jemelik

jemelik


Ohlasy k 33. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Já už nijak nekritizuji, protože vím dobře, jak je autorská práce náročná. Spíše se ti snažím nastínit pohled řešitele, který bývá často velice odlišný od autora. Taky jsem rád, když se od řešitelů něco dozvím, i když to často není zrovna lichotivé. (Pozn. autora: tolik otcovského pochopení jsem po nesku, kořence a neckách opravdu nečekal.)

Posílám řešení 33. kola JLA. Je to možné? Už Kristova léta! Kdybychom byli psi nebo kočky, tak asi jo. Nevím ten přesný přepočet, řešíme už sedmý rok a je to čím dál tím těžší. Asi to bude věkem, ale asi jenom naším. Ty jsi stále lepší nebo spíš "drsnější". Co taky na nás vymyslet, že? Dlouho jsi nám v křížovkách nutil IMdb, a pak najednou byl kritický výraz v Universu. Teď jsi nás několik kol "laskal" normálními tajenkami a "zrazu" po delší době jedna "prefíkaná", systematicky skrytá. BRČKO to asi nebude, ale nic jiného jsem ani přes veškeré úsilí nevymyslel. Nabízí se PRESO, ale to jsem fakt nenašel. V hádankách mě děsí jedna věc. Vždycky jsem si jist u osmi až devíti kousků, že je to ono. A teď mám pocit, že to není ono u tří nebo čtyř kousků. Každopádně díky za skvělé provětrání mozkových buněk. V době, kdy nerostou houby (bohužel), jsem si přišel na své. (Pozn. autora: lepší? Ano? Čas nezastavíš, včera jsem vyrazil z Brna na jednání do Valmezu a mezi Prostějovem a Olomoucí jsem zjistil, že kufřík s podklady k jednání mám doma, ale furt dobrý, jednou možná dojedu do Valmezu s kufříkem a zase nebudu vědět, proč tam jsem, takže v tom běhu času jsme na tom všichni stejně, o mentální svěžest řešitelů se budu starat, pokud to půjde, dej si nesko a připrav se na příští kolo, víš, že solit se má s mírou. Mně to bohužel připomenuli, až když jsem měl 34. kolo JLA připraveno.)

Premiérově ti mailem vedle hádanek posílám i řešení křížovky a jen doufám, že to tou elektronickou cestou půjde jako po másle, a nevytratí nebo nepřemístí se v tom nějaká písmenka. To by mi pak těch ušetřených 13,- Kč za poštovné nestálo za to. (Pozn. autora: šetřit se musí, ať to stojí, co chce, ale myslím, že po přečtení autorských řešení a výsledků propiješ daleko více.)

Ke křížovkám:

Byla to vynikající práce, ta máselnice, ještě byla však kvalitnější skrytá tajenka nesko. Máš opravdu nevyčerpatelné nápady na skryté tajenky. To samo o sobě je velmi náročné na vytvoření dalších skrytých tajenek. Doufám, že se vejdu do deseti ztrátových bodů, neboť nemám všechno ověřené. (Pozn. autora: díky, medaile jsou na dosah.)

Databázi IMdb je třeba zakázat anebo aspoň hacknout, aby nebyla zneužitelná autorem JLA. Ale zase na druhou stranu, odkud bychom se dověděli tak podstatnou informaci, jakou je jméno elektrikáře z filmu R20? (Pozn. autora: no právě, kolikrát ti přestane fungovat elektrika, božský Kája daleko, není špatné nějakého dalšího elektrikáře znát.)

K několika výrazům se mi nepodařilo dohledat prameny. Zejména ve vrchní části kotůlky. Snad to bude správně. Určité vodítko pro drcenej – voranej jsem našel ve Šmírbuchu u hesla psát = vorat, drtit. Krásná legenda se Ti povedla u ‚lesku oček‘. Sváděla mě k hledání nějakého lékařského termínu. Objevil jsem dokonce i v legendě ukryté nesko, takže v poho. Teď už jenom musím doufat v co nejmenší počet ztrátových bodíků a v to, že nezkolabuje počítač nebo já při instalaci desátých oken. (Pozn. autora: bezva výkon, dal bych ti za něj kytici svitů, ale kde teď hledat chladnou půdu, kterou mají plaménky rády.)

Mělo by to být vyřešené až na čtyři políčka v horní části. Tam jsem si musel vymýšlet. Už jsem neměl sílu na dohledání labutě. Vysílilo mne hledání jak pacientky Eli, tak hlavně než jsem přišel na to, že tady píšťala není hudební nástroj, ale noha. (Pozn. autora: to víš, je rozdíl, jestli vezmeš přes píšťalu hudebníka nebo fotbalistu.)

Musím konstatovat, že jsi nám (řešitelům) s tou máselnici pořádně zamotal palice. Už ani nevím, jak jsem tu moji chybu vlastně vyrobil, protože o prucleku jsem věděl, že existuje, Prunnera jsem měl při kontrole odfajfkovaného. No a pak jsem řešil skrytou tajenku, která odvedla moji pozornost a zapomněl jsem přepsat v obrazci máselnice Brunnera na Prunnera. Říkám tomuto jevu "daň z prázdninových abnormálních teplot", příští týden odjíždíme na dovču do Moravského krasu, kde ten můj trhák pořádně oslavím a zalezu do nějaké jeskyně, kde se pořádně schladím a načerpám čerstvé síly pro řešení solničky. (Pozn. autora: správně, schladit hlavu, načerpat síly, nachystat nějakou příhodnou krmi, o sůl se starat nemusíš, bude jí dost.)

Nad neskem jsem taky uvažoval, jenže hledali, hledali, ale nenašli. (Pozn. autora: a já to pořád říkám, nedávat všem rádcům dovolenou v jeden čas, ale postupně, ale to ne…)

Naozaj ťažká krížovka, určite aj z toho dôvodu, že do mozaikového políčka sa vpisovali tri písmená. Najradšej by som bol, ak by si z použitých prameňov vylúčil databázu IMdb a myslím si, že aj mnohí ďalší by to uvítali.:) (Pozn.autora: všichni by to uvítali, ale v nouzi mě zachraňuje, zaslouží si v seznamu pramenů ještě zůstat.)

Na to, že je žhavé léto a knihovny většinou zavřené, jsi dal hodně zabrat. Nejvíce vzdoroval pes Rabe (lístkovnice) a S. Lopes a další osobnosti z FDB a IMDB. Měl jsem velkou radost, že jsem na to přišel. Věřím, že proklouznu bez ztráty kytičky. (Pozn. autora: v těch parnech kytička zvadla, inu brčkem kytku nezaleješ.)

Obdivuji autorovou stálou nevyčerpatelnou přímo plnou "máselnici" nápadů. (Pozn. autora: děkuji, snažím se a vážím si všech, kteří jsou ochotni dělat mi radost tím, že si s mými výmysly trápí hlavu.)

O odpočinkové prázdninové kolo se v žádném případě nejednalo. Tentokrát se mi výjimečně podařilo něco dohledat i ve filmových databázích (ale ne všechno). Naproti tomu u skryté tajenky mě zcela standardně nenapadlo nic :-) (Pozn. autora: ne, standardní ne, instantní káva to byla.)

Opravdu nevím, jakou souhrou šťastných náhod mě v první chvíli při čtení úvodního textu (ještě než jsem se vůbec dal do řešení) napadlo právě nesko. Možná to byly ty šestky, které jsou mými šťastnými čísly (ještě taky šestnáctky). (Pozn. autora: na šestnáctky bacha, jsou náročné, těm ta naše šikmá pole nestačí.)

Skrytá tajenka sice po tvé nápovědě "pěti barev" (ovšem byla-li to vůbec nápověda) nějak vylezla, ale abych pravdu řekl, přijde mi to nějaké podivné. Nevěřím tomu, ale nic lepšího mě nenapadlo, čekal jsem spíš preso, nesko apod. Takže zřejmě budou nějaké bodíky. (Pozn. autora: ale to jsi čekal správně, to jen hrnek hrál všemi pěti barvami, nebo nejen ten?)

Tak se to přece jenom vyplatilo hledat, hledat a zase hledat. Několikrát jsem to chtěl zahodit, ale vytrvalost přinesla ovoce. Jenom doufám, že to nebyl jenom ojedinělý úspěch. (Pozn. autora: kdo hledá, najde, kolikrát něco úplně jiného, ale najde.)

Tak si nám zase pripravil strastiplné putovanie po Valašsku. Keď som nevedel vyriešiť vŕšok máselnice, tak som sa vrhol na skrytú tajničku. Podarilo sa mi ju odhaliť (bolo treba manipulovať s číslom 6), ale tá labuť ostala záhadou. Našiel som alternatívny výraz suka (Šmírbuch), ale nepáčil sa mi začiatok indického božstva na Uka... Mohol byť niekde utajený výraz pre súhvezdie Labuť, rastlinu plamének, či niečo iné – neviem, ponechal som teda saze (SNČ). Môže byť i alternatíva k England (HOLLAND), ale tiež som nenašiel ďalšie naväzujúce výrazy. Som nanajvýš zvedavý na to indické božstvo. Gratulujem Ti k tejto krížovke. Ikeď som to nedotiahol do úspešného konca, utrieram si pot z čela. (Pozn. autora: ale dotáhl, lehká dívčina však ta labuť nebyla, ač plaménky v očích jí hrát mohly.)

V nedávnych horúčavách som veľa nenalúštil a vôbec počas prázdnin je nejako pomenej času. Čo z toho vzišlo...posielam :-) (Pozn. autora: ale to vypadá na máselnicu, moment, no je to tak, je to máselnica.)

V těchto prázdninových vedrech  mě nejvíce potrápil čokl RABE a tista TINKA. Ale nejtěžším místem v křížovce možná bude  ERISMEN x ERICALA. I KOTNÍČKY řešitelé taky asi potrápí. Nolčova zaháda typu kostěnka x koštěnka v máselničce zdá se býti nebyla. Ale budu to ještě zkoumat. I když nejsem znalcem ani pijákem kávy, podařilo se mi skrytou tajenku NESKO, za vydatné podpory mé manželky a dcerušky zdolat, ale zprvu jsem hledal PRESO. (Pozn. autora: podpora nejbližších je nutná, i kdyby měli nosit jen pivo a nechat řešitele v klidu.)

Z toho, co čtu k akademii, je mi jasné, že moje podvědomí fungovalo dobře, když mi říkalo, že brčko je blbost a barvy jsou svod, jenže málo času (vždyť 3. kolo jde vždy s mojí dovolenou) a jistá nahluchlost k signálům podvědomí mi jistě přinese slušné bodíky. Ztrátové. Ale s tím jaksi od zaslání řešení počítám. Tak jsem teď narychlo hledal druhou nápovědu v textu a moc mě toho nenapadlo, jen to "všude kolem hlavně dřevo" vypadá podezřele. (Pozn. autora: ale to dřevo se fakt vázalo k těm nádobám, ta nápověda byla níže, ještě níže, ano, tady, jediná šestá tajenka neočíslovaná cifrou, ale slovně.)

K hádankám:

Doufám, že budeš uznávat kromě avizovaného ROMA jako hráče taky ORMA - sem tam nějaký Rom je hráč - a ne hornista, ten byl spíš pro spletení s rohem než jako nápověda, zatímco Orm je umělecké jméno dvou hráčů - umělecké jméno stejně jako Lucie Bílá, Maxa atd..., kteří se jmenují jinak... Ostatně ARCHA jako hadraplán (historické vozidlo) - historické je vlastně každé vozidlo... (Pozn. autora: a tož to je od tebe džungales, co ty maš proti snědym, ty neviš, že Dežo chodi hrat na roh, šak aj Imro tam chodi, tak co?)

Je hadraplán historický? Je. Archa je historické vozidlo. No a krab = vrub = rýha - a děj se vůle Alláhova. Ještě mě trošku ve trojce tlačí ten Emánek, ale jestli chci manekýnku… (Pozn. autora: a je to tady, já jsem tušil, že příliv těch uprchlíků udělá zmatek i v božstvech a sexuální orientaci posluchačů akademie.)

Marně hledám nějakého hlupáka do trojky, vyhýbá se mi i nováček v hadraplánu v šestce a Mařenku jsem dala jako děcko, ale dědkova krásná ženuška - trošku morbidní, že? Měla jsem z toho větší strach, nejprve jsem měla tmu, potom se jasnilo, jednu chvíli jsem viděla rudě. (Pozn. autora: tož do trojky snad lépe nějakého ztepilého ramba…)

Nebyl jsem doma, takže řešení mne zastihlo na cestách a jsa bez standardní informační podpory jsem ani neměl šanci se na některé hádance chytit. Možná chyběl ten správný nápad, možná jsi přitvrdil, možná už stárnu … Tentokrát jsem se (na rozdíl od jiných kol) ani nevcítil do autorových záměrů, takže jsem nulový. Snad kdyby mne napadla nějaká společná myšlenka. Ve snech mne strašil soupeř Ivy, jenž balil fešandu, která nebyla „bez hříšků“ a konkrétně s ním (podle mých důvěrných informací) jednala ledabyle a s příbuznou naopak opatrně. Tato sličná příbuzná laskavě hovořívávala s tlustým Řekem, jehož chmatáčtí kamarádi sice jednali vlídně, ale stříleli si nejen z kvartána, ale i z kvintána, septimána nevyjímaje, takže nevím, proč se to tady tak zdůrazňuje. Choulostivému drobečkovi s oidipovským komplexem kynula vyspělá cizinka, ale ten se k ní většinou choval jako čuně, což mne ani nepřekvapilo, protože nováček potápěč v přítmí bonzoval šlechtici, jenž po srandu nešel daleko, že letos to bylo jinak. Co, to ale neřekl ani Mařence v hadraplánu. Jedním slovem: šílené sny, jež se noc co noc opakovaly. (Pozn. autora: aha, honem sniž dávky mařenky…)

No másla a sádla už mám dost - ale hadraplán stále mokne... (Pozn. autora: tak už proboha tu archu strč někam pod střechu, nebuď ořech, do pokrčeného hadraplánu kořenku nevlákáš.)

Snad to tak nějak bude, i když si člověk nikdy není jist správností používaných, nezvyklých výrazů, které v životě neslyšel... (Pozn. autora: protože furt vidíš kořenku jen na stole, aspoň se teď v podnicích lépe zorientuješ v jejich nabídce.)

Podle kusých zpráv, které postupně vypouštíš, to vypadá, že se v tomto kole vrátím do svého rodného kraje. Nikoliv však do Hradce, ale do Chlumce. Za kamarády sedláky, abych se s nimi podělil o pocity po drtivé porážce. Určitě si budeme rozumět. Sice jsi to trochu zmírnil uznáváním Orma, ale Mařenka, emánek a brčko zůstávají. A to nevím, kde ještě jsi mě dostal. Moje Mařenka je z Rystonové, ovšem je krvavá. Teď se budu dva dny léčit na Vysočině pod Javořicí, ale bez to bude těžké. (Pozn. autora: bez čeho? Bez mařenky?) Ahá, už to vím, bez hub. No jasně, houby jsou letos houby.

S kořenkou jsem se ještě nesetkal… (Pozn. autora: tož co ti na to mám říct, doma u počítače ji nepotkáš, ale jestli nechceš na lov a stačí ti snění, zkus mařenku.)

Tak jsem to dokončil naprosto zpocený po celém těle a stejně nevím, jestli je to všechno dobře! Málem jsem si rozlomil hlavu. Že se jedná o máslo, jsem pochopil brzy a vyhledal k tomu různé obraty, až po týdnu za mohutného nadávání jsem přišel na to, že se jedná taky o sádlo! (Pozn. autora: no každý maže něčím jiným, slibovica nebyla.)

Tak nějak dojíždím hadraplánem přes rýhy na silnici - a raději bych jel na kobyle po hladké cestě... (Pozn. autora: ale kde chceš v létě na našich silnicích najít pro kobylu hladkou cestu?)

Už som to obrátil z každej strany aspoň stokrát a nič lepšie som nevypotil. Nuž Ti posielam výplod mojej sadlom a maslom obrastenej fantázie. (Pozn. autora: ale bylo to docela mazané.)

Vypadá to jako plný list, ale je možné, že tam máš nějaké záludnosti. (Pozn. autora: na začátku mariáše mají taky všichni plný list.)

K logickým úlohám:

Bylo to příjemné a pestré letní kolo. Snažil jsem se řešit všechny úlohy. Krátký čas rozhodne s jakým úspěchem. Nejtěžší pro mne byly „Necky v prádelně – A“, nakonec jsem něco poslal. Když jsem viděl první řešení „pitomin“, setrvačně jsem opakovaně skládal to samé a jiné řešení jsem již nedal. Domnívám se, že řešení může být i více. Paradoxně nejlehčí pro mne byla úloha za nejvíce bodů, pokud je správně vyřešena. Nejdříve jsem ji rychle vyřešil obecně pro S (jako sudá) a L (jako lichá). Pak už to šlo ráz na ráz. Samozřejmě jako vždy jsem zvědav na správná řešení. (Pozn. autora: no jo, kdo už dneska ví, jak se rozmísťují necky v prádelně?).

Koukám, že čas se opět nachýlil a já se opět s dalším kolem časově nestihla poprat :(. Tak alespoň pro účast posílám řešení jediné úlohy, kterou jsem zdolala při jednom nočním kojení našeho dvoutýdenního syna :). Vzhledem k těmto okolnostem se obávám, že ani další kola nebudou lepší :(, snad příští ročník :) (Pozn. autora: jakýpak pesimismus, mezi kojícími řešiteli jste nejlepší, ať Vám synek dělá radost.)

Po prvním, druhém, ani třetím čtení úloh jsem nebyl ze zadání moc nadšený, ale nakonec se to nějak povedlo :-). Snad tedy není nějaká Tvoje obvyklá kulišárna schovaná v úloze číslo 8. (Pozn. autora: povedlo se to, žel algebrogram v poslední úloze prostorově nevyšel pod sebe, stačilo dát při sázení mezi slova znaménka +, ale všichni se s tím nakonec porvali.)

Snad v příštím kole budu mít více času na řešení. Ještě jednou rovněž děkuji za příspěvek na dovolenou v Rakousku. Před představením večer na břehu Neusiedlersee  za to byla káva a džus a ještě mně 4 eura zbyla. (Pozn. autora: no vida, co vše lze pořídit za výhru 10 eur:--))

S výsledkem jsem nakonec spokojen (co mi zbývá). Mohlo to dopadnout také tak, že bys konstatoval: … z toho, co jsi vyřešil, máš vše správně, kromě první, druhé, třetí, čtvrté, páté, šesté a poslední úlohy. Patnáctou pozici budu tedy považovat taky za solidní a již se těším na závěrečný finiš. A pokud to finiš nebude, i procházka vždy pečlivě připravenými úlohami mne uspokojí. (Pozn. autora: v těch parnech neradno kvaltovat, v září už bude na finišování lepší počasí.)

Tak jsem shlédl výsledky logických úloh, které jsi již vystavil na svých internetových stránkách. Nejen v JLA platí dvakrát měř a jednou řež. Vždy si říkám, nejdůležitější je správně přečíst zadání. Samozřejmě, rozdíl mezi čísly není rozdíl čísel! (Pozn. autora: děkuji za podpůrný hlas pro tento fakt, vážím si vždy každého uznání chyby namísto hledání, jak z toho vybruslit, chybujeme ostatně všichni.)

Tentokrát se neopakovalo minulé kolo, ale protože si udržuji od pentominových úloh (6) odstup, pyramid (3) už jsem se nastavěl přehršle, soudků (tak říkáme doma všem sudokovým úlohám a sudoku obecně) jsem se naválel rovněž hodně (7), min (5) jsem odprásknul jako nikdo jiný, na Trenu (1B) jsem se natrénoval ažaž. Úloha 1A je varianta jakési turecké, jejíž název si nepamatuju. U této se přiznám, že jsem se pokoušel něco naskládat. Tak jsem se věnoval třem „nerastrovým“ úlohám: 2, 4 a 8. Hodně jsem se vyřádil s dížkami (2). Máselnice (4) zase byla pro změnu hezky a triviálně počítací. S úlohou 8 (Dřevěné nádoby) jsem se vyblbnul také dost. Snad jsem správně našel minimální rozdíl M a N rovný dvěma. Jedničku jsem nedal. (Pozn. autora: no to jsi mě nepotěšil, ale ani já tě nepotěším, ta jednička dát šla.)

Úlohy 3 a 7 moc prázdninové nebyly. Skoro jsem to nestihl dořešit. Zkoušel jsem různé možnosti, ale pokaždé to byla dost dlouhá cesta. Ale bylo to krásné, děkuji za procvičení hlavy. (Pozn. autora: cvičit musíme furt, prázdniny máme mezi jednotlivými koly.)

U úlohy Necky v prádelně – úloha A, asi byl záměr nenapsat počet necek, ale počet segmentů tří polí s neckami. Nějak jsem byl v mysli sveden ze segmentů na pole. Pak jsem byl na sebe moc přísný a hledal řešení, kdy čísla udávají počet polí. No, stalo se. (Pozn. autora: necky byly umístěny uprostřed tří sousedících polí, samy o sobě nemohly s ničím sousedit, sousedit mohla buď políčka, nebo segmenty tří polí, ostatně se segmenty pěti polí jsme už pracovali ve 27. kole JLA, kdy v nich byly umístěny klepáče s koníkem.)

Velmi se mi líbily pyramidální úlohy, jako např. č. 3, která se dá řešit bez použití počítače a tudíž je to úloha velmi logická – je třeba si uvědomit, jak jsou rozmístěny sudé a liché číslice. (Pozn. autora: vidíš Krtku? Pochvala.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA bude probíhat od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies