jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA  LUŠTITELSKÁ  AKADEMIE

Milí přátelé, před vámi je jubilejní 20. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 19. prosince 2012 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.schak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 2275 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

20. KOLO

logické úlohY

Moto:  Po hrátkách s morčaty ježíšek bohatý...

1. Morče v tetraminech

Rozdělte obrazec s písmeny po liniích rastru na 16 dílků složených ze čtyř stranami propojených čtverečků (tetramin) tak, aby každý z nich obsahoval právě jedno písmeno ze slova MORČE. Dílky se stejným písmenem musejí být stejné, dílky s různým písmenem různé. Dílky se nesmějí překrývat a stejné dílky mohou být umístěny v obrazci v různě otočených i převrácených polohách. Za správné řešení získáte 20 bodů.

 

2. Morčata v kolech

Morčata si libují běháním roztáčet kola. Vaším prvním úkolem je docílit v tabulce platného zadání klasického sudoku. Nechejte každé z osmi morčat běhat ve svém kole tak dlouho, až se kolo zastaví ve vhodné poloze. Pak do políčka tabulky vepište tu číslici, se kterou se dané kolo zastavilo v příslušném políčku. Vaším druhým úkolem je poté vyplnit každé prázdné políčko číslicí od 1 do 9 tak, aby se číslice neopakovaly v řádcích, sloupcích a ve vyznačených menších čtvercích 3 x 3 políčka. Za správné vyřešení obou úkolů získáte 30 bodů.

 

3. Obrázky hlodavců

V pravidelném dvanáctiúhelníku máme obrázek dikobraza, v pravidelné šesticípé hvězdě obrázek činčily. Přesto bychom mohli z poměrně mála dílů seskládat pro oba hlodavce obrázek tvaru čtverce. Vyobrazený dvanáctiúhelník rozdělte beze zbytku na šest dílů (jeden z nich už máte vyznačen zeleně) a složte z nich čtverec, získáte za to 15 bodů. Vyobrazenou hvězdu rozdělte beze zbytku pouze na pět dílů (dva z nich už máte vyznačeny zeleně) a složte z nich také čtverec, získáte za to 25 bodů.

 

4. Viskačí nory

Čtyři viskači vstupují otvory A, B, C a D na pampu znázorněnou 8 x 8 poli a zamíří k norám označeným stejným písmenem. Jejich čtyři trasy tvoří lomené čáry vedené přes středy všech prázdných polí, nikde se nekříží a mají pouze dvě různé délky. Za správné řešení získáte 10 bodů.

 

5. Dikobrazí domino

Doplňte do tří prázdných políček vhodná písmena a pak rozdělte obrazec na 36 dominových kostek tak, aby obsahovaly každou kombinaci dvou písmen (různých i shodných) ze slova DIKOBRAZ právě jednou. Za správné řešení získáte 20 bodů.


 

6. Krabice pro morče

Pětistěnná krabice pro morče o rozměrech 60 x 24 x 24 cm měla na čtvercových bocích symetricky umístěné otvory v polovině výšky krabice 2 cm od hrany krabice (viz obrázek). Chovatel chtěl ozdobit krabici stuhou vedenou po stěnách krabice. Jaká je vůbec nejkratší vzdálenost po stěnách krabice mezi středy obou otvorů (mezi body A a B na obrázku)? Za správnou odpověď získáte 15 bodů.

 

7. Sedm klecí

Umístěte do rastru 10 x 10 polí takových sedm půdorysů čtvercových klecí pro hlodavce, že délky jejich stran rostou po délce strany jednoho pole od 1 po 7. Půdorysy klecí se mohou vzájemně částečně nebo plně překrývat, ale nesmějí mít žádnou společnou část strany. Čísla v polích rastru udávají součet délek stran půdorysů klecí, v nichž se dané pole nachází uvnitř (v součtu je z každého takového čtverce vždy délka jedné jeho strany, např. pole s číslem 11 by mohlo ležet současně ve dvou čtvercích o stranách 5 a 6). Za správné řešení získáte 20 bodů.

 

8. Počtář v zoo

Malý Jarda bez dětské kalkulačky neudělal krok ani v zoo. Jakmile někde byla více jak tři zvířata jednoho druhu, hned se pustil do počítání. U výběhů pro morčata a činčily ho zaujala dvě čísla znamenající počty morčat a činčil ve výbězích. Na displeji své kalkulačky měl právě výsledek jedné matematické operace s oběma čísly. Tatínek, který stál za ním, se podíval na displej jeho kalkulačky a pochválil ho za správný součin obou čísel. Maminka stála před Jardou, otočila se a při nezměněné poloze kalkulačky ho pochválila za správný součet obou čísel. Kolik chovali v zoo morčat? Za správnou odpověď získáte 5 bodů.

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies