jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA  LUŠTITELSKÁ  AKADEMIE

 

Milí přátelé, před vámi je 19. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 10. října 2012 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.schak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 2195 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

 

Změny v použitých pramenech

Pouze pro toto 19. kolo JLA si v použitých pramenech pro rok 2012 doplňte u PO Rükl: Mapy měsíčních polokoulí (Kartografie Praha 1972) a Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska (Libri 1999), naopak nebudete potřebovat Zahradnický slovník naučný 1-5. Kompletní seznam použitých pramenů pro aktuální kolo JLA naleznete jako obvykle v Pomůckách k JLA na webových stránkách uvedených v záhlaví.

 

19. KOLO

 

křížovKY 

 

procházka po zoo - 9

 

Od kozorožců pokračuje naše společná procházka a vaše řešitelská ... (1) k výběhům jelenovitých. Jednou z jejich podčeledí jsou ... (2), kteří patří podle úpravy záprstních kostí do skupiny ... (3). A z nich se nám dnes představí ... (4) se svou krátkou neohrabanou postavou na vysokých nohách. Na jeho hlavě je patrný prodloužený převislý ... (5) a na krku zvláštní kožovitý útvar. Samce zdobí mohutné ... (6) bidlovitého tvaru. ... (4) patří mezi přežvýkavce, k čemuž je uzpůsobena jeho trávicí ... (7). V přírodě jsou jeho domovem podmáčené a ... (8), ... (9), ale i smíšené ... (8/2) s porosty ... (10), břízy, topolu a borovice. Jeho potravu tvoří listy, výhonky, pupeny, kůra měkkých dřevin, vodní rostliny a ... (11). ... (4) je typický ... (12), nanejvýš žije v malých rodinných tlupách o dvou až třech kusech. Jako vynikající ... (13) překoná bez větších problémů i široké řeky a mořské úžiny. V době ... (14) samci označují svá stávaniště močí, bojují o samice a ozývají se sténavým hlasem. Příště už opustíme dolní ... (15) zahrady a vydáme se směrem k Dětské zoo.

 

ŠIKMÝ NESOUMĚRNĚ FIGURÁLNÍ KŘÍŽOVKOVÝ CELEK:

1 nesouměrná střídavá mozaikovka a 3 nesouměrné střídavé polomozaikovky

 

Křížovkový celek je předložen jako polodokreslovka (viz obrazec níže). Oko představuje vepsané písmeno O. Všechny typy políček jsou již předkresleny. 15. tajenka (4) je skryta, vypište ji a uveďte systém jejího skrytí.

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Kolem. - 2. Samotářský; přítok Volty; kluk. - 3. Vazquezova role; domácké ženské jméno; rostliny; kolna. - 4. Držet; citoslovce označující zvuk kroků; český vysokoškolský pedagog; sudokopytník. - 5. Skokan; příslušné; válečný nástroj na rozbíjení hradeb; otec Marduka; neklidní lidé. - 6. Vydávat ptačí hlas; pozdrav; odborníci na úpravu motoru; vojenské zařízení. - 7. Ho; místnost určená ke tření lnu; minerály; osoba trpící chrápáním; postup; pomačkané oblečení; hezky. - 8. Dřívější jméno Stachanova + člen žebravého mariánského řádu; parodie; nějaký z mnohých uměleckých směrů; záletník; souhrnný název pro taneční skoky; uválet (sukni). - 9. Charakter; dřina; egyptský pohřební bůh; ves na Třebíčsku; patronka královského sídla Uisnech; obnošená obuv; zima; řecký ostrov. - 10. Vlněná tkanina; antilopa; sňatek; donašeč; dřevěná dutá cívka; sediment; katalánský spisovatel; hmyzožraví savci; báječná postava; ypsilon. - 11. ?12?; pisálek; pohovka; kulturní centrum Aiolů; klamat; uznání; zulský náčelník; vadná výslovnost + domorodý název jistého všežravce; Adamsův pseudonym (Oliver). - 12. Pletenec (vlasů); rybářská síť; ?1?; ?8/2?; bavlněná tkanina; týkající se určitých spojů (svářečka); had; město na Urale. - 13. Citoslovce označující zvuk zvonku; úvodní část mezinárodní smlouvy + majetek; bamja; částice; alžírský přístav; japonské sídlo; americký herec; představitel Davida. - 14. Organická sloučenina; zobati (staročesky); osetí; anglická zkratka osobních ochranných pomůcek; nejinak; jakost; splávek; šelmy. - 15. Jilm; dřívější centrum arabského obchodu s otroky; autor Návratu domů; kopnutí; koni vlastní; jméno herečky Mandlové; kroužkované u. - 16. Osada ve Slezsku; míti pohřební řeč (o evangelickém knězi); velká množství; italské sídlo; možná; ryba. - 17. Živená mlékem z mateřského prsu; ryba; příštím rokem; značka staré ruské lékárenské jednotky hmotnosti; hornina (slovensky); terénní vozidlo (anglická zkratka); ohromení. - 18. Plnit se steskem; německý profesor hygieny; zkratka naší bývalé měny; horda; plod jasanu. - 19. Mající určitou sytou barvu; iniciály autora Tureckých Slovanů; in; tkáňový hormon; božský (označení římských vladařů); nevolnice. - 20. Nic nevyjímajíc; cizokrajná rostlina; leknutí; italské sídlo; totéž (zkratka); choroba. - 21. ?14?; pes; až do úplné nahoty (slovensky); planetka; kožní vyrážka na rtech. - 22. Maorský bůh; český entomolog; nevýraznost; záchvat (nemoci). – 23. Jedna ze šifer Petra Skály; valašský kraj; sto krejcarů. - 24. ?4?. - 25. Hrubá vlněná tkanina.

ŠIKMO DOLŮ ZPRAVA DOLEVA: 13. Římská číslice. - 14. Rod přežvýkavých sudokopytníků. - 15. Wichterleho žák; poškození. - 16. S; kmen žijící na jihu Přední Indie; navigační pomůcka. - 17. Těžce (vyslovit); podobní opeřenci; ?5?. - 18. ?2?; neboť; houba; stoupenec jistého církevního hnutí + svědomitě. - 19. Rozvržení; nemoc; dělnice (slovensky); po kapkách natéci. - 20. Nádoba (u starých křesťanů); dobytčata; ?8/1?. - 21. Syntetický kaučuk; město ve východní Guineji; neurození (v antickém Řecku). - 22. Francouzsky „zrno“; ruský skladatel; člověk. – 23. Donašeč; statek u Glasgowa. - 24. Tympány; část sluchového orgánu; značka entalpie. – 25. Vaječník; hlodavec; hvězdnicovité rostliny; sledí líbánky. – 26. Ostrov v Guinejském zálivu; tříbit se; systola a diastola; ?6?; štír. - 27. Slovensky „obrání (o peníze)“; monstrance; vyrobená z jemné bílé hmoty používané k tužení tkanin; odkud; znak života (v egyptské mytologii); ?9?. – 28. ?3?; kamerunská řeka; sladká šťáva rostlin. - 29. Fald; obnovit se; drápat; povídačky; nápoj. - 30. In; jméno noty; jméno Fanonovy ženy; změniti typování (vozidla); hmotnostní kategorie ve vzpírání; odborníci; pěnovitá. – 31. Oblast; ruské sídlo; skřek; prvosegment; Karlštejn; povzdech; zakrslá kolie; losos; básníci. – 32. Kouzla; hudební nástroj; úmysl Vlastenky; ?13?; hlas kachen. - 33. Kdepak; kolo (sušených a fermentovaných listů jisté rostliny); ženské jméno; milostně toužiti; africký národ; strašidlo. - 34. Jedna ze šifer Petra Skály; ?10?; patřící ruskému básníkovi; přísnost. – 35. Miloušek; abreviatura; útvar na Měsíci; přeřeknutí. – 36. Italský astrolog; ?11?. – 37. Pranice; mužské jméno; Aťčin slovníček; přístěnek na zavazadla v některých stanech. – 38. Rod papoušků; zjistiti odlišnosti. – 39. Platýs; neopustit lékařovu pracovnu; kroužkované u. – 40. Nedostatečné zajištění dat proti jejich zneužití; ?7?. - 41. Krmit. – 42. Adio.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné Velikonoce, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies