jemelik

jemelik


Ohlasy k 30. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

MLS, MLSK a JLA najednou, to je vražedná kombinace. Člověk neví, kam dřív skočit. Obměnka odolala s přehledem, sportovci asi taky. V křížovce kromě elektronavíječky zaujal určitě všechny zúčastněné africký kmen Mkolo (Vágner v textu, chybějící v rejstříku). Bližší hodnocení později, jsem vyčerpán. (Pozn. autora: Koho by to nevyčerpalo, z toho člověka může dostat jen ta černá sjezdovka.)


 

Ke křížovkám:

Dost mě potrápila karetní hra malilla, iniciály Alcottové a africký kmen Mkolo. Černou můrou pro mně byla 16. tajenka, kterou nešlo nikde ověřit. Třináctou komnatou chorvatské drama Zalog, které jsem také nikde neobjevil. No vypadá to krátce řečeno na pěkný armagedon. (Pozn. autora: Konec dobrý, všechno dobré, a imelo pro štěstí…)

Kdyby se vyškrtala všechna chybně vyplněná políčka, tak by se sáňky rozpadly samy od sebe, ani by si na ně nemusel nikdo sedat. Myslel jsem, že se v letošním posledním kole pochlapím (měl jsem páru po rozjezdu v ČKL – kde jsem stejně jako v sáňkách skrytou tajenku stejně nenašel), ale bude to hrůza. Ta skrytá tajenka imelo (nebo jmelo) bude nepochybně jenom nastražená past na takové osly jako jsem já. No už se nedá nic dělat. (Pozn. autora: Naopak, imelo nebylo pastí, ty byly jinde a hrůza to nebyla.)

Musím uznat, že je to opětně kvalitní dílo i se skrytou tajenkou a s velkým množství chytáků, které jsem určitě nevychytal. Je to opravdu úžasné sledovat tvé skryté tajenky. (Pozn. autora: Díky, co sledovat, ale odkrývat.)

No záver si mal skutočne vymakaný, až na tie chyby autora to bola skutočne tŕnitá cesta. Snažil som sa to opraviť podľa tvojich opráv chýb a neviem, či sa mi to podarilo. (Pozn. autora: Tobě ano, mně ne, snad jsem si potřebu oprav vybral na delší dobu dopředu.)

Ponechal jsem tvoji původní verzi, protože jsem to měl tak vyluštěné a nechtěl jsem udělat nějakou zbytečnou chybku. Potrápila řada výrazů, tak jsem zvědav, klasicky některé zůstaly neověřeny. Z filmových databází už mi letos pomalu hrabe, slovenský výraz "lotrovi" je fíkaný, nemít některé výrazy v databázi (malilla, Lepautre, K. Vrba), tak by to byl pěkný mazec. A taky pomohl Otta. V každém případě díky. (Pozn. autora: Tobě pomohl starý dobrý Otta, ale mi nejspíš pomáhal nějaký zlomyslný šotek.)

Poslednému kolu som sa venoval dostatočne, ale aj tak boli niektoré pasáže nad moje sily, niekoľko písmen a zhlukov som natipoval. A to pasáž okolo poľského sídla (kosin už mám v krížovke), afrického kmeňa (nenašiel som vyhovujúci, tak som tipol) a ešte okolo príslušníka severoafrického etnika (halo už mám v časti ako je predstaviteľka FAHA, uvažoval som aj nad citoslovcom halá, ale také sa mi nepodarilo nájsť). Skrytú tajničku IMELO som našiel. Otázne je, či to bude imelo. Takže mám menšiu neistotu s tajničkou, ale našiel som v ČJA zmienku, že výraz imelo sa používa na Vsetínsku, ktoré je súčasťou Valašska. Ale možno bola táto moja úvaha zbytočná a všetko je v absolútnom poriadku, veď uvidím v najbližších dňoch. (Pozn. autora: všechno je v pořádku, tedy co se imela týče.)

Tak nevím - je to vážně čím dál těžší, nebo mi už docházejí síly a neurony odumírají stále se zvyšující rychlostí? S jednou minikřížovkou jsem dokonce nehnul vůbec, naplácal jsem tam nesmysly. No nevadí, já mám tu výhodu, že se účastním skutečně pro radost a bez ambicí. Na tu nejlepší řekněme patnáctku naprosto nemám a mít nikdy nebudu, takže body za umístění nehrozí a 50 trestných bodů je také nedostižný cíl. Takže soutěžím jen sám se sebou a bavím se, no a pokud jsem aspoň někde uprostřed startovního pole, je to v pohodě. Kdybych ale bojoval skutečně o přední příčky, asi bych celou Akademii proklel :-) (Pozn. autora: Lehké to nebylo a „moudříme“ všichni a brod je ještě daleko. No a na to klení mi stačí fakt Ti v první patnáctce.)

Tvoje křížovka byla enormně náročná díky hledání ve fdb.cz, IMdb.com a v Ottovi a jinde. Ale toho času ztraceného. Tentokrát musím střílet. Včera večer jsem byl rád, abych našel postel po alpské trojkombinaci. Takže to posílám ve stavu s 2.8 promile. (Pozn. autora: Dobrá, dobrá, chápu, ale co mají říkat hádankáři s černou sjezdovkou alias s pěti velkými panáky kořalky různých barev?)

Udělal jsem na poslední chvíli nějaké opravy a doufám, že byly k lepšímu. Jedná se o výraz HALO. Abych ho mohl použít zprava 25/1, tak jsem změnil výraz zleva 13/3 na H A LÁ jako dvě citoslovce. Výraz zprava 20/3 na RAFALÁ jako množné číslo pro RAFALO, které je v SSJ. Tak jsem zvědavý, jak jsem Ti zamotal hlavu. (Pozn. autora: To nebylo nejlepší rozhodnutí pro slabikovou křížovku…)

Už jsem nic nevymyslel, a tak kmen NKOLO, který jsem nikde neobjevil, střílím od pasu. Ještě by mě zajímalo, jestli jsem trefil německého hudebníka FRIMMEL x  ISEL. Jinde než v Kočím jsem ho neobjevil, i když je to tam zkratkově něm. hud. a um. spisov, takže hudebník nebo hudební spisovatel? No a najít finský název bulharského filmu, to bylo také dílo. Jak už jsem Ti psal jinde, měl bys tu databázi IMDb zrušit, protože pro neanglicky rozumějící, hovořící a píšící, včetně mne, je to tragédie. Jestli se vejdu do 5 ztrát jako v minulém kole, budu rád. (Pozn. autora: No tak bylo těch bodíků o něco více, ale s každým dalším ročníkem je patrný pokrok.)

Znovu do poslednej minúty bojujem s úlohami, ktoré si pripravil. U Teba si človek nemôže byť nikdy istý :-) Robíš toľko chytákov, že človek len "zíra", že ako to správne malo byť. (Pozn. autora: na saních jsem přijel s vánoční nadílkou, další kolo zvolníme. Že by?)

 

K hádankám:

Abys neřekl, že na tebe nemyslím, tak posílám svou trošičku do mlýna. (Pozn. autora: Každou trošku vítám.)

Celkom dobre som si zalúštil, mal som ešte tri hádanky rozrobené, ale ako to býva zvykom, už sa mi ich nepodarilo dolúštiť.:) Či budem lúštiť hádanky aj budúci rok, to sa ešte rozhodnem. Vieš, my Slováci lúštime okrem českých súťaží aj slovenské a potom je to často o čase. (Pozn. autora: Kdo chce, ten si čas udělá i na JLA.)

Ešte, že som sa pozrel do Slovníka nespisovné češtiny (zistil som, že odtiaľ rád čerpáš) a tak môžem poslať plný stav, samozrejme bez záruky. (Pozn. autora: na plný stav to nebylo, ale Slovník nespisovné češtiny se vyplatil.)

Hádanky hezké, jako vždy, ale dost těžké, taky jednu nemám a bůh ví, zda ještě tam nebude chyba. (Pozn. autora: Na konci pátého ročníku lehké úkoly?)

Jako obvykle mi něco zase chybí, ale v takovéto elitní soutěži jsem sám se sebou spokojený. (Pozn. autora: spokojenost zákazníka, náš cíl.

Ještě stále aktivně sportuju, i lyžování mám rád a nějakou tu černou sjezdovku jsem už vyzkoušel. Ferneta nebo dobrou slivovici si taky rád dám. Ale takovouto černou sjezdovku jsem ještě "nejel". I když jsem měl celý náznak obměnky, dokonce i kousky jádra, ale toto mne fakt nenapadlo. Pěkná lumpárnička. Na Valachách je však tato sportovní disciplína běžná. Ale i bez toho je z výsledků MLSu i JLA vidět, že Valaši jsou holt v hádankách v současnosti na špici. (Pozn. autora: Ani v černých sjezdovkách není jednoduché je porazit, tak alespoň s nimi držet remízu.)

Moc díky za skvělé hádanky. (Pozn. autora: Pro tohle to dělám.)

Posílám Ti, co jsem stvořila, u té poslední si vůbec nejsem jistá, ale nějak to už dopadne. Potom si dám na oslavu černou sjezdovku. Hahahahaha. (Pozn. autora: Opatrně v zatáčkách, sněhu je pomálu.)

Před chvílí jsem venku zahlédl člověka, který vypadal jako by právě absolvoval černou sjezdovku. Trochu mě inspiroval, tak Ti hned posílám své řešení, a jdu to zkusit taky. (Pozn. autora: (Pozn. autora: Tak to byla autorka předchozího příspěvku, dávejte na sebe oba pozor.)

Už se docela těším na příští rok, že se zase budu vztekat. (Pozn. autora: Doufám, že nezklamu.)

 

K logickým úlohám:

Ani tentokrát jsem nevyřešil všechno, ač jsem se snažil, snad příště. Musím pochválit úlohy tohoto kola, byly zajímavé a neokoukané. Též Ti gratuluji k tomu, že jsi JLA dotáhl k 30. pokračování a v novém roce Ti přeji stále tolik invence. (Pozn. autora: Děkuji, zatím to jde, navíc v logice na to nejsem sám.)

Do půlnoci jsem se pokoušel vyřešit kameny, a dostal jsem se jen na 19. Je to krásná úloha. Přiznám se ale, že jsem se tomu věnoval jen jeden den. Nějak mi chyběla motivace. Děkuji za další krásný ročník JLA. (Pozn. autora: S novým ročníkem se dostaví nová motivace.)

Eura neberu, buď to vyjde, nebo ne - když jsem se tak rozhodl při předchozí možnosti, tak to nevyšlo, ale svět se kvůli tomu nezbořil a předpokládám, že se nezboří ani nyní - pokud to neudělají islámisti.  (Pozn. autora: Vyšlo to, tedy s eury, ale na ty druhé je potřeba dávat stále bacha.)

Posílám řešení posledního letošního kola a možná i posledního. Vidím na sobě, že už nemám tolik elánu do hledání řešení jako dřív, na druhou stranu se s nevyřešenými úlohami (ne)smiřuji stále stejně. Ale možná mě to přejde, uvidím u zadání nového prvního kola. Každopádně byly úlohy zase moc pěkné. Na řešení curlingových kamenů si rád počkám, abych uviděl, jak jinde jsem se svými třemi různými řešeními pouze za 19. (Pozn. autora: Do února se staré rány zahojí a elán se doufám znovu dostaví.)

Sáňkařskou dráhu jsem opustil v třetí zatáčce. Škoda, bylo to na dokončení. "Curlingové kameny" a "Boby a saně" jsem vůbec nestačil zkusit. Kameny byly těžké. Boby a saně, tam jsem se převrhl hned v počátku při špatně pochopeném zadání. U "Prostředního puku" jsem si stačil připravit hrací pole, za puky připravit kovové padesátikoruny. Ke skákání již nedošlo, mince putovaly zpět do prasátka. (Pozn. autora: Zatrápené zimní sporty, příští rok zkusíme něco v teple domova.)

Tělo sice ještě pořád bolí a modřinám se moc nechce odejít (a už je to tři týdny), ale prsty přece jen nahmatají nějakou tu klávesu a tak odesílám poslední letošní kolo JLA, pokud ne vůbec poslední. Elánu k čemukoliv neustále ubývá a tak se nemusíš moc divit. (Pozn. autora: Věřím, že budeš káru tlačit dál, taky jsem sebou fláknul, odskákalo to hlezno, o Tvém obličeji jsem dostal zprávu, že to vypadalo, jako kdyby sis dal desetiminutovku v ringu s výrazně lepším soupeřem.)

Zasílám tři úlohy z velmi zajímavého kola. Safra, to bylo pro mne těžké kolo. Ty tři jsem dal v prvním týdnu, druhý týden jsem se nadechoval k velkému výkonu. Bum, třetí týden jsem byl s Martinou v Drážďanech - báječný týden. A poslední týden blázinec v práci. Škoda, že se mi nepodařilo dorazit SUDOKU. (Pozn. autora: Někdy je toho potřeba poskákat hodně a zvolit správně priority, příští roku budou úlohy zas.)

Závěrem opět jeden z grafických skvostů:

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies