jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Má radost není tak úplně stoprocentní, protože jsem se těmi periodickými desetinnými čísly hodně zabývala a pěkně mě štve, že jsem nebyla schopná to dotáhnout do konce. Pak samozřejmě to moje zaslané řešení byla z nouze ctnost. Ještě k hádankám, chci vyjádřit obdiv, stále mi není dost jasné, jak je možné něco takového vymyslet. Tentokrát mě ovšem nejvíc uchvátila záměnka s kočkodany Dianinými. Ta neměla chybu.

 

S tými piatimi zasahmi v hádankách som rátal. Z ostatných som mal dokončiť "poledník", škoda... No a v ďalších som sa nechytal, takže som relatívne spokojný. Ale ináč ma rozhadzal "Racek" (zahliadol som aj na Tvoj web). Sypem si popol na hlavu, lebo predtým som si vpisované výrazy nahodil do excelu ako pomôcku na vychytanie duplicít, no a "nechytil" som ho ... racka jedného :-(( Jednoducho moja nedôsledná práca... Ak tam (v krížovkách) nahodou nebudem mať už ďalšie chyby, tak si vysypem na hlavu celý kýbeľ popola :-) Takže radšej mi tam voľačo ešte odhaľ... (myslím chyby). (Pozn. autora: ať jsem se snažil, jak snažil, další chybka už tam nebyla)

 

Tak je tu konec roku a 15. kolo JLA. Je to čím dál tím víc hustší. Nebo už mi dochází síly. Na rozdíl od tvých nápadů. Nebo že by obráceně? To je moc hezké. Doufám, že aspoň tohle mi vyjde. Křížovka těžká na ověřování. Mám tam i několik variantních řešení. Např.: UPÉCT i UPÍCT x NALÉCET i NALÍCET, KECEK x BAKERIT x KADLUBEK nebo RACKA x BARARIT x KADLUBKA, nejvíc mě ale štve ŠTÝS, kterého jsem našel jen kratce.

 

Už minule jsem předesílal, že logiku dělám jaksi navíc a v tomto kole jsem ji "takticky" vypustil. Vyplatilo se. I přes předvánoční čas nebyla křížovka nijak "sváteční", ale pěkně ostrá. K tomu souběh s MLSKem a o boj s časem mezi vymýšlením dárků nebyla nouze. Některé výrazy jsem vůbec neověřil (ERGA nebo OD) nebo jinde než v předepsaných pramenech (KO-KO, SARAVAH či MORES). Překvapivě rychle jsem ale odhalil tajenku, takže zbylo i více času na hádanky. KOČKODANI DIANINI, to je skvostná záměnka. Menší útok na pozornost řešitele ve "dvojce" - jen STROMKŮ je správně, to by šlo. Ale "čtyřka" - pronikačka - na té jsem dělal až do konce, ale odolala. Byla fakt těžká. U "šestky" se mohlo zdát, že se opičáci pustili do chlapů, ale šel jsem dál (i proto, že najít synonymum pro SYTOST, se mi nějak nedařilo) a byl to dobrý tah. Svému řešení jsem věřil a opravdu bylo autorské. Nádhera. V novém roce si nelze přát od autora nic jiného, než JEN TAK DÁL. Hodně zdaru, pohody, zdraví i štěstí také všem soupeřům. Možná příště zase zkusím logiku.

 

Ke křížovkám:

Ako vždy, bez "tipovačky" sa to celkom nezaobišlo, takže budem čakať, či som správne tipol v niektorých políčkach.

 

Ani tentokrát určitě není řešení bezchybné. I když jsem měl na křížovku dost času, některé výrazy jsem prostě nenašel, takže jsem se musel spolehnout na křižování.

 

Bolo tam veľa skrytých chytákov. Neviem či sa mi podarilo odhaliť všetky Tvoje záľudnosti, ale nakoniec teší potešenie z dobre vykonanej práce a pôžitku z tak širokého záberu, ktoré jednoznačne tento koníček poskytuje a ktoré dokážeš tak perfektne spracovať a predložiť riešiteľom.

 

Je to jako vždy velmi nádherné, velmi šibalsky skrytá tajenka NOS – první, druhé a třetí písmeno. Takto nějak jsem chtěl udělat úplně jinou křížovku na základě vzorců minerálů, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Vždycky je kvalitní a neotřelý nápad velmi ceněný...

 

Nejvíce mi daly zabrat Rungeho iniciály a azbukové ruské sídlo. Křížovka byla fajn, i spolubojovníka se ti podařilo krásně zakomponovat. Horší to je se skrytou tajenkou, zapojil jsem i soukromé detektivní kanceláře z našeho kraje, ale nic nezabírá. Na skryté tajenky v legendě prostě nemám čuch neboli "nos". A co JLA, bude v roce 2012 pokračovat? Nebyl bych proti. (Pozn. autora: ano, začínáme všichni s vlkem)

 

Posílám to na šmíráku, abych zas nezapomněl vyplnit nějaké políčko při opisování. (Pozn. autora: moudré rozhodnutí, bylo to na nulu)

 

První tři - čtyři dny vypadaly docela dobře, vyluštil jsem podstatnou část. Potom však přišlo mimořádné pracovní zatížení, k tomu se přidal předvánoční shon se sháněním dárků, setkáními s přáteli a dalšími společenskými povinnostmi - no a od těch prvních čtyř dnů jsem prakticky nepřidělal ani čárku. Hlavně dželadin ocas jsem doslova odfláknul. Takže přišla ke slovu klasická tipovačka. Trošku mám špatné svědomí, že jsem Vašemu výtvoru nevěnoval víc energie. Skrytou tajenku jsem pochopitelně nenašel. Nejdříve jsem zatajil dech při objevení výrazů "španělsky opiát" a "španělsky sněhobílý", ale N již nebylo (doufám alespoň, že to má být NOS). Obdobně potom "autor Nebezpečných známostí" a "autor Starého Američana", dále pak výrazy před letopočty "Coalition de" a "řemesla", ale zase proč v prvním případě 3. a 4. písmeno a ve druhém jen 3.? Takže se nechám překvapit.
Každopádně děkuju za letošní ročník, opět jsem se krásně pobavil, obdivuji Vaši nápaditost a pracovitost. Doufám, že Vám ještě nedošly síly a že se můžu těšit na další rok. Jsem zvědav, co zvolíte za téma. Zatím byly postavičky, stavby a zvířátka - skoro bych si tipnul, že by to mohly být nějaké rostliny, ty by nabízely možnost hodně členitých obrazců s minimem vnitřních rozdělovacích linek a to si myslím, že máte rád, i když to musí být z hlediska tvorby strašně náročné.

 

Vyděsil jsi mne skrytou tajenkou na tři písmena. Dále jsem nenašel KABRDU a MOSERA. To jsem risknul. Dále jsem řešil  NÁOS vzhledem k legendě v protisměru a nenalezení slova NÉOS s dlouhým É. Zabrat daly iniciály POR. Na tom asi hodně lidí pohoří. Jinak děkuji za dobrou zábavu a za Tvé dlouhatánské výrazy a logická  spojení slov.

 

K hádankám:

Do té pronikačky jsem nakonec pronikl jen částečně, škoda jí.

 

Hádanky si nechávam vždy na koniec, potom nestíham... Teraz napríklad nie a nie prísť na "čáru", som zvedavý, čo tam bolo. No a z "mandrilové" mohlo vyjsť viac riešení, nemyslím, že som ho trafil. Ostatné, čo posielam, mi viacmenej sedí.

 

Hádanky hezké, ale těžké.

 

Milý Ježíšku, děkuji za úžasnou zprávu a dárečky. Nadýmám se pýchou, nebýt vzpomínky na
křížovky a logiku, skoro bych prasknul. (Pozn. autora: jedná se o vzkaz úspěšného řešitele v hádankách)

 

Myslím, že tentokrát to na zápočet nebude stačit. Díky za skvělou zábavu v letošním roce.

 

Oznamuji, že jsem vstřebal krásnou "záměnku" a konkrétně tuto už bych uměl vyřešit.

 

Půlnoc se blíží, poslední hádanka nepadla, ale bylo k ní blízko, co ten optik líčil panince v lázních se dozvím až časem.

 

Tak mne ty opice porazily - neznám jejich cviky.

 

Vzdávám to, jdu spát.

 

Zmlácen opičákama si nechám aspoň nějaké zdání o plzeňském.

 

K logickým úlohám:

Díky za vyčerpávající zprávu vyčerpanému řešiteli. Počítal jsem 9,78 + 62,15 + 34,07 = 106 (9,78... je "ustřižen" desetinný rozvoj - GRAD). Originál řešení je paráda, blahopřeji!! Při hledání jsem narazil na převody v CJC, ale ty čárky se mi nelíbily... tak jsem narazil. Motto pro řešitele: Opisování matka moudrosti a chyb zdroj dosti. Více klidu a více kontroly skleróze navzdory. Jen dál takové oříšky (i když nebudou muškátové).

 

Chybí mi úloha číslo jedna, nechal jsem si na ni málo času. Před vánocemi mám dost nabitý program a dnes už se k ní nejspíš nedostanu. Kdyby náhodou, tak bych poslal ještě doplněné řešení. Mám pochybnosti o úloze Makakové, ale vzhledem k možným výsledkům, které se nabízejí, ta 1/3 mi přijde nejpravděpodobnější. Jinak bych spíš předpokládal, že tyče mohou mít délku v intervalu (0;2*r> a protože strana trojúhelníku má délku r*odmocnina(3), výsledná pravděpodobnost by byla (2*r - r*odm(3))/(2*r) = 1 - odm(3)/2 = cca 0.134.

Kolo bylo zajímavé, sice zasílám řešení na všechny úkoly, ale... Ti kočkodani! A kdo ví jaké ještě opice!

 

Těžké úlohy byly s paviány a  mangabeji. U paviánů jsem dlouho hledal systém řešení  až jsem  přišel ke grafickému  znázornění   vzdálenosti, kde až jsou slyšet paviáni, pak už jsem dospěl k řešení.

 

Toto kolo se mi moc nepovedlo. Myslím, že mám jen 4 úlohy. Jsem zvědav, na správná řešení. Větve byly nad mé síly. Zkoušel jsem několik postupů, ale vždycky jsem se do toho zamotal, a nevedlo to nikam. No docela by mě zajímal postup řešení. Ale jinak mě to netrápí, nejsem žádný mistr, nemusím všechno vyřešit.

 

Úloha "Kočkodani" byla fakt dobrá. Tušil jsem, že řešení bude někde v periodách, ale stále jsem se hnípal na povrchu problému. Krása řešení byla hlouběji, ten konečný efekt zlomku 198/99 se mi nepodařilo (a nejem mě) uchopit, tak jsem poslal náhradní řešení. A o tom jsem dopředu věděl, že je to jenom náplastka na bolístku z neúspěšného vyřešení. V úloze "Mangabejové" jsem sám sebe přesvědčil, že jeden přesun mohu brát jako skupinový přeskok. Asi mne zmátly již naznačené šipky. O to více jsem byl překvapen z konečného umístění.
Ostatní úlohy byly super a s chutí jsem se s nimi potýkal. Ještě teď mám plnou hlavu opic a to ještě máme před sebou Silvestra. Jsem rád, že mne náhoda tenkrát (1. 10. 2009) zavála na Vaše internetové stránky. A těším se o čem bude kolo šestnácté v příštím roce.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA bude probíhat od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies