě s Floriánem neměl nic společného, ale obsah jeho citátu ano, protože svatý Florián byl římský voják.)

Posílám l. kolo hádanek JLA 2010, protože pochybuji, že by mne napadlo ještě něco jiného. Když jsem otevřel toto kolo a dva dny ani ťuk, tak jsem to chtěl zabalit, ale pak se mi povedl záhadný nápis, párkrát jsem nakoukl na internet a začalo se mi to rýsovat. Pokud mám správně č. 7, tak je to hezká finta s odsunem "zet" místo "žet", k č. 8. jsem raději připsal i mokřad coby původce boule, i když si myslím, že to tam už nebude.

Škoda, že som si ich nechal na koniec. Ešte cez víkend to vyzeralo bledo. Nie som samozrejme spokojný, ale fiasko som asi zahnal. Cítim, že 7. a 10. som o to povestné "slovíčko" zle dorazil. Trápi ma, že som sa neprelúskal cez 6. Asi tam bude postava z románu Viktor Dyk. Núka sa Tonda, alebo chýbajúci živel "voda". Budem asi prekvapený riešením...

To je fakt nespravedlivé. V křížovkách se vedlejší řešení uznávají. V hádankách ne. Posílám je s tím, že je mám všechny. Podívám se na řešení a nestačím se divit. No dobrá, momoti jsou mužské rodu, to beru. Ale Asiaté jsou cizí muži stejně jako Chorvaté. A neprošli. I když teď už jsem se podíval, že Florián míval roucho a tógu ne, přesto ti Asiaté sedí jak by asi případně seděla ta tóga na Floriánovi. Že ledacos musí rezivět a ne rezavět, to jsem pochopil. Ale proč je uznáno u odsuvky jen jádro „Čtyři slova Cicerona“, když já mám tak pěkné „Čtyři slova ředitele“? Co vidí učitelka, když musí po ranní hádce doma jít naštvaná učit do třídy? No přece zase ty ksichty parchantů, co se nechtějí učit a jenom vyrušují, tedy tváře dítek! A stromy jsou les. A navíc jsi tam dal toho šéfa, to je jasný ředitel. A pak to Dářko, no dobrá, rybník je jen Velké Dářko. Jo, a ještě ta jednička u osoby. Ještěže mám zhruba měsíc na to, abych to rozchodil, než mi zase další svatí radost zhatí:-)

Vláďo, co Ty umíš s tou češtinou - to je úplně neskutečné. Doufám, že jsem Tvou námahu a umění aspoň trošku ocenila tím, že jsem se nevzdala a snažila se vyřešit Tvé hádanky. Nakolik se mi to povedlo, to už posuď Ty - já se těším na další kolo. (Pozn. autora: za takovou pochvalu od dámy se až rdím, na druhou stranu pro tu potěchu účastníků akademie to všechno dělám.)

Zasílám řešení hádanek. Snad to opět bude dobře. Stále musím připomínat, že hádanky jsou skvělé, skvělé, skvělé! (Pozn. autora: a bylo to opět dobře, díky za pochvalu.)

 

K logickým úlohám:

Má nejstarostlivější barakudo, řešení jsem spáchal, leč nemám sil dnes poslat řešení. Lámati si hlavu nad Tvými kokosy je i v okamžicích podlé virosy, jež mé tělo zhoubně tlačí směrem pod duchnu, mým nejmilejším potěšením, jež mi dává zapomenouti na příkoří mi páchaná necitelnou matkou přírodou.

Aniž bych si dovolil zneužívati Tvé všeobjímající velkorysosti, chci Tě ujistiti, že i v případě, že dnes do půlnoci nestihnu vyslati řešení a Ty mne z pochopitelných důvodů neudělením bodů podle práva potrestati ráčíš, ničehož za zlé Ti toho míti nebudu, natož klnouti Ti případně za toto nehodlám.

Bys potěšen byl, že jsem se Tvými taji zaobíral, pošlu Ti je ráno, alespoň pro forma, až má hbitá a odpočinutá kopýtka po klávesnici pomocí Corelu naskládati pentomina do kantky zvládnou... (Pozn. autora: churavý soutěžící mě oslovuje pseudonymem z živočišné říše, nakonec řešení odeslal a s ním i ranní báseň coby svítáníčko, která měla jistit případné neomluvitelné zpoždění, báseň máte níže.)

Nejvíc jsem se zapotil dnes večer, když jsem při kontrole svého řešení zjistil, že můj zedník zaplnil cihlami prostor 100x10x60 namísto 60x10x100. Naštěstí ještě přiložil ruku k dílu a vše napravil.

Přicházím se svojí troškou do mlýna. Škoda, že jsem nedosáhl na nejbohatší úlohu na body.
Pětkrát jsem nakonec prošel všech 2339 řešení, když jsem neuspěl vlastním přičiněním. Stejně mi to nebylo nic platné a nic kloudného jsem neuviděl. Už se mi o těch pentominech zdálo. Zaplať pánbůh, že už jsem mohl udělat za tímto kolem tečku. Tak již se těším na řešení.

Snad se mně podařilo vyřešit i prvního zedníka, který byl obtížnější. Domnívám se, že umístění tvarovek č. 3 a 4 ve svislém manipulačním prostoru je ve stabilizované poloze. Úlohy 6. kola jsou různorodé, ale všechny jsou zajímavé a dobře se mně luštily.

Úlohy byly jako vždy super.

Už nastalo kurvopění,
Kapybara zdravá není.
Kantku přesto pracně staví,
Barakudu tímto zdraví –
s velkým rysem (!) Barakudu,
co s ní nezažiješ nudu.

EM ČÉ ER – li dožijeme,
v Brnečku si popijeme,
popijeme, pokecáme,
po zádech se poplácáme
kopýtkem i ploutvičkou
…Džem zas s Vodou, Vodičkou.

Pokecáme akademicky,
JÉ EL Á buď sláva navždycky!!!!!
(Pozn. autora: neznámý básník ve chvílích vrcholné snahy dostavět kantku z tvarovek ve stavu churavém vytesal z posledních sil oslavné verše pro případ, že by řešení nestačil odeslat před půlnocí, ale až k ránu, verše sice asi nebudou patřit do zlatého fondu českého básnictví, nicméně mě potěšily – stejně jako nakonec bezchybné řešení tehdejšího maroda, pro pochopení veršů upřesňuji, že v básni se vyskytují čtyři pseudonymy, dvě zkratky, jedna zdrobnělina alkoholického nápoje, i když tady si nejsem úplně jistý, jedna zdrobnělina místního jména a jeden novotvar, kterým se možná bude brzy hovnosit nové vydání neologismů.)

Znovu se ozývám. Doufám, že budu letos lepší než loni. Mám v plánu získat aspoň 1 kvalifikační bod. Díky za loňský rok. Nebýt vašeho povzbuzení, tak jsem to jedno kolo vynechal. No, něco jsem vyřešil. S úkolem za 40 bodů se víc trápit nebudu. Mám to špatně, ale hezky si to zkontrolujte.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies