jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Děkuji za zprávu o průběhu řešení a za podporu slovem, resp. písmem. Jen tak dál spíše také patří Vám. S chutí si přečítám i řešení hádanek, pak objevuji jejich krásu, protože dříve jsem se s nimi nesetkával a nevěděl ani, jak je řešit. (Pozn. autora: takže se těším, že brzy rozšíříte i pole hádankářů)

 

Jsem spokojená, protože při obtížnosti křížovek a mých nevelkých možnostech získat informace z literatury, jsem si pro sebe stanovila cíl mít méně než 20 chyb. U té lištovky jsem lišty všelijak posunovala vůči sobě, ale přesto mi ta střecha nedošla.

 

Posielam Ti s jednodenným predstihom (vo vzťahu k termínu) výsledok môjho "trápenia" s Tvojimi znovu geniálnymi úlohami.

Ohľadom krížovky: držíš svoj štandard (vysoký!!!). Niektoré miesta (miestečká) samozrejme ako obyčajne nemám overené, resp. nie je kde overiť. Tip buď vyjde aleno nie. Som pripravený, že mnohé bude inak, ako mám. Zaujímavé bude ruské mužské meno, ak je to skutočne "Vata", tak kde si ho našiel? Známy francúzsky trumpetista je "Andre". Očakávam, že aj do tejto strechy si zabudoval nejaký chyták... Hľadať "místní název pro část domu" som jednoducho nemal energiu, resp. mi bolo ľúto obetovať čas, ktorý som radšej venoval lúšteniu Tvojich hádaniek.

A Tvoje hádanky ma začínajú baviť :-)) Nechávam si ich až po vyriešení "gro" krížovky. Zo začiatku sa mi zdá, že na nič neprídem, ale postupne krôčik za krôčikom odkrývam Tvoje záludnosti (v dobrom zmysle slova). Tentokrát Ti znovu posielam riešenia všetkých desať, i keď ešte to nemám celkom dorazené. Skutočne veľa energie som venoval číslu 4., ktorú nie a nie dokončiť. Nájsť vhodnú pranostiku, ktorá sem pasuje, to je celá detektívka. Konečne som využil knihu s českými pranostikami, ktorú som kedysi dávno kúpil. Do finále sa mi dostali dve pranostiky: "Svatý Václav zavírá zem" a "Svatý Václav tady uklízí hady". Budem šoknutý, ak to nebude tá druhá! No akú "kulišárnu" si urobil s HD? Už niekoľko dní to "lúskam", cítim, že to bude inak ako Ti dnes posielam. Ak ešte do zajtrajšej polnoci na niečo prídem, pošlem opravu. Ťažko som skladal aj 2., prikláňam sa k "nocí tmou" - romantické - tieto slová sú v slávnej  Cikánke, dúfam, že som sa správne trafil. Ďalšie dva varianty 2. prikladám na ilustráciu, kde som sa pohyboval. Veľa nervov má stála aj 9., "nápověda" má ťahala do slepej uličky k "vědátorovi". Až keď som ho opustil a použil "badatele", úspech sa dostavil. Že "tání" môže byť jednotné aj množné číslo v češtine, ma trochu vytrápilo v 7., našťastie "látanici" som nikde nenašiel a nedal som sa zviesť. Takže takto. (Pozn. autora: Vata je skutečně ruské mužské jméno v KNAP 2, pranostika byla hodně blízko: Svatý Václav hady sklízí, šoky prý prodlužují život, ale nesmí jich být deset do hodiny)

 

Posílám v pořadí již 7. kolo JLA, ale nadšen nejsem. Teda ze sebe. Jak jsem už předestřel v Kolíně, hádanky č. 3 a č. 5 jsou skvostné. Křížovka byla asi jednodušší, ale mám z ní divný pocit, asi nějaká chybka. Jinak nevím, v čem děláš ty obrázky (myslím soft), ale když to někam vložím (třeba Word) nebo otevřu v Malování, abych dodělal nějaké zbylé rozdělováky, tak to má, řečeno televizní hantýrkou, duchy. (Pozn. autora: dopadlo to dobře, obrázky dělám v CorelDRAW X4, nemám tuchy, proč máš duchy, ale poradí Ti lídr Jarek nebo Valach Jura)

 

Tak nádej, že pošlem včera avízovanú opravu hádaniek (problém "HD" - hadi) zhasla, nič ma už nenapadlo. A tak ma to mrzí !!! Ale zato čas som venoval ešte krížovke. Podarilo sa nájsť ten "místní název...", lámalo sa to na troch hláskach "men" - tie mi nepasovali. A cez alkohol som sa dostal aj k "jizbě". Tak ma to chytilo, že aj niečo navyše som objavil. Aj niektoré tipovačky som zmenil. Je to inak.

Teda namiesto opravy hádaniek posielam opravu krížovky. Ak teda môžeš, včerajšie riešenie krížovky zahoď a ber dnešné. Dúfam, že si ešte nezačal s previerkou... (Pozn. autora: nezačal, ale potvrdilo se, že přes alkohol se dá někdy dostat k sobě (SOBA = jihoslovanská jizba))

 

Tak začnu logikou: u úlohy č. 2 mi pomohl strýček Sam (Loyd), u první části úlohy č. 4 a u úlohy č. 5 můj počítač. No, spíš programy, které jsem musel napsat. Optimizery moc rád nemám, zvlášť v JLA to může zhatit dlouhodobé úsilí. V hádankách si zatím nejsem úplně jistý, že bys nepoužil nějaké další finty kromě střechy? No a křížovka je už taky hotová, ještě zbývá ověřit KRÍŠ a TAINAN. I když si nedovedu dost dobře představit, že je tam něco jiného.

 

Tvoje zpráva mě zastihla až po sportu a doplnění tekutin v hospůdce. Přesto mne potěšila, a jak říkáš, jedu dál. A už se těším na další kolo.

 

Zpráva o výsledcích mě tentokrát nepotěšila, ale s ohledem na hádanky přímo nasrala. Může za to určitě počítač, který si zásadně upravuje, co se mu líbí, blbec jeden, v Bystřině mi udělal totéž, v ČHL jakbysmet. No nic, smolný rok, pořád jsem na tom ale líp než ČSSD, ti navzdory vítězství už nemají o co bojovat. (Pozn. autora: A což teprve mají říkat lidovci? Upsání se nevyhne občas nikomu. Valaši říkají, že to nenasere, že to přijde líto. Hlavně si už vypni automatické opravy.)

 

Ke křížovkám:

Ako tak pozerám, tak bohužiaľ (pre mňa) tú bodku tam nemám. (Pozn. autora: na můj dotaz, zda v originále řešení nemá řešitel přece jen tečku za SV. a chyba nevznikla až při skenování, odpověděl řešitel férově a přišel tak o zápočet, čímž ode mě získává Cenu Fair play a pochvalu před nastoupenou jednotkou)

 

Bylo to velmi nádherné, ale také náročné, snad jsem na tom lépe než minule. Příště se pokusím to udělat na větší formát A3, snad se mi to podaří, abys neměl práci se čtením. (Pozn. autora: třináctkrát lépe)

 

Dnes jsem našel fotografa Petra Šimra. Dvě věci jsem už neměl sílu ověřit. Něco se musí risknout (TAINAN a KRÍŠ). Jinak opět autorsky náročná práce a velká prokousávačka. Člověk nikdy neví, kolik kam přijde písmen. Nebudu Ti líčit, jak jsem se trápil a jak postupně lepil dírku za dírkou. Naštěstí jsem dole chytl tutovky KUKA a CHABA, takže jsem při hrozbě dublety SOBA x SOVA našel i jinou želvu DURA. Řeka KUVA je totiž v Rusku v Permské oblasti, což mne dost vyvedlo z míry. Ale pak jsem měl velkou radost, že se mi podařilo problém zrušit. (Pozn. autora: no vždyť pro tu radost to děláme)

 

Jedu dál. Je to soutěž, která mi perfektně sedí: Náročná, člověk se vyřádí a žene ho to stále dál. Riskuji vše pro dobrou zábavu. (Pozn. autora: takovému přístupu fandím, jistě v cíli budou hody, příště pozor však na plody)

 

Jinak ti přeji hodně sil a důvtipu aby se ti v osmém kole JLA podařilo rozdělit sedmičlennou skupinu nulařů v křížovkách. Doufám že nesklouzneš ke skrývání (šifrování) tajenek do legendy (to by se
dalo řešit zakoupením šifrovacího stroje Enigma). Už se těším, s jakou kulišárnou na nás v osmém kole vyrukuješ. (Pozn. autora: se skrýváním tajenek do legendy v akademii nepočítám, jak jsem napsal v reakci na předchozí ohlas, zkusíme skousnout ty plody)

 

Nechápu, proč jsem TAINAN hledal po všech čertech, když byl tak snadno nalezitelný v malém Ottovi. Jen doufám, že jsem něco nepřehlédl. (Pozn. autora: nepřehlédl)

 

Nejvíce mě potrápil Žid al-raschid Umberto Poli = Saba, nejprve jsem ho přehlédnul v encyklopedii Universum, pak jsem 2 týdny hledal, hledal, hledal.... Zachránil mě až gugl a moje chabá znalost englištiny, po zadání řetězce Songbook + Poli bylo řešení doma. V doporučených pramenech se mi nepodařilo objevit dirigenta Kalembu. (Pozn. autora: Jazz 3/390, věcná část, rok vydání 1983)

 

Opět přikládám zvětšenou kopii, protože některá pidipolíčka bys louskal dlouho a dlouho... A pak bys mi ještě ke všemu přifařil nedejbůh nějaký bodík. Jak rád bych měl dvě kola po sobě bez chyby... To jsou výkonnostní cíle, co? (Pozn. autora: stačilo vyslovit přání a bylo vyslyšeno)

 

Pôvodne som to chcel poslať v nedeľu, ale prišiel som na chyták (zárast x závarka) a tak som sa dal znova do kontroly a objavil som ešte nejaké nepresnosti, tak Ti riešenie posielam až dnes, no ešte v termíne. Tŕpnem koľko som tam zase urobil chýb. (Pozn. autora: bylo jich fakt jen pár)

 

Právě dnes jsem našel ŽELVU na internetu, neboť České názvy živočichů nemám. Ještě tvrdě odolává autor Zpěvníku. Jinak bych to měl vyplněné. Nějaké drobnosti na ověření, ale to už není krize. (Pozn. autora: a v novinách pořád, že je furt)

 

Riešenie siedmeho kola ti nepošlem, lebo som sa k nemu vôbec nedostal, asi si oddychnem tohto roku od tvojich krížoviek, potrebujem nabrať nové sily.:) Nehnevaj sa. (Pozn. autora: nehněvám se, i odpočinku třeba, nestačilo by jen jedno kolo, ať je nás zase 160?)

 

Stejně tak jako v minulém kole „stříšky děravé jsou v přízemí i patře, přísný autor řešitele v hodnocení natře“. (Pozn. autora: nebylo to tak hrozné, pozice v první polovině startovního pole je solidním výsledkem)

 

K hádankám:

Konstatuji, že i co do tvorby hádanek už jsi velmistr. Hádanky č. 3 a č. 5, to je koncert. (Pozn. autora: děkuji, snažím se, jak se tak dívám na ohlas o jeden níže, tak se snažíme všichni)

 

Lištovkou č. 3 jsem doslova nadšený – jak jsem starý řešitel, tak jsem to ještě neviděl – moc pěkně jsem si zaluštil, je to perfektní nápad. Ostatně také ostatní předložené hádanky jsou tradičně moc pěkné, myslím, že případným bakalářským titulem se může každý chlubit a nebude ho muset tajit jako ten z Plzně… (Pozn. autora: děkuji, ohlas samozřejmě obratem posílám akreditační komisi ministerstva školství)

 

Pekné, korektné hádanky. Aj keď to tak nevyzerá, snažil som sa!

 

Posílám opět nádherné kolo JLA. Zvláště ta nezvyklá lištovka a šotek s těmi písmeny - to je perfektní. Už se těším na další kolo, škoda, že tvá stránka není každé číslo KaHu. Doufám, že jsem někde neudělal chybu. (Pozn. autora: děkuji, zvládám tak akorát zásobovat co páté číslo KaHu)

 

Posílám řešení hádanek. Více z toho nedostanu.

 

Snad jsem se trefil do autorských řešení. (Pozn. autora: ano)

 

Zase budu trnout, jestli jsem to zvládla bez chyby. Nějak mi tam chyběla hra s azbukou, nebo řecká písmenka, proto se bojím, že zvláště č. 2 nemám dobře. Jinak jsem si hezky poluštila !!!!! (Pozn. autora: a přece to bylo dobře)

 

K logickým úlohám:

Jakékoliv řešení rovnice EU x ORVE = EVROPU se bude líbit na Hradě. (Pozn. autora: pozorně čtu od 7. kola denní tisk a zatím ještě nebyla naše akademie zařazena mezi euroskeptická společenství, ale kdoví, v každém případě jsem úlohu tvořil ještě před rozhodnutím EU o půjčce Řecku)

 

Jo, jo, těch 67-bodových řešení jsem našla víc, tak jsem si říkala, že to určitě půjde lépe, ale nic lepšího už jsem nenašla... :-( A co se týká kaple – matematické úlohy nemám ráda (nepovažuji je moc za logické úlohy - zvláště ne důkazy)  a matematik nejsem, tak jsem byla ráda, že jsem vymyslela alespoň něco (a asi na pátý pokus i dopočítala bez chyby :-) ...).

 

Mám teď fofry, k poslední úloze jsem se dostal až dnes večer, ale nakonec jsem to rozlousknul. Částečně za pomoci výpočetní techniky, částečně ručně, každopádně u těch lodí existuje řešení spousta. Člověk (nebo počítač :-)) ale musí najít nejprve vhodné umístění největších tří lodí.

 

Nejsou všechny ženy zlé. Paní sládková dozajista svému muži odpustí, přestože prodělal celé dva penízky. To, že se pro ni zřekl lákavých soudků, ji určitě obměkčí. (Pozn. autora: všechny nejsou zlé, ale kterou měl na mysli autor posledního ohlasu?)

 

Nevím, proč mám jako část postupu použít zrovna Pythagorovu větu, když máme tolik jiných krásných vět, jako např.: Dobro je prisjetiti se, da prividno prav put prema cilju predstavja ustvari pravodlivo krivudanje“, ale budiž.

 

Řešení mám hotové už delší dobu a jenom jsem vyčkával s odesláním, jestli se snad ještě něco nezmění, ale jelikož už mě nic nenapadá, tak to posílám. Doufám, že to řešení kaple (zřejmě podle jezírka od Samuela Lloyda) vezmeš tak, jak je, i když by se to dalo zřejmě řešit i jinak (snad rozdělením toho trojúhelníčku výškou na dva pravoúhlé trojúhelníky), ale řešení podle Samuela má opravdu něco do sebe. Jenom bych měl k zadání této úlohy drobnou připomínku: pojmy odvěsna a přepona se týkají pravoúhlého trojúhelníku a nikoliv trojúhelníku obecného – beru to jako vadu na kráse. (Pozn. autora: no jistě, na webu hned tu nadbytečnou větu vyhodím a časem ještě upřesním zadání ve prospěch Lloydova přístupu)

 

Sládek prodělal dva peníze a žena mu dá co proto.

 

Stydím se, že posílám tak málo (fuj, fuj), ale na víc už nebyl čas. (Pozn. autora: každý zářez dobrý)

 

Ty moje Barakudo ušatá, kdybych věděl, že Ti mé řešení nebude chybět, tak bych Ti ho snad ani neposlal. Třikrát jsem u psaní řešení usnul. Stíhám to právě včas .... Tvoje Kapybara do pelíšku uhánějící. (Pozn. autora: tak je to správně, ještě aby se k řešení stejně čelem postavili i Babirusa a Surikata)

 

Už asi nic nevymyslím, tak to posílám. S úkolem za 50 bodů jsem se moc nepáral, jsou to zajímavé kombinace. Povedly se mi 3 platné pokusy a výše jsem se nedostal.

 

Žena mu řekne: „Ty můj blbečku, kdyby ses naučil počítat, tak jsi ty dva peníze, cos tímhle lukrativním obchodem prodělal, mohl rovnou hodit do kanálu…“

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies