jemelik

jemelik


 

JEMELÍKOVA  LUŠTITELSKÁ  AKADEMIE

Milí přátelé, před vámi je 25. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 18. prosince 2013 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.schak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 2895 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

Změny v použitých pramenech

Pouze pro toto 25. kolo JLA si v použitých pramenech pro rok 2013 zaměňte u PD za Malé encyklopedie atletiky a ledního hokeje prameny Malá encyklopedie olympijských her a Smolka: Malá encyklopedie hudby (Editio Supraphon 1983). Kompletní seznam použitých pramenů pro aktuální kolo JLA naleznete jako obvykle v Pomůckách k JLA na webových stránkách uvedených v záhlaví.

25. KOLO

křížovKY 

procházka po zoo - 15

Na závěr naší procházky nás pobaví divácky atraktivní ... (1). Je to malé, vysokonohé stvoření, u kterého je na rozdíl od promyk a mangust k vidění rypákovitě protažená ... (2). Jeho nejtypičtějším znakem jsou silné „hrabavé“ ... (3). Proto je Němci nazývají v překladu ... (4)“ a v češtině se mu dříve říkalo ... (5). Zvláštní záhyb na ušním boltci uzavírá a chrání ... (6) před nečistotami, a tak se ... (1) může plně věnovat hrabání. Pohybuje se čile a rychle, její běh se skládá z drobných přískoků, dokáže i šplhat na keře a nízké stromy, často panáčkuje. Skýtají-li vyhřátý ... (7) či kameny ... (8) slunění, věnuje mu hodně času, do podzemí se uchyluje jen za největšího žáru. K jejím povahovým rysům patří také smysl pro ... (9). Vytváří ... (10) o 10 až 30 jedincích, vztahy v nich bývají neobyčejně přátelské. Podzemní království jedné skupiny může mít až 90 východů, může sahat do hloubky dvou metrů a pokrývat plochu mnoha set metrů čtverečních. Jako ... (11) slouží těmto sympatickým šelmičkám termiti, ... (12), kobylky a jiný hmyz, štíři, malé ještěrky a hlodavci, ale ochutná třeba i ... (13). Jejich ... (14) jim velí společně hlídat a bránit své území, nastane-li ... (15) nebezpečí, pak vyrážejí ostré štěkavé zvuky. O výchovu mláďat se solidárně starají všichni dospělí jedinci. ... (1) pochází z jižní Afriky, domorodí ... (16) ji běžně chovají, pravidelně je k vidění v zoologických zahradách.

Naše procházka je na konci, smyčkou kolem pavilonu opic a aleje ptáků se dostaneme zpět na cestu k východu. Poznali jsme blíže 15 druhů zvířat, ale ... (17) druhů zvířat v této zoo je 250. ZOO Brno vás ráda přivítá.

 

ŠIKMÝ NESOUMĚRNĚ FIGURÁLNÍ KŘÍŽOVKOVÝ CELEK:

 2 nesouměrné střídavé polomozaikovky

Křížovkový celek je předložen jako polodokreslovka (obrazec viz níže). Všechny typy políček jsou již předkresleny.

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Na shledanou. - 2. Dále. - 3. Neprospěch. - 4. Plést. - 5. Tužeji; plošná míra; rovněž. - 6. Zahraniční filmový umělec; první část složených slov mající význam lid. - 7. Shromaždiště k pobožnostem; mravnost. - 8. ?11?; někdejší peníz; snowboardingový skok. - 9. Vymazané místo v textu; konverzace; italský básník; ?15?. - 10. Janek; ?7?; římská bohyně; druh moučníku. - 11. Okořeniti; kajícníci; alkoholický nápoj; ryčeti; dřívější hnutí v Koreji; postava uvážlivého a dobráckého zvířete z díla českého autora. - 12. Vodivé pletivo rostlin; představení určitých orgánů; postava vysloužilého šerloka z díla zahraničního autora; určitá škola; ?13/1?. - 13. Kraviny; hodnota zpomalovacího pásu na vozovce vyjádřená v penězích; konzervativní; fazole; český pianista. - 14. Krasobruslařský prvek; patřící vazalovi (slovensky); ?14?; část genu eukaryontů; portugalský kameraman; velára. - 15. ?3?; klideček; statná bylina; příbuzná (slovensky); řečník. – 16. Saúdskoarabské území; čínský malíř; zkosené; střežiti; ?16?. – 17. Rytmus; Mikulášův vnuk; český spisovatel; I. – 18. Štrádovačky; tím méně; pohovička; náčiní k upotřebení v kuchyni; kliďasové; španělsky „opakovat“. – 19. Výživné; zralá vaječná buňka; vrch s jezdeckou sochou; tyrolský houslař; brašna; osní placenty u pestíků. – 20. Beruška; konžská řeka; anglikánský církevní hodnostář; hák; týkající se afrického veletoku (slovensky). - 21. Jsoucí toho druhu; blouznění; ves v okrese Blatná; kozácká obec; ruská řeka; lotyšské sídlo. - 22. Pseudonym českého spisovatele (F. U.); polovodičový prvek; ?13/2?; kanadská herečka; jednotka hlasitosti; naděje. - 23. Mety; styl kadó; bota bez šněrování; norský básník; Havlínův kolega; příslušník původního obyvatelstva na poloostrově Kola. - 24. Cizí zkratka roku; epocha; francouzský malíř; plováky k jízdě v příbojových vlnách; bláto; značně pozbýti svěžesti. - 25. ?6?; olysalí; ničit; jedna ze smluv o snížení počtu strategických zbraní; vrchol z dob Prževalského objevů. - 26. Jihoindické knížectví; sportovní hra; letoun; zařízení pro reprodukci mechanického zvukového záznamu. - 27. Vůně; ?2?; rekontra; určité světlo; ?9?. - 28. Americký herec; poukázka; tanec + řadová číslovka. - 29. Krášlené; výhry v loterii; hromada. - 30. Chemická značka kovového prvku; plůtek. - 31. ?5?. - 32. Příkře.

ŠIKMO DOLŮ ZPRAVA DOLEVA: 30. Obuvnické lepidlo. - 31. Tyčka; překvapivě. - 32. Tuhnout; posadit na hrníček; evropský stát. - 33. Americký chirurg; řecké sídlo; pasácké halekání. - 34. Zvaní; být naložený jako soumar; rekontra; onemocnění vinné révy. - 35. Vlastní ptákům; japonský vojevůdce + utečenec; tyrolský rytec. - 36. Nestor; sedadlo; typ sošky; ?1?. - 37. Čapka; líh; sunout; olympijská vítězka v prostných. - 38. Tedy; směs kyselin; grafická vyjádření kovů; určitý obřad; součást jádra Chodska + ruský model. - 39. Syn hinduistického boha; správce školy u sv. Štěpána v Praze; rozhorlení; historická část Srbska; patřící pozůstalé osobě; jméno manžela Máši. - 40. Filmový představitel Hakima; autor Země; varhanní hlas; křídlo; maďarský spisovatel. - 41. Druh piva; anglická lékařka; květinky; ?8?; Mopsův otec. - 42. Rod rostlin; počítačový piktogram; uklidněné; opice. - 43. ?12?; srbské sídlo; oznámení. - 44. Pocházející z ostrova v Ochotském moři; vzorec sloučeniny niklu; kněz (zdrobněle); Gudrunin bratr. - 45. Druh kaučuku; ruské sídlo; ?10?; hele. - 46. Španělské sídlo; vyšeptalost; linie; kout; zakoktání; hele. - 47. ?4/1?; alkaloid; Ostrava; lepidlo. - 48. Druh jezdecké soutěže; hlouposti; autor Jazzové inspirace; bez tuku opečený bílý chléb. - 49. Být naplněn bolnou touhou; druh poplatku (slovensky); francouzsky „rozhazovat“; španělsky „palma královská“. - 50. Určitý pigment; řecký historik; republika v Ruské federaci. - 51. Pán; hra finského autora; šéfredaktor Rudých novin; karetní barva; suchá mlha. - 52. Evropan; uhlovodík; německý gólman; vlhko; náš boxer. - 53. Varhánkovitě se rozšiřující část rukávce; hlodavec; obdoba ricercaru; spěch. - 54. Vrch v České vysočině; hranice dříví; stará švédská jednotka délky. - 55. Davidův žák; domácké ženské jméno; anglicky „pijavice“. - 56. ?17/1?; velára; africká řeka; mytologický stupeň země. - 57. Rachotivý zvuk; cizí mužské jméno; ruský vynálezce; přítok Labe. - 58. Předpokládaná situace; španělsky „neschopný“; ?4/2?. - 59. Kachna; ?17/2?; tau. - 60. Tanec; Abel. - 61. Útok nohou; sídlo v Číně. - 62. Soví. - 63. Kukla (hmyzí). - 64. Haličskoruská píseň. - 65. Citoslovce. - 66. Zkratka zahraniční letecké společnosti.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies