jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Já jsem vůbec netušil, že BOBŘÍK je zastarale ondatra. Pracoval jsem s lístkovnicí a hned napoprvé jsem měl BOBRÁK x HORÁ a dál jsem to neřešil. Teď jsem ale kouknul na tvoje stránky a chytám se za hlavu. Půl hodiny před odesláním jsem opustil KÁVU a NÁFUKU a zkusil to jinak. Měl jsem radost z čaje a nadutce a teď mi došlo, že tam nemám ZROVINKA. Asi VÝŠ, že? To tedy přijde líto nebo spíš nasere. Boha. (Pozn. autora: A co má říkat Rado, který vynechal jen „doposud“ v hláskovce, jinak měl všechno písmeno vedle písmena autorsky? JLA přináší těžké zkoušky sebeovládání.)

JLA máš úžasnou. Upřímně mě štve dohledávat monogramy atd. Smysl pro humor však máš. To je důležité. Hádanky neumím. Všecko nejde naráz. (Pozn. autora: Dyť nehoří, horá!)

Několik věcí mě v tomto kole dost překvapilo. Zvykl jsem si u hádanek, že když má živočich druhové jméno, tak tam je. A ono všude nebylo. A pak ten zvýrazněný kroužek nad u. Až po kontrole v KaHu jsem ho odhalil. Vždycky to stahuji už ve středu večer a ráno v práci tisknu. Časopis většinou dorazí až v pátek.
V křížovce jsem se dost natrápil nad výrazy z "Umělců". Nemám je doma a knihovna v Budějkách má letní omezený provoz. Stejně tak zatím nemám 6. díl ČJA, kde byl (byla) TEČ. HORÁ jsem měl náhodou na první pokus, tak jsem s BOBRÁKem neměl problém. Zato mě zradil můj hudební sluch, či spíše hluch. Ani při kontrole jsem neslyšel falešný tón slovenských violončel.
Hádanky byly podle mě na prázdninové kolo těžší než jsem čekal. Musím lépe studovat doprovodný text. VYPRAVĚČ mě dost mrzí, ale na kvalitě prázdniny hádankám neubraly. To se musí uznat. Nezbývá než se těšit na kolo čtyřiadvacáté. Já už se netrpělivě těším. (Pozn. autora: kapybary už také.)

Posílám svoje řešení již 23. kola JLA. To to letí. Nakonec jsem to nějak dokopal, ale snadné, jak jsi avizoval, to tedy nebylo. V křížovce byla spousta "vtípků": OBYVATELKA MORAVY, ČÁST TĚLA KLOKANA, PŘÍBUZNÉ MÍSTO, DOMORODÝ NÁZEV JISTÉHO SLONA apod. Tajenka byla ale výjimečně lehká. V hádankách jsem měl s papoušky problémy a určitě se tam nějaká chybka najde. Nejvíc mě potrápilo MALÉ KOLO, protože si to vždy tisknu z netu a tentokrát jsi to měl celé naskenované (asi) a já jsem ten kroužek neviděl. No, uvidíme. (Pozn. autora: Hádanky jsem vyvěsil jako obrázek, v žádném fontu jsem nenašel možnost zvýraznit nad písmenem „u“ kroužek.)

Trouba zatroubila „hoří“, tak se nedá nic dělat než poslat řešení. Asi to nebude nic moc, aspoň v hádankách. Ty jsou poslední dobou skoro neřešitelné. Ale u tebe jeden nikdy neví, kde vyhoří! (Pozn. autora: Nakonec na násobení šestkou, kdo by to byl řekl?)

V hádankách sa zúčastňujem len symbolicky, doteraz som nevynechal ani jedno kolo, tak som vylúštil aspoň jednu hádanku. Jednoducho toto leto nestíham... :-) S krížovkou je to klasika, niečo neoverené...na rad potom prichádza tipovanie. (Pozn. autora: S tak dobrým výsledkem bych se dal na sázení.)

 

Ke křížovkám:

Bolo to krásné, no veľmi náročné na vyhľadávanie. Dúfam, že som veľa chýb nenarobil. (Pozn. autora: Jenom pár, letos nejméně, jen tak dál.)

Horá mě bavilo hned od začátku, protože hoří byl nenápadný, ale jasný svod a "legenda" na kartičce byla pohodová tutovka. Prsím se, ale pravda je taková, že hoří mě v podstatě nenapadlo. Nebyl totiž důvod hledat alternativu (bobrák je i v NLA)... Chvíli jsem přemýšlel (i ověřoval) proč violončelá, ale pak jsem si říkal, že podobně jako u výrazu koupí jdeš prostě cestou kontroly pozornosti. No a už u řešení jsem připsal, že se mi moc líbily legendové ekvilibristiky (to se musí přemýšlet) než autoři (ti především hledat). Ovšem suma sumárum žako byl prošpikován různými "chuťovkami", dohledávání nebyla žádná prča. Nejhorší je vždy zásadní otázka - hledal jsem či nehledal v daném pramenu ten či onen výraz? A pokud jsem hledal - mám jistotu, že tam opravdu není? Případně - mám jistotu, že v jiném pramenu není alternativa? (Pozn. autora: Nemáš, neboť jistota jako opak nejistoty je ve své podstatě nejistota sama. Také Edmond Rostand moudře o jistotě mluví: Jistota je velmi krásná věc. Ale vzácná.)

Líbí se mi, že do křížovky vkládáš i vtipné prvky, jako např. "obyvatelka Moravy". Trvalo mi, než jsem pochopil, že se jedná o řeku a ne o území. (Pozn. autora: To aby měl Jan Amos radost, že myslíme na to jeho „Hádankami se potýkati vtipná věc jest“.)

Mohl jsem být lepší, zdojil jsem zbytečně VIOLONČELÁ, ŠKOP, ZUTÍ. Ale i tak dobré, lepším se. Jsem zvědav na největšího hlodavce a už se těším. (Pozn. autora: Ale to nic, s krátkým hrálo více zdatných hudebníků.)

Pěkně jsi mně potrápil domorodým názvem slona. Kdo by slona hledal v Jižní Americe. Značka argonu jako A je taky pěkná kulišárna. (Pozn. autora: No co by člověk neudělal pro potěchu kamarádů.)

Skrytou tajenku jsem tentokrát našel díky tomu, že se Ti zželelo připitomělých řešitelů. Každopádně jsi splnil ohlášenou lehčí křížovku. Samozřejmě, že naberu opět nějaké ztrátové bodíky, ale snad jich bude míň než minule. Od boku jsem střelil domorodý název jistého slona. V kartotéce NLA je maso z jakéhosi zvířete danta, tak jsem ho použil. Určitý čas jsem taky dost vyjeveně zíral na obyvatelku Moravy NAŠI RYBU, ale bohudíky mi po chvíli (trochu delší chvíli) došlo, že máš na mysli ŘEKU Moravu. A opět jsem se musel sám sebe zeptat: kde na to ten chlap chodí??? (Pozn. autora: Kdepak chodit, vysedět se to musí, jeden můj známý měl dokonce poznámkový blok přímo na záchodě a tvrdil, že když jde něco ven, tak naopak se zase musí něco narodit.)

Som trochu sklamaný z toho množstva chýb, ktoré mám. Bude to asi tým, ze to luštím sám a nie som ako nejaká sýkorka či makak z tvojich príkladov kolektivného nadvedomia. Niektoré chyby samozrejme mrzia, napríklad violončelááá. Iniciály len tipujem, tie sa mi nechce velmi hľadať. Do ďalšieho kola si musím zaobstarať Indiánsku encyklopédiu, lebo bez nej to nebude lepšie. A idem sa ešte pozriet na oficiálne výsledky na tvojej stránke, že ako dopadla silná slovenská trojka-:) (Pozn. autora: Správně děláš, i přes všechny sýkorky a makaky se stále jedná o soutěž jednotlivců.)

Sýkorky modřinky jsou nádherné:) (Pozn. autora: Jó, na ptáky jsme krátký...)

Tak jsem se včera večer šťastně vrátil z Bešeňové. Tam jsem se bavil m.j. nad Louskárnou a koukal na papouška ŽAKO. Když jsem kontroloval ověřenost výrazů, zjistil jsem, že nemám doloženou tutovku u hlasu trouby "HOŘÍ". Když jsem se o tom bavil se svou milou, tak mi řekla, že TROUBA jsem já a že žádná TROUBA neumí vydávat zvuky HOŘÍ. Vrtalo mi to hlavou a tak jsem prošel všechna slova na HO?? v lístkovnici NLA a ejhle, vyskočil mi výraz "HORÁ". Najít BOBRÁKa byla už jen sekunda. Posílám proto opravu řešení. (Pozn. autora: Tvoje milá si zaslouží pusinku, taky s tím mohla ještě den počkat:-))

Tak jsem si početl na Vašich stránkách m.j. o mlíku a sýkorkách. I u nás svého času (dávno již tomu) měly flašky s mlékem aluminiové vršky. Sýkorky to ale nepily, neb se mléko nerozváželo, ale chodil jsem pro něj do krámu. A ještě dříve jsem chodil pro mléko s konvičkou, protože se rozlévalo z 25 litrových konvic aluminiovou litrovkou. Čo bolo to bolo. Já raději otevírám plechové vršky z pivních lahví. (Pozn. autora: Taky jsem chodil. Že to ale těm sýkorkám pálí?)

Takže kolektivní nadvědomí, jo? Dříve jsme tomu říkali pašování. Doufám, že se aktéři chytnou za nos. Nebo už potrefená husa kejhá? (Pozn. autora: Nekéhá, bo merčí.)

V létě máme knihovnu přístupnou pouze jeden den v týdnu, takže jsou vždy problémy s ověřováním. Nejdéle odolával OTA x stará značka argonu A (viz dodatky Velký Otto a Teysler-Kotyška). (Pozn. autora: A což teprve horá?)

Začnu jako obvykle tím, čím mě ten papouch nejvíce potrápil. V první řadě to byl americký slon, což je tapír, ten prevít jeden, a pak že v Americe sloni nežijí. Na druhém místě obyvatelka Moravy, což může být podle PSJČ jakýkoliv tvor (čtyřnohý, dvounohý i beznohý). Mě se nejvíce libí kombinace RYBA x RYMA (Machek lidově). Našel jsem i řešení ČUMA (=mor) x ČUBA. A teď babo raď, které řešení je správné a jestli je vůbec správné. Nejvíce jsem bojoval s klokaním vakem, ale klokani ty potvůrky naštěstí nepatří mezi bezpáteřnatce a mají i  vaz  (na rozdíl od některých našich politiků). Největší problém byla skrytá tajenka ŽAKO, tu se mi podařilo odhalit až v neděli 28. července. Tak Ti toho papoucha posílám a doufám, že jsem se zase někde neupsal jako minule. Těším se na další kolo, které bude probíhat za nižších teplot, takže můžeš klidně přidat na tvrdosti křížovky. (Pozn. autora: Až na ten zvuk trouby dobrý.)

Zasílám krásný obrázek žaka, snad to bude tentokrát lepší než minule. Máš opravdu pěkné a dosti těžké křížovky, snad jsem se moc neupsal. Asi 5 výrazů jsem neověřil a tak doufám, že to nějak dopadne. (Pozn. autora: Dopadlo, letos nejlépe.)

Zdá se mi, že to bude zatím můj nejúspěšnější pokus. Natrápil jsem se ale značně jako vždy. Něco nemám ověřeno, ale to je moje známá slabost v nedostatku pramenů. Nevím, jestli v pomůckách pro řešitele je ČNŽ v plné verzi, ale asi ne. Šifra spoluautora Ostravy - S - ale kdo to je? V pseudonymech jsem to neobjevil nebo neumím hledat. No je toho více, nebudu se rozepisovat, je to k ničemu. Jsem zvědav na příští zvířátko a už se těším. Varování - ne abyste tam našel chyby, abych si mohl zařvat jak Venclovský "já su tak šťastnej". (Pozn. autora: Je to čím dál lepší, ale zatím jsme tak v půlce kanálu.)

Žaka jsem zpočátku řešil na chalupě, kde nemám připojení k internetu takže jsem nemohl troubit na troubu horá, ale o bobrákovi jsem věděl. No ale tapír, ryba, klokan, argon, skrytá tajenka a vysoké teploty mi natolik zamotaly palici, že jsem na bobráka zapomněl. No prostě se u mě projevil vulgárně řečeno klasický "hosip = hov.. si pamatuju" neboli hosipa = zapomětlivost, jak se tomu říká v slovenském slangu. Ale s jedním ztrátovým bodíkem jsem spokojen, i když nevím, jestli měli ostatní řešitelé problémy s nalezením skryté tajenky. Z tvých předběžných komentářů to vypadá, že skrytou tajenku našli asi všichni řešitelé. Těším se na kapybaru, doufám, že bude dostatečně tvrdá. (Pozn. autora: Skrytou tajenku tentokrát skoro všichni našli. Kapybaru už jsem poslal do redakce, při odeslání byla ještě měkká.)

 

K hádankám:

Ani vo sne mi nenapadlo, že namiesto pestovania mojich obľúbených lesných plodov sa budem musieť hrať na ornitológa. A tak, ak bude ich úroda taká slabá, ako sú moje riešenia, máš to na svedomí. (Pozn. autora: Zas tak slabé to nebylo, ale držím palce, aby se urodilo.)

Letos mi to nějak nejde, nedá se nic dělat. Budu pokoušet kapybary - doufám, že jich není jako papoušků, aspoň já znám jen jednu. (Pozn. autora: Pravda, pravda...)

Máme zase taje nové -
všude létaj´papouškové.
Ze slovníků vylétají,
v biolibu sídlo mají,
už jsem mnohé lapil, ale
s posledním se trápím stále.
Není ani na pavlači,
není ani v lednici -
už mi z toho pěkně hučí
v mojí staré palici!!
(Pozn. autora: Měls vyhrnout rukávy a hledat ary u kávy.)

Nepotěšil jsi mne, ale co jsem mohla čekat? Nějak k tomu už nepřistupuji s takovým nadšením jak před pár lety. Vidím, že mi už upadá i forma při luštění doma. Kapybary zkusím, jestli některá neodolá a vklouzne do připraveného koše na hotové hádanky. (Pozn. autora: Takže ty vyřešené kousky končí v koši?)

Podľa odborníkov a podľa mojej manželky je najlepšie meniť ústredné kúrenie už v lete, aby sa zabehlo. Ja som prešiel z karmy na klasické radiátory. Čo k tomu dodať? Niečo muselo dostať prednosť. Ale na JLA som nezanevrel, len som na chvíľu zašiel do boxu. (Pozn. autora: V pořádku, radiátory už máme, tak můžeme jít na ty kapybary:-))

Při řešení Tvých "papagájských" hádanek jsem se poučil, co všecko ti ptáci dokáží. Několik se zabývá detektivní činností, ovšem na toho, který straší na Hané ženušku, na toho kašlou. Jiný zas provozuje leteckou turistiku, další snad zimní vodní sporty, i shánění nedostatkových bobulí je pro nestory jako dělané. Někteří o sobě nechají vyprávět pyšného páníčka, další se vyskytuje jen tak u rožáku. Jen nevím, co dělá ararauna s brky? (Pozn. autora: No přece brká.)

Tak mi poslední papoušek uvízl v síti, takže mé verše už neplatí. Posílám ještě jednou, tentokráte snad celé řešení. (Pozn. autora: Říkal jsem u kávy a ne u kavča.)

V tomto kole jsem si papoušky ani neužil a už byli fuč. Jestli z toho co posílám budou alespoň 3 body, budu rád. Většině svých řešení nevěřím, že by mohla bodovat. (Pozn. autora: No.)

Vypadá to impozantně, ale nejmíň dvě jsou špatně. (Pozn. autora: Cé je správně, jenom jedna.)

 

K logickým úlohám:

Doufám, že je vše v pořádku. (Pozn. autora: Jak to myslíte?)

Konečně jsem všechno zkontroloval, a tak to posílám. Pokud má úloha 1 více řešení, tak vás už teď lituji při kontrole. Násobilku jsem si procvičil předčasně, vnuci ještě chvíli nepůjdou do školy. Největší pecka ale byl ten trojúhelník. Příšel jsem na to až v pondělí - v největším vedru. Poklona autorovi. Teď jsem jenom zvědav, jak jsem dopad. (Pozn. autora: Jó, v horku to přece nejvíce pálí.)

Málem jsem prošvihl termín odeslání, i když jsem to měl připravené už aspoň tři týdny - ono mi to v těch horúčavách myslí  - skoro nemyslí. Taky nevím, jestli jsem při svém ostrozraku správně přetransformoval ty zobáky papoušků na čísla (kreslit si to netroufám) a tak jenom doufám, že to nebude vadit. (Pozn. autora: Zobáky nevadily, spíš to násobení.)

Měj se moc fajn a díky za zapeklité úlohy.

Měla jsem sice nutkání logickou úlohu 2 se cvičeným papouškem obšírněji pojmouti (dále vysvětlím), leč Tvá informace o maštěné křížené kapybaře do dalšího kola mne umravnila a posílám řešení v minimalistické verzi. V zadání logické úlohy 2 není specifikována délka řešení jednotlivých dílčích hodnot pro 2 až 9 (to by sis jako autor při kontrole pěkně naběhl), takže po zjištění, že nejmenším společným násobkem délek řetězců 18, 28, 12, 42, 58, 22, 13 a 44 je číslo 696696, jsem zamýšlela poslati Ti řešení každé dílčí úlohy v této délce tak,  aby měla všechna čísla splňující zadání úloh stejnou délku. Při použití fontu Calibri velikosti 8 a standardních okrajích ve Wordu mi vyšlo jedno číslo na 101 a kousek stránky (dělá to cca 270 kB), takže by se to dalo spáchati a Tobě po částech nebo i vcelku poslati. Problém by vznikl v okamžiku, kdy by jedna z číslic uvnitř řetězce pro každé z čísel 2 až 9 byla mnou úmyslně pozměněna a Tys kontrolu provedl pouze na redukované části odpovídající nezbytně nutně sekvenci s délkou uvedenou výše. Pak bys mi mohl přiznati neprávem body za nesprávné řešení a já bych se cítila provinile a protěžovaně. To bych už asi psychicky neunesla. Takže jsem svůj původní vodní zámysl opustila. (Pozn. autora: uf!)

Musím se přiznat, že na to násobení jsem byl líný, ale to dělení čtverce je opravdu vymakané. Obdivuji nejen lidi, kteří to vyřeší, ale i toho, kdo to zadává. (Pozn. autora: hlavní je, že se tím všichni bavíme.

No nic, radši už to kontrolovat nebudu, ještě bych napáchal víc škody než užitku. Po šesti dvanáctkách se totiž necítím úplně kvalifikovaný :-). (Pozn. autora: zvláštní je, že počet nesprávných násobení odpovídal počtu těch dvanáctek.)

S chutí jsem řešil jedním dechem. Uvidíme, co se uchytí či zda jsem se nepřepsal či nepřebral. (Pozn. autora: Všechno správně, kdybys přebral, to bych poznal.)

Snad jsem v těch dlouhých číslech neudělal nějaký překlep. (Pozn. autora: neudělal)

To víš, měl jsem trochu strach, zda jsem u těch násobení neudělal chybu, resp. zda jsem správně opsal čísla z řešení. Kontrolou mi byly výsledky právě z obecného vzorce, který jsem také uvedl. Jen uchopit to správné "ká". Sám jsem sebe kontroloval a trvalo mi to. Natož pak Ty pro vícero borců. Asi se Ti ty číslice již míhaly a nebo naopak už je umíš nazpaměť.
Jako divákovi od vedle se mi mj. z hádanek velice moc líbila pyramidka. Kapybarám zdar, jsou očekávané. (Pozn. autora: zatím hlodají v autorských hlavách, ale s novým školním rokem...)

Všechny úlohy se mně líbily, zejména proto, že jsem se u všech úkolů nějak zachytil. Nejvíce mně potrápily puntíky. Zadání 1. Úlohy – papoušci v ZOO - mohlo být jednoduší, podle obrázků to vypadá na PBFD virové onemocnění zobáků papoušků. (Pozn. autora: Bohužel se toto onemocnění poslední roky objevuje i mezi volně žijícími papoušky v Evropě.)

Vzhledem k panujícím vedrům jsem nakonec rád, že jsem splichtil, co jsem splichtil.

Za zajímavou považuji úlohu 5 Tah papoušice a 2 Cvičený papoušek, která Vám možná přidělá docela práci s vyhodnocením. Ale na to jste jistě zvyklý. Teď si počkám, kde jsem zase standardně udělal "botu" a už se těším na další kolo. (Pozn. autora: Bylo to naboso.)

 

Že jsem se na to nevykašlal. Tolik otravování se s principiálně stejnými součiny a nakonec k ničemu. Prvně jsem v duchu začal nadávat Tobě :-) (za což se omlouvám), pak jsem si zřejmě poprvé důkladně pročetl zadání úlohy a opravdu tam podmínka o násobení stejných číslic byla. Celkem často si říkám, že aktuální kolo je celkem jednoduché a pak se jen a jen vlastní nepozorností připravím o zápočet. Ale co, jsou důležitější věci, asi zajdu zase na pivo:-) (Pozn. autora: Ale to je přece známá věc, že při sudém počtu piv jsou výsledky liché.)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies