jemelik

jemelik


Ohlasy k 44. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Docela Tě obdivuji. Logika, hádanky, křížovky aj. Spíš Ty vůbec někdy? (Pozn. autora: teď zrovna makám na dalším kole, do kdy to potřebuješ vědět?)

I dnes posílám křížovku s mírným předstihem, abych zkusil ještě něco dohádankovat. Nějak ty hádanky ne a nejdou rozlousknout. Řezník zřejmě místo mašíka trefil do palice mě, a mám z toho furt nějaké zatmění. (Pozn. autora: a já Ti pořád říkám, neberte si na zabijačku toho pidlookého řezníka.)

Posílám 44. kolo JLA krutě vyčerpán a zničen. Včera jsem vyseděl lavinovku - snad správně a dnes jsem vyšpekuloval Golgatu - snad taky správně. Čin kata a Inka se mi nelíbilo. První dva kousky asi bez nároku. Zda to bude stačit na Rada je ve hvězdách. Křížovka relativně pohodová, ale kdo ví? Podrobné ohlasy až někdy... (Pozn. autora: nediv se, po zabijačce toho mělo plné kecky kdejaké Valašisko, a to nemuselo luštit.)

Tak Ti posielam to, čo moja ubolená starecká hlava dokázala vyprodukovať. Žiadna sláva. V hádankách je to už skoro tradícia a v logike ma odrovnala matematika. Už na vysokej mi po skúške na xtý raz chcel profesor dať zahrať v relácii pre jubilantov. Takže tak je to tentokrát so mnou. (Pozn. autora: Ale na nějakou kratší písničku by to bylo.)

Ke křížovkám:

Ako obyčajne, ako je pri Tvojich krížovkách, boli náročné. Nepáči sa mi však, že sa do krížovkárskej rubriky začali aplikoivať hádankárske úlohy. Načo je potom Hádankárska súťaž? Viem, že už pomaly nemáš ako sťažiť súťaž a nič Ťa už nenapadá, tak hľadáš ďalší smer, ktorým sa budeš uberať. Začal si jednoduchými hádankami, ako skúšobné kolo, neskôr sa však náročnosť bude stupňovať a nakoniec človek nebude vedieť či rieši krížovky, alebo hádanky. Hádankári však majú dosť veľký priestor na sebarealizáciu. (Pozn. autora: ještě mě něco naposled napadlo, no ale to až příště.)

Doufám, že i tentokrát splním svůj standard do 10 ztrátových bodů, i když jsem u hádankářské legendy mnohde řešení jen odhadoval. Uvedený systém skrytí tajenkového výrazu prase je nejspíš chybný, protože nevědět, že to má být prase, nemohl bych určit pořadí výrazů. Nebo je způsob správný, ale já jsem nepochopil ten systém. Takže to budou bodíky navíc. (Pozn. autora: ale kdež, prase jako vyšité, třeba ve směru hodinových ručiček sesbírané a zápočet k tomu.)

Křížovku jsem jakžtakž vyplnil, jako vždy zbyla nějaká políčka na "střílečku". Hádankářská legenda zase takový problém nebyla - myslím, že každý, kdo křížovky řeší tak dlouho, že se účastní JLA, má i o hádankách alespoň základní přehled. Zpestřením byla i slovní křížovka, tam se mi ale nepodařilo přiřadit všechna vyluštěná slova k pomocné legendě, takže dost možná tam mám nějaké hlouposti. (Pozn. autora: nebylo to tak hrozné, stejně by to mezi koly chtělo vždy kratší ozdravný pobyt, třeba v Nice.)

K tomuto kolu musím uznat, že jde o některé novinky velmi pěkné. Revel čtené správně leveR  což je velmi vtipné. Ještě vtipnější je propojení v celkovém obrazci slovní křížovky s napojením průchozí křížovky na další křížovku. Totéž je ohledně hádankářské křížovky, která dala zabrat, hlavně ten žblňa a zplna jsem musel řešit potom slovní, která kdyby nebyly výrazy (legendovány), tak by byla těžko řešitelná. Máš můj velký obdiv, protože toto propojení je novinka v křížovkách. Velmi krásně a poprvé použita  i skrytá tajenka prase za tajenkovými výrazy, vždy první písmeno za nimi. To byla krásná zabijačka, a jak to dobře vonělo. (Pozn. autora: tak pomalu dočicháme šperky, na plotně už začíná vonět purpura.)

No teda hádankáři chrochtají blahem a čistokrevní křížovkáři jako jsem já (= totální hádankářská lama) asi spláčou nad výdělkem. Ještě nikdy jsem nevyluštil ani jednu hádanku a teď jich tu je plná nůše. V minulosti jsem kvůli hádankářské legendě vždy odstupoval ze soutěží. Ale tentokrát jsi mě dotlačil do kouta a musel jsem ty hádanky nějak vyluštit. Použil jsem k tomu pomůcku vydanou SČHAK. Křížovka mi připomněla moje mladá léta, když jsem se asi 10 x zúčastnil pravé valašské zabijačky v Novém Hrozenkově s nezapomenutelným řezníkem panem Orságem koncem minulého století. Vůni tlačenky, ovarové polévky, jelit, jitrnic, uzeného špeku a chuť vyuzených klobásek cítím ještě dnes. A to víš, pravá valašská slivovice tekla proudem. Z hádanek byla asi nejtěžší výlučka (oborovky - brvky), nejvíce se mi líbila výpustka (pijan - koala). Těžký byl zloděj TAHÁK, herec SHALL, šifra RY. V křížovce se vyskytlo pět valašských mašíků a za nimi skrytá tajenka 7. PRASE. Ale jestli to není svod, protože nechápu, proč chceš sedmou tajenku dokladovat Kazmířovým slovníkem. Prase je tam uvedeno pod hesly mach, mašek, mašík. (Pozn. autora: no to proto, abyste mi místo něj neoznačili dole „praše“ doložené z Kotta.)

Přikládám zabijačkovou křížovku. Bylo to i tentokrát prima, moc pěkná prácička. Docela mě pobavil "Rohubil Maby", obzvlášť poté co jsem zjistil, že na netu o něm není ani zmínka, naštěstí se dal najít... Víc jsi potrápil s překlady z Kotta (tavík, plek). A snad jsem se někde neupsal. Trochu jsem nervózní z nejednoznačného 9/3 prsný - prsní a taky na 8 poslední může být i hata (kartička) x 23 poslední hale je v ČJA 5, i když tam to asi není úplně "čisté". Jarek Nohavica má v písničce tři čuníky, tys to musel vylepšit rovnou na pět valašských... (Pozn. autora: kdepak čuníků, těch není nikdy dost.)

Zkompletoval jsem desku na maso, doufám, že konečně dobře (čekám na nulu už dost dlouho). (Pozn. autora: kdo si počká, ten se dočká, máš ji mít.)

 

K hádankám:

Díky za řešení těch mnou nevyřešených hádanek. Koukám na č. 1 a vyšlo ti to parádně. Jak to děláš, že to vyjde nádherně? Tvoje hádanky se mi ale špatně řeší. (Pozn. autora: kdysi jsem navrhoval na maturitní stužku nápis „Nikdy nevyhovíš všem“, ale třídní to zamítl s tím, že to má sexuální podtext.)

Jak se dívám, tak toho je méně a méně. Ne, že by nebyl čas, ale asi už je to nad moje síly. Tak aspoň to málo, co jsem dokázala. (Pozn. autora: ale zase se zvýšila šance na zlepšení.)

Myslím, že na to, co jsem při tom vytrpěl, je toho ažaž. U zbytku chybí třetina (začátek nebo prostředek), takže nic, jelikož to není krasobruslení. (Pozn. autora: ale konce jsi dal všude pěkně.)

Na tvé hádanky potřebuji prázdniny. Začátek školního roku není tou pravou chvílí na jejich "vysezení". Tak snad příště. (Pozn. autora: je to dobré, blíží se vánoční prázdniny.)

Obrazce ze špejlí jsem ve třech případech počítal jako obsah trojúhelníku (strana - úhel - strana), další dva obrazce jako obsah trojúhelníku a lichoběžníku (všechny strany). Prase mi dalo zabrat. Přemýšlel jsem, jakou to dělá křivku, zkoušel jsem to i graficky, a nakonec jsem to vzal jako čtvrtinu obvodu elipsy. Tak nevím. Každopádně jsem se pobavil  a pocvičil. Jsem zvědav na autorské řešení. Kdysi jsem podobnou úlohu viděl v Technickém magazínu (přes určitý integrál), ale už si nepamatuji řešení, a hledat to ve Vědecké knihovně jsem nestihl.  Bylo to opět fajne. (Pozn. autora: v tom magazínu by tu „psí křivku“ nějaký dobrý stopař vyčmuchal.)

Posílám torzo dalšího kola JLA. Mám 6 kousků a některé skoro celé načaté, ale je málo času je dodělat… Znáš to: Bystřina, Louskárna, Luštěniny, Oříšky hádanky, Oříšky křížovky, teď jsem vymýšlel 15  hádanek do miniatur atd atd. Beru si toho moc a pak nic nestíhán, navíc Tvé hádanky jsou čím dál těžší a už mé šedé buňky mozkové na ně nestačí. (Pozn. autora: bereš si toho moc, tak ty buňky zabiješ, jiné barvy než šedé nemáš?)

Tak pár hádanek zůstalo nevyseděných. Nebo jak říkají naši východní sousedé "neprišlo mi". (Pozn. autora: to nic, chystám Ti nový podkladek.)

Tentokrát posielam len sedem vyriešených hádaniek. Ďalšie tri ostali nedokončené. Už nejaký čas sa motám okolo necek, dřevin a italských prozaiků, ale komu skočil ramenáč na špek, kto a na čo kouká jako Filip na jelito a ani tu zmes jitrnice a jelit sa mi dotiahnuť do konca nepodarilo. (Pozn. autora: kulisákovi, i Tonda Říha se divil.)

Tentokrát se vyplatilo vysedět to až skoro do půlnoci. Tu dvojku bych nedal ani do soudného dne, ale jednička byla blízko. Jen jsem pořád bádal nad tou kyticí, jaká že je. A ona byla jen stranou. Parádní zabijačkové kousky. Prostě šperky. (Pozn. autora: děkuji za pochvalu, ale stejně bych měl větší radost, kdyby ty první dvě hádanky někdo dal.)

Toto kolo bylo opět výživné. Škoda některých hádanek, které se mi nepodařily dokončit - už to vzdávám. (Pozn. autora: no nebylo to úplně kaloricky vyvážené, a to máme před sebou ještě svátky.)

 

K logickým úlohám:

Musím říct, že mě úlohy potrápily, což je ale dobře:-) Jen si nejsem jistá, že je vše správně, hlavně "matematické" úlohy, přeci jen jsem už ze školy pryč nějaký ten pátek :-) (Pozn. autora: no to nám žákům univerzit čtvrtého věku povídejte.)

Myslím, že sis tentokrát na sebe ušil bič, opravování Špejlí Ti dá zabrat. Tak hodně sil :-) (Pozn. autora: bičem vypráskali přísní znalci mnohé pokusy…)

Tak jsem Ti skočil ve špeku na tlačenku – ehm, opravuji v tlačence na špek. Úplně jsem při čtení vytěsnil zmínku o čtvercových políčkách a dlouho později při řešení jsem do předpřipravených obrázků pokládal písmena do všech políček obrazce. Co je psáno, to je dáno. Příště musím být více ve střehu. (Pozn. autora: nebyl jsi sám, kolikrát si řešitel připadá, že má z těch úloh hlavu jak čtvereček, a pak ho to mate.)

Tentokrát to bylo hodně náročné. Zejména se špejlemi. Dal jsem si cíl najít 20 různých řešení a dokonce jsem přidal jedno navrch. Otázka je přesnosti volby úhlu alfa a počtu míst za desetinnou čárkou. Volil jsem 6 desetinných míst jako dostatečný. Posílám i výpočty v Excelu, kde můžeš zkontrolovat vzorce. (Pozn. autora: a mudrci šli s desetinnými místy ještě dál a dlouho se nevraceli.)

Všechna řešení jsem si kontroloval v geodetickém interakčním grafickém prostředí WKOKEŠ, s použitím nejvyššího možného nastavení přesnosti souřadnic „μm“ jsem docílil požadované výměry a tudíž si potvrdil, že jsem vycházel ze správných rovnic, a vlastně podmínky velikosti plochy (resp. půlplochy). (Pozn. autora: a všichni vyhodnocující učenci z toho radostí metali kotrmelce.)

Zase se nezadařilo, tak snad příště, je to jen hra... (Pozn. autora: a kdo si hraje, nezlobí.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení, ve kterém ovšem není vše správně:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies