jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

KONEČNĚ se mi podařilo vyřešit víc úloh ve skupině H než ve skupině L! Nevím, ale jestli z toho mám mít radost … (Pozn. autora: Ale ano, jenom kdyby nešlo o tak fotbalový výsledek)

Kromě Davida mě zlobí i net, tak to posílám teď, než to zase lehne. Nevím jestli tam jsou DĚDÁKOVÉ, protože správně by mělo být jen DĚDÁCI. Nicméně je tam nechávám, i když Davida jsem nenašel. Netušil jsem, že po posledním loňském tipovacím kole budu zase tipovat. Hold, není už náborových kol. Hádanky jsem nějak dokopal, ale jistotu nemám. Jak jsme říkali v dřevních dobách, jistota je jen kulomet. (Pozn. autora: Vždy se objeví nějací bubákové z dob dávnějších než dávných a stanou se z nás na chvíli divákové)

Rozhodol som sa zúčastniť aj tohto ročníka JLA. Je to čím ďalej ťažšie. Normálna "makačka". Posielam krížovku, aj hádanky. Na hádanky som si zas nechal málo času a nestihol som všetky podokončievať. No a krížovka...v tej je vždy aj kúsok lotérie...čo keď som neobjavil všetky chytáčiky?! Ale nevadí, veď ide o našu spoločnú zábavu vlastne:-) (Pozn. autora: No právě, a na ty stesky výborné výsledky)

Takže v příloze posílám několik káč a další kača přifrčí poštou klasickou. (Pozn. autora: Káčí není nikdy dost)

V prílohe ti posielam riešenia hádaniek prvého kola. Podarilo sa mi vyluštiť päť hádaniek, snad bude aspoň jedna z nich správna.:) Nad krížovkou ešte pouvažujem, či ju pošlem. Chýba mi tam niekoľko pasáži a nevyzerá to, že by som s nimi za tie tri zvyšné dni nejako pohol. A NKM to je ešte väčšia hrôza, Vyzerá, ze tento rok budem luštiť len hádankárske súťaže. (Pozn. autora: nakonec to dopadlo tam i tam)

Ke křížovkám:

Asi jsem netrefil autorské řešení kolem herce účinkujícího v americkém filmu (20/1). Já jsem nalezl jihoafrického herce jménem Henry Cele hrajícího ve filmu  Lovci lvů, kde režisérem je Hopkins. Křižující výraz 32/3 Figurace (na netu), které se zúčastnil Jiří Středa a Jiří Sopko a byla zahájena 14. 2. 2014. (Pozn. autora: Podařená taškařice, člověk vymyslí chyták na název výstavy Figurama, kde by vycházela i Figurace a umělci hned takovou výstavu uspořádají, naštěstí ji ještě nikdo nestačil publikovat v nějaké encyklopedii)

A snad mě příště z klepače neklepne, když už od prvního kola lítají ztrátové body. (Pozn. autora: Nějaké ty klepnuté prsty z klepačů byly, ale myslím, že zatím při klepotání nikoho nekleplo)

Čas jest neúprosný, a tak nezbývá než poslat svůj výtvor. Jako obvykle nemám všechny výrazy ověřeny. Plebejskou rodinu a Davida pak střílím od pasu, neb nikde nanalézám. Nebo neumím nalézat. Skrytou tajenku uvádím KAČA a mám ji vyznačenou v obrazci červeně pod horním obloukem. Je to přitažené za vlasy, ale nic jiného mne nanapadá. Taky vytrvalá bylina kontra vniknutí do něčeho dávám přijatelnější KUČ x VNOČENÍ, možná by šlo i HEŘ x VNOŘENÍ. Zase KUBA coby trdlo je lepší než HEBA. No nějaké chyby budou, ale moc jich nebude. Děj se vůle přírody. No a budu se těšit na klapače v příštím kole. (Pozn. autora: Kača dobrá, ale jinde, s tím kučem to byl ale čich)

Davida Mojžíše se mi podařilo nalézti v Lexikonu náboženských hnutí, sekt a duchovních společností. No mě teď nezbývá nic jiného než nulařit a čekat, že soupeři udělají nějaké chybičky. Z tvého pohledu by to chtělo fricovat, fricovat, fricovat a nějaké ty Davidy k tomu, já budu dál soutěžit s bojovým heslem: "My sme Valaši jedna rodina ..." (Pozn. autora:...a náš kapelník sú strýc Jemelík)

Já to věděl, že to bude mizérie, 33. místo - no dařilo se mi v minulých letech pohybovat se mezi 20. - 25. místem, takhle by to nešlo...:-) tentokrát jsem skočil asi úplně na všechny špeky. Budu se těšit na řehtačku! (Pozn. autora: To se zlepší, to se zase nařehtáme:-))

Máš to všechno zapeklité, i ty skryté tajenky Snad se vejdu do 10 ztrátových bodů. Jinak máš opravdu křížovky na vysoké úrovni. (Pozn. autora: Řekl prognostik z vedoucí skupiny)

No na 1. kolo to bylo mooooooooooc tvrdé. Spoustu věcí jsem hádal. Vůbec jsem nenašel Davida???, římskou plebejskou rodinu VARI. Dále s ERDI, VIOL nebo VAOL? S problémem DĚDÁKOVÉ jsem si také nevěděl rady. No a tajenka, to byl záhul. ÚPLNĚ jsi mne zničil a to samé i Bulín. Už to přestává být luštění. 90 % se musí hledat po internetu a po všech čertech. Navíc mám starou verzi Indiánské encyklopedie. To se pak nedá luštit. (Pozn. autora: Máš pravdu, se starou se to nedá)

No nevypadá to, že by se letos měla snižovat obtížnost... zbylo mi toho dost, něco jsem dopsal neověřené, něco tipnul, něco nechal prázdné - zkrátka tak jako vždy. Bude to slabší. Jinak dal bych v úvahu, zda zveřejňovat ve stejném termínu (stejném čísle KaH) zároveň nová kola NKM a JLA. Luštit dvě takovéto křížovky najednou je dost tvrdé, bohužel nepatřím k těm, kteří to mají hotové za dva tři dny i s ověřením všeho. Na druhou stranu je fakt, že v jiných termínech jsou zase další soutěže v logice nebo hádankách, které luští zase jiní přátelé... takže termínová listina je dost nabitá a těžko s ní hýbat:-) (Pozn. autora: Letos se JLA a NKM zcela překrývají jen s prvním kolem NKM, které jsem očekával lehčí a málem jsem se o tu dýku zranil)

Odhadujem to asi na 5 chýb. (Pozn. autora: Je toho za jednu chybku, mohu to tak nechat?)

Pokračoval jsem v duchu posledního loňského kola - tedy ve střelbě od pasu, protože prostě některé výrazy zůstaly neověřené (typu plebejská rodina a hlavně David a ještě pár dalších). Tak bude zase prča. (Pozn. autora: No když už se někdo naučí tak dobře střílet od pasu, neměl by zvládnutý styl opouštět)

Skrytou tajenku „kača“ jsem tentokrát náhodou objevil díky slovu zprva. Je až neuvěřitelné, co Tě dokáže napadnout za fígle. Doufám, že první letošní řešení nebude obdarováno dvouciferným počtem ztrátových bodů. (Pozn. autora: Bylo to jen za pár bodíků, takže teď už mohu dávat skrytých tajenek víc:-))

Zapeklité, ale nalezitelné špeky byly Šahaname, bosá panna, hepa x heř, katan lesa. Pak jsem se dostal do časového svrabu, takže očekávám příděl minimálně čtyř ztrátových bodů. (Pozn. autora: No, ještě jsem nějaký bodík přidal za tu hepu s heřem)

K hádankám:

Dostal si ma v jednom kúsku, a vo viacerých som si nie istý gramatikou, tak som popísal aj alternatívy. A zakazujem Ti chodiť sa hrávať s káčou pred náš dom. (Pozn. autora: jednu chvilku to vypadalo, že nebude místo, kde bych mohl drandit káču:-))

I když jsem se snažila, marné všecko bylo, marné. Venku krásně a já na balkoně hledala Ester.  Vím, že žena toho jména za nic nemůže, ale raději by mi neměla chodit na oči. Raduj se, zvítězils! Je Ti jasné, že na pár týdnů je pro Tebe Valašsko tabu? (Pozn. autora: Takže ani na Valašsku si nějaký čas svou káču nezamrskám)

Tu sedmičku už nedorazím - vepředu mrskala káču.... takže zdravím a těším se na další kola (Pozn. autora: Nechtělo to už moc, tak půlden)

Více jsem nedotáhl do konce a minimálně u hláskovky jsou pochybnosti... (Pozn. autora: Každá káča dobrá...)

K logickým úlohám:

Bylo to asi na mě dost jednoduché... takže 1) povedlo se vyluštit, 2) povedlo se vše a 3) povedlo se hodně rychle... Třikrát hurá a třikrát zdar této soutěži ... a ten koláč koupím v Hranicích nebo v Brně. (Pozn. autora: V Hranicích to nevyšlo, takže v Brně)

Jsem tady opět s tím vápnem. Jak se Ti bude líbit ta moucha na káči, to u Tebe jeden nikdy neví, protože třínozí zajíci, sobi na žetonech a taky kapybara kolem stromu to dokazují a když už se o tom zmiňuji, tak jsem Ti psal u těch sobů, že podobné úlohy by měly být zadávány exaktně (třeba souřadnicemi ap.), ale je to jako když se hrách na stěnu hází a někdy mi to připadá, že si z nás řešitelů děláš srandu. Na druhé straně je třeba přiznat, že se tomu obětavě věnuješ, což je nutno obdivovat, protože takových průkopníků mezi námi moc není a proto si myslím, že ty drobné "úlety" Tvé popularitě neprospívají. Ale přeji Ti mnoho úspěchů v další činnosti. (Pozn. autora: Děkuji, sranda musí být, kdyby na chleba nebylo. Naštěstí jsme na to vápno už jistou dobu dva, takže se o něj nějak podělíme)

Posílám Káče koláče - tedy řešení 26. kola JLA:-)

Rozjezdové kolo nového ročníku přineslo zajímavé a hravé úlohy, ač po boji se zdá, že lehčí. Stačilo malé zaváhání a šup, jsi ve třetí desítce řešitelů. A jestliže kolo přilákalo v kategoriích nové soutěžící, zvýší se tím konkurence a budeme se muset vypnout ke špičkovým výkonům (kéž by), protože z historie minulých ročníků JLA vím, že přituhne. Těším se na další exponát z Valašského muzea. (Pozn. autora: Budeme klepotat s klepači, na klepači bude koník, takže se dají očekávat úlohy na toto téma)

S radostí jsem se zakousl do tentokrát opět pěkných úloh nového ročníku. Asi nejzajímavější z nich byla úloha 2 s mouchou. Její cesta mi trochu připomíná mnou tehdy neřešenou cestu kapybary kolem stromu z předminulého kola. U úlohy 4 Scházející káča jsem dlouho měl za jediné řešení to uváděné jako druhé alternativní. Tak mě napadá, jestli byste ho uznal jako jediné uvedené, byť proti tomu prvnímu v eleganci značně pokulhává. Pokud si vzpomínám z hodnocení předchozích úloh, mám za to, že nelpíte jen na autorském řešení a zvlášť u logických úloh mi to připadá jako správnější. Když to není v rozporu s platnými pravidly, musí pak nastoupit už jen subjektivní posouzení. (Pozn. autora: U logických úloh každé správné řešení odpovídající zadání je uznáváno, káča nekáča)

Úloha „Moucha na káči“ byla pro mne v tomto kole nejtěžší, ale aspoň jsem zabojoval. Další úlohy mají nějaký výsledek – takže uvidím, co bude za body. Příjemné kolo jako vždy. (Pozn. autora: Díky, i s body to dopadlo dobře)

Umístit těch 22 káč do obrazce dle zadání se mi dlouho zdálo nemožné, ale nakonec se řešení vylouplo. (Pozn. autora: Trpělivost káči přináší)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA bude probíhat od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies