jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

 

Avizovaná menší obtížnost křížovky 12. kola oproti 11. kolu se příliš nenaplnila. Vono se to řekne, ale když řešíš LEDOLAM x LENOSETONI, těžko lze mluvit o snadnosti. Dlouho jsem se snažil ověřit řád OROD, ale pak jsem opustil VLACHA, přešel od dunění mantinelů k jemnějším tónům a narodil se BLAM. I autorka Pokuty dala zabrat, ale pomohl internet a Otta nové doby. Některé výrazy (ARIEL, VODOLAM) jsem ověřil jen v nepředepsaných pramenech, ale spolehlivě.

Hádanky byly obtížné jako vždy, ale obvyklý vtip jim opět nechyběl. Čárku nad krajícem jsem sice neobjevil, ale KMENY i KLENY jsem osobně považoval za rovnocenná řešení a větší autentičnost jsem dával kmenům před kleny. Jejich neuznání mne překvapilo. Už dříve použití TVŮRCI coby malí tvorové mě nezmátli.

Adrenalinu, který se tvoří a těší při hledání a nalezení, jsem si opět užil nadmíru. Jen to čekání na rozuzlení a získání dalšího zápočtu jsou snad větší nervy než ve škole. (Pozn. autora: vidíš, jak byl dobrý trénink na mých dřívějších křížovkách, alespoň tě nezmátli tvůrci, jinak u hádanek se vyplatí vypsat všechna možná řešení, protože dle Směrnic fakt ty kmeny nešly uznat a pustit tak džina z láhve, no je to spíš na džin do sebe)

 

Bez ohledu na to, co mám a nemám dobře, konstatuji, že hádanky tentokrát ulehčilo, že byly všechny o bobrech, logika se docela dala, nicméně křížovky jsou letos masakr.

 

Sľuboval si ľahšie, ako predchádzajúce kolo. Veru neviem, či Ti to vyšlo...
Krížovka má niekoľko úskalí, možno sa mi ich podarilo prekonať, ale vôbec nie som presvedčený o tom. Uvidíme, kde si ma zas dostal (resp. nielen mňa, ale aj ostatných borcov).
V hádankách som tak zle tuším ešte nebol. Posielam iba tri. Skoro všetky ostatné mám rozrobené. Vo viacerých mi chýba prekonať jeden čiastkový náznak. Niekde dva. Možno do polnoci sa mi ešte niečo podarí dokončiť. Ale skôr nie, lebo za posledných pár dní som sa nepohol tentokrát ani o "bobrí krok".

 

Ke křížovkám:

 

Bude to bobřice, protože levá půlka šla vcelku dobře a pohodově, ale vpravo ta bestie pěkně cuká. Aby se neřeklo.

 

Co si nenajdeš sám, to nemáš. No, sice jsem našel všechno, ale některé výrazy spíše na pochybných internetových stránkách. Ale když nic lepšího jsem už nenašel, tak musím vzít zavděk i tím.

 

Doufám, že jsem nenadělal víc chyb než je u mě obvyklé. Některé výrazy jsem musel nechat tak, jak vyšly křižováním, protože databáze cotoje.cz ještě stále nefunguje. Ale na nulu bych stejně neřešil, tak o nic nejde. (Pozn. autora: jenom šiatre odolaly)

 

Do včerejška jsem hledal a dopadl jsem asi jako rádcové, kteří hledali princeznu Krasomilu.

 

Ještěže už jsem v důchodu, jinak by mi čas nestačil.

 

Jsem zvědavý na výrazy kolem pravé přední packy.

 

Konečne sa mi podarilo dokončiť tento neľútostný maratón. Toľko záľudností, akých si teraz pripravil, by v normálnej súťaži stačilo na tri kolá. Vari najťažšia bola s tým spoluhráčom Guta. Ťahalo to k Vlachovi (hokejisti), no skutočnosť bola celkom iná. Len neviem, z ktorého prameňa si čerpal da = dočka (pokiaľ je i toto dobre). Nenašiel som to okrem PSJČ nikde inde (ale to nepasovalo). Takže, buď ako buď. Už mám dosť toho trápenia. (Pozn. autora: dočko = do, dočka = da viz PSJČ)

 

Musím konstatovat že tenhle bobr mi sice dal zabrat, ale moc jsem si na něm pochutnal. Měl trochu tuhý ocas (výrazy RAGNI a ARIEL). Měl dost tvrdé až skoro nejedlé přední ťapky, výrazy BLAM, KAHER, BYKVA a ŽENA VLČKA mi málem vylámaly můj již tak dosti chatrný gebis. V uchu bobra jsem se popásl na australských pastvinách RUNS, což bude asi kámen úrazu pro některé řešitele, protože na webu COTOJE nefunguje fulltext. V záuší bobra si nějaký bača vykuřoval DOHAN a zakusoval ho tabáčkem, naštěstí rostlina DONDKA je k nalezení  v Jungmannovi, Kottovi a v Preslově Rostlináři. Tož tolik k chytákům, jak říkal Kozina „hin sa hukáže“, kolik jsem hudělal v tomto kole khopanců. (Pozn. autora: až na ta přehozená písmenka skvělé)

 

No, největší sranda ve finiši byla, když jsem objevil balkanologa Velenovského v lístkovnici. Hustý. Byla to opět perla, díky.

 

Opět velmi pěkné.

 

Právě jsem dodělal bobra a věř mi, stal se ze mě učiněný „vonoseton“ (ten mi dal opravdu zabrat, protože křižující výraz jsem měl LEDOLAM. VODOLAM jsem nikde nenašel, dokonce ani Teyssler-Kotyška ho neuvádí a ani v Českém národním korpusu žádná zmínka. Možná, že je někde ve velkém Ottovi, ale v současné době v databázi cotoje.cz nefunguje zrovna Ottova encyklopedie. Pouze na webu je na stránkách jakési obce jedna věta, cituji: „Prudký výtok vody se nyní tříští a vytváří vodolam, který tok vody zklidní, aby nedělal škodu.“ To je jediná zmínka. Dost mě potrápily taky hlodavčí řezáky. Ale když v televizi byla zmínka o komentátorovi Zunovi, hned mě napadly zuby a kururo už byla otázka minuty. Horší je to s ověřením sídla BYKVA, ale vzhledem k tomu, že u Mělníka je obec BÝKEV, tak to bude asi správně (tvar bude určitě v Ottově encyklopedii). A ještě horší je to s dvojím výskytem výrazu DO. 18/8 předložka a 37/5 dočka. Předložka bude správně DO x ORDO, ale OCHRO je podle Rystonové správně. Tvar OCHRA nikde není (i když by to křižování šlo, PSJČ uvádí dočko i dočka, množné číslo „DA“), a možné OKRA zase vylučuje hokejista VLACH. No když mě už nic kloudného nenapadne, tak alespoň nebudu mít víc ztrátových bodíků než jindy. Teď by mi to vycházelo na 2, jestli jsem se ještě jinde neupsal. (Pozn. autora: vodolam se skrývá ve Velkém španělsko-českém slovníku a díky Blamovi to mohla být okra)

 

Průběžná zpráva - bobr sice cuká, ale čím dál tím méně. I když stále jsou věci k sakra hledání - rostlinoautorské. Ovšem pěkně jsi chtěl BLAMovat, to se musí uznat. Autorsky je to skvost. A to nejsem ....lezec....

 

Super práce!

 

Tajenka 5/2 je silné plácnutí ocasu, nejdřív sem si myslel ocasem, to však zavánělo na něco jiného a tak ti to píši, abych neměl špatné políčko. Jinak opětně to nemá chybu. Výborné.

 

Tak jsem to dnes v hodině dvanácté dorazil. Bylo to tentokrát moc těžké: kvadratické obepisy, tvrdé hledáky. No ztratil jsem spoustu hodin např. nad hledáním autorky Pokuty - nejmíň šest, z toho 2 hodiny detailním prohledáváním Velkého Otty. Nebýt mých tajných výpisů ze Spisovatelů světa, tak Anna Radius Zuccari alias Nera alias Neera zůstala utajena. Také daly zabrat: BLAM versus VLACH - to bylo super, FTISE - svádělo CMUSE, DONDKA, SKÁČ.... Už bych takovou křížovku nechtěl luštit. A ne, abys mi tam našel nějakou chybu! (Pozn. autora: rozkaz, pane!)

 

Tentokrát poruším svoji zásadu odeslání těsně před půlnocí, doufám, že se mi to nenevyplatí. Ale člověk nikdy neví. Mělo to být kolo lehčí než minulé (aspoň tedy křížovka), ale o moc lehčí nebylo. Luštit a odhalovat tvoje špeky je pro mě adrenalin, ale čekat od odeslání do výsledku je krutý stres. Uvidíme tentokrát. (Pozn. autora: dopadlo to dobře)

 

Zdálo se mi, že jsem někde zaslechl, že bobr by měl být lehčí než lachtan. No nevím...:-) U mého řešení se asi opět pocvičíte ve sčítání trestných bodů. Nejhorší jsou vždycky první tři-čtyři dny, po kterých mám obvykle slaboučce vepsáno cca 5 výrazů, které vůbec nejsou jisté, a zdá se mi, že tentokrát už s tím opravdu, ale opravdu nehnu. Pak se to nakonec přece jen aspoň trošku rozjede...

 

K hádankám:

 

Čárka nad skývou je stejně dobrá jako kdysi civilisté. Prostě, kdo umí, ale když se to potom objeví v řešení, je to na mašlu. A to jsme to tak pečlivě prolízali, kde by mohl být nějaký chyták. Potom jsme se ujistili, že bobr moc možností nemá. A MĚL !!!!!!! (Pozn. autora: no jo, vysoká škola je vysoká škola)

 

Musím opět vyseknout pochvalu tvůrci těchto hádanek. Bylo to opět skvělé kolo, mimo to, že jsem si dobře zaluštil, dověděl jsem se spoustu zajímavostí o bobrech.

 

Nádherné hádanky, zejména zdrobnělina tvůrci jako malí tvorové  je geniální. Hádanky mi daly zabrat, ale díky tomu, že jsem měl již Bystřinu a ČHL hotovu, mohl jsem se věnovat JLA.

 

Posílám 12. kolo, snad tam není nějaký chyták. (Pozn. autora: byly dva, jeden plánovaný, druhý jaksi mimochodem)

 

Posílám Ti další kolo a už se těším, jaké kousky nachystáš v tom dalším. Tady ses moc vyřádit nemohl, zato u sov je škála taková, že budeme kulit oči, jak Tě znám. (Pozn. autora: A co kleny a čárka nad skývou?)

 

Ta skrývačka je perfektní, ty kleny nevím - ale v pořádku, je to vysoká škola, měl jsem to celé za 2 týdny a zpychl jsem...

 

Velký dík za už tradičně kvalitní taje s nezvyklými obepisy, posílajícími řešitele do slovníků a rozšiřujícími obzor… Zejména tvůrci jsou fantastičtí…

 

K logickým úlohám:

 

Autorsky bylo kolo velmi zajímavé, ale časově (pro mne) náročné. Jen malá poznámka k úloze - Rodin bobrů . Pokud je moje řešení shodné se správným řešením, zajímalo by mně u které řeky žije takové množství bobrů. U nás žije asi 1000 bobrů. (Pozn. autora: a v Kanadě miliony)

 

Tak posílám, co jsem namyslel. Jako vždy si myslím, že mám všechno dobře. (Pozn. autora: no nebylo to úplně vše, ale bylo toho hodně dobrého)

 

Tak tady to je, snažil jsem se vodu co nejvíc pročistit :-). Nejvíc se mi líbili Bobři dřevorubci, to byla zajímavá varianta mrakodrapu. No a po letech jsem se taky musel podívat, jakže se vlastně počítá objem kulové úseče. K čemu všemu mě ti bobři nedonutili ...  :-). (Pozn. autora: pochvalu ohledně dřevorubců s radostí vyřídím Krtkovi)

 

Tentokrát jsem si smlsnul, moc pěkné úlohy, díky.

 

Úlohy byly pestré a vtáhly mě do víru řešení, že jsem je řešil jedním dechem.
Nakonec i výsledek nebyl špatný, nad očekávání.

 

Whisky, to je moje gusto, bez whisky mám v srdci PUSTO, kdyby ji můj táta pil, byl by tu žil mnohem dýl. V originále: Whisky, hogy az én ízlésemnek, mint a whisky a szívemben elhagyatott, ha látta apámat, élt volna sokáig. (Pozn. autora: někteří řešitelé mi nad úlohami skládali verše a posílali mi je do maďarské pusty)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies