jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Měl jsem v případě největšího hlodavce velké štěstí. A to hned dvakrát. Stejně jako ostatní jsem se mořil s italským spisovatelem a tudíž i s celou jednou nohou. Ale protože můj syn Jan používal slovo KOŽÍ už před 15 lety, odhalil jsem tuto nástrahu poměrně záhy. Druhý šťastný moment přišel v hádankách. Zdály se mi o kapybaří chlup snadnější než jindy, jen ten klíč stále scházel. Nakonec jsem do řešení uvedl to jediné, co jsem našel a ejhle, bylo to ono. Ještě jsem to posichroval tím, že jsem všechny kapybary v klíčovce sečetl a vyšlo mi jich šest.

Barakudo ze všech barakud mému srdci nejmilejší,

Jemelín na vině nebyl, chystala jsem se již poslati mýl minulý týden, bych na odlet do Čínska měla klid, leč nepěkná příhoda v sobotu na lékařskou pohotovost po celodenním marném boji s nepříjemným pocitem v krajině hrudní při nádechu a pohybu večer jíti mne donutila. Tamtéž po hrubé rekognoskaci mých vnitřností již činčily zlé ze svých spárů mne nepustily a donutily mne na lůžku v klidu ležet a zvěrstva nepěkná se mnou činily (ty mrchy činčily), přičemž paprsky Roentgenovými do mne svítily (mrchy činčily), krev mi opakovaně vysávaly a pomocí EKG z mého těla zdroj lomených čárek nepěkně roztřesených a monotónně se opakujících učinČily. Ne dosti na tom: pomocí jakéhosi manuálního echolokátoru můj hrudní košík  ultrazvukem prošmejdily  A TEPRVE POTOM, KDYŽ MNE TAKTO ZLOMYSLNĚ POTRÁPILY, prohlásily, že už se dosti vyřádily a ze zařízení prý zdravotně prospěšného mne včera s příslušnými radami jak létati tam a zpět odpoledne vypustily. Utahána, vysána a rozvibrována doklopýtala jsem do svého doupěte, kdež jsem se po vydatné žabí večeři do pelíšku svalila. Brzy ráno mne nepěkný zvuk cvrččího budíku z pelíšku vyhnal a kmitala jsem do Prahy, kdež jsem na čínském velvyslanectví pas s vízem obdržela a zpět do Mostu odchvátala, v bankovním ústavu Eura vydyndala a před chvílí do doupěte domů dorazila.

Za chvíli začnu teprve na hromádku rezervní kopýtka, chlupy a psací a mazací olůvka snášeti, bych je do kuférku narovnala a ráno v půl sedmé odjeti směr Praha na letiště Václava Netopýra mohla, odkudž s dalšími členy výpravy za našimi žlutými spoluhlodavci vyrazíme.

Večer si určitě najdu prostor, abych konečně na chvilku usedla a řešení více než jedné hádanky a logické úlohy Ti poslati mohla. Vydrž času jako barakuda klasu. Kapybara

(Pozn. autora: Barakuda a Kapybara jsou zde přezdívky účastníků, Jemelín zde znamená Temelín, soutěžící mířil na MS v řešení sudoku a LÚ do Číny, že doposud nezaslal řešení, to omlouval nečekanou hospitalizací)

 

S hádankami to bolo tentokrát o milimetrík ľahšie, a krížovka "klasika"...zas bolo treba iba tipovať (jednoducho nie je čas hľadať v prameňoch). "Klasika" je aj v tom, že je skutočne o 5 minút dvanásť :-)

 

Ke křížovkám:

Hlodavec pěkně hlodal, ještě že jsi tam nestrčil nějakou skrytou tajenku. Jako vždy - některé výrazy "vydal" jen internet a zůstaly neověřeny. Myslím, že levou přední nohu (ač jsi ji určitě připravoval jako nosnou pro příděl bodů) budeš muset (bohužel) vzhledem k nepřesnému zadání uznat v jakékoli variantě. Moje řešení je velmi pravděpodobně neautorské (Bonciario je z MOTTO), nicméně sedí. Chvíli jsem se dokonce pokoušel pravítkem měřit políčka a porovnávat s jinými, to kvůli systému střídání, ale pak jsem se na to vykvákl.
Ač manželka dva týdny koukala na to, co luštím, stejně ani za boha si slovo kapybara nezapamatovala. Aspoň jsme se u toho dobře zasmáli. Surikatu zná, tu zvládne. Mám takový pocit, že předkládáš kolo od kola křížovky s vyšší PDV, některá křižování nechápu, že se dají udělat. (Pozn. autora: někdy se to podaří, snažím se, za pochvalu jsem připravil surikatu, aby si užila i Tvoje paní)

 

Někdy je čas krutý. Měsíc uplynul jaksi rychle.V příloze je mé zdolání hlodavce. Tradičně budou chyby, ale ne snad mnoho. Na nulu ještě nemám. Něco jsem musel domyslet při nedostatku pramenů. Jsem zvědav, zda v té shlukové bude BOŽÍ nebo KOŽÍ, když američtí herci jsou jak BO (Victor), tak KO (Eddy), jestli jsem to dobře.vyhodnotil. Vsadil jsem na KO, ale třeba bude platit oboje. S levou přední si také nejsem jist. Třeba rostlina ARNA (coby arnika?) existuje. Rystonovou 2 ještě nemám. Z těch taliánů jsem našel jen jméno BONARELLI. OLIN (10/3 zleva) taky nemám ověřeno. Germánský bůh vychází TI, jenže v Jordanovi jsem ho nenašel. Tak jsem zvědav na výsledek. (Pozn. autora: bohužel arna na naší křížovkářské zahrádce neroste)

 

Pokud se pamatuji dobře - břemeno na plnohodnotné doložení alternativního řešení je na řešiteli, pokud toho ani po měsíci určitého zdržování není schopen, pak by měl ve vší počestnosti prostě uznat, že se holt netrefil, hrdost nehrdost... Už dokládání rostliny je poněkud kostrbaté a i lídrovi soutěže muselo být hned zkraje jasné, že jde jinou cestou... spíše tedy oklikou než ZKRATKOU...  Všichni jsme už (a nejen) v akademii udělali chyby...

 

Posílám v příloze řešení 24. kola JLA. Tentokrát dokonce s několika nevyplněnými políčky. Mrzí mě zejména levá přední packa. Ta mi připadala extrémně obtížná. Italský spisovatel × rostlina a na jiném místě ruský spisovatel × postava z románu. Takže v tomto kole bude bodový příděl jistě dvouciferný. Co se dá dělat! (Pozn. autora: hodit to za hlavu a pustit se do surikaty)

 

Usnadním Ti hledání italských spisovatelů. Mnou vpisovaný Ital MONTANELLI sice existuje, ale zpívaná slabika MO, co jsem použil, neexistuje. Přehlédl jsem se v CJC a místo ME jsem použil MO. Doufám, že alespoň PANAMA bude sedět. (Pozn. autora: Panama sedí a Tebe šlechtí férový přístup)

 

Tentokrát jsi nás potrápil tuze. Šlo to tuze. Spisovatele jsem hledal snad deset hodin. Šel jsem po falešné stopě, když jsem tipoval koncovku -ELLI. No a pak to BOŽÍ x KOŽÍ, to nemělo chybu. (Pozn. autora: úplně jinak se hodnotí čas strávený hledáním při úspěšném konci, to je pak koží pocit)

 

To já bych byl s hodnocením řešitelů hned hotový. Uznával bych jenom slova, která jsou v uvedených pramenech pro jednotlivá kola a nemusel by ses s nikým dohadovat. Ale pravidla jsou asi trochu jiná a jenom ztěžují kontrolu a hodnocení. (Pozn. autora: regule ctít musíme)

 

Tvoje nápady v obtiažnosti nemajú hraníc. Niektoré výrazy som musel typovať i preto, že nemám dostatok prameňov, nakoniec nemám ani dostatok času na hľadania v mojich skromných prameňoch a už na surfovanie po Internete vôbec nemám čas. (Pozn. autora: já bych ve slovenčině zdaleka nebyl tak dobrý, jako jsi Ty v češtině, obdivuji všechny slovenské účastníky soutěže)

 

V minulém kole jsi avizoval, že kapybara, když jsi ji nesl do tiskárny, byla ještě měkká. No já si myslím že po vytisknutí trochu ztvrdla, potom byla tak 2 týdny boží a nakonec koží. Byly tam krásné dlouhopísmenné pasáže typu "koukat se občas po kojenci x nespokojenci". Nejvíc mě potrápila Oliverova role, tráva grama a žid Abt. No a že šedina není sivý vlas ani sivý chlup ale sivý chlap, to je taky pěkné překvápko. A nakonec pan devítipísmenný spisovatel Bonciario kvůli, kterému musela být kapybara koží. Podařilo se mi najít italského desetipísmenného humanistu a spisovatele jménem Mancinelli x rostlina cinna  (v Kavinově Zahradnickém a ovocnicko-vinařském slovníku naučném). Mancinelli napsal Gramatiku, jenž je  uložena v Knihovně Národního muzea v Praze. Tím pádem by mohla být kapybara boží. Ale tam by neseděl počet písmen, protože ta rostlina asi musí být správně tyřpísmenná cina. Pro zajímavost mi můžeš dát později vědět, jestli by jsi toho Mancinelliho uznal. Jinak se těším na poslední kolo, ale obávám se že nám ho okořeníš nějakou šíleně skrytou tajenkou. (Pozn. autora: Mancinelliho nikdo ve svém řešení neuvedl, po tvrdé kapybaře a náročném leptání v NKM si už netroufám letos nic skrývat)

 

Vtipných věcí bylo opravdu hodně, nejvíc snad pokukování na baby. Trávu tam a zde jsem ale nějak nepobral. (Pozn. autora: ach ti indiáni, pro ně bych byl ten, který nakupil trávu tam a zde a Vy byste byl ten, který nepobral trávu tam a zde)

 

K hádankám:

Kapybar je v klíčovce dost, na klíč jsem zvědavý, očekávám, že to bude něco úžasného, tak mě nezklam. (Pozn. autora: stačilo to?)

 

Klíč je k nenalezení, neporadil ani dvorní rada Neumann, tak příště začnu zase od dna. (Pozn. autora: ale dopadlo to dobře, odrazíš se někdy jindy)

 

Klíč mě nepotěšil, ale ani nezklamal, je to korektní, přijít se na to dalo.

 

Klíč už nenajdu.

 

Na řešení už jsem starý- ale -
budou to tři kapybary!!

(Pozn. autora: to by mohl být správný počet, Antone Pavloviči)

 

O klíči na kapybary
nemám, nemám ani páry.
Ostatní se možná, jistě,
objevily na svém místě.
Už se těším, jaké hřiště
bude čekat na nás příště.
(Pozn. autora: nemusíš se bát, klíčů není třeba v norách surikat)

 

Posílám plný list, ale popravdě nevím, kolik autorských řešení trefím. Nejméně šancí dávám klíčovce... (Pozn. autora: stalo se)

 

Posílám z posledních sil a sunu se do pelechu. Hádanky jsem rozvrtala všechny a potěšilo mne, že jsem tentokrát nemusela do encyklopedií lézti a tam živočichův roztodivných hledati a nalézati,… leč jsem nedokončila mnohé. Ale i tak díky, moc mne toto kolo potěšilo.

 

Řeknu ti to lapidárně:
klíč jsem hledal, ale marně.

Nenašel jsem klíč – zápočet je pryč!
(Pozn. autora: jen nezoufej, příteli, příště bude zajisté)

 

Som si vedomý nesprávneho riešenia hádanky č. 7. Inak, ak sú ostatné dobré, bolo to prvé kolo, v ktorom som si naozaj zalúštil a nehľadal po encyklopédiách. (Pozn. autora: a taky poslední, tedy aspoň během návštěvy zoo, příbuzní surikat nejsou všichni běžně známí)

 

Vladimíre, Vladimíre
připravils´nám perné chvíle,
devět mám už kapybar,
potřebuji ještě pár.
U sedmičky hledám klíč,
už jsem z toho celý pryč.
Dobře je skryt v textu kdes-
a já trpím jako pes...
Pozn. autora: bez klíče a jaké verše)

 

K logickým úlohám:

Druhou část prvního úkolu jsem nedal asi proto, že jsem si vyřešením první části vůbec ale vůbec nepomohl :-))) Ve čtvrté úloze jsem proklínal toho, kdo chtěl takhle "hloupě" rozdělit ten vnitřní prostor, nakonec se ale podařilo. A v páté úloze mi cesty b a c vycházejí po stejné přímce - asi to byl úmysl, ale jde i o to, jak přesně člověk rýsuje. (Pozn. autora: no a co ten strom?)

 

Konečně jsem překreslil úlohu č. 5, a tak to posílám. Ty dva čtverce Come on mi daly zabrat, doufám že se mi písmena nepomíchala. Úlohu č. 5 jsem pečlivě překreslil se zrcadlením, pravými úhly a úhlopříčkami lichoběžníku (program Autocad). Kupodivu mi vyšla dvě naprosto shodná řešení (bližší a vzdálenější strana stromu). Tak jsem tam jedno dal. Bylo to opět krásné, užil jsem si to. (Pozn. autora: no a co ten strom?)

 

Tak na tyhle hlodavce hned tak nezapomenu. Nejen že s nimi chodím spát i vstávám, ale kapybara na mě civí, kam se podívám. To jsem zvědav, jakou havěť si domů přitáhnu příště. Nejvíc mi dala zabrat druhá část první úlohy. Víceméně zkusmo jsem na řešení nenarazil, teprve s větším nasazením jsem našel všech 9 různých řešení, odvozených z číselné varianty v první části. To, že jsou opravdu všechna ale raději vnímám s rezervou, totéž jsem si myslel i o šestiúhelnících z želvího krunýře. Úlohy byly pěkné všechny, zvlášť bych vedle zmíněné Come on pochválil ještě Výběhy kapybar i Domácího mazlíčka. Zdraví už tak trochu závislý posluchač. (Pozn. autora: různých řešení písmenného čtverce bylo podstatně více, příště budete usínat se surikatami, jsou to inteligentní zvířátka, jen poněkud hrabou)

 

U problému Cesta kapybary jsem také zvažoval, zda se zabývat reálnou cestou kolem stromu. I když kapybara není bobr, který by mohl strom porazit a pokračovat stále rovně:-), rozhodl jsem se to neřešit. Ostatně dost práce jsem měl tentokrát s Come on. (Pozn. autora: škoda, mohl jste být jediný, kdo by do stromu s kapybarou nenarazil)

 

Vůbec to nebylo lehké kolo. Pěkně mě potrápilo. Něco zasílám s nejistým výsledkem. Zejména úloha "Come on" byla hezká a obtížná. Z hesla se mi nic nepodařilo pro druhou část získat, tak jsem k tomu včera zaklekl a do rána jsem získal nějaký výsledek. Též v první části jsem si své řešení pro sebe zdůvodnil. To nemluvě o úloze "Domácí mazlíček". Jevila se mi jednoduchá a začínal jsem ji snad desetkrát od začátku. 24. kolo JLA bylo pěkně okořeněné. Líbilo se mi a s chutí jsem jako vždy řešil.

 

Zůstal jsem u břehu, nedostal jsem se na moře problémů. (Pozn. autora: aspoň se člověk nenamočí)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies