jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Ahoj partnere na V (či na J), to byl teda mazec. Křížovka šla poštou a hádanky jsou zde. Doufám, že jak říká Pavel Kalhous st., mám vyplněná všechna políčka. Tentokrát ovšem nemám vše ověřeno. Hádanky opět skvělé, ale těžké. Mám jich 8, teda možná. 10. kolo je holt 10. kolo, že. JLA by podle mého neměla být před vánoci. Nu což. (Pozn. autora: políčka byla vyplněná všechna a termíny kol 3. ročníku JLA už jsem v redakci zařídil, aby všechny byly až po vánocích)

 

Ako vidím riešenia hádaniek, tak sa veru dali vyriešiť. Škoda, že výsledok je polovičný. Predsa však mám medzery v znalosti češtiny. "Kápo" v dvoch hádankách mi nejako nepasoval a tú cestu som urputne zamietal (kápa mám spojeného s väzením), a zbytočne... S krížovkou som spokojný, že som aspoň nejaké chytáky "zachytil". Na všetky už neostal čas... Už sa teším na nové kolá. Predpokladám, že to bude veľká "divočina" (aj keď v ZOO) :-))

 

Měl jsem výborný plán, vzal jsem si na 22. 12. dovču, dopoledne (sám doma) jsem v klidu vyplnil křížovku (kromě pár neověřených věcí, pro jistotu), splnil jiné nehádankářské úkoly a vyrazil do knihovny. V knihovně jsem doověřil některé jasné věci a marně hledal postavu z Pekelné sázky. Do té doby fungovalo vše dle plánu. Po návratu domů se to ale zvrtlo, nečekaně se dostavil synek z Brna (tedy vlastní), to by ještě šlo, ale následován svojí sestrou, matkou dvojčat Frantíka a Magdalenky (samozřejmě s nimi). Tak jsem v rychlosti doplnil bílá místa v křížovce a vyrazil na poštu. Dvojčátka u nás byla odložena přes noc, poprvé ve svém krátkém životě (6. 1. jim bude rok). Do osmi jsem si dal pauzu a pustil se do zbytku hádanek. Ale klid na to tedy rozhodně nebyl. Pak jsem napsal a odeslal Maraton a pořád dumal nad slévači a optikem. Nic. Poslal jsem to tedy bez nich a ve 23:40 mi byl přinesen probuzený Frantík, tak jsem posílal MLS někdy kolem půlnoci. Hrůza. To se musí zažít. (Pozn. autora: Kdysi Menšík vyprávěl hereckou příhodu, kdy chtěl jeden kolega po druhém, aby ho svezl autem a ten druhý říká, kup si vlastní. On že na něj nemá, že má moc dětí. A ten mu říká, máš moc dětí, tak ať tě nosej a ujel mu. No, Frantík a Magdalenka jsou na luštění ještě malí, někomu ale pomáhá k soustředění slivovice, samozřejmě v přiměřených dávkách, tak jeden naběrák za půlden)

 

Pár hodín pred termínom Ti posielam výsledok môjho "trápenia" s krížovkou a hádankami 10. kola. Musím povedať, že dosť síl ma stál boj s Tvojimi výtvormi. No a ako zvyčajne, posielam prácu "nedokončenú"... Ohľadom krížovky: Tradične ťažká, s množstvom chytákov. Bohužiaľ, posledný sa mi nepodarilo doriešiť. Čo s dvomi "haldami", neviem?! Mám nutkanie haldy=halucinace zmeniť na "haluz", avšak "teuz" som našiel ako rieku v Rumunsku, žiadne "nuže". Tak to nechávam tak. Lebo aj druhé "haldy" (t.j. ženy lehkých mravů) môže byť úplne inak - vlastne tam sa prerobí celý kút. Preto to nechávam, aspoň 1 "haldy" budú dobre... Ohľadom hádaniek: Možno trochu lepší výsledok dosiahnem, ako v minulom kole. Avšak doraziť "slévače" ( v 1.), "optika" (v 3.) a "lovce" (v 4.) už nestíham. V niektorých vylúštených cítim, že sa mi nepodarilo dotiahnúť autorské riešenie. Zvlášť veľa času ma stál "mistr" v 6. - a veru, myslím, že to bude inak. Čo už, nechám sa prekvapiť.
Maj sa dobre, ďakujem Ti za zábavu počas celého roku 2010! Občas to aj "bolelo" :-)
(Pozn. autora: Jak by řekl arcikněz Chalík, chvála Pánu Bohu jedny haldy jsou v pořádku a stačí, ale ještě ta puchna a hlas ptačí)

 

Ročník byl velmi zajímavý, některé hádanky mistrovské, křížovky vymakané, některá logika už za hranicemi mých možností. Jako vystudovaný slévač jsem v posledním kole nemohl vyřešit "naběráky", protože tím se nenabírá, do toho se lije nebo přelévá, nicméně ti metalurgií nepostižení to vyřešit mohli. Takže díky za skvělou zábavu, už se těším na příští ročník. (Pozn. autora: v SSJČ mají v naběrácích ocel, ale nevím, zda slévači, malířka se hodně snažila, no nic, opustíme profese a zkusíme to se zvířaty)

 

Takže v logice beru eura (snad nějaká zbudou) a začínám od nuly v KHL. V křížovkách nemá cenu pokračovat, protože Jarek stejně vybere celý bank. Je to sice riskantní, zvlášť když nemám všechny hádanky, ale nejspíš tam nebudu mít žádné soupeře. (Pozn. autora: všechno správně, eura zbyla, Jarek vybral bank, zápočet nevyšel a soupeři v KHL nejsou, leda tak Lokomotiv Jaroslavl a Traktor Čeljabinsk, ale to snad zatím nehrozí)

 

Ke křížovkám:

Abych se Ti přiznal, dával jsem si kurevskýho majzla, aby som nespravil zas takúto kokotinu, ako v osmom kole. Pryč jsou ty časy, kdy jsem v minulosti vyhrál NKM a v posledním kole jsem jako jediný řešil na nulu. V každém případě mě to velmi, velmi hřálo uvnitř duše, ne jak teď, že je 7-8 řešitelů na nulu. Nevím, čím to je, že se řešitelé v posledních 20 letech tak skokově zlepšili. Možná, že by to chtělo rozšířit skladbu pramenů (např. TSN:Teyssler-Kotyška, Encyklopedie praktického lékaře, Naučný slovník zemědělský, Naučný slovník přírodních věd, Komenského slovník naučný, Nový velký ilustrovaný slovník naučný atd.), které ještě nejsou digitalizovány. Už se velmi těším na příští a další ročníky JLA, zoologie a botanika, to jsou obory, které žeru. Ať JLA funguje napořád a se mnou jako řešitelem můžeš počítat na stopro. (Pozn. autora: Ano, ano, řešitelé jsou čím dál více zkušenější, ale cestou těch skvostných pramenů ze závorky výše bych nechtěl jít, akademii řeší i početná skupina řešitelů s „rekreačními“ ambicemi, která vítá zadaný obrazec a snaží se už tak, seč může. Zkusím matadory rozhazovat nadále klasicky, puchnou a chaldami.)

 

Božku Mayovou jsem našel na netu a jakmile tam vypadlo, že byla díky manželovi lékaři i v Karlovicích, bylo jasné, odkud bije. Haldy naopak vyselektovaly potenciálního Halíka, takže kněz musel být na -Cha-. Ale pořád mi zbývá zapráskaný Mikulda od Pepka Jahody, kterého jsem prostě nenašel. A že jsem se něco na netu "nakartičkoval" v újč. Původně jsem se (trapně) domníval, že v průběhu dne ještě zkontroluji, jestli jsem někde nezapomněl vyplnit nějaké to políčko, byla to ovšem bláhová myšlenka. Prostě není čas... (Pozn. autora: a přece jen to byl Mikulda)


Hledání některých "jemelíkovin" se mi nějak protáhlo. No a postava od Jahody či jak se jmenuje autor na 12/7 (Mikulda???) mi zůstala utajená a nevyšťóral jsem ji stejně. Samozřejmě kromě několika dalších výrazů. Posílám tedy řešení opět nafocené, nicméně ráno to dám i do pošty, protože sám vím, že líp se kontroluje papír, než obrázky v kompjútru. Bylo to rozhodně nejtěžší kolo co do ověřování výrazů a samozřejmě i řešení. A protože jsem tě "měl" teď v prosinci dvakrát, zcela vyčerpán křížovky zahazuju. Aspoň na týden.... (Pozn. autora: no ale dopadlo to dobře)

 

Jako obvykle to bylo „maso“. (Pozn. autora: a příští ročník bude tematicky masa ještě více:-))

 

Když zjistím neřešitelsky (mnohdy dedukcí), kde kaplička je a po kterém svatém se jmenuje, můžu si napsat do knihovny v Havířově o kopii té či oné stránky. Beznadějné hledání vystihuje příklad zříceniny na ostrově Isola di Pantelleria. Zvětšení turistické mapy na netu na maximum, poloha kdejaké budky na psí hovínka ano, ale kýžená zřícenina ne. Ani v článku jisté cestovky na jejích stránkách. Prostě řešitel v hlubokém osloprdu. Díky „úspěchu“ v minulém kole jsem se upnul k Pelhřimovu – že aspoň jednou toho Jemelíka udělám s nulou, ale díky párkům se mi ani to nepodaří. Ačkoliv nebo že by? (Pozn. autora: prý se to ani v KKS nepodařilo, ale párky na vině nejsou, jednou to vyjde, v 11. kole žádná zřícenina nebude)

 

Krížovka omnoho ťažšia ako v minulom kole, mnoho miest neoverených, a preto aj natipovaných (Mayova manželka, postava z Pekelnej sázky a pasáž okolo dalekohľadu), bude to určite slabšie ako v predchádzajúcom kole. Únava ma morí, tak píšem len taký krátký komentár. (Pozn. autora: nebylo to vůbec špatné)

 

Moc děkuji za 2. ročník, i když u tohoto dílu mi definitivně došel dech. Výkonnostní cíl (nebýt poslední) jsem ale splnil, takže spokojenost. Těším se na další rok, jsem zvědav, jaké zvolíte téma tentokrát. (Pozn. autora: projdeme se po zoo)

 

No bola to na záver roka veľká fuška. Dúfam, že tam nebude veľa chýb. Veľa výrazov tam bolo z pomocných kariet PSJČ, kombinovaných výrazov  zo SSJČ a ČSVaS, ako i z SČSAA. Boli tam i nové stránky z Webu, ktoré si neuviedol v nových prameňoch. (Pozn. autora: všechno přiznávám, jen ty nové webové stránky ne, jazyk domorodých Afričanů byl teda z NASCS)

 

Po obdržení zadání 10. kola jsem zamýšlel, že si pojedu na Bílou zalyžovat a podíval bych se na kapličku v reálu, ale život je sviňa a já teď sedím doma na marodce. Byla to perfektní křížovka, tak, jak se na závěrečné kolo sluší a patří. Pasáže typu sto papoušků, malé rytinky, překlep Tomana - Vladimíre klobouk dolů, to je fakt bomba a spousta chytáků, to je to, co nás řešitele baví. 6. prosince jsem měl křížovku vyřešenou s jediným bílým místem, tím byla paní Božena. Následující den mě však zavřeli do špitálu na celý týden. Tam jsem neměl vůbec náladu něco řešit. Ale křížovku jsem si vzal s sebou a podařilo se mi odhalit ještě další dvě kritická místa, a to dvojice shodných výrazů LINAxLINA a HALDYxHALDY. Po propuštění z nemocnice  jsem se střelhbitě doma vrhnul na řešení těchto tří problémů. První problém mi pomohla vyřešit moje znalost mateřské valaštiny, kde se lanu říká lína. HALDY - to byl větší problém, trápil jsem s tím asi čtyři dny, ale gugl mi napověděl že jakýsi pan Chalík byl farářem a kronikářem a působil na Severní Moravě. Ihned jsem začal pročítat publikaci Dřevěné kostely a ouha, už na straně 18 jsem tohoto hodného pána našel. Projel jsem pak celou publikaci a byla tam i paní Božena, žena dalšího hodného pána Maye, který však údajně ani jednu mayovku nenapsal. Další pasáže, které mě potrápily, byly: KULATINA=VRTULE (tu si dám, když bude křížovka na nulu), ONMAN (s tím si gugl ani atlasy vůbec netykají), MIKULDA (u tohoto strejdy bylo třeba důkladně prohledat PSJČ až do posledního lístečku),
FLOCHYxFUSxKACHY (nepříjemná kombinace PSJČxMACHxSNČ, ale dala se najít), POSÁK (taky perfektně zašitý v PSJČ) a pokud jsi do křížovky nezabudoval ještě nějaký další megachyták, tak by to mělo být v pohodě. V tomto kole se  vyplatilo hledat, hledat, hledat a ještě jednou hledat (a to hlavně v elektronických pramenech). Už se těším na tuhé boje v dalším ročníku JLA. (Pozn. autora: takže je to na panáka vrtule)

 

Posílám Ti řešení 10. kola JLA, tentokrát patrně s ještě více chybami než v minulých kolech. Místy jsem si opravdu nevěděl rady a místy jsem se musel spolehnout na to co mi vyšlo křižováním, protože jsem nenašel pramen. Lépe jsem to prostě nedokázal. (Pozn. autora: nebylo jich více než v minulém kole)

 

Tentokrát těžší než jindy i díky použití výrazů z lexikálního archivu (zřejmě poprvé, že). Nevím, jestli postava z Pekelné sázky je dílo Josefa Jahody nebo něco úplně jiného. Chytáky opět na úrovni: HALDY a CHALDY, TEDY a TEDA, FUS místo KUS a mnoho dalších.

 

V křížovkách jsem se zapotil. Chalíka i Boženu jsem v pramenu pro tajenky našel, ale v zadaných pramenech jsem nenašel několik výrazů (SESI, ZENETTI, KAPOTASTR – ten už teď vím, kde je, KAINISTA a NITŘANKA). Všechny jsem si ale ověřil jinde. Největší potíž tak byla s postavou z Pekelné sázky – MIKULDA. Tam jsem, přiznávám, střelil, protože Mikulda coby Mikuláš má k čertům a peklu blízko. Při pečlivé kontrole řešení jsem opravil dvě chyby – RYCHNA – PUCHNA  a KOURA – KOURY x RABKA – RYBKA. Když právě PUCHNA se ukázala být největším chytákem. Už se nemůžu dočkat 11. kola a dalšího přísunu adrenalinu.

 

 

K hádankám:

Bohužel jsem udělal jen tohle a proto končím, beru eura a utíkám na pivo. (Pozn. autora: ale to bylo hodně rozumné, na metr piv to určitě bude stačit)

 

Hádanky byly opravdu těžké. Naběráky mě docela mrzí, protože jsem byl blízko (slévači s náčiním, s nářadím, s nástroji ...) Skutečnost, že ji nerozlouskla ani „Ostrava“, je možná dána tím, že jsem toto náčiní jako naběrák našel jen v SSJČ. V TNS je to ruční licí pánev a na netu se naběrák taky nenachází. Přesmyčka, jak byla podána, byla asi těžko řešitelná, ale největší bomba jsou PÁNI CIVILISTÉ. To je fórek hodný mistra. (Pozn. autora: kreslenou hádanku a přesmyčku jsem měl asi vyčíslit, za pochvalu děkuji)

 

Nevíš, proč jsme neudělali toho optika????? Ten měl opravdu špičkovou úroveň. Mám takový dotaz. Chodíš ještě spávat? Vymyslet civilisty - to nebylo za pět minut. Chudák řešitel - když se raduje, že zdolal další hádanku, tak se dozví, že neeee. To je na tělesný trest, jen váhám, zda pro řešitele či autora. Přesto Ti přeju, ať se Ti daří nás překvapovat dalšími záludnostmi. Když si představíš, že ještě tolik roků....... (Pozn. autora: Kolik? Ty něco víš? Tak sem s tím. Anebo radši ne. Dokud tu jsme, tak se naším koníčkem bavme. Spávám rád, některé hádanky se musí vyležet:-))

 

No měl jsem kliku, mám aspoň na pivo. Díky za mimořádně pěkné hádanky v tomto roce a přeji si, aby byly i v příštím roce neméně hezké.

 

No tak ti civilisté - to je machrovina.......

 

Opět moc díky, i když tu 1 mám evidentně špatně. Po vyřešení logické úlohy zda vzít eura nebo ne jsem dospěl ke správnému řešení – VZÍT EURA. Pokud budu sám nebo s Tondou Říhou, bude to za 20, pokud bude ještě Iva Kovářová, bude to za 16 – ale i tak by to bylo na 5 bombardin v Itálii… Moc zdravím a těším se na další Tvoje hádanky. (Pozn. autora: ano, je to na 5 bombardin na stole ve Falcade)

 

Opět skvostné. Určitě zaujala básnička O Hubertovi z vlastního tvého básnického střeva, legendární pardubické křídlo, kousek bašty = sousto či Druh jako partner na D (doufám, že aspoň tohle jsem prohlédl). Bohužel, OPTIK nenávidící KOMPAKTY, KOPIE nebo bůhvíco jiného, mi unikl. Stejně jako slévači. Doufám, že tam nebyly NORMY a FORMY. Nemám totiž rád tržené hádanky. Dalo by se toho popsat ještě víc, ale myslím, že i takhle je ohlas na jubilejní 10. kolo skvělé JLA dostatečně vypovídající.

 

Posílám neúplné řešení, snažila jsem se, co jsem mohla. V tomto kole se mám rozhodnout, zda vezmu peníze. Ano, vezmu. Sice tím pádem nemohu skončit, ale ještě to zkusím, i když mi to poslední dobou nějak nepálí, nebo se nedokážu naladit na tu správnou vlnu. (Pozn. autora: proč končit, když ještě udržíme myšlenku, moč a tužku v ruce?)

 

První hádanka je jistě špatně, leč z nízké zídky jsem nic nevymordoval, u třetí z optika nic nevylezlo.

 

Vítězný ryk není, ale aspoň pětka vypadá jako vyřešená...

 

K logickým úlohám:

 

A o střelcích se ani moc nebudu zmiňovat – jenom jak jsem šiboval s těmi kroužky různě kolem dokola o různý počet míst a dvě černé, když jsou na sobě, že se ruší – škoda o tom opravdu dál mluvit a ono zatím bác ho. Snad to řešení odpovídá. (Pozn. autora: ano, bylo to Braillovo písmo)

 

Logické úlohy z 10. kola byly pestré, různorodé, dobře se mně luštily.

 

Nějaké body určitě dostanu. Nejtěžší úlohu "Střelci" (dle mého) jsem vyřešil po svém, v úloze "Matematik" a "Oko bere" jsem na nějaké řešení přišel(?). Stejně bych již nic jiného nevymyslel, tak to zasílám v předstihu. Stvrzuji tímto, že řešení je konečné. Aspoň budete mít čas provést kontrolu dříve, v předvánočním a vánočním čase (vzhledem k termínu odevzdání) se to možná šikne. Dobře jsem se nad úlohami bavil.

 

Přečetl jsem si řešení. V úloze "Myslivci" jste mne dokonale zmátl. Přece "snad každý ví" (cha, cha), že každé KLADNÉ reálné číslo "x" má dvě druhé odmocniny "√x" a "-√x". Obdobně v úloze "Matematik" použití znaků "minus" jiným způsobem.
Dobrá práce.

 

S konvexním úhlem máte samozřejmě pravdu - to jsem "škaredě" naletěl - inu předvánoční shon, ale s těmi myslivci to není tak jasné. Musel by mezi zastřelenými zajíci být aspoň  jeden invalida. Samozřejmě, že správným řešením je 15 myslivců, ale jsou i takové názory, že je přípustná i hodnota 8 - s tím sám nesouhlasím. Předpokládal jsem, že v tom je ta finta. (Pozn. autora: správně, mezi zajíci byl jeden s jednou chybějící nohou, to se občas v přírodě přihodí nejen pytlákovi Říhovi)

 

Těším se na příští ročník. Získal jsem další zkušenosti, ale ty optimizery mi ještě nejdou, stačilo málo a mohl jsem být i desátý. (Pozn. autora: to půjde, příští rok bude jen jediný optimizer ve 13. kole, tak příznivě to vychází jednou za tři roky:-))

 

Úloha č. 3 vypadá konečně rozumně. Dokonce jsem našel další vyšší řešení. Jak jsem se podíval posledně na ty mocniny, tak mě jímala hrůza z kontroly výsledku. Děkuji za další krásný ročník.

 

Vánoce jsou za dveřmi, je potřeba se vypořádat s resty, a tak odesílám řešení. A hned bude o jeden úkol méně. Řešení možná není nejlepší, ale přesto odmítám vyplacení odměny za šestici zápočtů a pojedu dál. Však dostanu pod stromeček určitě dost jiných dárků, vždyť jsem byla celý rok moc hodná. :-) (Pozn. autora: snad těch dárků bylo dost, eura jsou zatím v háji)

 

Všechny svoje chyby beru, špatně určený úhel (brala jsem ručičky jako přímky), karty (na možnost více karet v poli jsem přišla až po odeslání řešení), ale v rovnici s čísly se mi udaná nejlepší řešení vůbec nelíbí. V zadání úlohy se měly použít dané "matematické znaky", nikoli sirky. Mám dojem, že matematické znaky jsou dány nejen tvarem, ale i polohou, takže udělat ze dvou minus krát se mi zdá dost velká zběsilost. Jinak je celá soutěž fajn, vždycky se na zadání těším. (Pozn. autora: v úloze nebylo zadáno, že matematické znaky nelze užít v jiných než uvedených polohách, stejně jako nebylo zadáno, že nelze klást dvě a více karet na sebe apod. – prostě pokud se řešitel ve svém řešení neprohřeší zadání, vychází se mu vstříc.)

 

Zapeklitá je formulace poslední úlohy, protože si myslím, že nějaký úhel mohou svírat pouze dvě ramena, která mají společný bod, a to v tomto případě neplatí. Snad tam mělo být: pod jakým úhlem leží vůči sobě obě malé ručičky. Ono i s tím konvexním úhlem je to všelijaké, protože podle SSJČ konvexní znamená vypouklý, a to by snad  mohl být úhel větší než 180o a přicházel by tedy v úvahu úhel 210o, ale v různých definicích, které jsem našel na internetu, se jedná o úhel přímý či menší než přímý, a to by taky mohl být úhel 30o. A pak si má člověk z toho něco vybrat. (Pozn. autora: nejsnazší výběr je z lichého počtu možností, ale tři už je moc).

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA bude probíhat od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies