jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
na této stránce jsem postupně vyvěšoval autorská řešení hádanek, logických úloh a křížovek 57. kola JLA s ohledem na to, jak mi docházela Vaše řešení a jak se mi dařilo kontrolovat jejich správnost. V mezičase jsem Vás seznamoval s některými zajímavostmi, které se v řešeních objevily, případně s mým očekáváním, které pasáže by mohly u křížovkářsky zpracovaných pěších saní na odvoz dřeva a hádanek a logických úloh věnovaných sáňkování činit potíže.

Křížovky tvořily polodarvinovky, u nich ani nešlo moc nástrah připravit, ale přece jen nějaké se mi do saní podařilo zakomponovat. Třeba anglické "old" mělo svádět k Oloušovi. Číman měl svádět k šikulovi a k dvojáku s výrazem "šik". Fotbalová hraní bez nápadu a důrazu měly svádět k baroku. A také dělení na slabiky má svá pravidla. Souška má slovní základ "souš" a příponu "-ka", takže se dělí na slabiky SOUŠ-KA. Správnému dělení na slabiky vyhovuje SOU-ŠEK nebo SOU-CHA, ale souchu jako uschlou větev jsem nikde nenašel, všude je uvedena jen jako suchý (uschlý) strom.

U hádanek jsem měl problém vůbec najít deset různých námětů z okruhu saní a sáňkování, musel jsem sáhnout i do mysliveckého slangu. O psím sáňkování jsem věděl, ale sáňkování kamzíků a jezevců pro mě bylo novinkou, a pro mnoho řešitelů asi také. Zejména sáňkování jezevců činilo problémy, a to nejen tím, že je málo známé, ale navíc se u této hádanky nabízelo svůdné nesprávné řešení. O jezevčím sáňkování mluví myslivci, když jezevci otírají v době páření o zem tuk, který jim prýští ze sádelníků. No a páření jezevců je chrutí!

Mezi logickými úlohami se tentokrát neobjevil žádný optimizer, takže nejobtížnější úlohou měla být podle testerů hned ta první s čísly na tabuli - a také byla. Ale problémy nadělala i Cesta na saních a Procházka lesem. U Cesty na saních nemusely na všechny stromy ukazovat šipky. U Procházky lesem se nejprve musela najít stanoviště, ze kterých se daly projít všechny lesní cesty.

Autorská řešení máte níže, pěkné dny, Vladimír

Řešení křížovek 57. kola JLA:

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Čagra; graje; jekuk; kukla; Laros. - 2. Ouška; kabar; Barma; makro; krovy; vykat; Katsy; synek; Nekut. - 3. Pakola; elder; talmi; mitro; tropa; papla; plazi; zigar; gardy. - 4. Pakola; olafit; EL; pim; ludba; babra; brati; tipka. – 5. Tre par; parket; keteny; Ob; Graze; zemní; mníci; citra; trajs. - 6. Piskoř; kořala; Alaman; stáje; Jekan; kanan; anona; onace. – 7. Tandur; durmat; matina; fláma; Mamet; Metod; O duši; Ušiak; akant. - 8. Dolman; manton; tonada; soušek; Samar; Marle; lesan; sandr; drsek; sekta. - 9. Bospor; porazy; azylák; Vincas; castro; troly; mar; Berja; Javoz; Vozza; zadat; datum. - 10. Obrkos; kostra; trapat; preso; sochy; chyly; ska; guara; Arapa; patis; tisky; kyvot. - 11. Kolpos; poskla; klauni; vor; prohra; Hrabří; saně; kapat; atlet. - 12. Baroka; Trenet; netota; otavka; vkapat; že; bur; líknout; šik. - 13. Robsko; skoula; kardat; datka. - 14. Fik; kra; runlet; dál. - 15. Pěší; pesan. – 16. Star; Peko; peklit. - 17. Věčná; námel; melton. - 18. Stamet; metrum; rumba; Basan. - 19. Stamet; taha; hatou; touha; Hamen. - 20. Marces; cesna. - 21. Se.

Tajenky: 1. Dolina. - 2. Věčná touha. - 3. Krovy. - 4. Obrazy. - 5. Sochy. - 6. Kořeny. - 7. Robota. - 8. Zimní odvoz (skrytá na vnější straně sanice, vyznačená je červeně). - 9. Pěší saně.

Řešení hádanek 57. kola JLA:

   1.   Bez, šišan, olše, ovsík, Kypr, ouzo, střeva – pěší saně sloužící pro svoz dřeva.

   2.   Past Evy, skype, sokoli, bobr, zdivo, hala – pastevecký pes u koliby brzdí nohama.

   3.   Mučitel, chyby Mynáře, Líté, feja, nosan – učitelky byly na ředitele jako saně.
(Líté – vesnice na Plzeňsku uprostřed lesů, feja = básnicky víla viz DID 8)

   4.   Saně, vyza, jinoch, domény, mátoha, masky, kapok, něha – raněný zajíc ochromenýma nohama smýká po sněhu.

   5.   Střiky, sám Zich, lis již dělá, šípy, grypózy, pád kuny, básně Husa, šest rad, hnědouš, edolit – tři kamzíci sjížděli prý po zadku na sněhu se stráně do údolí.
(grypóza = zakřivení viz CJC 3/362, edolit = nerost rohovec viz CJC 2/48)

   6.   Jézédé, cit Ira, lotra vata, korýš, ticin, uzená, důlní, Kurd, oběť, hnutí – jezevec otíral o trávu tuk prýštící mu ze sádelníku v době chrutí.
(jézédé = JZD viz NLA nebo na webu „Naše řeč“, ale i Věra Dvořáčková v Dodatcích neologismů, ticin = hudební nástroj viz CJC 1/466)

   7.   Šéf, ženci, Libeň, vření, fošny, nažka, lvík, led Dyje – vězeňkyně byly nervózní jak sáňky v létě.

   8.   Pastel, řízci, vize maséra, dítě, Nové líčím mimus, porta – pastevci z cizí země se rádi věnovali zimnímu sportu.

   9.   Kombi, s jehlou pajda, kudla, Barnes, andělé, dávka žence, sumy, slzy – komise hloupá jak dlabané saně leda káže nesmysly.
(Julian Barnes = anglický prozaik, autor románu Pohlédnout do slunce)

10.   Ostrá baba vrtáka, hvězdná erosenka – svatá Barborka táhne sáně ze dvorka.

 

Prameny k námětům:
Šuleř: Je to chůze po kotárech!
pěší saně sloužící pro svoz dřeva – obrázek z knihy

PSJČ včetně NLA
pes dělá sáně – pes brzdí nohama, dá se vléci (nechce z místa)
sáňkovat – (o raněném zajíci) smýkat ochromenými zadními běhy
sáňkovat – (o kamzičí zvěři) sjíždět po zadku na sněhu se strání a skal do údolí
sáňkovat – (o jezevcích v době páření), jezevec v době chrutí sáňkuje, tj. otírá o zem tuk prýštící mu ze sádelníku
sáňkování – zimní sport

SSJČ
být na někoho jako saň – být na někoho zlý

Šmírbuch jazyka českého (Volvox Globator, 2016)
být nervózní jak sáňky v létě – být ztrémovaný
být blbý jak dlabané saně – být hloupý

Pranostiky na webu
Svatá Barborka táhne sáně ze dvorka.

 

 

Řešení logických úloh 57. kola JLA:

1. Čísla na tabuli
Řešení viz obrázek.

 2. Sáňkařské dráhy
Řešení viz obrázek.

3. Parkety
Řešení viz obrázek.

4. Cesta na saních
Řešení viz obrázek.

5. Pentomina
Řešení viz obrázek.

6. Sportovní potřeby
Řešení viz obrázek.

 7. Procházka lesem
Maminka se synkem se nacházejí na stanovišti K. Pokud se měli při projížďce se saněmi při projetí všech cest, každé právě jednou, dostat do jediného stanoviště, pak museli stát buď na stanovišti K, nebo na stanovišti B. Do nich jako jediných se totiž sbíhá lichý počet cest a trasa v nich tak začíná a končí (Eulerova poučka). Ze stanoviště B však na žádné jiné stanoviště nevede osm různých tras, ze stanoviště K ano, a sice do stanoviště W (K-P-U-V-W, K-P-V-W, K-P-Q-V-W, K-P-Q-W, K-L-Q-V-W, K-L-Q-W, K-L-R-W a K-L-M-R-W).

8. Sáňkaři na svahu
Řešení viz obrázek.

 Autorem úloh č. 1 a č. 6 je Zdeněk Vodička, úlohy č. 2 je Imrich Cily, úlohy č. 3 je František Luskač, úloh č. 4 a 8 je Jana Vodičková, úlohy č. 5 je Jan Novotný a úlohy č. 7 je Vladimír Jemelík.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné Velikonoce, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies