jemelik

jemelik


Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

řešení úvodního kola letošního ročníku MLSK zaslalo 23 kroužků, z toho 5 ze Slovenska. K vepsanému výrazu 12/4 POKR jsem použil legendu, která je uvedena v Seznamu opsaných chyb, za což se řešitelům omlouvám. Správně jsem měl uvést např. pořad České televize, název našeho policejního týmu nebo jednu z možných zkratek a výraz uvést jako pomůcku. Naštěstí to bylo v jednoznačné pasáži, kde nikdo nechyboval. Pro ty, co řeší zpětně křížovky z webových stránek nebo z řešení vytvářejí křížovkářské databáze, jsem již legendu opravil.

Pro řešitele jsem připravil řadu pastiček a přesto je celá devítka kroužků překonala bez ztrátových bodů a tři kroužky klopýtly pouze jedenkrát. Gratuluji. Dost jsem si sliboval např. od Kazimira, počítal jsem s tím, že řešitelé si doslovně opíší tajenkové výrazy z Malířského umění od A do Z, vepíší do křížovky Kazimír, pak Írán a ryšána přijmou jako možný tvar. Nikdo tak neučinil, jste hodně pozorní. A tak největší ztráty (shodně jen 13 správných řešení) způsobila zkratka pro selfpropelled dredger čili motorizované plovoucí rypadlo a hudební nástroj z kalabas – chřestítko maraka. Vězení coby krym vedle známějšího krim a „nelogická“ zkratka YM pro selfpropelled dredger mě natolik zaujaly, že jsem se chtěl s vámi o ně podělit. Zmíněnou pasáž bylo nutno řešit H/7 KRANER (Ottův slovník naučný, XVI. díl, heslo Lurago) x 24/4 KRYM (Slovník nespisovné češtiny) x I/7 YM (Velký slovník zkratek EU). Hudební nástroj 28/5 MARAKA byl k nalezení ve Velkém španělsko-českém slovníku, mj. pod heslem maraca. Další velké ztráty způsobil „volný spěch“ a orientální slovo pro zástěru tkanou u Rusínů v Příkarpatí a u Huculů na zvláštním stavu (shodně 15 správných řešení), pasáže kolem nich bylo třeba řešit B/8 RUKR (Slovník nespisovné češtiny) x 10/4 RUML (SSJČ) x C/5 MLÁTEK (SSJČ) a C/7 FOTA (Ottův slovník naučný) x 16/3 FORAIN (Malířské umění od A do Z) x E/8 IN (SCS-R). Dále se častěji chybovalo v pasážích B/12 SORT (DID8) x 24/1 USO (NEOLOG2), J/1 MUDRÁ (MČSE, heslo mudra) x 3/4 RÁJE (ASCS), G/1 TD (Malý slovník jednotek měření) x 1/3 PONUROST DNE (SSJČ) a E/2 CÍ (PSJČ) x 7/3 KASACÍ (SSJČ). Některé ztrátové body šly opět na úkor nepozornosti či přepisů. V případě výrazů D/9 IKTA (MČSE) x 16/4 TAKAVÝ (ČSVaS, heslo 2466.3) jsem samozřejmě uznával i alternativní D/9 IKTÁ (UNI10) x 16/4 TÁKAVÝ (ČSVaS, tamtéž).

Výsledky 1. kola: 0 ztr. b.: Doubravák, Hradečtí votroci, Kabrňáci, Ostraváci, Pašeráci, Permoníci, Přemyslovci, Tatranec, Třebíčáci . - 1 ztr. b.: Gorali, Jarabáček, Staré hnízdo. – 3 ztr. b.: Ježci, Kysučan. – 8 ztr. b.: Krušnohor. – 10 ztr. b.: Pašáci. – 12 ztr. b.: Šíravan. – 17 ztr. b.: Torysek. – 18 ztr. b.: Kladeňáci. – 19 ztr. b.: Ječmínek. - 20 ztr. b.: Šohaji. – 98 ztr. b.: Bečváci. – 99 ztr. b.: Rychtáři.

S řešitelskými archy přišly i vaše první ohlasy, což se při netradičním způsobu zpracování Malevičova obrazu dalo očekávat. Dodržení linií tohoto suprematistického díla vyžaduje bohužel i toleranci jednopolíčkových pasáží malých křížovek, na druhou stranu plochou velké křížovky nutí autora k vepsání výrazů o vysoké průměrné délce, což jste ocenili. Díky malým křížovkám mám aspoň jakous takous šanci na vás vyzrát, jinak bych to měl těžké. Peloton v čele je početný, precizní a vyrovnaný, uvidíme, co s ním provede 2. kolo, s devíti obrazy bych měl fakt dost starostí. Těším se na další pokračování souboje s vámi a mezi vámi.

Vladimír Jemelík

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies