jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Surikata na závěr loňského ročníku JLA byla opravdu výživná. Když jsem se po týdnu luštění chlubil, že mám 9 hádanek a téměř celou křížovku a 3 dny dovolené na poslední 3 dny před odesláním jsem v tu chvíli považoval za nepředloženost. Nevěřil jsem ti, když jsi mi odvětil, že jsem udělal dobře. Nakonec mi stejně nebyly k ničemu. Nápad k nalezení FRICe ani MODLITEMNY nepřišel. Ta MODLITEMNA mrzí, ta se dala najít. I na netu je ukázka z onoho nářečí s MODLITEMNOU, ale kdo by tam čekal místo B či V nakonec M. FRIC se dal najít jen velmi těžko, a to i proto, že indická letecká společnost IC není v CoJeCo. Hádanky svojí kvalitou opět nezklamaly. Jen jsem na rozdíl od většiny neměl potíže s DÁVKOU nebo s PÁLOU, ale zabrat mi dal SAMANGO, HOVNÍKY a z nich vypadnuvší MANGOVNÍK. Už se nemůžu dočkat dalšího, již 26. kola. Kam nás letos zavedeš ale zatím netuším. Za další dávky adrenalinu při nalézání řešení tvých záludností však již předem děkuji a přeji ti do nového roku pevné zdraví a nevyčerpatelnou zásobu nápadů. (Pozn. autora: děkuji za přání, totéž opětuji všem příznivcům akademie, letos si pohrajeme s exponáty ve Valašském muzeu v přírodě, a to doslova.)

 

Z kuloárních zpráv (jsem jimi každodenně zásobován jedním nejmenovaným zpravodajem) vyplývá, že 2 kritická místa v křížovkách nikdo nevyřešil. To je ale hloupé. Asi každý tam něco napíšeme a vyhraje ten, který se víckrát trefí. Nechci to nějak hrotit, ale měl bys zakopat válečnou sekeru v duelu s brněnskými doktory. Hádanky opět velmi kvalitní, možná lehčí než běžně. Ale to bych asi neměl říkat, abych toho pak nelitoval. (Pozn. autora: ano, rozumím, v Brně vykouříme mírku dýmu a pak skončím s fricoidními výrazy.)

 

Ke křížovkám:

25. kolo JLA bylo pěkné a myslím si, že ta surikata se nemračí, ani neroní slzy. Snad to bude i o něco lepší než minule. Ještě, že to odnesl ocas pouze surikaty a ne slivovice, ta by nestála pak za nic. Přeji hodně zdraví a velmi pěkných křížovek, jsem rád, že jsi zpestřil křížovky o dlouhé výrazy a nádherné obrázky,  které se s ničím nedají srovnat. Je to pěkná soutěž opravdu pro ty nejzdatnější borce. (Pozn. autora: díky z velké části zadaným obrazcům se křížovkami baví i řešitelé, kteří nemají nejvyšší ambice, zachovám zvolený trend.)

 

Ako vzdy som niekolko policok natipoval. Problemy cinili samozrejme postavy, nemal som ani napad, kde by som ich mohol hladat, tak som sa ani velmi nesnazil. Natipoval som tiez aj celu pasaz okolo náčiní k upotřebení v kuchyni. Mal som take tusenie, ci to nie je nahodou v Indianskej encyklopedii, ale tu nemam k dispozii. Ale krizovat nejaku postavu z diela ceskeho autora s citoslovcami a kodom leteckej spolocnosti, to chce uz nadludske schopnosti, alebo mat stastie pri hladani. :)

Vdaka za skvele krizovky a tesim sa na nasledujuci rocnik a bude vlastne, nie si este autorsky vycerpany? :) Cielom pre mna bude znizit celkovy pocet chyb, tento rocnik mi velmi nevysiel. (Pozn. autora: když už sis dal tam ušlechtilý cíl, musím tlačit káru dál.)

 

Čas je neúprosný. Nepodařilo se to zcela vyplnit podle představ, nemám několik výrazů ověřených. Jako třeba Mopsův otec nebo mytologický stupeň země. A ten ocas, to nevím. Ale i tak tento rok byl pro mne relativně úspěšný. Začínám se lepšit. Jsem zvědav, co přinese příští rok. Ale ten valašský skansen už jednou byl, jestli se nemýlím. (Pozn. autora: v dalších ročnících probereme vybrané exponáty z interiérů Valašského muzea v přírodě, na nich se ta zlepšená forma určitě projeví.)

 

Dúfal som že aspoň v poslednom kole chytím plný počet bodov, ale bolo to nad moje sily. Priznám sa, že niektoré výrazy som iba tipoval... (Pozn. autora: no jo, finálové kolo...)

 

Když jsem si za nemalé peníze zakoupil Dodatky k ČJA, měl jsem okamžitě pocit, že jsem vyhodil 900,- Kč, protože tam „nic“ není. Teď se ukázalo, že jsem se hluboce mýlil, protože zrovna modlitemna tam je. Takže jsem se vlastně zmýlil podruhé, protože jsem ji tam nenašel. (Pozn. autora: ale mýliti se je lidské, a v akademii za to máš ještě body.)

 

Luštilo se mi celkem dobře, koneček ocasu a levou přední tlapku jsem ale nedotáhl. Snad to bude zase někde kolem těch 15 trestných bodíků, pokud tam nebyla skryta nějaká zvlášť zrádná záležitost. (Pozn. autora: s ocasem se trápili všichni.)

 

MODLITEMNA je z pohledu autorského vynikající. Kdyby se mi něco takového podařilo, tak bych byl docela pyšný na takový výtvor. Na druhou stranu FRIC je prakticky neřešitelný. V celé knize je jednou uveden FRIC a jednou FRICEK (náhodou je celá kniha v elektronické podobě). V kartotéce to lze nalézt jedině s velkou klikou (8 miliónů kartiček asi nikdo nepřečte) a že by si to někdo pamatoval, tak to silně pochybuji. Uznal bych ti tvůj pokus v posledním kole NKM nebo MLSKu, kde by to bylo omluvitelné. Ale v JLA, nekonečné soutěži, která vlastně žádné finálové kolo nemá, se mi to skutečně nelíbilo. Ale to si prober sám, dobře vím, jak to autoři mají těžké a rozdíl mezi přijatelným a nepřijatelným je velmi malý. Nejvíc tím paradoxně zatěžuješ vlastně jen ty nejlepší, protože zbytek se na to klidně vykašle! (Pozn. autora: Že nemá? Přece poslední kolo daného ročníku je finálové. A samozřejmě ty největší špeky míří k matadorům a logicky se řešitelé ve druhé polovině startovního pole s nimi až tak moc netrápí. Na druhou stranu Fric byl sondou, kterou jsem vypustil a dostalo se mi po zásluze neocenitelného zpětného poznání:-))

 

Pár políček mám opět prázdných, ale je jich méně než minule. Každopádně jsem si řešení i tentokrát pěkně užil.

 

Rád som sa zúčastnil aj tento rok, vďaka Ti za pripravené práce. Veru, aj ma patrične vytrápili. Nech Ťa invencia neopúšťa aj v nasledujúcom roku! (Pozn. autora: děkuji, zkusím držet laťku.)

 

Tak to vzdávám. Nemíním trávit více než 80 hodin na jednou křížovkou. To už nemá s luštěním nic společného. Kvůli Tvým sporům s Koudelkou to máme odnést i my, nevinní? (Pozn. autora: Ale kdež, spory s vedením svazu měl přece Janda a pak mu to už vůbec neskákalo, Koudelka má úplně jiné problémy. Na druhou stranu: kdo jsi bez viny, hoď kamenem.)

 

To se dělá před svátky?! Díky za povyražení a jen nám dávej. (Pozn. autora: to je jiná, není nad sadomasochistické křížovkářské řešitele.)

 

V křížovce mám několik políček v krizi natipovaných, takže ve skanzenu začnu jistě zase od nuly. (Pozn. autora: ale ta volnost, majetek člověka svazuje.)

 

"Volám, volám Mato Grosse, co za zvíře je zašité v tom ocase?" Dva týdny mi trvalo než jsem na to MATO přišel, navštívil jsem přitom i tajemnou podzemní říši Agartu, kde spokojeně odpočívá Áda Hitler a podobní týpci. Na legendu "mytologický stupeň země" jsem v první fázi čuměl jako puk, vůbec jsem nevěděl vo co go, vo čem to je? Nabízelo se řešení BATO což je posvátná hora a klášter v Tibetu, ale to nebylo ono. Ale možná že to nebude největší problém tohoto finále, protože MODLITEMNA je nejen v ČJA, ale i na netu u Arnošta Lamprechta v jeho Českých nářečních textech. Pak mi už nezbyl čas na to zvířátko v ocásku surikaty, vůbec nevím, do jaké čeledi ho zařadit. Dávám tam pejska jménem LUSK, který je v románu  Bohumila Havlasy: Tiché vody. Citoslovce LUNK je v díle Josef RANK: Všeobecný slovník příručný jazyka českého i německého (I. díl česko-německý, 8. vydání, A. Haase, Praha b.r. na straně 292). Dle NLA tento psík koná dobré služby, no prostě dobráčisko vod kosti. Těžká pasáž byl i výraz I x LINIE, zprvu jsem myslel, že jde o písmeno malé el, ale po převodu na patkové písmo šlo o velké písmeno I. Což je podle "Slovníku pseudonymů v české a slovenské literatuře" šifra spisovatele Luboše Hlaváčka, který má též šifru p, kterou tam dávám x LINIE=RÁZ=TYP. Pasáž ŠRAFY x ŠRAMOFONY:  co dodat?  no prostě chytáčisko jako Brnóó. V každém případě dávám klobouk dolů před řešiteli, kterým se podaří toto finále vyřešit v souladu s tvým autorským řešením. Já to asi nebudu, i když jsem na to šel pravou přední. Ale bylo to finále jak má být, spousta chytáků a hledáků, no prostě vo tom to je, to mě jako řešitele náramně baví. (Pozn. autora: Tak to Mato necháme Ádovi a Luska psímu osudu, zato za nalezení modlitemny klobouk dolů.)

 

V řešení budou určitě chyby, jelikož některé výrazy jsem nikde nenašel. Chápu, proč akademii luští tak málo lidí. Není to zábava, nýbrž cosi jiného. Dril? Řehole? Slabá slova. Neumím to správně pojmenovat. Prostě soutěž dál asi vzdám. Je to díky obtížnosti časově velmi náročné. Jsem zvědav, kolik luštitelů bude mít bezchybné řešení. Snad nezůstaneš nakonec s akademií sám. 56/4, 65/1 a 66/1 jsem si vyplnil jen jako dětskou omalovánku. Brok je ze seriálu Rézi a Brok. (Pozn. autora: koníček je určitě řehole, když vidím rybáře do půl pasu ve studené vodě hodiny čekat a čekat a nic, co jiného to může být? Ale že by akademii luštilo na její obtížnost málo lidí? Po vychladnutí se k tomu vrátíme.)

 

K hádankám:

Hádanku č. 7 vzdávám, protože každý Čech je potencionálním trenérem a těch možností je potom hodně, i když ne každý trenér cvičí podání... (Pozn. autora: a v tom máš pravdu, kdyby byl býval Bílek raději cvičil podání, mohli být třeba naši fotbalisté v Brazílii.)

 

Neostáva mi nič iné, len adorovať to známe: Babka k babce, budú kapce. (Pozn. autora: kdo šetří, má za tři.)

 

Neviem, či som mal anjela strážneho, či čo, ale zdá sa, že som mal šťastie. (Pozn. autora: štěstí přeje připraveným.)

 

Tak letos poslední kolo, síly už jsem snad nabral a s nimi přichází i chuť na křížovky, i když jsem slyšel, že je to čím dál těžší. (Pozn. autora: nedej na řeči.)

 

K logickým úlohám:

Barakudo ze všech barakud mému srdci nejmilejší,

musela jsem hladova nejdříve tři škopíčky vanilkových pochoutek ztláskati, neb bych asi v kopýtkách myšku neudržela a Tobě řešení zaslati nemohla. Teď, funíc a rozvalujíc se, ochotna jsem k přepečlivé práci  nesmírné mé úsilí vyžadující a Tobě jistě radost posléze udělavši, budu zase kolem stromečku kolečka vykružovati, juchati a s přáním klidných vánoc i všeho nejlepšího v novém roce celé vaší barakudí rodince na další kolo Tvé s napětím radostně a nedočkavě ždáti.

Kapybara vanilkovými rohlíčky veskrze nacpaná

 

Děkuji za hladké přistání. Pokud by trojka v druhém řádku byla, mám sloupec bez surikaty, ale zajištěno hlídání. Pozornost + skleróza se navzájem ruší. Hodnocení asi šichta. (Pozn. autora: ruší, ale nebolí.)

 

Peloton vidím zpovzdálí,
je tu rozhled, chybí poznání,

seru si to k cíli,
mám as malou píli.

 

Posílám, co jsem vydumal. Už jsem v minulosti 2x tvrdil, že úloha nemá řešení, ale měla. Tak nevím. Našel jsem 2 řešení, ale ani jedno není to pravé. No, stejně to bylo krásné. Výsledek plochy je neuvěřitelný, a puzzle byly fantastické. Snad budu aspoň v první desítce. (Pozn. autora: a zase potvora řešení měla, ale umístění na bedně potěší.)

 

Tentokrát jsem si nenašel dostatek času k vyřešení úlohy nejtěžšího kalibru, k labyrintu chodeb. Upřímně řečeno, vůbec si nejsem jist, jestli bych byl úspěšný v opačném případě, protože jsem to samozřejmě řešit zkoušel (klobouk dolů před úspěšnými řešiteli). Spokojím se tentokrát s tím, že alespoň v ostatních úlohách nebudu mít nějakou zbytečnou chybu. (Pozn. autora: no a nebyla.)

 

V příloze zasílám řešení 5 úloh. Ta za nejvíce bodů odolala. Mám schované šmíráky - uvidím, zda na hony či za humny jsem byl správnému řešení. Pořadí v první desítce letos neobhájím (borci asi na tom budou lépe) - tak je to letos dosti vyrovnané. Ale kolo mne bavilo, s chutí jsem se k němu vracel na Kapverdách (není řeč o bicyklu). Vrátili jsme se v neděli - bylo tam nádherně. Ještě se ozvu,  Do půlnoci jdu prázdně čučet na Labyrint chodeb (není řeč o filmu či seriálu). (Pozn. autora: desítka vyšla tak tak, příště do chce někam blíže:-))

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies