jemelik

jemelik



Ohlasy k 58. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
Hádanky byly opravdu prázdninové, to ale neznamená, že to nebyly krásné kousky. Jak už jsem naznačil u řešení, choť rtuťovitého harmonikáře, to byl opravdový skvost. Křížovka vypadala taky prázdninově, byl tam sice ten dvoják a pár hledáků, ale jinak v pohodě. Tak mě dost překvapily tvoje po kouscích dávkované zprávy, že se bude měnit pořadí snad i na čele, a že nebude žádné bezchybné řešení. Člověk ví, že ho dokážeš vždycky něčím překvapit, ale tentokrát jsi nás vypekl excelentně. Gratuluji. No a už se těším na dojení ovcí. (Pozn. autora: teď si budou průvodní texty číst řešitelé hodně pozorně, takže překvapení musím nalíčit někde jinde :--))

 

Ke křížovkám:
Ano, polodarvinovky opět řešitelsky potěšily :-), jestli i autorsky, to nevím. Obrazec mám vyplněný, potrápila mě duplicita LINDA, která mi tam původně vyšla, ale snad jsem se jí úspěšně zbavil. Jinak mám tentokrát pocit, že se mi podařilo všechno ověřit, ale člověk nikdy neví. (Pozn. autora: až na tu letinku zvlášť pro tu srnčí zvěř.)

Byl to asi celkově takový masakřík. Do pasti jsem hupnul, ta se ti povedla, ale jak to vypadá, tak u mě dobrý. (Pozn. autora: ale pozor, už líčím nová tenata.)

Luštilo se i tentokrát příjemně, k dohledávání toho bylo tak akorát. Asi nejpracnější bylo najití majitele iniciál ZK, tedy Zdeňka Kalisty. Snad jsem nepřehlídnul nějakého zakopaného psa. V každém případě díky za příjemnou zábavu. (Pozn. autora: žel přehlídnul, asi málo v průvodním textu smrděl.)

Na to, jak jsi průběžnými poznámkami "vyhrožoval", to pro mě vlastně ještě dopadlo dobře. I když prošvihlé zápočty mrzí... Takže jsi mě vlastně podojil už s předstihem...:-). Já byl rád, že jsem to narychlo uplácal před dovolenou a pak jsem už příliš nepřemýšlel. Podezírám Tě, že jsi mě zcela záměrně :-D zaneprázdnil pozorováním kovidové situace na Gran Canarii, abych místo na sečkovici myslel na ... už vlastně ani nevím, na co. (Pozn. autora: trochu jsem Tě musel „znejistit“ v covidové éře, aby sis pozici zbylá dvě kola obezřetněji chránil :))

Nejdřív to vypadalo na jedničku. Ale s postupem času přicházely další a další opravy až do včerejška kdy jsem opravil poslední výraz Luzzo na Luzzi. Snad se vejdu do 10 ztrátových bodů. (Pozn. autora: no ale to i bez letinky bohatě.)

Už jsem dříve vše vytušil z náznaků, které jsi postupně předkládal na svém webu. No jo, na nějaké zájmeno "ta" v textu zadání jsem ani nevzdechl. Kdyby ano, nevím, jestli bych skrytou tajenku odhalil, dřívější platidla mě při luštění vůbec netrkla. Ale třeba jen proto, že jsem nečekal v tomto směru zradu :-) Aspoň, že políčka jsem měl všechna vyplněná správně. Takže nakonec výsledek beru, jedeme dál. (Pozn. autora: jedno malé písmenko a kolik nadělá paseky.)

Vôbec to nebola prechádzka zakvitnutým sadom. Dúfam, že som pri prepisovaní zo šmiráku neurobil zase nejaké chyby. (Pozn. autora: neudělal, k naprosté dokonalosti scházelo několik drobností, vypsání a vyznačení letinka a iniciály Zdeňka Kalisty, člena skupiny Několik.)

V tomto kole řešitelé opět chrochtali blahem, protože jsi nám předložil hned 2 polodarvinovky. Ale trápil jsem se s nima dost dlouho, než se mi je podařilo nahlodat. U první mi pomohla undatra čili dlakoš tak jak ji pojmenoval Presl, u druhé zabral originální lotyšský hudební nástroj. Dále mi daly zabrat chytáčisko MINTA a spisovatel ROPES a nevím, odkud se dá doložit přezdívka ULLE, našel jsem ji až ve Wikipedii. No ale pak přišel ještě jeden problém se skrytou tajenkou LETINKA, která nebyla tentokráte zašitá za bukem nebo jako nedávno za nití (SUKNO), ale za bývalými platidly. Podařilo se mi ji vyluštit po dvou pozdních večerech, a tak mohu s klidnou hlavou odjet  na dovolenou do Kamzíka v Jeseníkách. I když si myslím, že tam ještě ten nějaký nenapádný chytáčíček bude, stejně jako v minulém kole. Budu ještě dumat, a když už nic kloudného nevydumám, tak aspoň vyšplhám na Praděda, ten mi jistě poradí. (Pozn. autora: Ulle se skrývá v imdb.com v textu hesla Jan Ullrich, s vačkem Ti nepomohl ani Praděd, ale několik pradědů sis měl dát za nalezení systému skrytí letinky, protože na to jsi přišel jako jediný, blahopřeji.)

K hádankám:
Posílám řešení hádanek 58. kola JLA, tradičně velmi pěkných. Nejdéle vzdorovaly valchy a chůvy v hlavách, ale udolal jsem je... (Pozn. autora: když jsou chůvy paličaté, vzdorují, najmě když jsou u valch.)

Posílám řešení nádherných hádanek JLA. V první chvíli jsem myslel, že nic neudělám, ale postupně jsem každý den na něco přišel a snad jsem řešil vše dobře. (Pozn. autora: hádanky JLA se musí vysedět, na rychlé řešení je tu Louskárna, i když ani ta někdy ne.)

Tentokrát se mi kolo líbilo, protože jsem dokázala uhodnout jádro - nebo tu část, která byla podle SSJČ. A navíc byly prázdniny. Takže jsem se tentokrát snažila, možná nebude všechno správně, ale i tak jsem spokojená. (Pozn. autora: nějaké drobné oděrky se objevily, ale sečky jsi nasekala opravdu hodně.)

U té devítky jsem dlouho neměl tušení, o čem vlastně je, ale nakonec jsem ty svářečky našel. (Pozn. autora: všechno člověk nemusí vědět, ale musí vědět, kde to hledat, třeba v dílně starého Hubáčka.)

Už toho zřejmě víc nevymyslím - jsem zdánlivě spokojený, že po delší době posílám kompletní řešení - i když trochu předpokládám, že tam budou nastraženy chytáčky a dojde ke ztrátě bodů. Ale i tak bylo toto kolo celkem v pohodě - a těším se spolu s dalšími řešiteli na kolo příští. (Pozn. autora: dopadlo to dobře a můžeš začít trénovat dojení ovcí.)

V tomto kole se mi zadařilo vylouskat (snad i správně) celou desítku hádanek, takže tradiční mezírka na řešitelském listě konečně zmizela. Dělat sečku byla asi menší dřina, než vození dřeva na saních. (Pozn. autora: přirozeně, stojíš v suchu u sečkovice, postrkuješ seno, slámu, kopřivy a řežeš, to není lopota se saněmi plnými dřeva v závějích a fujavici, a teď si vezmi, že příští kolo budeš u dojení ovcí dokonce sedět, to jich vyřešíš jedenáct.)

Z řady tvých skvostných tajů tentokrát vyčnívá choť rtuťovitého harmonikáře. Kam na to chodíš? (Pozn. autora: no vyrostla nám v porostu šťovíků, ale jinak je to stejná čiperka jako ten její.)

K logickým úlohám:
Bylo to velice příjemné luštění, doufám, že jsem se nikde neupsala při překreslování řešení. Nejvíc mi dal rozhodně zabrat optimizer. I když jsem tušila, že toto řešení existuje, nemohla jsem ho ani za nic najít. Až když jsem měla všechno hotové a připravené k odeslání, přišlo to doslova jako vnuknutí. Řešení bylo tak jednoduché, že jsem ani nemohla uvěřit, že je správné :-) Kontrolovala jsem ho asi patnáctkrát :-) :-) (Pozn. autora: řada vynálezů byla objevena podobně, nějakým impulsem nebo třeba ve snu, ale tuto šanci mají jen ti, co se problémem dlouhou dobu zabývali a jejich mysl je na řešení připravena, v každém případě smekám.)

Co se týká zápočtu, tak bych za něj samozřejmě byla ráda, ale riskovat raději nebudu, maximem si rozhodně jistá nejsem :). "Vrabec v hrsti to jistí" :) - navíc už je to docela tučný vrabec, takže raději skončím a vezmu 40eur :) - už jsem výhru v podstatě utratila s předstihem, pořídila jsem si koloběžku, abych stačila našemu malému cyklistovi :-D.  Musím říct, že jsem se nad tím optimizérem pořádně vyvztekala :-D a nejen nad ním, toho číselného hada jsem taky pořád nemohla vytočit, aby se tam vešel celý... (Pozn. autora: s těmi eury to bylo moudré rozhodnutí, tak Vám přeji zdařilou jízdu na koloběžce podobnou té k devíti zápočtům v řadě za sebou, to bylo něco.)

Číselného hada sa mi napriek všetkej mojej snahe podarilo pri splnení podmienok urobiť len z 95-tich políčok. Krútila som ho sem i tam, ale nie a nie ho napasovať na tých 97. Šípim v tom nejakú zradu, ale odhaliť sa mi ju nepodarilo. Ináč všetky úlohy boli, ako už tradične, pekné a nápadité. Už sa teším na ďalšie kolo. (Pozn. autora: S hady to není žádná sranda, ovečky budou mírumilovnější.)

Hada jsem bohužel vykrmil jen na 95. (Pozn. autora: už mu to chtělo pro správnou délku předhodit jen dva palce dlouhou kořist.)

Krásný dobrý den do Brna :-) nebudu lhát - pohled na celkové pořadí je pro mě nyní velmi příjemný :-) :-) :-)  Prokazatelně léto mým mozkovým závitům svědčí :-) Přesto je mi naprosto jasné, že i přes slušný bodový náskok získaný tímto úžasným optimizerem, bude obhájení vedoucí pozice velmi náročné. Už teď se těším na další kolo a děkuji za tuto prima soutěž :-) (Pozn. autora: při Vaší formě? To by Vás snad jenom musel od logiky přetáhnout oddíl STS Chvojkovice-Brod na judo.)

Ony ty mé zápočty už byly skoro "trapné" :). Upřímně blahopřeji vítězkám k jejich výkonu! Že tam půjde naskládat víc než 228, které jsem tam horko těžko narvala, jsem tušila, ale že o tolik, to mě vážně překvapilo. Asi máme my ženy větší trénink z domácnosti - pokaždé si myslím, že se mi další věc do naší nevelké mrazničky už nevejde a nakonec ji tam vždycky nějak dostanu :-D. Tady jsem toho ale už víc nenaskládala :). (Pozn. autora: při tolika optimizerech v minulých devíti kolech to byl spíš mimořádný výkon, můžete klidně v těch „trapnostech“ dál pokračovat, účastníci JLA už si na ně zvykli :).)

Tento optimizer patřil rozhodně k těm zrádným :) - nedalo se moc odhadnout maximum, hlavně tím, že nešlo jen o maximální součet dotyků - měla jsem součet 32 a 7 možností a bylo to lepší řešení než součet 36 a 6 možností, přitom to svádělo co nejvíc shlukovat. Osobně vím, že víc bych z toho nedostala, i těch 228 mi dalo pořádně zabrat a za těchto podmínek riskovat určitě nebudu :). Klobouk dolů před soutěžícími, kteří z toho vydolují víc :). (Pozn. autora: nakonec z toho bylo páté nejlepší řešení, ale kdo by řekl, že kolegyně najdou ještě čtyři lepší?)

Úloha „Dřevěné číslice“ byla tedy „boží“. Hned jsem se musel podívat, kdo ji připravil. Gratuluji. Přesně jak popisuješ, optimizér vyžadoval trpělivost. V předpovědi osm dotyků mi nevyšlo, ale že obdržím 25 bodů ANO. Protože jsem základ překročil skoro o 25 procent. Řešitelky opět úlohy dávaly na jedničku a klobouk dolů – první místa si zaslouží. Nejvíce mne potrápila nejlehčí úloha „Záhony trávy“. Vždy v závěru jsem měl před očima mlhu a najednou jsem bral „1“ (pole s číslem 1) jako neprůchozí. Jsem rád, že po delší době jsem vyřešil všechny úlohy. Musel jsem si je pěkně rozmístit v čase, takže jsem se nedostal do časového presu. A navíc se i dařilo. (Pozn. autora: já snad pro ještě větší slávu těch dřevěných číslic vyšlechtím nějaký obdobný kultivar :))

Úlohy byly pěkné, had mě potrápil, jsem zvědav na nejlepší optimizer. (Pozn. autora: a nebyl jsi sám, nevěřícně jsme na něj zírali kromě dvou dam všichni.)

U optimizeru jsem velmi brzy našla řešení se součinem 252, s pocitem, že jistě lepší řešení je, jsem v hledání optima pokračovala, nu, ale stejný pocit jsem měla i při součinu 266 :) (Pozn. autora: to je ale úplně jiný pocit než měl řešitel, který poslal součin 224 a děkoval za 50 bodů s tvrzením, že více z těch dřev stopro nelze vymáčknout.)

Už jsem si stačila přečíst, že moje řešení s 228 je až páté... klobouk dolů před těmi, co z toho dostali víc... tušila jsem, že tam ještě něco najít půjde, ale že bude ještě tolik lepších řešení, to bych neřekla podle toho, kolik úsilí mě stále vydolovat vůbec toto, pořád jsem se točila na 216 :-D. (Pozn. autora: bylo to pro všechny velké překvapení, s výsledky nad 250 se vůbec nepočítalo.)

Všechny úlohy mě moc bavily, jen toho času je taaaaak málo, na optimizer zvláště, lepší řešení jistě je, jen mi bohužel zůstalo skryto :), nu, snad budu úspěšná alespoň s některou z dalších úloh :) (Pozn. autora: lepší řešení zůstalo skryto všem, pokud vůbec existuje, protože to Vaše bylo nejlepší, blahopřeji.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies