jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
zde se s Vámi podělím o ohlasy na 2. kolo JLA v abecedním pořádku podle kategorií, v některých případech jsem připojil i osobité postupy řešení, protože jsou natolik originální a propracované, že by bylo škoda nechat si je jen pro sebe. Hlavním cílem soutěže je přece zábava.

Obecně:

Jo, na křížovky mi holt chybí koncovka, v hádankách pokud jsou ty chytáky nikoli shoda okolností, leč tvůj záměr, tak jsi intelektuálně velmi nebezpečný, radost jsi mi pokazil pouze v logice, protože tak dlouho jsem přemýšlel o důvodu poznámky u náčrtu, že neodpovídá skutečnosti, až jsem si byl jistý, že jsem na to přišel, a ejhle, ono to tak není. Ovšem bojovat se bude dál. Přeji vše dobré.

Kvalifikační bodíky se ztrácejí v nedohlednu!


Posílám e-mailem jen hádanky, křížovky jsem poslal poštou. Zítra ale pošlu cvičně 2. maskota e-mailem, abych věděl, jestli ten scan je čitelný (pro další kola). Hádanky se mi zdály lehčí než v 1. kole, ale jestli je mám dobře, to tedy nevím. U maskota bylo v první chvíli znát, že jsi na to neměl tolik času jako jindy, ale nakonec se ukázalo, že tam těch tvých lumpárniček přece jen pár je. Logiku tentokrát neposílám. Nemám to všechno, nebyl čas. Snad příště.


Vaše soutěž je pro vyplnění volného času, aspoň pro mne, ideální.

 

Ke křížovkám:

Děkuji za luštitelský zážitek (slovo zábava v tomto případě není zcela na místě, ale zážitek, ten se dostaví i při hororu). Pokaždé, když se poperu s některou Vaší prací, mám sto chutí seknout s vlastní tvorbou.

 

Doufám, že jsem v řešení neudělal nějaké pitomé chyby přepsáním (jako v posledních dvou křížovkách letošního ročníku ČKL – čím snadnější křížovka, tím je větší pravděpodobnost chyby).  (Pozn. autora: neudělal)

Ešteže tu máme internet, bez neho by som asi ani nezačínal súťažiť. Aj keď sa hovorí, že na "webe je všetko", nie je to samozrejme tak. Preto budem musieť začať zháňať aspoň niektoré knižné pramene, ktoré sú ako-tak ešte k zohnaniu. V tomto kole ma "utrápilo" najmä územie v Sýrii, ktoré sa križuje s márnicou. Rád budem, keď sa dozviem prameň (i keď tuším, že je to jeden z tých starších, ktorý nemám). Aj prameň "jespí" a "výtvarných umelcov" (najmä druhého) rád spoznám. Dúfam tiež, že som sa nezmýlil v skrytej tajničke "Ťing-Ťing" s mäkčeňmi. Lámalo sa to na labuŤ, políčku, ktoré nemohlo ostať mimo tajničku (systém skrytia: všetky základné políčka, ktoré majú s vonkajším obrysom aspoň jednu stranu spoločnú). A navyše, autor Felt, z diela ktorého sú pravdepodobne tajničkové výrazy, používal „Ťing-ťing“, nie Ting-ting (ktoré sa tiež na internete hojne vyskytuje). Takže suma sumárum, pri krížovke mám „malé srdiečko“, lebo môže z toho byť aj veľa stratových bodov... (Pozn. autora: nebolo)


Film GARAŽ (krátce) je nejspíš originální název filmu Garáž režiséra Rjazanova (ke kterému hudbu složil A. Petrov). Ověřováním jsem skoro zavařil počítač, protože jsem stále hledal filmy s hudbou českého skladatele Vadima Petrova.

 

Křížovka mi naštěstí vyšla, když Grepla jsem si dobře tipnul – reptat nebylo úplně jisté a Grepla jsem našel jen jako režiséra.

 

Máš opravdu hezké křížovky, sice náročné, ale vidím, že dodržuješ, pokud to lze, obrazec bez rozdělovacích značek.

 

Od té doby, kdy jsem viděl řešení, jsem se už vzpamatoval. Při řešení pasáže „shodné/shodlé osy“ jsem se nad tvarem dívčího jména „Ona“ samozřejmě zarazil (v počítači ho nemám), s tím, že jej POTOM ověřím a potom jsem se soustředil na obtížná místa a tohle je výsledek. Písmenko „N“ se mi z obrazce přímo chechtalo a já byl přesvědčen, že mám v křížovce chybu, ale už jsem si nebyl schopen vzpomenout, které místo jsem vlastně chtěl zkontrolovat. Ale co se stalo, nedá se odestát a už se těším na třetí kolo – vyvěsil jsem si cetli KONTROLUJ CELÉ ŘEŠENÍ, JINAK NEDOSTANEŠ NAJÍST!!!

 

Posielam riešenie za 2. kolo, ktoré ma tiež poriadne "vytrápilo". Ale asi je to tak správne, lebo ide o "akadémiu", nie je to "maturita" :). Keďže zďaleka nemám prístup ku všetkým prameňom v krížovkách, potom, bohužiaľ, v niektorých častiach som odkázaný na tipovanie.


Stejně jako minule musím pochválit tvou soutěžní křížovku, tentokrát Černého medvídka pandu Ťing-ťinga, znovu je to dokonalá křížovka! Navíc vzhledem k velmi dlouhým vepsaným výrazům nesmírně autorsky náročná! Otázkou je, jestli se vyplatí dělat pro luštitelské soutěže tak hodnotné křížovky; nestačily by méně autorsky náročné, tj. s (mnohem) kratší délkou výrazů, ale třeba s větším počtem drobných chytáčků?

 

Tak jak se mi zdál tento úkol snazší než první, tak ověření několika posledních výrazů bylo mnohem obtížnější. Takže jsem se musel spokojit s tím, že něco nemám dokonale ověřeno. Toho Bůžkova asistenta (doufám, že GREPLA) vůbec nevím, kde hledat, a stoprocentně si nejsem jistý ani s 14. IRANA, 19. NIVNÍKY a třeba ani s Tesařovým rodištěm 26. VELIM.

 

Tkanina s plátnovou vazbou TAMIS je uvedena v Ottově naučném slovníku u hesla „etamín“ a křižující výraz MISÍK – český architekt, je ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců. Tohle místo mi dalo opravdu zabrat, protože jsem automaticky bral tkaninu jako TAFAT nebo TAFET – a to hledání českého výtvarného umělce Fatíka nebo Fetíka – to si dovedete představit.

 

Už se opět moc těším na dalšího maskota – červený symbol olympijského ohně Chuan-chuana. A třeba by ani nemusel být tak dokonale autorsky zpracovaný, jako ten Ťing-ťing.

 

V rámci fair play musím priznať ešte jednu chybu v krížovke. Okrem už spomenutej valašskej záludnosti" chyba bola aj vo výrazoch LUMÍROVY/MENESTOROVY. Trochu zle som pochopil dané výrazy v legende a dal na konci nelogické É. (Pozn. autora: zde u anonymity ohlasů učiním logickou výjimku a příteli Rado Žačokovi uděluji před celou třídou cenu fair play, výsledky jsem opravil)

 

Zasílám 2. kolo JLA, no jsem na pochybách v jednom políčku, ale možná, že to bude ještě horší než si myslím. (Pozn. autora: bylo, ale ne zas tak moc)

 

K hádankám:

Jestli jsem při své skleróze dobře pochopil, bylo nám řešení 9 hádanek v 1. kole JLA nanic a musíme se znovu pokusit řešit na 100% v dalších deseti po sobě následujících kolech. Myslím si, že se to nikomu z nás nepodaří. Takový člověk totiž asi neexistuje, ledaže by řešil Tvou stránku několik desetiletí, resp.v mém případě do své smrti. Možná, že jsem to špatně pochopil, v tom případě se omlouvám. Myslel jsem si totiž, že zvítězí řešitel s nejvyšším počtem řešených hádanek. Měj se fajn a fandi těm našim hokejovým stále vylučovaným "umělcům" ve večerním zápase s Kanadou.


Ohľadom hádaniek ma trápi, že som neprelúskol dve, ktoré sa javia ako ľahké (alebo ľahšie), č. 3 a 5. Riešenie, najmá 5, mám na spadnutie, keby sa mi podarilo doraziť, pošlem eventuálne ešte opravu zajtra.

 

Posílám pouze hádanky. Logiku jsem zkoušel taky, a ač se mi zdála celkem řešitelná, neposílám ji, stačí, že jsem vzadu v hádankách... Snad se v nich tentokrát zlepším aspoň na osm. (Pozn. autora: ano, zlepšení nastalo, dokonce na devět)

 

Visy a svisy jsou na hranici, budu si muset na tyto tvé finesy zvyknout.

 

Zdravím Vás, pán Jemelík, zasielam Vám hádanky (torzo). Sú náročné, ale korektné.

 

 

K logickým úlohám:

Až jsem to řešení odeslal, tak jsem si uvědomil, jakéže jsem to boží hovado. Došlo mi to až za chvíli, že náčrt je jenom orientační a že ty dřevorubcem kácené stromy mohou být na jedné kolmici k potoku a pak ta nejkratší cesta dřevorubce je pouze 10. Dlouho jsem byl na vážkách, zda tu druhou variantu posílat, ale jelikož v propozicích je, že jedna oprava je možná, tak tak činím. Snad tím nedělám další botu, jako ten co vložil všechna vejce do jednoho košíku a pak ho rozšlápl. (Pozn. autora: stalo se, nejkratší cesta 10 nevyhovuje zadání)

 

Dnes jsem jel do Opavy, kde dcera dostala maturitní vysvědčení a jelikož byla na škole výtvarného umění, kde byla výstava děl maturantů, tak mne napadla kombinace míchání barev a než jsem dojel zpátky, řešení bylo na světě. Budu rád, když mi soukromně sdělíš, jestli jsem v Tvé akademii uspěl a postoupil do dalšího ročníku bez ztráty kytičky. (Pozn. autora: míchání barev bylo v pořádku, ale celkově to tentokrát ještě nevyšlo, v červenci vypisuji nový termín)

 

Já osobně moc úlohy na "finty" jako je Seník nebo Jantarnyj zamok nemusím, nicméně musím uznat, že Seník je opravdu moc hezká finta a zadání bylo napsáno velmi citlivě a korektně. Jinak JLA řeším spíš rekreačně :-)


Líbila se mi úloha s loupežníky s použitím ruštiny, vzpomněl jsem si na své dobré dřívější znalosti azbuky. Doufám, že úlohy nebudete (kromě angličtiny a slovenštiny) rozšiřovat na použití dalších jazyků. U úlohy "stěna seníku" mně překvapíte, pokud úloha bude mít nějaké řešení. Úlohu "pilný dřevorubec" jsem neřešil pro nedostatek času. Soutěž se mi líbí, i když se mezi akademiky ztrácím.

 

Optimální klasický počet dělení špalku: 4 vertikální a 1 horizontální řez zajistí 22 kusů polen. Zdá se to vše moc jednoduché, takže asi bude někde finta. Zase je třeba číst pozorně mezi řádky tak, aby bylo splněno zadání. Nakonec jsem přišel na nápad, jako starý valašský dřevorubec, kdy jsem doma měl povinnost jako malý kluk zajistit na každý večer do šporáku jeden koš dřeva – bylo nás pět + rodiče a já byl nejstarší. Vzpomínám si, že obří špalek, na kterém jsem sekával dřevo, jsem ani neuzvedl. Nejvíc jsem miloval buk, ten se štípal jedna radost. Tak jsem si na to vzpomněl a šel na to pěkně od lesa. Mám možnost pouze vertikálních a horizontálních řezů.

Postup:

1. řez shora dolů – vzniknou dvě poloviny špalku – 2 kusy;

2. řez shora dolů kolmo k předchozímu řezu – vzniknou 4 čtvrtiny špalku – 4 kusy;

3. řez vodorovně s podstavou – 8 kusů. Poskládám všechny čtvrtiny pěkně jednu na druhou;

4. řez shora dolů – vznikne 16 kusů ve tvaru jedné osminy. Opět poskládám všech 16 polen pěkně jedno na druhé;

5. Pokud se trefím, provedu poslední řez shora dolů, čímž dostanu 32 polínek vhodných akorát do našeho šporáku a maminka mi upeče buchtu.

 

Posílám řešení druhého kola. Nemohu říct, že bych byl z něj úplně šťastný, uvidím, jaká řešení nakonec budou uznána. Máš ode mně pochvalu za úlohu číslo 2, ta byla velmi vtipně podána.

 

Přicházím opět se svou troškou do mlýna, i když to asi valného úspěchu nepřinese, ale takový je život - nebude to ani poprvé, ani naposledy. Musím jenom „zkonstantovat“ (měl jsem kdysi takového vedoucího, který konstatoval a přiděloval pernamentky apod., ale politicky byl ve své době na výši), že jsi pěkný Miglanc (to je ostravské typické jméno), protože u první úlohy jsem prohlašoval, že nemá řešení, ale pokud se barvy dají smíchat, pak jistě ano a hned
dokonce několik (i oranžová by se asi dala použít) a s tím špalkem je to něco podobného (ono se nabízelo maximum 22 dílů). A s tím pilným dřevorubcem je to pěkná finta, protože a=3, b=2, d=1 a c=4 nefunguje, protože v tomto případě by c dávalo odmocninu ze 17, a to jak doposud známo, je o trochu víc jak 4. Myslím, že by to fungovalo stejně i při výměně délek b, d. Doufám jenom, že jsem v řešení nenasekal při psaní příliš chyb. (Pozn. autora: oranžová by se použít nedala, kromě fialové pouze modrozelená, ale fialová je elegantnější)

Tak jsem si na webu přečetl, že řešení s 32 kusy dřeva nelze uznat, neboť po nařezání 8 kusů dřeva (dva svislé a jeden vodorovný řez vůči podstavě válce) je třeba kusy vyskládat na sebe a další řez už by byl v rozporu se zadáním, neboť už neexistuje podstava válce. No takové řešení počítá s nešikovností některých ručiček, které si pochopitelně nemohou poradit s pílením špalku na "neautorských 32 kousků" jinak, než že nějak nemotorně kousky skládají na sebe. Já mám ovšem řešení, kterým řežu 4 x kolmo na podstavu a vytvořím 16 kousků, které pak vodorovně 5. řezem přepůlím na oněch 32. Takže se na mne nezlob, ale já Ti bez skládání na sebe vytvořím opravdu těch kousků 32 a díly ležící na základně budou pořád ležet na podstavě a nezvednou se ani o píďu. A včíl mudruj ... (Pozn. autora: skutečně po všestranném zkoumání špalkové komise byly uznány všechny postupy vedoucí k 32 dílům špalku při manipulaci s nařezanými díly)


Tak jsem si vzal pořádnou sekeru "KALAŠ" a definitivně rozsekl všechny Tvé zapeklité a super vtipné úlohy. Věřím, že mé rány dopadly na střed. V řešení máš i popsáno, jak jsem vše prožíval a lepil kousek po kousíčku a hledal skulinku, kde bylo možno najít lepší řešení. V tomto kole musím být první, není možné. Jenom ber vždy poslední variantu za tu správnou, kdy jsem si sobě vše logicky zdůvodnil. (Pozn. autora: tentokrát to ještě nedopadlo, příště)

 

Tak jsem tu logiku přelogizoval. Beru vše sportovně. Prakticky jsem všechny úlohy měl správně a kdybych nehledal další chytáky, tak jsem mohl dopadnout podstatně lépe. Ale pobavil jsem se.

 

Tak u nás je to jednomyslně (3:0) pro zamítnutí neautorského řešení. Po prvním přemístění kusů přestává existovat válec, tedy i jeho podstava, a navíc jsou její části rozmístěny do různých rovin (byť rovnoběžných), takže další řezy již nemohou splnit podmínku řezat rovnoběžně či kolmo k podstavě, když již ona neexistuje. (Pozn. autora: jde o výrok nezávislé akademické špalkové komise sestavené pro posouzení řešení s přeskládáváním částí špalku)

 

Uznávám, že čisté logické úlohy, jaké jsou k vidění na mistrovstvích a přeborech, nejsou
příliš vhodné pro korespondenční soutěže, proto ani nic nenamítám k volbě typů úloh JLA a těším se na další sadu :-)


Už jsem si dnes prohlédl výsledky na tvé stránce. Na míchání barev jsem ani nepomyslel. U toho špalku jsem řešení na 22 kusů měl, ale právě jsem předpokládal, že jako fintu budeš mít položení částí na sebe!

 

Už řeším logiku několik let a nesetkal jsem se s úlohami, které by dvě kola po sobě neměly řešení. V prvním kole jsem se mastil s loděmi, až se mi o nich zdálo, a teď zas nemá řešení to malování stěny seníku, vždy tam dvě stejné barvy spolu sousedí. (Pozn. autora: ale mělo to řešení a později v řešení je dokonce řešitel správně uvedl)

 

V případě, že lze s díly špalku manipulovat a stavět je na sebe (což je podle mě v rozporu se zadáním, neboť pak již neexistuje jeho podstava), je odpověď 32.

 

V zadání to sice není explicitně zdůrazněno, nicméně z něj přirozeně vyplývá, že se v průběhu řezání se špalkem ani odřezanými kousky nehýbe. V opačném případě by se asi obecně těžko definovaly pojmy typu "kolmo k podstavě".


Vzpomínám si, jak můj učitel deskriptivní geometrie říkal jednomu adeptovi u zkoušky, který se marně potýkal s nějakým problémem : "Co s Váma mám dělat, vždyž Vy to nevidíte!" Já to řešení dřevorubce s elipsou rozhodně nechci pro sebe, jelikož jsem ho původně neuvedl, ale v zájmu objektivní pravdy. Takže se měj a zaveď třeba špalkovné, jako je teď v módě šrotovné, či v poslední době citroenovné (nakonec by mohlo být i pomerančovné a p.). (Pozn. autora: s elipsou to fakt nešlo, nebyla by splněna jedna z podmínek úlohy)

Zasílám řešení 2.kola JLA  s díkem za sadu pěkných úloh.

 

Zde Ti napíši svou celou kalvárii při řešení dřevorubce, ať se při tom opravování pobavíš. Samozřejmě platí až ta poslední varianta, za kterou si stojím.

Nejkratší červená cesta, která vyhovuje dle nákresu celočíselným údajům a, b, c, d je ta, kdy dřevorubec jde 2 m z bodu B kolmo k řece a odtud přímo k bodu D, vzdáleném 1 m od břehu řeky. To však není nejkratší cesta c1 + c2!

Další slibná alternativa je podle nákresu, kde g je délka úseku na břehu řeky -  viz barevná cesta lila a tabulka níže. Opět lze nalézt řešení, kdy c1 a c2 mohou být kratší než uvádí tabulka, ale jejich součet není celočíselný, neboť neplatí fyzikální zákon dopadu a odrazu. To jsem na to šel vědecky, že?  Řešení se mi však velice zamlouvá.

Klasické řešení – viz tabulka níže (vyhovuje zadání c1 + c2 je nejkratší cesta a vyhovuje náčrtku obrázku:


To vše je super a chci jen říci, jak jsem řešil postupně Tvůj úkol. Nicméně dnes mne zarazila Tvá věta, že náčrtek na obrázku neodpovídá správnému řešení a tak jsem se vrátil úplně na začátek, kdy jsem hledal řešení celých čísel 1, 2, 3, 4, které v klasickém podání nemá řešení. Takže vše, co je výše můžeme smazat a hledáme případ, kdy c = 4, neboť to musí být vždy největší.

Řešení jsem našel a předkládám jako finální pro uznání. Skutečně odpovídá všem bodům zadání.

Finální řešení: a = 2, b = 3, c = 4 a d = 1. Důkaz: Buk B je vzdálen od břehu b = 3 m. Dub D je vzdálen od břehu d = 1 m. Dub i buk se nacházejí přesně na stejné kolmici vůči břehu, vzdálenost mezi B a D je tedy a = b – d = 2 m. Nejkratší možná cesta je od buku B kolmo na břeh tedy c1 = b = 3 m a zpět k dubu D, tedy c2 = d = 1 m, dohromady c1 + c2 = c = 4 m.

Vše přesně odpovídá zadání, když beru v úvahu Tvou předposlední větu. Jsi to ale vtipálek.

(Pozn. autora: bohužel neodpovídá, dřevorubec při tomto řešení cestou k potoku narazí na dub a pustí se do jeho kácení, takže nejde k břehu potoka bez zastavení, ale popis postupu řešitele je famózní)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies