jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA  LUŠTITELSKÁ  AKADEMIE

 

Milí přátelé, před vámi je 27. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 21. května 2014 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.schak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 3145 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

 

Změny v použitých pramenech

Pouze pro toto 27. kolo JLA si v použitých pramenech pro rok 2014 doplňte u PO prameny Ország-Vranecký: A měl sem já píščalenku (Ostrava 1963), Sochová: Lašská slovní zásoba (Academia 2001) a Valíček a kol.: Užitkové rostliny tropů a subtropů (Academia 2002), naopak z PO nebudete potřebovat Šmírbuch jazyka českého a Pechův Velký slovník cizích slov. U pramenů v elektronické podobě si Kazmířův Slovník valašského nářečí a Vícejazyčný překladový slovník zaměňte za Nerosty na http://www.nerosty.cz a Zkratky na http://www.acronymfinder.com. Kompletní seznam použitých pramenů pro aktuální kolo JLA naleznete jako obvykle v Pomůckách k JLA na webových stránkách uvedených v záhlaví.

 

27. KOLO

 

KŘÍŽOVKY

 

VITAJTE VE VALAŠSKÉM MUZEU - 2

Kdeže je doba prvního otevření skanzenu, kdeže jsou ty ... (1). Za desítky let se ... (2) rozrostlo. Samotné Dřevěné ... (3) doplnila na „Petřkově stráni“ Valašská dědina, jejíž ... (4) žijí jako zastara vpravdě oživeným obrazem běžného života na dědině v průběhu více než sedmi staletí. Později přibyla Mlýnská dolina s technickými zařízeními svědčícími o důmyslu našich předků. Valašské ... (2) v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm má dnes rovněž ve své péči nenapodobitelné ... (5) na Pustevnách.

Dřevěné ... (3) ukazuje, jak se dříve žilo na malém městě a připomíná i lidové tradice. Uvnitř budov k tomu průvodci poskytnou návštěvníkům ... (6). Velikonoční období znamenalo pro naše předky konec dlouhé zimy a svou naději na dobrý a úrodný ... (7) se snažili podpořit různými obřady a zvyky. Některé rituály se nezměnily do dnešních dnů. Chlapci chodí klapotat a tragačovat od Zeleného čtvrtka, kdy se po mešním „... (8)“ kostelní zvony odmlčí, do Bílé soboty. Zvony „odlétají do Říma“ a jejich hlas nahrazují nejrůznější klapačky, řehtačky a tragače při ustálených obchůzkách chlapců po vesnicích. Kromě těchto obřadních příležitostí se užívalo (a někde se dosud užívá) klepáčů a hrkačů při honech k ... (9). Na obrázku je ... (10), obrazec křížovek představuje ... (11).

V Pondělí velikonoční se chlapci a muži vydávají na šmigrust, děvčata a ženy jsou vyšlehány tatarem nebo jalovcem, na jejichž koncích vlají barevné ... (12), a na oplátku od nich muži dostávají ručně namalovaná vajíčka – kraslice.

 

ŠIKMÝ NESOUMĚRNĚ FIGURÁLNÍ KŘÍŽOVKOVÝ CELEK:

2 střídavé polomozaikovky, 1 nesouměrná střídavá mozaikovka

a 1 nesouměrná střídavá polomozaikovka

 

Křížovkový celek je předložen jako polodokreslovka (obrazec viz str. 31). Všechny typy políček jsou již předkresleny. Skryty jsou 4. tajenka (9), 5. tajenka (11 6) a 8. tajenka (6) a shodný 1. díl 10. a 11. tajenky (6), skryté tajenky nebo jejich díly vypište, vyznačte je v obrazci nebo popište systém jejich skrytí.

 

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Úřad. - 2. Chemická značka nekovového prvku; větvička. - 3. Středisko Bac Bo; přístavní město v USA. - 4. Lovecké volání; město ve státě Kaduna. - 5. Drobný ptáček; metropole ostrova Nuku Hiva. - 6. Chalidův otec; postava z díla autora žijícího v Anglii (*1774). - 7. Finský státník; kost; arabský autor sbírky přísloví a sentencí. - 8. Dílo autora žijícího v Itálii (*1868); větev; produkt větrání biotitu. - 9. Součást nemrznoucích chladičových kapalin; v hudbě „dále“; francouzský fotograf maďarského původu. - 10. Obec v údolí Hornádu; zásady; hráč na dechový nástroj; Davidův kolega. - 11. Zavánět; kredit; postava z Komedie plné omylů; značka jednotky hmotnosti; březí. - 12. Cizí ženské jméno; citoslovce; suť; keř; zárodek od početí až po porod; sudokopytník; hudební styl. - 13. Rakouský právník; řeka v podsvětí; přání; patřící dívce jistého jména; sada určitých přístrojů. - 14. ?6?; druh cukroví; volání na kachny; název pěny na koberce; El Matador. - 15. Japonský sopečný ostrov; Associated Students of Arizona State University (zkratka); hospodářství provozovaná v souladu s ekologickými zásadami; český režisér; stavba zasvěcená božstvu; najmout. – 16. ?1?; stěží; střední míra (slovensky); město v Ontariu. – 17. Puky; pták; truchlivě; jméno evropské země (dle Čejky); tvůrce Komorního divadla žijící v Rusku (*1885). 18. Pozdvižení; něco vyčnívajícího; ?12?; podsvětí; indiánský kmen; ukazovací zájmeno; africký jazyk. – 19. Písečná bouře; pětice čísel; hlavní město dřívější egyptské říše; nahrávka australského zpěváka; stezky zřízené v močálovitém terénu; opravy textu. – 20. Kamenná mříž stropu v řeckých chrámech; s chutí; dřeviny; části vozů; slupka plodu ořešáku královského. - 21. Sušárna; protržení; ázerbájdžánský herec. - 22. Vodní tok v Německu; ?10/2?. - 23. Anglická zkratka pro jednu z telefonních funkcí; drobné cedulky; krátké tlusté nudle. - 24. Anglicky „právní nároky“; nejasnosti; dílo slovenského básníka. - 25. ?2?; ?3?. - 26. Francouzské sídlo; představitel Leona žijící v Ohiu (*1934). - 27. Mdlé zbarvení. - 28. ?11/2?. - 29. Orientální tance.

ŠIKMO DOLŮ ZPRAVA DOLEVA: 18. Kompliment. – 19. Zmrzlá sněhová vločka kulovitého tvaru. – 20. Odpich; týkající se mycího prostředku. - 21. Česká hora; lodě. - 22. ?7?; kravina; lék. - 23. Ruská hora; francouzský esejista a básník. - 24. Osoba hrající v zahraničním filmu (herecký podíl na něm má i Dana); běh na lyžích vyznačenou stopou; rodiště vietnamského účinkujícího v americkém filmu. - 25. Estonský herec; obchodní název italského textilního materiálu; napohled. - 26. Posměšek; bývalé pruské území. - 27. Hazardovat; týkající se papežského vyslance (slovensky). - 28. Nalézti pulzní generátor; autor Loutky. - 29. Patřící japonskému admirálovi; německý geofyzik; žádat o přenocování; zkratka z lékařské oblasti; květenství; Eurytův syn. - 30. Nerost (německy); planetka; žába; navlhčit; žvanit s hlupákem; číslovka; skalák. - 31. Latinsky „laňka“; belgické sídlo; španělsky „štěkání“; český skladatel; ?9?; plastický výzdobný prvek; druh soba. - 32. Davidův bratr; muška; druh koksu; celní kód evropského státu; řecký ostrov; španělská řeka. - 33. Kolega herečky Rozinové; trestat odvetou; uřezávati (dle Kotta); psaní; fotografický přístroj; mnoho. - 34. Ruská herečka; knedlíčky do omáčky; bílá taška; houba; španělsky „dělání fint“; monogram herce žijícího v Lotyšsku (*1987). - 35. Lihovina; nápoj; podivní; město na Ludvíkově průplavu; české sídlo. - 36. Italský režisér; kvapně; zarazit; litevské sídlo. - 37. Nahrávka skupiny Four Seasons; zájmy (o co); slovinské sídlo; zkratka z lékařské oblasti. - 38. Příslovce místa; vulkanický cyklus v jižní Africe; citoslovce; ryba. - 39. Slovenské tázací zájmeno; zlozvyk; cizokrajná rostlina. - 40. Obdoba karyatidy; francouzský anatom; japonské mineralogické ložisko. - 41. Povyk; německý název vesnice ve vrchlabském hejtmanství. - 42. Nerost; anglicky „vzdušná data“. - 43. Cizokrajný pták; tiskařské písmo. - 44. Osada na řece Sestra; společné jméno kmenů na území Číny. - 45. Anglicky „předměstí“; středoafrické město. - 46. Do čela sčesané a rovně zastřižené vlasy (plurál); patřící dívce jistého jména. - 47. Iniciály spisovatele žijícího v Gruzii (*1884); stoupenec určitého vojenského paktu. - 48. Nerostné sirníky kovů.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies