jemelik

jemelik


Ohlasy na mlsk 2007

 

Pokusím se uveřejnit ohlasy na právě skončený ročník mlsku, od kritických po pochvalné, některé jsou fakt trefné, z některých je patrné, že to prostě autoři soutěžních křížovek nemají jednoduché. Kdysi jsem ve svém maturitním ročníku navrhl, abychom si na maturitní stužku dali nápis Nikdy nevyhovíš všem, ale třídní profesor s tím nesouhlasil, že prý to má sexuální podtext a nosili jsme moje náhradní heslo Neodvážit se je osudné. Ale u autorství soutěžních křížovek plně platí to první. A tak si myslím, že po hrdinském výkonu má na první ohlasy nárok Jarda „Děda“ Karpíšek za Hradecké votroky:

 

Hradečtí votroci byli po prvním kole celkem v klidu, ve druhém je rozrušilo až rébusově vpisované pánské prádlo, kde poprvé klopýtli za 1 ztrátový bod a „Děda“ mi k tomu napsal: „Doufám, že se zasměješ mému řešení pánského prádla. Přečetl jsem si teprve včera pokec k 2. kolu a na konci jsou před slovy „máte to v ruce“ dva podivné znaky -). Mínus už jsem v ruce měl, tak jsem tam dal ještě ) a vyřešil prádlo jako FUSEKLIČKA. Nevím sice, co je E), ale nic jiného jsem nevymyslel.“ Že by „Děda“ neznal smajlíka? Mrzet to ale Hradecké votroky nemuselo, TYP SILONEK neodhalil žádný kroužek. Ale jak mi telefonicky „Děda“ prozradil, zkoušel to s krepsilonkami a to mu nevycházelo, takže byl docela blízko. Třetí kolo „Děda“ nekomentoval, byl si jist, že pavouk napsaný azbukou splní i očekávání řečtinářů, žel éta není v řečtině E, nýbrž H, a tak Hradečtí votroci „chytili“ druhý a poslední ztrátový bod a získali před ostatními rozhodující náskok. Až v pátém kole „Děda“ trochu znejistěl, samozřejmě nemohl tušit, že všichni hlavní pronásledovatelé neodhalili poslední dvě skryté tajenky, a tak připsal: „Neověřil jsem BYE, asi tam bude TEE a pak STOJ, ale PAN J. VOTKA se mi nechce zdát. A STOJ ve významu STůj se používá třeba v Napajedlích.“ A když se dověděl, že BYE i STOJ je v pořádku, tak si oddychl a pustil se do celkového hodnocení:

 

„Teď k tomu zhodnocení letošního MLSKu. Bylo to obtížné, to bezesporu. Ale není žádným tajemstvím, že já preferuji obtížné křížovky, ať už na přeborech nebo v korespondenčních soutěžích. V prvním kole mě vyděsil "nekonečný" počet druhů políček. To bylo samozřejmě dáno netradičním způsobem zpracování námětu, vložení linek do hotového obrazu. V řešení bylo pak tolerováno psát znaky mimo někdy velmi titěrná políčka, takže to bylo v pohodě. Někdo určitě bude mít připomínky ke tvým slovním spojením. Už vidím svého kolegu Jirku Janatku, jak by to sepsul. Ale autorsky zvládnout to, že v křížkovkách jsou rozdělovací znaky jen ty, které jsou již od Maleviče dány, nebylo vůbec snadné. Mezi "Prameny" nebyly žádné nedostupné. Pobavila mě i ta skutečnost, že na začátku jsi uvedl některé internetové prameny pro nalezení výrazu a potom jsi vtipně změnil "zbrojíře" na "zbrojníka" a hledání tím velmi ztížil. Rozhodujícím se nakonec ukázal "řecký" pavouk a s ním spojené chytáky. Samozřejmě nesmím zapomenout na poslední dvě tajenky, kde se nabízela řešení třeba "reprodukce" a "pojetí" nebo i "karikatura" a "kresby". Nakonec se ke mě přiklonilo štěstí v tom, že pro řešení hádanek používám právě výroční tisk 1983-84 (když už nevím, kudy kam), a tak jsem ho použil, aniž bych to nějak spojoval se seznamem pramenů a ověřil si tak správnost jedenácté tajenky a posléze i nalezení té desáté. Neobvyklý je i podpis autora v pravém dolním rohu obrazu. Další fórky, které je nutno ocenit, jsou např.: "tvůrci" řešeno jako "puntíci" nebo slovenský učitel japonské abecedy a oprášený Nolčův způsob skrytí tajenky - dodržení psaní velkých a malých písmen v řešení. Takže bez ohledu na to, že jsme zvítězili, jsem si opravdu zaluštil a před pouhým nekonečným hledáním jsem stále více používal zamyšlení se nad tím, jak přemýšlel autor. To se mi velmi osvědčilo. Takže Vladimíre, díky za zdařilou "reprodukci" mistra suprematismu.

                                                                                              Dědek z Třeboně“

Kabrňáci to neměli vůbec jednoduché. Nejprve bývalý předseda dělal vše pro to, aby se vůbec soutěže nemuseli zúčastnit a získali za mé autorství 10 bodů do neoficiální historické tabulky, jednou zpochybňoval možnost, že by autorem celého ročníku byl jednotlivec, a ne kroužek, i když to není nikde stanoveno, potom možnost, že by se soutěže mohl zúčastnit mateřský kroužek autora a nakonec po zadání 1. kola, kde jsme s př. Ing. Hrbáčkem chybovali ve výrazu POKR, si vymyslel, že výraz VI coby silou je v pádě a tudíž také chybný, aniž by si ověřil, že se jedná o příslovce a výraz je v pořádku (viz ČSVAS, heslo 3168.4), nicméně zavolal mi, že tak nekvalitní křížovky řešit nebude. Docela mě to ranilo, před dvěma lety mu při kontrole 1. kola Poháru KIRA utekla opsaná chyba ELIVAR a doporučil to ani nepsat do zprávy o 1. kole. Zajímavý přístup, přitom chybovat je lidské a chyb se v křížovkářských řešitelských soutěžích v roce 2007 nevyvaroval žádný autor, paradoxně mu jich daleko nejvíce uteklo právě v Poháru KIRA. Spíše si myslím, že to vše bylo jen zakrytí obavy, že by řešitelsky neuspěl. Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Kabrňáci se semkli kolem nového předsedy dr. Zdeňka Chromého a po letech, kdy MLSK řešila za Kabrňáky obvykle dvojice řešitelů, vytvořili početný spolupracující tým a podle odezvy si to i užívali. Udělali mi účastí v soutěži velkou radost, ani chválou nešetřili.

 

Po 1. kole mi Zdeněk napsal: „Řemeslně výtečná práce – před některými pasážemi klobouk dolů.“

 

Ve 2. kole přišlo pánské prádlo a dovětek byl obsažnější: „Tož Vladimíre, křížovka je mistrovské dílo. Opravdu – skvělé. A taky dobrý adrenalin. Tvrdost převeliká – snad tak na 5. kolo, které si už vůbec nedovedu představit. Vůbec nevadí, že jsme nenašli jeden výraz, snažili jsme se převelice a už dychtím po informaci, jak je to správně a kde jsme měli hledat. Jsi borec, to se musí uznat. Ale ze zkušenosti vím, že autor je vždycky ve výhodě. Pro nás to není souboj s autorem, ale soutěž s ostatními kroužky. Moc se těšíme na další kolo, bohatýre!

P.S.: Berek je přece jen pánské prádlo, věřím, že se najde i v tištěném prameni, nejen na internetu. Ale za tu Vzpomínku na Bretaň to stálo! Zdeněk“ Kabrňáci stejně jako ostatní TYP SILONEK neodhalili, našli na internetu sportovní oblečení na basketbal značky Berek, do křížovky vepsali BREK (rébusově čteno Berek), dokonce mi objednali po internetu triko této značky nejmenší velikosti, které, ač nejsem drobek, by mi bylo tak po kolena, ale kupodivu firma výrobu pozastavila a tak výraz nedoložili ani písemným pramenem, ani naturálně a tričko nemám dodnes. Našli na internetu několik jiných autorů Vzpomínky na Bretaň, než byl ten správný a jeden z obrazů se Zdeňkovi natolik zalíbil, že mi jeho podobu přeposlal mailem. Fakt se hledáním hodně natrápil, byla u něj na internetu cena tuším kolem dvaceti tisíc, kdoví, jak dlouho už s ní nehýbali, tak jsem si říkal, kolik by asi stál teď? Napsal jsem do galerie mail a kupodivu za pár dní už stál kolem třiceti tisíc. Po několika dalších mých dotazech se jeho cena vyšplhala na třicet pět tisíc a já jsem Zdeňkovi zarámoval kopii, kterou jsem mu u piva slavnostně věnoval. Tak to bylo po 2. kole.

 

Ve 3. kole přišel výraz řecky „pavouk“ psaný řeckou abecedou APAXNH a první větší zádrhel Kabrňáků. Lehce mi vyčetli dvě předložky NA ve výrazech NA POLI a NA BÍLÉM, jako italského historika zkusili podstrčit Pietra Rama, autora práce Animalium Historia Naturale s tím, že do římské knihovny nepojedou, že to radši spočítají mně. Tušili zradu: „Vladimíre, je to dílo, i když uletíme. Postupné odkrývání záhad tvé křížovky je opravdová vrcholová zábava. Čekám superchyták. Zdeněk.“ Pavouk a vše kolem něj bylo za 6 ztrátových bodů, Standa Bulín tak smutně koukal na tu Vzpomínku na Bretaň, že jsem mu na památku nechal zarámovat tarantuli.

 

Ve 4. kole přišel skrytý AUTOR v křížovce s dodržením velkých a malých písmen, Kabrňáci řešili na nulu a byli spokojení: „Krásná práce i chytáky, důmyslně skrytá tajenka (ta hlavně), obdivuhodné průměry! Bravo!“

 

A přišlo 5. kolo. Ačkoli jsem si říkal, že v rébusově čtených písmenech budou všichni hledat skrytou tajenku, většina pět rébusově vepsaných výrazů odložila, protože potřebovala šest písmen. Kabrňáci si však vypsali všechny výrazy z křížovek a zaregistrovali zdvojené výskyty citoslovcí – tak odhalili strakatinu, to ještě nevěděli, že jim to přinese stříbro, takže dopis přiložený k poslednímu řešení byl psán z nemedailové pozice:

„Milý Vladimíre, doufám, že budu moci za všechny, kteří měli možnost zúčastnit se řešení letošního MLSK, vyjádřit svou hlubokou poklonu a obdiv nad řemeslnou úrovní křížovek a autorskou vynalézavostí, s níž jsme se po celý rok museli potýkat. Mnohé pasáže byly opravdovým požitkem pro řešitele a jistě vejdou do historie MLSKu. Radovali jsme se nad každou vyřešenou nástrahou a nic na tom nezmění ani to, že jsme mnohdy sedli na lep. V oslabené sestavě jsme se snažili být důstojnými soupeři zkušenějších řešitelů.

Příjemným zjištěním bylo pro mne to, že soutěž byla pro Kabrňáky skutečně soutěží kolektivní, že se mohli uplatnit i řešitelé, kteří až dosud s řešením MLSKu neměli velké zkušenosti a v tomto roce je mohli získávat. Jsem rád, že na řešení nejrůznějších dílčích (malých i větších) problémů byla ochotna se podílet, a také se podílela, celá řada členů našeho kroužku, že jsem se setkával s ochotou pomoci a obětovat určitý čas a úsilí.

Ještě jednou ti děkuji za přípravu celého ročníku a těším se, že v dalších letech se v MLSKu setkáme bok po boku, ať již jako spoluautoři nebo jako spoluřešitelé.

Zdraví tě Zdeněk Chromý, předseda kroužku Kabrňáci“.

 

Co k tomu říct, to potěší. Každý autor ví, kolik času a úsilí stojí taková tvorba. Ale abyste z odezev těch úspěšných nenabyli dojmu, že autor čte jen řádky, po kterých jest mu dovoleno dmout se pýchou. Pro návrat zpět na zem musím podotknout, že přítel dr. Formánek se mi při 1. kole omluvil, že musel odjet do Německa a řešení časově nezvládal, ale už při 2. kole mi vyjevil, že skutečným důvodem neúčasti Trosek bylo, že se mu po přečtení zadání letošního mlsku chtělo blít. Takže vidíte, že to autor vůbec nemá jednoduché a musí brát ohled i na případné žaludeční potíže řešitelů se strávením zadání křížovek.

 

Tatranec se v průběhu soutěže moc nevyjadřoval, po druhém kole připojil trochu poezie:

Nenašel jsem bohatýra,

ostala mi po něm díra.

Co se týče prádla pánů,

měl jsem cestu „zarúbanú“.

Ostalo jen tipování,

takže zatím nashle, páni!

 

Ale po historickém úspěchu reagoval takto:

„Čo napísať k MLSK 2007? Jednoznačne : „Bohovia (na tom krížovkárskom nebi) sa asi museli zblázniť“. Alebo bola nejaká rozhodená konštelácia hviezd.

 

Celkové hodnotenie by som snáď začal obraz(c)om. Zaujímavý nápad v netradičnom podaní. Priznávam, ak by som na takú myšlienku prišiel, asi by som ju rýchlo zavrhol. Ale o tom sú nápady, každý nás posúva niekam ďalej.

 

Malevič a autor prichystali rôzne úskalia, a niekedy nájsť nejeden výraz, to sú hodiny strávené listovaním v knihách či hľadaním na internete (manželka by vedela rozprávať o dlhých večeroch pri lampe a zahrabaný v knihách). No, povie sa nájsť – niekedy ten výraz vyjde, len to dá fušku ho overiť, či je to to pravé alebo si z nás autor opäť vystrelil. Ak pôjdem kolo za kolom, tak prvé sa dalo zvládnuť v pohode. V druhom mi mierne zvýšil tlak „typ silonek“ a slovenská známka. Tie silonky asi viac, keď som to uvidel v riešení, tak som sa udrel po hlave (niečo podobné, rébusové použil myslím pred pár rokmi dr. E. Trochan vo svojej súťaži – krepsilon - epsilon). Tretie kolo bolo o pavúkovi a kmeňoch . Priznám sa, pohrával som sa istý čas z myšlienkou na grécke písmená, ale neskôr som od toho upustil. A kmene ma chvíľku štvali resp. jazyková i národnostná skupina, stále som hľadal jeden výraz, a oni to boli nakoniec dva (Kam a Nu). Štvrté kolo bolo o nepozornosti, dve nevyplnené resp. nedoplnené políčka urobia svoje a tón B má tiež nenadchol. Celé mi to znepríjemňovala sadra na nohe a pravdupovediac, mal som chuť to zabaliť. Tajnička bola odhalená v hodine dvanástej. V piatom kole to bola úmorná práca s hľadaním a hľadaním (hlavne K a 7). Zbytok viac náhoda a šťastie.

 

V prvom momente telefonát na Štedrý deň bol ako vtip. Hodnú chvíľku som tomu neveril. Keby som mal poruke nejaké „štamprle“, tak ho do seba kopnem. Keď som posielal riešenie, ani vo sne mi nenapadlo, že by sme sa mohli umiestniť tak vysoko. Ja som skôr rátal , že by sme mohli byť do 10.miesta, veď keď som tajničky našiel ja, tak ich ostatní museli nájsť tiež. A v niektorých výrazoch som si nebol celkom istý, či sú správne.

 

Veľa je to aj o použitých prameňoch. Ak by ste použili viac výrazov z prameňov, ktoré z otcom doma nemáme, tak by to bolo horšie. Knižnica u nás je totiž o ničom. Ešte by som mal poďakovať aj kolegom z práce. Chodia na služobky do Čiech a doniesli mi „Šmírbuch“ i Slovník nespisovné češtiny. Ak by som ich nemal, tak tých stratových bodov by bolo určite viac. Dúfam, že to nie sú vyhodené peniaze a niekedy tieto slovníky ešte použijem.

 

Na krúžku sme to pri koncoročnom posedení patrične oslávili a dostal som pochvalu „pred nastúpenou jednotkou“, keďže väčšinu času som nad tým strávil sám.

 

S pozdravom spod zasnežených Tatier             Ján Turek“

 

Gorali se až do posledního kola drželi kolem desátého místa a nebýt zaváhání s nevyznačením skryté tajenky OSM v posledním kole, tak skončili spolu s Tatrancem na třetím místě! Také to opomenutí Pavol Vychovalý ml. jadrně komentoval: „Ach jaj, ach jaj, tak to bola moja veľká nepozornosť, že som nevypísal skrytú tajničku OSM a pritom v riešení na „špinavo" som ju mal vyznačenú. Idem si asi "otrepať" hlavu o stenu, ako sa mi mohla takáto vec stať.“ Ale teď s odstupem času zavládla mezi Goraly spokojenost a od Pavola mi došel druhý slovenský příspěvek k hodnocení Dřevorubce.

 

„Pri letmých spomienkach na ročník 2003 NKM, ktorú som si lúštil doma pre svoje potešenie, som vedel, do čoho idem. Nad takou možnosťou, že to bude prechádzka ružovým sadom, som sa ani nezamýšľal. Takže konštelácia hviezd asi nebola rozhodená, ako spomínal pán Turek vo svojom zhodnotení, ale bola od začiatku až do konca predpripravená a každý z nás vedel, že Vladimír Jemelík pre nás opäť pripravil sadomaso krížovky (to prvé kolo mohlo byť predsa trochu ťažšieJ).

 

1. kolo – Z môjho pohľadu bolo prvé kolo “náborové”. Neoverená skratka pre selfpropelled dredger znamenala prvú ujmu v počte chýb, ale zato mi vyšiel tip k výrazom RUKR x RUML. Rukr som si nemal ako overiť, keďže tohto času som ešte nemal k dispozícii Slovník nespisovné češtiny. Avšak kúpa SNČ mi určite pomohla v ďalších kolách, ináč by tých stratových bodov bolo po skončení súťaže na mojom konte určite viac. Musím ešte pripomenúť, že Veľký slovník skratiek Európskej únie nemám dodnes k dispozícii, ani Slovník zkratek a často mi robili problémy výrazy týkajúce sa skratiek. Buď to boli tipy, alebo ak šlo o ľahšiu pasáž, tak to boli neoverené skratky. No myslím si, že celkový počet ľahkých pasáží v celom ročníku by sa dal určite spočítať na jednej ruke. A čo dodať k nástroju MARAKA? Pár dní pred termínom odoslania som mal vpísaný len posledný zhluk KA. Už som nemal nápad a chuť hľadať a tu zrazu som si začal na Vašej stránke čítať chytáky z NKM 2003 a čo nevidím, vidím MARAKY, pozriem ešte legendu a skáčem od radosti...

 

2. kolo – Pár ťažších výrazov (slovenská známka, Eisner) a rébusové riešenie mužského prádla TYEK mi pripravili ďalšie stratové body. Obdivujem krúžky, ktoré našli tradičným listovaním v LČL Pavla Eisnera a netipovali ho. Ale na druhej strane, ak niekto vlastní elektronickú verziu LČL s fulltextovým vyhľadávaním, ktorá existuje, vtedy by to bola maličkosť. Hľadať výraz stranu za stranou v knižnom titule LČL, to je ako hľadať ihlu v kope sena. Prešiel som aspoň všetkých Eisnerov, ktorí boli uvedení v rejstříku, ale bez úspechu, keďže Eisner bol skrytý na inej strane pri inom autorovi a myšlienka prelistovať všetky zväzky ma od začiatku odrádzala. LČL by som vylúčil z používaných prameňov, ten slovník je ideálny pre tvorbu chytákov a rôznych hľadáčikov, ale nie pre hľadanie.J Dúfam, že teraz nevyprovokujem autorov budúceho ročníka MLSK (napríklad aj tých, ktorí sú nasadení na piate koloJ) a začnú LČL hromadne používať.

 

3. kolo – Počet chýb sa každým kolom stupňoval a pre mňa bolo tretie kolo vyvrcholením v počte stratových bodov. V ďalších kolách to už bolo našťastie len klesanie a príjemný záver. Skoro ako z rozprávky. Ujmy spôsobili kmene a grécky pavúk APAXNH. Nad možnosťou riešenia APAXNH som sa ani nezamýšľal. Skôr som hľadal nejakú záľudnosť v hudobných nástrojoch, ktoré by vylúčili duplicitný výskyt výrazu KARY. Bohužiaľ bez úspechu.

 

4. kolo – Opäť zaujímavá a ťažká krížovka. Tip LOŽ VERA (správne Very) mi nevyšiel. A ešte zbytočná dubleta BA v krížovke, hoci kolega z krúžku ma upozornil, že existuje aj tvar raby. Nápoj POZOLE som nenašiel. Škoda, že som ho nehľadal podobným spôsobom ako MARAKY v prvom kole. Podobne aj výraz pozole sa dá nájsť na Vašej stránke a to v piatom kole NKM. To už sa nedá povedať ale o tom, že sa dal jednoduchým spôsobom nájsť v čase lúštenia krížovky v španielskom slovníku. Po LČL asi druhý najneobľúbenejší slovník pre hľadanie českých slov (maraka, pozole…), nie španielskych. Obdobne to je aj s anglicko – českým slovníkom, v ktorom je množstvo počeštelých výrazov a tie sa fakt ťažko hľadajú, ak sú skryté niekde v texte.

 

5. kolo – Skryté tajničky mali rozbiť pole pelotónu, čo sa nakoniec podarilo aj v mojom prípade. Nepozornosť za nevypísanie skrytej tajničky OSM ma usadila na konečné štvrté miesto s batohom plným zemiakov. Myslím si, že najťažšia krížovka v celom ročníku. Pri lúštení piateho kola som si želal, aby sa MLSK radšej volal MLS. To písmeno k bolo naozaj náročné.

 

So štvrtým miestom som určite nerátal, som milo prekvapený a pre náš krúžok je to určitá výzva aj do ďalších ročníkov. Skôr som čakal umiestnenie v strede pelotónu. Pre porovnanie by ma napríklad zaujímalo, koľkí členovia krúžku lúštia MLSK v českých krúžkoch. Prvé tri kolá som lúštil sám, až s poslednými dvomi kolami mi pomáhal kolega z krúžku. Takýto spôsob je určite lepší, keď sa dajú porovnať už aspoň dve riešenia a prísť na prípadné chyby, ak sú nejaké odlišnosti v riešení.

 

Autorovi patrí vrelá vďaka za kvalitné, ťažké krížovky a za úžasnú reprodukciu Malevičovho obrazu. Už teraz sa teším na ďalšie chvíle strávené nad Vašimi krížovkami. Dúfam, že dáte prednosť NKM 2009 pred KKS 2009. A tiež dúfam, že Kabrňáci pripravia pre nás tiež ťažké krížovky a pôjdu v šľapajách pána Jemelíka, či ostatné krúžky si to neželajú?

 

S pozdravom Paľo Vychovalý zo zasneženého Podolínca (circa 30 kilometrov od zasnežených Tatier)“

 

Kysučan zaútočil na přední pozice také až v posledním kole, u posledního kola jsem nejprve zhruba všechna řešení prohlédl, zda byly nalezeny skryté tajenky a protože mám ve zvyku po každém kole zástupcům pěti nejlepších kroužků telefonicky pogratulovat, tak jsem dopředu loudil po Jarovi Jablonském jeho číslo telefonu. Číslo mi poslal a doplnil „i keď si myslím, že medzi prvými isto nebudem“. Když jsem mu pak oznámil konečné výsledky, tak netajil radost: „Veľmi si ma potešil poslednou správou, to som nečakal ani vo sne... Chcel som Ti ešte raz poďakovať za tohtoročnú MLSK, myslím že bola náročná najmä na prípravu, teda z Tvojej strany - asi si sa zapotil, kým si to všetko dal dokopy. Sledoval som aj Tvoje staršie súťaže na Tvojej osobnej stránke.“ Nakonec přidal další své postřehy:

 

„Nápad s obrazom bol naozaj zaujímavý a v prvej chvíli som rozmýšľal, ako sa to vlastne všetko bude riešiť. Keď som prišiel na systém riešenia, bolo to už ľahšie. Čo sa týka výrazov, naozaj takmer každý bolo treba namáhavo hľadať a niekoľkokrát overovať, veď čo keby to bolo v dodatkoch a opravách inak?... Nie som priaznivcom planétok, ženských mien, kmeňov, citosloviec, najmä ak sa ocitnú v krížovke spolu s ruskými riekami, nerastmi, spojkami a vtákmi. Oceňujem vtipné použitie výrazu typ silonek - vynikajúco si nás všetkých nachytal. Je zaujímavé, že pri riešení krížoviek človek aj má dostatok kníh, len je problém určiť, z ktorej si čerpal. Americký maliar môže byť kľudne z encyklopédie piva. Potom sa chytám za hlavu - mal som to pred očami, ale nevidel som to. Chcel by som oceniť tiež vopred určené obrazce, bez nich by to bolo asi len pre krížovkárskych géniov. Čo veľmi neobľubujem, to je skrývanie tajničiek a hlavne všelijakými matematickými či inými postupmi. Veď krúžky, ktoré vyriešili všetko takmer bez chyby nachytajú potom za celé kolo toľko trestných bodov, že ich to môže odradiť. To sa netýka len Tvojej tohtoročnej súťaže, ale celkovo viacerých českých súťaží, kde sú tajničky skrývané najneuveriteľnejšími spôsobmi a prísť na ne je často nad sily obyčajného smrteľníka. Záverom teda zhrniem, čo sa mi páčilo - obrazce, chytáky, naozaj lúštenie až do vyčerpania síl. Veľmi oceňujem autora a jeho námahu pri príprave tak rozsiahleho celku. Chcel by som poďakovať za celkový ročník MLSK 2007. Zdraví Ťa Jaro“

 

Doubravák připojoval hořkosladké poznámky, Ing. Střasák ale bojoval se vším až do konce. Po prvním kole psal: „Posílám prvé kolo letošního MLSKu a přiznávám, že pro mne nebylo jednoduché už jen proto, že tento typ křížovek nemám rád. Připomínají mi spíš puzzle. Předpokládám, že další kola budou (dle zavedených zvyklostí) ještě obtížnější. Ale to nic.“

Po třetím kole: „Posílám třetí kolo letošního MLSKu a musím přiznat, že jsem rád, že si konečně přes prázdniny oddechnu od Vašich záludností. Místy je to opravdu, jak se říká, „na palici“. Ale nehodlám si stěžovat.“ A na závěr bylo cítit úlevu: „Posílám poslední kolo letošního MLSKu. Bohužel jsem neobjevil skryté tajenky 10 a 11 – nějak se už nedostávalo sil ani nápadů. Takže se asi zhorší postavení našeho kroužku v závěrečné tabulce, ale osobně jsem rád, že už je konec.“

 

 

Permoníci rozebírali téměř každé kolo velmi podrobně, Ing. Kavka jako obvykle žil soutěží, nejspontánnější reakcí bylo jeho odhalení pavouka: „HÉURÉKA! Toto jsem stejně jako svého času Archimedés i já mohl dnes časně ráno zavolat (i když ne ve vaně, ale ještě v posteli) a vyplnit tajemné slovo APAXNH. A znovu jsem zjistil, že ráno po vydatném spánku mě napadne to, co pak už po celý dlouhý den ne. Podobně jsem před týdnem přišel i na KTO UČÍ KANU a na skrytí CHARAKTERu.“

 

 

Ostraváci byli po prvním kole hodně kritičtí, Pavel Blažek se pustil takřka do všeho, od výrazů, přes políčka až po obrazec: „Nelíbí se mi samoúčelné užití rébusového vpisování (resp. čtení) SA = s + áčko. Můj názor je takový, že použití nestandardních prvků v křížovce (např. jednopolíčkový výraz, rébusové vpisování, část skryté tajenky apod.) má být jednoznačně zdůvodněno nutností použití nebo nějakým systémem. U rébusového čtení za takové zdůvodnění považuji např. křižování s tajenkou s nepísmenným znakem (nepísmennými znaky) nebo užití rébusového vpisování (čtení) ve všech políčkách určitého typu.“ Na to jsem musel odpovědět jen stručně, že souhlasím, abych neprozradil nic z toho, že rébusově čtená písmena na závěr budou tvořit skrytou tajenku, kterou Ostraváci i přes tuto poznámku neodhalili. Pavel pokračoval: „Tvorba dobré dokreslovky spočívá mimo jiné i v tom, jak se autor dokáže poprat s grafikou, sestylizovat obrázek do síťky s přijatelným počtem políček tak, aby výsledkem byl pěkný obrazec s dobře rozpoznatelným námětem. Vzít originál a nakreslit přes něj tenké linky mi přeci jenom připadá laciné.“ No, to je věc názoru. Nějaké křížovky jsem už vytvořil a mohu potvrdit, že autorsky daleko náročnější je zachovat linie originálu a vepsat do nich výrazy, aniž bych si mohl pomoci dalšími rozdělovacími linkami. Výsledný obraz nevypadá zase tak zle.

 

Pašáci bojovali jako lvi a průběh klání vtipně glosovali. Po druhém kole psali: „Bohužel opět jsme něco nenašli a něco netrefili, ale hlavně že se „perem“.“ Po čtvrtém kole: „Zasíláme řešení 4. kola MLSKu a protože zde nefunguje brusírna, naše sekery nám nedovolily jemnou dokončovací práci. Každopádně jsme zvědaví na řešení.“ A na závěr: „Tak se nám ke konci soutěže otupila sekera, což se projeví na našem hodnocení! Každopádně jsme zvědaví na autorské řešení!“

 

Za Krušnohor napsal Petr Nack: „Zároveň Vám vyslovuji pochvalu za výborně připravenou soutěž, i když jsme skončili hluboko v poli poražených.“ Za Šohaje děkoval ing. Měhýž: „Velké díky za letošní těžkou MLSK.“ Pozici Bečváků popisoval ing. Grossmann: „Nazdar Vladimíre, přece jenom posílám řešení (částečné) 3. kola mlsku. Samozřejmě to není nic moc. Obtížnost většiny výrazů je obrovská s ohledem na obepisy i prameny. MLSK je soutěží pro nejlepší z nejlepších, tedy extraliga. Náš kroužek mohu zařadit tak do III. ligy, výš určitě ne.“

Za Hanáky si posteskl ing. Kousal: „Víc toho fakt nešlo. Bohdan.“ Kozáci například rezignovali hned na začátku: „Děkujeme za důvěru, ale po poradě s „pracujícími“ kolegy jsme konstatovali, že je to nad naše síly.“

 

Pašeráci, Jarabáček, Staré hnízdo, Přemyslovci, Torysek, Ježci, Šíravan, Kokos, Třebíčáci, Kladeňáci, Ječmínek, Rychtáři, Leukaristos a Jihočech se mnou své pocity probírali telefonicky, písemné ohlasy se mi nedochovaly.

 

Doufám, že Vás ohlasy pobavily a třeba i připomněly chvíle luštění Dřevorubce.

 

                                                                                                                  Vladimír Jemelík

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies