jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky se mi tentokrát moc líbily, bez výhrad. I když těch ostnoploutvých je pěkná řádka. Ohrožených jsem měl vypsaných asi 15, ale protože jsem vsadil v jádru na LÉTA nebo LET, tak jsem se snažil vydolovat jádro z JEŽDÍKA ZLATÉHO, a to jaksi nešlo. Těžko vybrat nějakou nejhezčí, všechny byly boží.

V křížovce kromě tajenky potrápil ČVOR, navíc proto, že portál COTOJE.CZ ukončil činnost. Pomohl ale Tovek, vyhledávač nad oběma Otty v knihovně. Škoda, že nevyšla finta s tajenkou. Člověk má radost (skoro větší než autor), že to odhalí a nakonec nic. Tak snad příště. Na příští kolo se těším i proto, že želvy doma máme, Stelu a Lídu. Takže to pro mě bude doufám hračka. (Pozn. autora: díky za pochvalu, jak na cotoje.cz se řešitelé dovědí v Pomůckách JLA, jak na želvu, to by mohly vědět Stela s Lídou, ale u nich jsem klidný, ty budou držet s autorem basu)

 

V krížovke, ako zvyčajne, v niektorých miestach nie som si istý. Týka sa to aj skrytej tajničky. Asi nie celkom som pochopil "vtip", keď si napovedal, že tajničku treba hľadať postupne zľava doprava. Cítim v tom nejakú "kulišárnu", načo by si to robil, keď tajnička je umiestnená na očakávanom mieste...Nechám sa prekvapiť.

Na hádanky som si znova dal viac času a o to viac ma mrzí, že sa mi nepodarilo prelomiť jednu z nich. Som skoro na sto percent presvedčený, že v obmenke je ježdík žlutý. Ako ho tam však "napasovať", veru neviem. Preštudoval som dokonca na internete, ktoré ryby sú ohrozené medzi ostnoploutvými. Vychádza mi to na ježdíka, resp. ešte možno jeden z drskov. Budem prekvapený, ak tam bude morská, mečoun či tuňák. Ak tam bude úplne iná, tak som bol vedľa a nebude ma mrzieť, že som obmenku nevyriešil. V opačnom prípade, asi áno. (Pozn. autora: stejně už jsou mé postupy řádně profláknuté, když i taková nápověda, z které strany kam se bude číst skrytá tajenka, se stává podezřelou)

 

Ke křížovkám:

Asi takto: Mockrát jsem na Tě zle pomyslel, ba ještě hůř. A mockrát jsem s tou rybou praštil. A zase znovu a znovu se k rozdělané rybě vracel. Protože s narůstajícím počtem vepsaných písmen rostlo i mé uznání k práci, kterou jsi musel s tvorbou takové křížovky mít. Vím, o čem mluvím, jsem také autor. A tak je to každé kolo.

Myslím, že ten úctyhodný počet křížovkářských sadomasochistů je ochoten se luštěním Tvých těžkých křížovek trápit právě proto, že zároveň oceňuje jejich grafickou a obsahovou kvalitu a považuje tak za spravedlivé tomu také věnovat spoustu času. A baví se tím, byť kromě několika málo jedinců za to své úsilí obvykle ještě vyfasuje pořádný příděl ztrátových bodů. Takže postupně slábne naštvanost a sílí uznání a za pár dní po strávení výsledků se zase těším na další kolo. Protože kde jinde bych se tak asi mohl setkat se vzájemným křižováním výrazů ZDALEKA NE POSLEDNÍ, MÍT TU A TAM UKLIZENO, BÍLÁ SKVRNA U ZÁKLADU OCASU, ZBRÁZDIT OCEÁN a TAŠKA NA OKENNÍM PARAPETU V BYTĚ? (Pozn. autora: díky za uznání, snažím se, aby z vyřešené křížovky bylo patrné, že jsem si s tím taky dal pořádnou fušku, podobně jako úspěšný řešitel)

 

Bodloci, to jsou pěkní prevíti, skoro jak mořští ježci. Ten Tvůj obsahoval těchto pět jedovatých trnů: KALKA x KAKÁČ; JAKANA x KARA; SARA x PSAMITY; PAKA x PISOVNA a ČVOR x ČO, které se mi doufám podařilo úspěšně vytrhnout. Jinak velice pěkná křížovka, dokonce i skrytá tajenka se dala najít, což považuji za její velký klad. Pokud budeš v tomto "kladném" trendu pokračovat a nebudeš tajenky skrývat někam za komín, za klobouk, na Měsíc ... atd., zůstanu JLA věrný, protože s NKM jsem se pro tento rok rozloučil hned v prvním kole. (Pozn. autora: ajajaj, doufám, že řešitel nepřehodnotí svůj vztah k JLA, až se doví, jakou léčku jsem vlastně se skrytou tajenkou chystal)

 

Čo sa týka krížovky, pravdupovediac, nebolo to vôbec jednoduché, ale to je hádam každému jasné, že ty nevieš tvoriť ľahké krížovky. :) Na toho tvojho vtáka v rybe som neprišiel, tak som si ho tipol. Nemám rád tie križovania zámien, predložiek, citosloviec s nejakým vtákom a ešte k tomu africkým kmeňom, kde sa naskytá x možností a ja aj tak nič nenájdem. Ale to je asi jediná možnosť ako oddeliť zrno od pliev. Okrem toho som tipol aj nádobu, aj názov komédie. Ten LOKÁČ mi pomohol v tom (možno), že "blátošlapov" som riešil ako kapři, ktorých nemám overených. Nechám sa prekvapiť, ako si to celé vymyslel. Hádam sa zmestím do desiatich chýb. A ak nie, tak život ide ďalej a ja sa teším na ďalšie tvoje sadomaso kolo. (Pozn. autora: mého ptáka v rybě jsem vyhrabal v Africe, životě a smrti zvířat, ale uspěli řešitelé i s jiným ptákem, s chybami to tak zlé nebylo, jde se na želvu)

 

Minule jsem kiksnul v osmém kole, tož želvu nehroť, abych se dostal aspoň o jeden krůček dál... (Pozn. autora: podívej Mariane, samozřejmě, že jsem při tvorbě želvy na Tebe často myslel a občas nastavil obvyklá tenata o pár dalších ok, ale statistikové vylučují, že by se něco takového opakovalo dvakrát za sebou)

 

Na 1. kolo to bylo hooooooooooodně kruté. Chyták se skrytou a falešnou tajenkou Ti určitě vyjde. Budeš muset uznávat vyhovující (alternativní) řešení ve dvou pasážích: 18/2 KAKÁČ x 19/2 KALKA nebo 18/2 PEKÁČ x PETKA (viz Knappová); 6/3 JAKANA (viz Vágner) x 19/6 JA (ČJA/4 nebo Slovník lašského nářečí - viz JLA 5/2009) nebo 6/3 MIKADO x 19/6 MI (viz ČJA/4 heslo MOJI nebo MOJE - nominativ na Moravě je také MI). Já jsem volil první alternativy. Věřím, že budeš tolerantní i k ostatním. Díky za pernou křížovku, autorsky jsi dostal hodně zabrat. (Pozn. autora: falešná tajenka nevyšla, tolerantní jsem byl ke všem, želva už je před tiskem, čím vás překvapit, čím?)

 

Na úvod mám jeden dotaz. Říká-li se rybářům pro jejich nehlučné vysedávání u vod "tiší blázni", jak se pak dají nazvat ti, co sedí měsíc nad jedinou kosočtverečkovanou rybičkou a loví písmenka? (Pozn. autora: je mezi námi i dost jiných podobností, Petrův zdar, taji zdar)

 

Na začátek roku jsi začal zostra. Několik výrazů jsem si vymyslil, několik tipnul a pár mi jich – možná – vyšlo křižováním. Ovšem rybička to byla parádní. Krásně neokoukaná legenda Tě napadla u psa – metra a nikoli setra (šén, šén). (Pozn. autora: doufám, že tě zaujmou i legendy u želvy)

 

Na zahriatia bolo 1.kolo až príliš horúce. Neviem či sa mi podarilo odhaliť všetky Tvoje pasti. Krížovka sa mi páčila. (Pozn. autora: tak některé pasti přece jen sklapnuly, ale už jsme aspoň slušně zahřátí a můžeme se pustit do želvy bez obav, že nás chytí hned po prvních sloupcích křeče)

 

Neautorského bodloka jsem měl původně, protože všechno tam krásně zapadlo, orkán byl sice na hraně, ale ukecatelný. Jenže při kontrole jsem následně zjistil, že domba je taky ostnoploutvá ryba a pak bylo najednou i řešení číslo dvě, protože pouhé skrytí v "řádku" mi na tebe nějak nesedělo a tvářilo se jako nástraha. Je fakt, že v životě se už asi nepovede udělat nechtěné alternativní řešení podobné "ost(l)ýchavému učiteli tance". I když u tebe jeden nikdy neví, možná to pojmeš jako inspiraci a bude třeba si dávat majzla i na dlouhá spojení.... (Pozn. autora: jak to říkával Franta Kocourek: furt ve střehu)

 

No musím říct, že nic moc. Zase nebylo mnoho času. Až včera jsem se v Praze dostal do knihovny s úmyslem podívat se do Indiánské encyklopedie, bohužel na Mariánském náměstí není k dispozici a do ostatních poboček jsem již neměl čas běžet. Předpokládám, že výraz "Apačové" byste neobepisoval pomocí nějakých Chikarijů, takže tam asi byla past. No nic, kdyby tohle byl jediný otazník, bylo by to fajn. Očekávám tvrdou nálož trestných bodů. Snad to příště bude lepší....:-) (Pozn. autora: nebylo to tak hrozné, ale prostudování Indiánské encyklopedie se i do budoucna vyplatí)

 

Pořád mi vrtalo hlavou, proč jste pro tak lehce nalezitelnou skrytou tajenku  BODLOK  ještě uváděl podle mne zbytečnou nápovědu. O alternativě 32.PEGÁČ místo PEKÁČ jsem už dříve uvažoval. Ale když jsem v lístkovnici a potom i v ČSVAS nalezl alternativu k výrazu 17. OSTÝCHAVÝ ..........ve tvaru  OSLÝCHAVÝ ............., nechal jsem v řešení výraz 32. PEKÁČ i když výraz 20. ORKÁN  legendě  "jistá síla" zcela přesně neodpovídal. V SSJČ je u výrazu ORKÁN uvedeno přen. expr. "příval, nával". U hesla "nával" je synonymum "nápor", u hesla "nápor"  najdeme "prudký tlak, nával"  a v ČSVAS k výrazu "nátlak" je uvedeno synonymum "síla". Poněvadž Vás však již z mnoha křížovek znám, hledal jsem a také objevil jiné "jemelíkovské" skrytí tajenky. Proto skrytí tajenky opravuji na  první písmena ostnoploutvých ryb čtených v křížovce zleva doprava Bubeník, Očař, Domba, Ledovka, Ostnáč a Komorník. Současně opravuji v řešení výraz 20. ORKÁN  na výraz ORGÁN  a v opačném směru výraz 32. PEKÁČ  na výraz  PEGÁČ. Možná, že v autorském řešení jsou výrazy  17. OSTÝCHAVÝ ..........x  19. PETKA   X   18. PEKÁČ. Myslím si, že i moje původní řešení odpovídá zadání. Již se těším na další kolo JLA. (Pozn. autora: no jak říkám, už mě máte prokouknutého, drobná rada, jak na to a hned vzbudí podezření)

 

Termín nadchází, takže nezbývá, než poslat to, co je. Krásná ryba i coby obrazec. Téměř bych mohl zvolat HEURÉKA! Nemám vše ověřeno, a tak někde střílím od boku.  A že jsem se natrápil. Luštění mnohdy doprovázel sprostonárodní slovník s otázkou, odkud to ten Vladimír vytáhl. Prameny jsou ale dané, tak je to jasné. Bodlok dopadne asi lépe než morče. Fandím sobě si, a to mne posiluje. (Pozn. autora: ano, bodlok dopadl o hodně lépe než morče a furt máme prostor k tomu, aby trend pokračoval i u želvy)

 

Zasílám bodloka, opětně to nemá chybu, snad se vejdu do 10 ztrátových bodů, protože některé výrazy nemám ověřené. (Pozn. autora: bohatě)

 

Zasílám řešení prvního kola nové ročníku JLA. S nadějí, že dosáhnu alespoň minulého umístění. Hlavně jsem zvědavý na řešení výrazu 6/3 - pták. Já jsem použil výraz z knihy Afrika - ráj a peklo zvířat (JAKANA). Další místo je 15/4 (název komedie od autora Duše a Země). Tam jsem střelil od boku a vepsal TVOR. A doufám, že mi přinese štěstí i právě nově zvolený papež FRANTIŠEK. (Pozn. autora: jakana v pořádku, Tvor ne, přízeň Františka přijde jistě vhod, ostatně všechny výrazy se nám stále křižují a nad některými podle ohlasů i řešitelé)

 

K hádankám:

Bolo to na mňa priťažké. Tých "ostnoploutvých" je naozaj veľmi veľa, ťažko sa bolo vôbec niečoho chytiť. Možno v teráriu budú lepšie podmienky. :) (Pozn. autora: fakt je, že želv je podstatně méně druhů než ostnoploutvých)

 

Musím sa priznať, že ryby nemám rád ani na tanieri, a tak sa mi hádanky o nich lúštili veľmi ťažko. A jednu som nedorazil, asi preto, že je chránená. (Pozn. autora: a jakpak ti doposud chutnala želví polévka?)

 

Posílám ti pár rybiček, i když nejsou všechny, nepřišla jsem na to, která je Tvá oblíbená. Hájím ježdíka žlutého, je mi již od ... Nikdo není dokonalý a po tom zoufalém začátku se to zlepšilo. Stejně si na Tebe u každého zavináče vzpomenu. (Pozn. autora: do vánočního kapra se to spraví)

 

Tisíckrát jsem, příteli můj,
Tvé hádanky zatratil,
tisíckrát se do ryb říše
zase pěkně navrátil!

Hledám stále v SSJČ,
v  Co je co i Čálkovi,
čekám, jestli o rybičkách
prameny mi napoví.

Je to ale marné –
hlava mi už stárne!
(Pozn. autora: nouze naučila Dalibora housti, co asi přivedlo k veršům tohoto hádankáře? Paokoun australský. A když ho necháme, ať se bojí, může vedle JLA vzniknout pěkná básnická sbírka.)

 

Totální kolaps - většina ryb odplavala s jarním táním... Doufám, že příště zaberu.

 

Vďaka za správne riešenia, niektoré sa mi zdajú brutálne ťažké. Aj keby som mal rok čas na ich riešenie, tak by som na nich neprišiel-:)

 

Víc toho nevylovím...

 

V obměnce je možná ježdík, ale nic z toho neleze. (Pozn. autora: to asi proto, že tam byl paokoun)

 

K logickým úlohám:

Děkuji za příjemně strávené chvíle.

 

Myslel jsem, že v úloze 2 to zvládnou 3 rybáři, ale podařili se mi jen 4. Tak nevím. Bude zase něco špatně? (Nebylo, zatím to jde dobře)

 

Na Pomce už nezbyl čas, on je vůbec zázrak, že stíhám odeslat na rozdíl od Logiky řešení před půlnocí, čili v termínu....Tak třeba příště... (Pozn. autora: příště už pomci nebudou, budou pomalejší želvy, tak nevím, zda je to pro odeslání řešení lepší?)

 

RYBIČKA byla jasná, ale hned u RYBOLOVU jsem strávil určitě víc času než nějaký sváteční rybář. Hlavu na špalek bych sice za tu následující úvahu nedal, ale usoudil jsem s definitivní platností, že tři rybáři nemohou všechny ryby ulovit. Takže podle mě existují jenom dvě varianty řešení a tak připojuji i to druhé řešení a myslím si, že je škoda, že jsi v zadání nepostupoval stejně jako u AKVÁRIA a nepřipustil více řešení. (Pozn. autora: ano, to mě mrzí, mohlo to být pestřejší)

 

Tak možná mám tentokrát všechno. Úloha č. 4 byla hodně jednoduchá, skoro až nedostačující pro tuhle soutěž, jakmile tam byla jednoznačná písmena, šlo to vyřešit i na první pokus. Naopak úloha č. 5 mi dala nejvíc zabrat, ale snad jsem zadání pochopil a bude to vše v pořádku. (Pozn. autora: ano, vyšlo to, jinak vždy nějaká lehčí úloha v souboru úloh bude, mezi řešiteli jsou i vyloženě rekreační soutěžící)

 

Tohle kolo mi přišlo celkově lehčí, nejvíc času jsem strávil asi nad bodloky. Nejprve jsem našel řešení jak uspořádat 10 bodů (včetně těch 6 zafixovaných) do 10 úseček po třech bodech, to ale určitě nesplňovalo podmínku, aby se bodlokové nedotýkali. Tak jsem si s tím ještě chvíli pohrál a vyhověl jsem i této podmínce zadání. Je ale dost možné, že existuje více variant řešení. U Rybolovu jsem nastřelil během pár minut řešení se 4 rybáři, ale až poté, co jsem si je i naprogramoval, jsem se utvrdil v tom, ze je moje řešení i jediné optimální:-). Kolo se mi líbilo, na úvod ročníku jsi podle mě zvolil správnou obtížnost. (Pozn. autora: u bodloků byla řešení fůra, u rybářů dvě různé a jedno přehlédnutí se bohužel narodilo)

 

Úlohy  mně bavily. Ty těžší  budou asi až v příštích kolech, kdy při lepším počasí není  na řešení bohužel tolik času. Jsem zvědavý, zda u úlohy č. 2 – rybolov je řešení i pro 3 rybáře, mně se podařilo řešení jen se 4 rybáři. (Pozn. autora: se třemi rybáři to nešlo řešit, ale se čtyřmi dvojím různým způsobem a mrzí mě, že jsem to nepojal jako optimizer)

 

Vcelku rychle jsem měl základní řešení hotová, ale už na nic navíc dlouhodobě nedokáži přijít. Zdá se mi, že se již opakuji. V úloze "Rybolov" čtyři rybáři - nic moc, tři by byli lepší. V úloze "Akvarium" jedno řešení navíc by taky bodlo. Něco mám, mohlo to být lepší. (Pozn. autora: lepší už to být nemohlo)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies